ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ

Ο 17χρονος Βικτόρ Γουεμπανιαμά είναι το πρωτότυπο ταλέντο που δεν έχει ξαναδεί το παγκόσμιο μπάσκετ

Ο 17χρονος Βικτόρ Γουεμπανιαμά είναι το πρωτότυπο ταλέντο που δεν έχει ξαναδεί το παγκόσμιο μπάσκετ

Ένας 17χρονος ύψους 2μ.19 Γάλλος που μοιάζει με κράμα των Ντουράντ - Αντετοκούνμπο - Γκομπέρ κάνει αυτές τις ημέρες θραύση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 της Λετονίας. Τον λένε Βικτόρ Γουεμπανιαμά, μεταγράφηκε στη Βιλερμπάν και θα γράψει ιστορία.

Είναι 17 ετών, έχει ύψος 2μ.19 και αυτές τις μέρες συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 με την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Οι "σκληροπυρηνικοί" fans του μπάσκετ γνωρίζουν την ύπαρξή του εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο σύντομα ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά θα βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει στην Λετονία αποχώρησε από τη Ναντέρ για να γίνει μέλος της Βιλερμπάν με στόχο να παίξει την επόμενη σεζόν στη EuroLeague και να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το NBA Draft 2023.

Ο Γουεμπανιαμά ήταν ο νεαρός που ανταγωνίστηκε στα ίσα τον Ρουντί Γκομπέρ των Γιούτα Τζαζ τον περασμένο Οκτώβριο, ένα πραγματικά μοναδικό ταλέντο, ένας πρωτότυπος αθλητής που όταν τρέχει το παρκέ μοιάζει ακόμη ψηλότερος, ακόμη μακρύτερος, ακόμη πιο εκρηκτικός. Με την ανάπτυξή του να συνεχίζεται, είναι πιθανό να τον δούμε να παίρνει μερικούς ακόμη πόντους, προς το παρόν όμως αυτό που βλέπουμε είναι εξωφρενικό καθώς μοιάζει με κράμα των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Κέβιν Ντουράντ, Ρουντί Γκομπέρ.

Ο Τόνι Πάρκερ επένδυσε στον Γουεμπανιαμά όχι γιατί περιμένει από εκείνον να ζήσει για πάντα στη Βιλερμπάν, αλλά γιατί ξέρει πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι ο 17χρονος ψηλός για το γαλλικό μπάσκετ. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να τον προετοιμάσει ιδανικά για το ΝΒΑ είναι εκείνος, καθώς μοιάζει δεδομένο πως έχει ήδη αποφασίσει με τον αδελφό του, τον Τι Τζέι Πάρκερ, προπονητή της Βιλερμπάν, να του δοθεί σημαντικός ρόλος στο ροτέισον της γαλλικής ομάδας στην ερχόμενη EuroLeague.

Όχι, ο Γουεμπανγιαμά δεν είναι έτοιμος, τακτικά τουλάχιστον, για να κάνει τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο της ηπείρου, όμως σε ένα περιβάλλον ανδρών αυτά που θα του ζητηθούν θα είναι πολύ συγκεκριμένα. Με καλούς γκαρντ θα μπορεί να τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη, η έφεσή του στο μπλοκ είναι εξωπραγματική και θα φανεί ακόμη κι αν παίρνει ελάχιστα λεπτά σε επίπεδο ανδρών, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει δουλέψει πολύ το περιφερειακό του σουτ και εκτελεί σαν να είναι γκαρντ.

Στα δύο πρώτα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19 ο Γουεμπανιαμά έχει τρελάνει τους πάντες. Απέναντι στην αδύναμη Κορέα είχε 16 πόντους (8/14 δίποντα), 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 μπλοκ σε 18', ενώ απέναντι στην Ισπανία μέτρησε 22 πόντους (6/10 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 4/6 βολές), 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, ένα κλέψιμο και 6 μπλοκ σε 32'. Πραγματικά όταν καρφώνει αφήνει την αίσθηση πως παίζει σε... χαμηλότερες μπασκέτες, καθώς έχει άνοιγμα χεριών που αγγίζει τα 2μ.40.

TAGS ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΓΑΛΛΙΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ