ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το ροτέισον του Κορμπεράν έφερε άλλα κόλπα στον Ολυμπιακό

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -   (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η πρώτη κεφαλιά-γκολ και το πρώτο του 90λεπτο μετά από δυο χρόνια του Ματιέ Βαλμπουενά στο πρωτάθλημα, το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Κούτρη μετά από μια διετία και η πρώτη ασίστ από μπακ για φέτος μπήκαν στο σημειωματάριο του Γιάννη Φιλέρη μετά από το ροτέισον του Κάρλος Κορμπεράν στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα κερδίζοντας τον ΠΑΣ Γιάννινα 2-0, ο Κάρλος Κορμπεράν που σε κάθε ματς από τα πέρα δώθε στον πάγκο, τις χειρονομίες και τις φωνές του αν δεν χάνει δυο-τρία κιλά, σίγουρα γυρίζει σπίτι του βραχνιασμένος, έκανε εκτεταμένο ροτέισον με αποτέλεσμα να δούμε (σχεδόν) πράγματα και θαύματα.

Εντάξει, δεν χρειαζόταν αυτό το ματς ο Ματιέ Βαλμπουενά για να πείσει πόσο χαρισματικός παραμένει ακόμα και στα 38 του χρόνια. Το τι έκανε μέσα στο γήπεδο αναλύθηκε διεξοδικά, όπως και η επιμονή του να διαψεύδει τον χρόνο.

Ο Γάλλος χαφ πέτυχε το πρώτο του γκολ με κεφαλιά στην Ελλάδα (και το δεύτερο στην καριέρα του, καθώς έχει σκοράρει και μια φορά σε φιλικό), από την συστημένη σέντρα του Άβιλα, οι συμπαίκτες του τον αποθέωσαν, ιδιαίτερα οι σπεσιαλίστες κεφαλοσφαιριστές όπως ο Σισέ.

Συνολικά στην εν Ελλάδι καριέρα του ο Βαλμπουενά έχει σκοράρει 15 φορές, σε ένα σύνολο 125 αγώνων, συμπεριλαμβανομένου και του κυριακάτικου με τον ΠΑΣ. Τα δέκα είναι με πέναλτι, ένα έχει μπει με απευθείας χτύπημα φάουλ, τρία με σουτ και τώρα με το κεφάλι.

Παίζοντας είτε στα άκρα, είτε πίσω από τον σέντερ φορ, είτε γενικά όπου βρισκόταν η μπάλα, ο ακαταπόνητος Ματιέ έδωσε το παρών και στα 90 λεπτά του ματς, συν τις καθυστερήσεις του αγώνα.

Κι αυτό ήταν το πρώτο 90λεπτο του Βαλμπουενά στο πρωτάθλημα, ύστερα από δύο χρόνια! Είχε να παίξει ολόκληρο παιχνίδι από τις 4 Οκτωβρίου 2020, κατά σύμπτωση πάλι εναντίον του ΠΑΣ, όχι όμως στο Καραϊσκάκη, αλλά στους Ζωσιμάδες. Για να είμαστε ακριβείς, για τελευταία φορά είχαμε δει τον Ματιέ σε ένα 90 λεπτο στον ημιτελικό του Κυπέλλου στην Τούμπα (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-2).

Πέρσι ο έμπειρος Γάλλος έπαιξε σε 42 αγώνες (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) και τα περισσότερα λεπτά που μέτρησε στο γήπεδο ήταν τα 87' εναντίον του Ατρομήτου στο 0-0 της πρεμιέρας. Γενικά, πάντως, τα 90λεπτα του κορυφαίου άσου με τα "ερυθρόλευκα" δεν είναι πολλά. Αυτό της Κυριακής ήταν το δέκατο, σε συνολο 125 ματς, αν και σε πολλά απ' αυτά έχει αντικατασταθεί μετά το 85ο λεπτό.

Αυτό που τον διακρίνει, βέβαια, είναι η ακόρεστη όρεξη του για μπάλα, το πάθος με το οποίο παίζει βάζοντας τα πόδια του παντού, όπως και το κορμί του, όπως ... από την Κυριακή και το κεφάλι του. Σπουδαίος σε όλα του.

Κούτρης ξανά μετά από δυο χρόνια

Η ανάγκη του Κορμπεράν για φρέσκα πόδια, ώστε να πετύχει το διπλό στόχο του (νίκη στην πρεμιέρα, συντήρηση δυνάμεων εν όψει επαναληπτικού με τον Απόλλωνα Λεμεσού) έφερε στην ενδεκάδα μια επίσης γνώριμη φιγούρα.

Ο Λεονάρντο Κούτρης δεν είναι βέβαια βετεράνος όπως ο Βαλμπουενά, καθώς μόλις πριν από ένα μήνα έκλεισε τα 27, επέστρεψε όμως σε επίσημο ματς του Ολυμπιακού μετά από μια διετία. Πριν από πέντε χρόνια ήταν σχεδόν βασικός αριστερός μπακ των "ερυθρολεύκων", προερχόμενος από τα Γιάννινα και αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που του έδωσε η ομάδα.

Η επιστροφή του Κώστα Τσιμίκα από την Ολλανδία κι ο εσωτερικός ανταγωνισμός με τον νυν άσο της Λίβερπουλ, είχε κάνει την αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού ασυναγώνιστη. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν βρει δυο εξαιρετικούς ακραίους μπακ, που μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ταχύτητα τους, αλλά και να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή.

Θα' λεγε κανείς ότι στο ξεκίνημα του, ο Κούτρης είχε καλύτερη σέντρα από τον Τσιμίκα, που δούλεψε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, φτάνοντας στα επίπεδα που τον βλέπουμε τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου συναγωνίζεται κορυφαίους μπακ, όπως ο Ρόμπέρτσον και ο Αλεξάντερ Άρνολντ.

Η συνέχεια, όμως, για τον Κούτρη δεν ήταν ανάλογη, καθώς ο Μαρτίνς έδειξε σαφή προτίμηση στον "Τσίμι" και ο δανεισμός του σε Μαγιόρκα και Φορτούνα Ντίσελντορφ όπου έπαιξε τα τελευταία τρία χρόνια έμοιαζε με μονόδρομο. Ίσως να είχε διαφορετική πορεία αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά με το που πήγε στη Μαγιόρκα, όταν έπαθε ρήξη χιαστού.

Η μεταγραφή του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στην άλλοτε πανίσχυση αριστερή πλευρά των πρωταθλητών. Ο Κούτρης δεν έπειθε τον Μάρτινς για μια δεύτερη ευκαιρία και εν τέλει ο Ολυμπιακός σχεδόν ... παντρεύτηκε τον Όλεγ Ρέαμπτσιουκ, που δεν έβγαινε ποτέ από το γήπεδο. Στη σεζόν που μας πέρασε το κοντέρ του Μολδαβού έγραψε 48 αγώνες!

Η επιστροφή του Κούτρη στο φετινό ρόστερ και η σωστή σκέψη του Κορμπεράν ότι δεν μπορεί και φέτος ο Ρεαμπτσιουκ να παίζει διαρκώς, έφερε τον 27χρονο άσο ξανά σε επίσημο αγώνα στο Καραϊσκάκη. Η τελευταία του εμφάνιση με τα "ερυθρόλευκα" ήταν στις 5 Ιανουαρίου 2020, όταν είχε μπει αλλαγή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (1-0). Ουσιαστικά το τελευταίο του παιχνίδι ήταν αυτό με την Καλαμάτα στις 8/1/20, για το Κύπελλο Ελλάδος. Λίγες μέρες έφευγε για τη Μαγιόρκα.

Οι ασίστ των μπακ

Η επιστροφή του Κούτρη, αλλά και το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού από τη σέντρα σέντρα του Άβιλα, φέρνει στο προσκήνιο το πως οι "ερυθρόλευκοι" θα ξαναβρούν μπακ, που πατάνε στην περιοχή και μπορούν να αξιοποιήσουν τους συμπαίκτες του. Ο περσινός απολογισμός των ασίστ από τους ακραίους μπακ ήταν 6. Τρεις ο Λαλά, 2 ο Ρέαμπτσιουκ και μία ο Καρμπόβνικ.

Τόσες ήταν και τη σεζόν 2020-21 (Χολέμπας 4, Ραφίνια 1, Ρέαπτσιουκ 1). Πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Η μέρα με τη νύχτα! Ο Ολυμπιακός δεν ξαναβρήκε ποτέ τους ακραίους που του έφτιαχναν το παιχνίδι. Δείτε τι ακριβώς εννοούμε:

  • Τη σεζόν 2018-19 οι ασίστ των μπακ ήταν 19 (Ομάρ 7, Κούτρης 5, Τσιμίκας 3, Τοροσίδης 3, Γιάννης Μασούρας 1)
  • Την επόμενη (2019-20) το κοντέρ έγραψε 14 (Τσιμίκας 6, Κούτρης 4, Ομάρ 2, Τοροσίδης 2, Μπρούνο 1)

Η σύγκριση είναι καταλυτική, ειδικά αν βάλετε στο μυαλό σας και την εικόνα του Ολυμπιακού με τους γρήγορους (και καλλιεργημένους ποδοσφαιρικά) ακραίους που είχε και την αντίστοιχη με όσους τους διαδέχθηκαν. Ουσιαστικά η ομάδα σταμάτησε να απειλεί από τα πλάγια, έγινε προβλέψιμη και αγκομαχούσε πάνω στο χορτάρι. Αν όλα αυτά αλλάξουν με τους μπακ που προστέθηκαν φέτος στο ρόστερ (ανάμεσα τους και ο επανακάμψας Κούτρης) δεν το ξέρουμε.

Σίγουρα πάντως ο Κορμπεράν θα είναι ευτυχής αν δει ξανά σέντρες σαν αυτή του Άβιλά. Κι ας μην είναι ο Βαλμπουενά αυτός που θα κάνει την κεφαλιά...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ