ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Στο δρόμο με το ανανεωμένο Medley 150 S

Στο δρόμο με το ανανεωμένο Medley 150 S

Υιοθετώντας τους νέους κινητήρες i-get της Piaggio, full LED προβολέα, ψηφιακό πίνακα οργάνων, συνδεσιμότητα smartphone και φρέσκο σχεδιασμό, το Medley του 2020 ορίζει εκ νέου την αιχμή στα μικρού κυβισμού scooters μεγάλων τροχών.

Από το 2016 που μπήκε ανάμεσα στο Liberty και στο Beverly, το Medley έκανε αμέσως ορατό ότι είχε βρει μια χρυσή τομή: στο σχέδιο ενός scooter μεγάλων τροχών προσέφερε τους χώρους και την ποιότητα ενός ακριβού GT Scooter, αλλά με κινητήρα μόλις 125 ή 150 κ.έκ., κρατώντας την κατανάλωση εύκολα κάτω από τα 3 λίτρα/100χλμ.

Στον πυρήνα αυτής της χρυσής τομής δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ο κινητήρας, που έπρεπε να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να καθιστά εφικτό αυτό το φιλόδοξο πλάνο - κι έτσι συμπεραίνει κανείς ότι με την τοποθέτηση των νέας γενιάς κινητήρων i-get της Piaggio στο φετινό ριζικά ανανεωμένο Medley, αυτό, φρέσκο πια, διατηρεί τον ηγετικό ρόλο σε μια κατηγορία όπου το ίδιο αποτελεί ορόσημο.

Το νέο μοτέρ των 155 κ.εκ. (αυτής της δοκιμής), υγρόψυκτο με σύστημα χρονισμού 4 βαλβίδων και ηλεκτρονικό ψεκασμό, πέραν του ότι πληροί πια τις προδιαγραφές Euro4, είναι εντυπωσιακά ζωηρό για τη σβέλτη κίνηση στην πόλη. Αλλά και ταυτόχρονα, με τη νέα ρύθμισης του κιβωτίου CVT, τη μείωση των κραδασμών από τον ανασχεδιασμό του και του ρεζερβουάρ 7 λίτρων, προσφέρει και τη δυνατότητα ταξιδιού στον αυτοκινητόδρομο δίχως καν να κομπιάζει σε περίπτωση φόρτωσης.

Στο δρόμο με το ανανεωμένο Medley 150 S

Με 16,2 ίππους στις 8.750 σ.α.λ. αποδίδει πολύ ισχυρότερα από όσο θα περίμενες από ένα 150, με πλούσια ροπή σε όλο το φάσμα στροφών, καθώς το γκάζι μοιάζει γεμάτο ανά πάσα στιγμή. Με τη βοήθεια του Start-Stop συστήματος RISS, που απενεργοποιεί/ξεκινά τάχιστα τον κινητήρα, είναι απολύτως ρεαλιστικό να κρατήσει κανείς τη μέση κατανάλωση πολύ κοντά στα 2,5 λίτρα/100χλμ.

Η ισχύς που προσδίδει στο Medley 150 ο κινητήρας, ικανή να το επιταχύνει ως τα 120 χλμ./ώρα (στο κοντέρ), συνδυάζεται αρμονικά με ένα απρόσμενης στιβαρότητας πλαίσιο, με πολύ καλό ζύγισμα, καθώς και με δισκόφρενο 260 mm στον εμπρός τροχό 16 ιντσών (με δικάναλο ABS).

Στο δρόμο με το ανανεωμένο Medley 150 S

Και, επίσης, με αναρτήσεις (πιρούνι 300 mm εμπρός και διπλά αμορτισέρ πίσω με προφόρτιση 5 θέσεων) τόσο καλά ρυθμισμένες που ενώ απορροφούν εξαιρετικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, μπορούν να ακολουθήσουν ακόμα και σε μια σβέλτη ορεινή βόλτα. Όλα αυτά μαζί ενισχύουν το σπορ χαρακτήρα του, ειδικά στην έκδοση S, και μαζί την ποιότητα της κύλισής του.

Κι ενώ, εντωμεταξύ, το Medley προσφέρει χώρο 36 (!) λίτρων κάτω από τη σέλα, που σημαίνει ότι χωρά δύο full-face κράνη, καθώς και ντουλαπάκι στην ποδιά που κλειδώνει και διαθέτει θύρα φόρτισης USB. Μαζί με την σέλα που είναι πολύ πιο άνετη απ’ όσο δείχνει, στα 799 mm ύψους, καθώς και με την άψογή του θέση οδήγησης, το Medley καλύπτει από όλες τις πλευρές την άνεση, στην πόλη ή εκτός.

Στο δρόμο με το ανανεωμένο Medley 150 S

Σχεδιαστικά, η γενιά Medley του 2020 -χωρίς να χάσει ίχνος του ιταλικού στιλ που μοιράζεται με το Beverly- έχει τώρα προβολέα full LED με πιο τετραγωνισμένο σχήμα και λειτουργία DRL, πιο λεπτή ποδιά με ανασχεδιασμένα φώτα ημέρας/φλας και χρωματιστές λεπτομέρειες και νέες ζάντες. Η πιο δυναμική έκδοση S έχει κόκκινες λεπτομέρειες σε αμορτισέρ, ποδιά και ρύγχος, δίσκους τύπου μαργαρίτας με χρυσές δαγκάνες καθώς και σχάρα και ζάντες σε ματ μαύρο χρώμα.

Η σημαντικότερη, όμως, προσθήκη είναι ο νέος, ευρείας διαγωνίου πίνακας οργάνων, που είναι πια ολοκληρωτικά ψηφιακός, με πληθώρα ενδείξεων και μπλε φωτισμό τη νύχτα. Στην έκδοση S, μάλιστα (προαιρετικά στην απλή), συνδυάζεται με το σύστημα Piaggio MIA για τη σύνδεση του smartphone με την οθόνη μέσω Bluetooth, και τον χειρισμό του από το τιμόνι.

Βάσει και της αδιαμφισβήτητης ποιότητας των πλαστικών και της κατασκευής του, και της ικανότητάς του να καλύπτει τόσες πολύπλευρες ανάγκες τόσο καλά με έναν κινητήρα-διαμάντι, το Piaggio Medley 150 μοιάζει έτσι να δικαιολογεί την τιμή των 3.190 € (ή 3.290 € στην έκδοση S) την οποία αντιπαραθέτει στα ιαπωνικά scooters. Σ’ αυτό συμβάλλουν τόσο η εξαίρετη κατανάλωση, όσο και τα μεγάλα διαστήματα σέρβις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ανά 10.000 ή 20.000 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ