ΑΕΚ

Το ντέρμπι του Ριβάλντο

Το ντέρμπι του Ριβάλντο
Ριβάλντο, ΑΕΚ

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο ''Καραϊσκάκη'' (19.00, ΝΕΤ) είναι το... ντέρμπι του Ριβάλντο. Τόσο απλά. Σαν την Α-Β, που παρουσιάζει για σας το SPORT 24

Από που να αρχίσουμε; Τρία χρόνια και κάτι πριν. Στις 21 Ιουλίου 2004, ημέρα Τετάρτη, το Ελευθέριος Βενιζέλος γίνεται μάρτυρας: ο Ριβάλντο έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Κάποιοι δεν το πιστεύουν ακόμη και όταν τον βλέπουν στην αίθουσα αφίξεων, άλλοι μιλάνε για ένσημα, σύνταξη και γηρατειά. Εκείνος απλά απαντάει στο γήπεδο.

Βασικά... Το να γράφεις κείμενο για τον Ριβάλντο δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα κατορθώματά του είναι γνωστά ακόμη και στο Μπαγκλαντές (χώρα όπου είχε φτάσει η είδηση της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό), η αξία του είναι κάτι παραπάνω από αναγνωρισμένη (η Χρυσή Μπάλα του 1999 είναι σπίτι του), το όνομά του είναι μέσα στη λίστα με τους κορυφαίους όλων των εποχών. Τι να γράψω; Τι να διαβάσετε;

Γκολ μπορεί να βάλει... με φάουλ (όπως λίγοι στον ποδοσφαιρικό πλανήτη), στην κίνηση, με στοπάρισμα και σουτ με το δεξί (όπως το πρώτο που έβαλε με τη φανέλα του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη), με κεφαλιά (όπως η πρώτη του στην Ελλάδα μέσα στις λάσπες κόντρα στο Αιγάλεω), με πέναλτι, με λόμπες, με ανάποδα ψαλίδια. Πώς είναι δυνατόν, να φαίνεται τόσο εύκολο το ποδόσφαιρο όταν τον κοιτάς;

Δύσκολος και ισχυρός χαρακτήρας. Όπως οι περισσότεροι μεγάλοι σταρ σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο στον αθλητισμό. Η προσωπικότητά του είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να... διώξει ακόμη και προπονητές, να επηρεάσει τη μάζα του κόσμου, να αποτελεί παράδειγμα για τους μικρότερους της εκάστοτε ομάδας του. Αν το καλοσκεφτούμε, τρία χρόνια μετά, ο Ριβάλντο παραμένει κάπως "απομακρυσμένος" από την ελληνική ψυχοσύνθεση. Δεν έχει γίνει "Έλληνας". Προτιμάει να είναι ο Ριβάλντο.

Είναι ιδιαίτερο αυτό το ντέρμπι για τον ίδιο; Εκείνος δήλωσε ότι "αυτό το ματς είναι σαν όλα τα άλλα. Δίνει τρεις βαθμούς". Κλισέ. Ξέρει πολύ καλά πως αυτό το ντέρμπι έχει διαφορετική γεύση. Δεν γίνεται να μην περιμένει την υποδοχή από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Πώς αλλιώς θα καταλάβει, αν έμεινε στην καρδιά τους κι αν εκείνα τα δάκρυα που έχυσε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου άξιζαν να κυλήσουν από τα μάτια του;

Ζωή σαν παραμύθι: Η δικιά του. Που ξεκίνησε από τις φαβέλες, όντας φτωχός, έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία, γνώρισε τι σημαίνει υποσιτισμός και αντίκρυσε τον εαυτό του χωρίς δόντια στον καθρέφτη και έφτασε να κατακτήσει τον πλανήτη με την Εθνική Βραζιλίας το 2002.

Ήταν κάποια πρωτοσέλιδα: Όπως αυτό της 13ης Μαϊου 2007, μία ημέρα μετά το "αντίο" που είπε στον κόσμο του Ολυμπιακού, αν και τον Φεβρουάριο μετά το ματς με τον Ατρόμητο είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στον Πειραιά. Πριν φύγει ο Μάιος, εκείνος αποφάσισε να μην φύγει από την Ελλάδα. Το πρωτόσελιδο της 30ης Μαϊου αρκεί για να θυμηθείτε.

ΘΕΛΕΙ: Να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ και το έχει τονίσει αρκετές φορές με δηλώσεις του. Αυτό που δεν έχει πει, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι θέλει να σκοράρει ο ίδιος στο Καραϊσκάκη και να οδηγήσει την Ένωση στο διπλό επί του Ολυμπιακού. Γιατί είμαστε τόσο σίγουροι; Απλά, επειδή έχουμε μάθει τι σημαίνει ο "εγωισμός του Ρίμπο".

Ιταλία, η μεγάλη αποτυχία: Σε πρόσφατο γκάλοπ της Gazzeta Dello Sport το όνομα του Ριβάλντο συνδέθηκε με έναν διόλου τιμητικό τίτλο: αυτόν της "πιο αποτυχημένης μεταγραφής της Μίλαν τα τελευταία χρόνια". Δεν ξέρουμε αν έφταιγε ο Αντσελότι. Συνήθως σε μια σχέση δεν φταίει μόνο ο ένας.

Κι αφού μιλήσαμε για... σχέσεις: Ας πούμε και για τις υπόλοιπες. Αυτές του Ρίμπο με τους προπονητές του. "Έτσι όπως παίζουμε δεν θα βγούμε ούτε πέμπτοι" είχε πει μετά από ένα ντέρμπι (ω, τι σύμπτωση!) ΑΕΚ-Ολυμπιακός, θέλοντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Όταν ήρθε ο Τροντ Σόλιντ, ο Ρίμπο έλεγε στην Αυστρία κατά την περίοδο της προετοιμασίας, ότι δουλεύουν υποδειγματικά στις προπονήσεις. Όταν ο Νορβηγός άρχισε να τον... αλλάζει πιο νωρίς από το σφύριγμα της λήξης, άρχισε κι ο ίδιος να σφυρίζει. Κλέφτικα. Μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (με την ΑΕΚ πλέον) δήλωσε ότι επικρατεί "νοοτροπία μικρής ομάδας". Πάντως με τον Φερέρ οι σχέσεις του παραμένουν εξαιρετικές. Πρόοδος...

Ληξιαρχείο: Η ταυτότητά του αναγράφει "ετών 35". Στα 36 για όσους κοιτούν το ποτήρι... μισογεμάτο. Κι όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο παραμένει μεγαλύτερη από την... ανάγκη του για ξεκούραση. Είναι βέβαιο, ότι έχει "απαντήσει" ακόμη και στους πιο δύσπιστους και με τα νταμπλ στον Ολυμπιακό και την τελευταίως ανεβασμένη απόδοσή του στην ΑΕΚ (στο ματς με τον Άρη ήταν εκπληκτικός), αποδεικνύει ότι μπορεί. Πολλά.

Μήπως να πάει στη σουίτα του Καραϊσκάκη; Ναι, σε αυτή του Σωκράτη Κόκκαλη αναφερόμαστε. Άλλωστε, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τον... προσκάλεσε με το "ας έρθει" μετά το ματς με τη Βέρντερ και την πρόκριση των ερυθρολεύκων στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Φάση στην οποία ο Ρίμπο δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του Ολυμπιακού όσο φορούσε τη φανέλα της. Προς Θεού, δεν έφταιγε μόνο αυτός...

Να είχαν κι άλλοι την ψυχή του: Ο Ριβάλντο είχε ανακοινώσει πως θα έδινε τα χρήματα που του οφείλονταν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο "Ελπίδα" και το έκανε. Έδωσε 195.000 ευρώ για την ανέργεση του πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε. Ειλικρινά.

Ξέρει... έξι παίκτες από τη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού που εκτός απροόπτου θα συναντήσει το απόγευμα στο χορτάρι του Καραϊσκάκη. Νικοπολίδης, Πάντος, Ζεβλάκοφ, Τοροσίδης, Στολτίδης και Τζόρτζεβιτς είναι οι "φίλοι" του. Λείπει ο πιο... κολλητός του. Ναι, αυτός που πήγε πριν από λίγες μέρες στο Μάντσεστερ. Στο Σίτι.

Όλα γύρω ΤΟΥ γυρίζουν: Όσο κι αν ο ίδιος δεν το θέλει, αυτό το ντέρμπι του ανήκει. Βέβαια, από τη στιγμή που η μπάλα θα κυλήσει στο χορτάρι, σημασία θα έχει ποια ομάδα θα νικήσει και θα πάρει τρεις πολύτιμους βαθμούς στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αλλά όπως και να το κάνουμε, αυτό το ντέρμπι έχει πρωταγωνιστή. Διαφορετικά, τσάμπα το Α-Ω!

Πανιώνιος-Παναθηναϊκός: Άσχετο; Όχι και τόσο. Ο Τζιμπούρ δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να είναι... τσιμπούρι στο σβέρκο της ΑΕΚ και με την ήττα του έδωσε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Εντάξει, ο Ριβάλντο δεν έχει σχέση ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τον Πανιώνιο. Έχει με όλα τα άλλα όμως.

"Ρίμποο, Ρίμποο, Ρίμποο": Θα ακουστεί; Πολύ; Καθόλου; Από πολλούς; Από κανέναν; Από την θύρα 7; Από τα επίσημα; Από αυτόν που έχει τη μπουτίκ του Ολυμπιακού (και πλέον δεν πουλάει φανέλες του), θα το πει ο ίδιος αν δεν το ακούσει; Θα το πουν οι Αεκτζήδες από τα σπίτια έτσι και βάλει γκολ και η Ένωση κερδίσει; Να το βάλουμε τραγούδι στο Radio 24; Συμπληρώστε τη φόρμα...

Σαν στο σπίτι του: Δεν μιλάμε για το Καραϊσκάκη, αλλά για την Ελλάδα. Ο Ρίμπο έχει αγαπήσει τη χώρα μας, ζει με την οικογένειά του εδώ και η γυναίκα του γέννησε τα δίδυμα εδώ. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει όταν θα σταματήσει το ποδόσφαιρο, αλλά έχει πολλούς λόγους για να μείνει στη χώρα μας. Απλά για να τον βλέπουμε στο δρόμο και να τον χαιρετάμε.

Τάσος Πάντος: Έχει πει μία από τις καλύτερες ατάκες. Αυτή με τον "Ριπάντο". Στο παρόν ντέρμπι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί απέναντί στον Ριβάλντο (ο Φερέρ σκέφτεται να βάλει αριστέρα τον Ρίμπο).

Υποκλίση: Για το ταλέντο του έχουν μιλήσει ακόμη και ο Μαραντόνα και ο Πελέ. Ο Ροναλντίνιο πριν από καιρό είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια την κλάση του Ριβάλντο. Ο κορυφαίος παίκτης του 2007, Κακά, έχει πει κι αυτός για τον παίκτη που εδώ και τρία χρόνια κοσμεί με την παρουσία του τα ελληνικά γήπεδα. Τιμή μας λοιπόν...

Φονικό ένστικτο: Είναι ικανός σε ένα 90λεπτο στο οποίο δεν έχει καλή απόδοση, να κάνει τη φάση του αγώνα και να κρίνει ένα αποτέλεσμα. Μια νίκη. Έχει γίνει σαφές από δηλώσεις και πράξεις του, ότι δεν θέλει να χάνει και δεν έχει μάθει να χάνει. Winner με όλη τη σημασία της λέξης.

Χωρίς πλάκα...

... Ψάξτε πίσω στο παρελθόν: Είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει έρθει στην Ελλάδα. Όποιος διαφωνεί, μπορεί να δει μπάσκετ το απόγευμα.

Ω: Δεν θα το κρύψουμε. Κάθε φορά αυτό το γράμμα δυσκολεύει το Α-Ω. Γι' αυτό και θα κλείσουμε αλλιώς. Όπως συνηθίζει να ολοκληρώνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις του: "ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ... ΡΙΒΑΛΝΤΟ"













































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ