NBA

ΛεΜπρόν, γιατί;

ΛεΜπρόν, γιατί;
2022 AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Κακή επιλογή λέξεων, λάθος μηνύματα, επιλεκτική ευαισθησία. Τι συμβαίνει στο NBA και η συμπεριφορά του Καϊρί Ίρβινγκ δεν καταδικάζεται; Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς που απογοήτευσε ξανά και για τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι αθλητές του δικού του μεγέθους στην καταπολέμηση συμπεριφορών που πληγώνουν.

Με τον Bald Brother, Σπύρο Καβαλιεράτο, συμφωνούμε συχνά. Πιο συχνά απ' όσο περιμέναμε όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το podcast που αισίως έχει ολοκληρώσει 35 επεισόδια. Διαφωνούμε σε λίγα. Συνήθως διαφωνούμε για κάποιον παίκτη, για κάποια απόφαση διαιτητή, για τέτοια πράγματα, απλά, καθημερινά, αθώα. Αν υπάρχει μόνο ένα ζήτημα για το οποίο δεν θα τα σπάσουμε ποτέ, είναι το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Καϊρί Ίρβινγκ.

Ο Καϊρί έχει απασχολήσει πολλάκις με τη συμπεριφορά και με τη φιλοσοφία του. Και πάντα το κάνει με αρνητικό τρόπο. Μίλησε για την Επίπεδη Γη. Τότε γελάσαμε, αναρωτηθήκαμε αν είναι στα καλά του, αλλά γελάσαμε. Πλέον οι flat earthers δεν είναι και τόσο αθώοι και το συγκεκριμένο "κεφάλαιο" από την ταραχώδη ζωή του Ίρβινγκ οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα.

Ο Καϊρί θυμιάτισε το TD Garden με φασκόμηλο πριν από αγώνα Σέλτικς - Νετς για να διώξει την αρνητική ενέργεια. Ένιωθε ότι είχε συγκεντρώσει... κάμποση από αυτή και είπε να την διαλύσει θυμιατίζοντας.

Ο Καϊρί ήταν μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Και ήταν τόσο ενεργό μέλος, που παράτησε την ομάδα του, έγινε part-time μπασκετμπολίστας και δεν έκανε ποτέ δεύτερες σκέψεις. Απλώς περίμενε να χαλαρώσουν τα μέτρα στην Νέα Υόρκη για να γυρίσει ως ανεμβολίαστος στις αρένες του NBA.

Ο Καϊρί έχει ταχθεί με το μέρος του Άλεξ Τζόουνς, ενός "Αμερικανού ακροδεξιού ραδιοφωνικού παραγωγού που είναι επίσης ο πιο δημοφιλής και επιδραστικός συνωμοσιολόγος", όπως τον περιγράφει η Wikipedia.

Ο Καϊρί μοιράστηκε στο Twitter μία ταινία με αντισημιτικά μηνύματα.

Μετά από την κατακραυγή που δέχθηκε από τα media και από απλούς χρήστες των social media -όχι όμως από συναθλητές του-, ο Ίρβινγκ αναγκάστηκε αφού προηγουμένως πιέστηκε και από τους Μπρούκλιν Νετς, να απολογηθεί δημοσίως.

Το tweet κατέβηκε, ο 30χρονος πόιντ γκαρντ δεν ζήτησε ποτέ ειλικρινή συγγνώμη, δεν έδειξε ποτέ ειλικρινή μεταμέλεια, προτίμησε να ευχαριστήσει με έναν εντελώς ψεύτικο τρόπο τον οργανισμό που τον πληρώνει για να μην εκτροχιαστεί μία κατάσταση που είχε ήδη απασχολήσει το παγκόσμιο μπάσκετ.

Είδαμε το FBI να ζητάει από την εβραϊκή κοινότητα να μπει σε κατάσταση συναγερμού επειδή υπήρχαν ενδείξεις για επιθέσεις σε συναγωγές.

Είδαμε πολιτικούς να τα βάζουν μαζί του επειδή "όπλισε" τα χέρια αμόρφωτων που δεν χρειάζονταν πολλά για να τα βάλουν με αθώους συμπολίτες τους.

Είδαμε τον Κομισάριο του NBA, Άνταμ Σίλβερ, να δηλώνει απογοητευμένος και να ζητάει συνάντησή μαζί του. Την ίδια ώρα, οι Νετς τον έθεταν εκτός ομάδας και του έβαζαν έξι όρους για να γυρίσει κάποια στιγμή στα παρκέ. Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους ήταν και η παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων αντισημιτισμού και ενσυναίσθησης, τα οποία φάνηκαν υπερβολικά σε παίκτες όπως ο Τζέιλεν Μπράουν που τους τελευταίους μήνες έχει βαλθεί να αποδείξει την "διαφορετικότητά" του με αλλόκοτο τρόπο.

Τι δεν είδαμε; Συμπαίκτες και αντιπάλους να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οτιδήποτε μπορούσε να ενισχύσει τον αντισημιτισμό. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που στάθηκαν απέναντι από τον Ίρβινγκ, ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν το θάρρος να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τις απόψεις ενός αθλητή με επιρροή.

Η NIKE ήταν κάθετη όταν ανακοίνωσε ότι καίει τους δεσμούς της με τον Ίρβινγκ. "Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Είμαστε απογοητευμένοι από την κατάσταση και από τον αντίκτυπό της" ήταν το μήνυμα της εταιρείας που επένδυσε στον Καϊρί.

Αυτοί που απογοήτευσαν περισσότερο, ήταν ο Ντουράντ και ο ΛεΜπρόν.

"Δεν είμαι εδώ για να κρίνω κάποιον ή να μιλήσω για τη ζωή του ή για να κρίνω τις απόψεις του. Δεν μου άρεσαν όσα έγιναν, ήταν όλα περιττά. Μπορούσαμε να συνεχίσουμε να παίζουμε μπάσκετ και να το κρατήσουμε εντός της ομάδας. Είναι μία ατυχής κατάσταση, ελπίζω ότι θα το ξεπεράσουμε" ήταν τα λόγια του KD το πρωί της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου, στο shootaround των Νετς.

Λίγη ώρα μετά, ο KD αναγκάστηκε με tweet να πει "θέλω να διευκρινήσω ότι δεν επιδοκιμάζω τη ρητορική μίσους ή τον αντισημιτισμό, είμαι πάντα υπέρ της αγάπης".

Το βράδυ της Πέμπτης (10/11), ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έκανε κάτι παρόμοιο. "Δεν πιστεύω στην κοινοποίηση πληροφοριών που μπορούν να βλάψουν και έτσι θα συνεχίσω. Ο Καϊρί ζήτησε συγγνώμη και θα έπρεπε να μπορεί να παίξει. Είναι τόσο απλό. Να τον βοηθήσετε να μορφωθεί, αλλά να παίζει. Αυτά που του ζητήθηκαν για να γυρίσει, είναι υπερβολικά κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι έτσι όπως τον παρουσιάζουν" ήταν τα λόγια του για τον πρώην συμπαίκτη του στους Καβαλίερς.

Αρχικά, το να απαιτούν οι Νετς από τον Ίρβινγκ να παρακολουθήσει προγράμματα αντισημιτισμού και ενσυναίσθησης, να διαθέσει ένα ποσό γι' αυτούς τους σκοπούς και να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη, δεν είναι κάτι υπερβολικό. Είναι το minimum!

Από εκεί και πέρα, είναι στενάχωρη και βαθιά απογοητευτική η χρήση των λέξεων από ανθρώπους σαν τον Ντουράντ και τον ΛεΜπρόν που έχουν γύρω τους ομάδες ολόκληρες από image makers και pr coordinators. Δεν είναι δυνατόν να προτιμάται το "δεν επιδοκιμάζω" και να μη χρησιμοποιείται το "καταδικάζω" ή έστω το "αποδοκιμάζω". Και δεν είναι τυχαία η επιλογή των λέξεων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κι επειδή ακόμη πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει αντισημιτισμός, ας δούμε για ακόμα μία φορά μερικές αποδόσεις του όπως περιγράφονται στο διαδίκτυο.

"Η διατύπωση ρατσιστικών απόψεων ή ακόμα και η άσκηση βίας εναντίον ατόμων εβραϊκής καταγωγής ή θρησκεύματος", λέει το wictionary.org.

"Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, φθάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη μέχρι και την εξόντωσή της", εξηγεί η Wikipedia.

"Η λέξη αντισημιτισμός δηλώνει την προκατάληψη ή το μίσος εναντίον των Εβραίων. Το Ολοκαύτωμα, ο συστηματικός διωγμός με την υποκίνηση του κράτους και η εξόντωση των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της μεταξύ του 1933 και του 1945, αποτελεί το πλέον ακραίο ιστορικό παράδειγμα αντισημιτισμού", αναφέρεται στο United States Holocaust Memorial Museum.

Η ζημιά που προκάλεσε ο Ίρβινγκ, είναι τεράστια. Και μπορεί να μη φαίνεται, αλλά πολύς κόσμος έχει πληγωθεί από τη στάση του και ακόμη περισσότερος έχει πάρει δύναμη για δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα συναισθημάτων σε μία ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένη από ανισότητες και ρατσισμό χώρα όπως οι ΗΠΑ.

Όπως το NBA ήταν ενωμένο απέναντι στις φυλετικές διακρίσεις και στην βία που νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους οι αφροαμερικανοί, έτσι θα έπρεπε να είναι και τώρα για να πνίξει συμπεριφορές σαν αυτή του Ίρβινγκ. Όχι, δεν ήταν απλώς ένα link μίας ταινίας, ήταν πολλά περισσότερα και όσοι έχουν παρακολουθήσει τον Καϊρί, γνωρίζουν ότι οι απόψεις του είναι ακραίες. Και στο 2022, δεν νοείται να υποστηρίζει ένας 30χρονος άνθρωπος τα άκρα.

Όπως δεν νοείται να παίρνουν ο ΛεΜπρόν και ο Ντουράντ αμυντική στάση γύρω από τον Ίρβινγκ. Έχουν κάθε δικαίωμα να τον αγαπούν και να τον υποστηρίζουν, αρκεί να το κάνουν με τον σωστό τρόπο.

Ποτέ δεν τιμωρείς το παιδί σου επειδή έκανε μία ζημιά. Πάντα του εξηγείς το λάθος του και το βοηθάς να καταλάβει ότι δεν πρέπει να το επαναλάβει. Με το να μην καταδικάζεται ο Ίρβινγκ, μόνο κακό κάνει στον ίδιο, στο NBA και σε ολόκληρη τη χώρα που παλεύει με νύχια και με δόντια για να ξεφύγει από τον βαθύ ρατσισμό που επικρατεί σε κάθε πόλη και σε κάθε πολιτεία.

Όπως οι NBAers φώναζαν "ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ" για την αστυνομική βία απέναντι σε αφροαμερικανούς, έτσι θα πρέπει να κάνουν και με τον Ίρβινγκ. Όχι για να του τελειώσουν την καριέρα, άλλωστε μόνος του έχει βάλει τον εαυτό του σε αυτή τη δεινή θέση και δεν δείχνει και διάθεση για να διορθώσει την κατάσταση που δημιούργησε, αλλά για να δώσουν το σωστό παράδειγμα. Για να αποδείξουν ότι ο ρατσισμός πρέπει να παταχθεί σε κάθε μορφή του, ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ.

Ο ΛεΜπρόν έκανε ένα τεράστιο λάθος τον Οκτώβριο του 2019 και τώρα κάνει άλλο ένα. Και είναι κρίμα για έναν αθλητή, για έναν άνθρωπο του δικού του αναστήματος, να δείχνει επιλεκτική ευαισθησία.

Στα τέλη του 2022, δεν υπάρχει χώρος για μίσος.

Στα τέλη του 2022, δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό και για ρατσισμό και για οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε φυλετικές διακρίσεις, κατά συνέπεια στη βία και σε καταστάσεις που θυμίζουν περασμένες δεκαετίες.

Στα τέλη του 2022 δεν θέλουμε αθλητές που θα λένε "shut up and dribble", αλλά ανθρώπους που θα δείχνουμε ως παραδείγματα στις επόμενες γενιές. Τους έχουμε ανάγκη, ειδικά στην εποχή των social media που είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και διαμορφώνουν χαρακτήρες, συνειδήσεις και φιλοσοφίες.

Στα τέλη του 2022 θέλουμε κι άλλους Κερ. Κι άλλους Χάμιλτον. Όχι άλλους Ζλάταν.

Ο ΛεΜπρόν και ο κάθε ΛεΜπρόν, ο Ντουράντ και ο κάθε Ντουράντ, πρέπει να έχουν το θάρρος για να καταδικάσουν μία επικίνδυνη συμπεριφορά. Κι αν δεν το έχουν το θάρρος, καλύτερα να μη μιλήσουν. Καλύτερα να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά. Είναι προτιμότερο αυτό από το να πουν ότι "δεν επιδοκιμάζουν", είναι προτιμότερο από το να τους αποκαλέσει κάποιος ισαποστάκηδες.

Από τον ΛεΜπρόν κι από τον Ντουράντ, έχουμε απαιτήσεις.

Τα στόματα του ΛεΜπρόν και του Ντουράντ, πρέπει να πνίγουν το μίσος.

Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό. Ζητάμε το αυτονόητο.

Αντί επιλόγου, δείτε μερικά από τα σχόλια που έγιναν από απλούς χρήστες του διαδικτύου, όχι από media members, όχι από πολιτικούς, αλλά από τον μέσο fan του μπάσκετ και των σπορ μετά από τα tweets του ΛεΜπρόν Τζέιμς:

* "ΛεΜπρόν, κυριολεκτικά δεν έχεις καταλάβει ποιο είναι το θέμα".

* "Διαβάζοντάς τον, πίστεψα ότι ήταν parody account και όχι ο αληθινός ΛεΜπρόν".

* "Μακάρι κάποιος να εξηγούσε σε μερικούς παίκτες ότι αυτό που μοιράστηκε ο Καϊρί είναι παρόμοιο με το να έλεγε κάποιος ότι οι μαύροι πρέπει να είναι σκλάβοι. Δεν νομίζω ότι οι παίκτες καταλαβαίνουν το μέγεθος της ιδέας που υποστήριξε ο Καϊρί".

* "Του δόθηκε η ευκαιρία για να απολογηθεί και δεν το έκανε. Είναι δικό του το λάθος και η τιμωρία, είναι δική τους (των Νετς) η λίστα για να τον δεχθούν πίσω στην ομάδα".

* "Είναι στενάχωρο να μην καταλαβαίνουν ότι ο αντισημιτισμός είναι ρατσισμός επειδή απλώς το έκανε ένας φίλος τους".

* "Η φράση "πληροφορίες που μπορούν να βλάψουν" είναι άθλια διατύπωση. Το να σου λένε ότι το κούρεμά σου είναι άθλιο, αυτό ναι, είναι πληροφορία που μπορεί να βλάψει. Ο αντισημιτισμός είναι κάτι πολύ διαφορετικό".

Και αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες σχόλια που μπορεί να διαβάσει κάποιος στο Twitter, στο Facebook και στο Reddit για τον ΛεΜπρόν, τον ενδεχομένως κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών που μας απογοήτευσε ξανά...

TAGS NBA ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΚΑΪΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ