ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ιστορία του Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Το SPORT 24 ταξιδεύει στο χρόνο και σας θυμίζει ότι πρέπει να ξέρετε για τα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Επιστρέφει στο γήπεδο που λατρεύτηκε σαν θεός την περασμένη τριετία, οδηγώντας τους Πειραιώτες σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, τα δύο πρώτα χρόνια μάλιστα, συνοδευόμενα και από ισάριθμα κύπελλα (νταμπλ).
Μάλιστα πριν από δύο χρόνια ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του εν λόγω ντέρμπι στο ίδιο γήπεδο, σημειώνοντας δύο γκόλ στο επιβλητικό 3-0 των πρωταθλητών.

Η επεισοδιακή αποχώρησή του, στο φινάλε του περσινού πρωταθλήματος και η μετακόμισή του στην ΑΕΚ, άλλαξε το σκηνικό, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν έχουν ξεχάσει τις μαγικές στιγμές που πρόσφερε και αναμένεται να τον αποθεώσουν κατά την επιστροφή του.

Η ιστορία

Από εκεί και πέρα, το κλασικό ντέρμπι μεταξύ των δύο μονομάχων έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, την οποία σας θυμίζει το SPORT 24.

Συνολικά στην ιστορία της α’ εθνικής οι δύο αντίπαλοι έχουν βρεθεί 96 φορές, από τις οποίες στις 37 έχει βγει νικητής ο Ολυμπιακός, στις 29 η ΑΕΚ ενώ 30 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Ως γηπεδούχους ο Ολυμπιακός, μετράει 24 νίκες έναντι 13 της Ενωσης με άλλα 11 παιχνίδια να έχουν μείνει στο “Χ”.

Πάντως η ΑΕΚ, τελευταία φορά που έχει φύγει νικήτρια από το “σπίτι” του Ολυμπιακού ήταν τον Μάρτιο του 2004, όταν επικράτησε με 1-0 στη Ριζούπολη.

Στο νέο Καραϊσκάκη, τον Απρίλιο του 2005, η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με 1-0 με γκολ του Λυμπερόπουλου, σκορ με το οποίο έληξε το 90λεπτο, αλλά επειδή ήταν επαναληπτικός αγώνας κυπέλλου και στον πρώτο οι "ερυθρόλευκοι" είχαν επικρατήσει με το ίδιο σκορ, το παιχνίδι πήγε στην παράταση, με τους γηπεδούχους να φτάνουν στο τελικό 2-1 και στην πρόκριση.

Δεκέμβριος φιλοξενούμενων



Πάντως ο Δεκέμβριος δεν πάει τον γηπεδούχο στα συγκεκριμένα ντέρμπι. Δέκα φορές έχουν συναντηθεί οι δύο ομάδες τον τελευταίο μήνα του χρόνου και μόνο μία φορά ο γηπεδούχος εκατέρωθεν έφυγε νικητής.

Μάλιστα η μοναδική νίκη των "ερυθρολεύκων" ως γηπεδούχοι τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφεται στο μακρινό 1960 (!), όταν επικράτησαν με 3-1 και αυτό ήταν μάλιστα το τρίτο ντέρμπι των δύο μεγάλων ομάδων στην ιστορία της α’ εθνικής.

Από εκεί και έπειτα η ΑΕΚ, όχι μόνο δεν ξαναέχασε ποτέ Δεκέμβριο από τον Ολυμπιακό εκτός έδρας αλλά αυτό το συγκεκριμένο μήνα έχει πετύχει τις δύο μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία των αναμετρήσεων με τους "ερυθρόλευκους" με 3-1 και 4-1!

Αντίθετα ο Ολυμπιακός ως φιλοξενούμενος τον Δεκέμβριο, σε πέντε παιχνίδια μετράει δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μια ήττα.

Αναλυτικά τα σκορ στα τέσσερα παιχνίδια που έχουν δώσει οι δύο ομάδες Δεκέμβριο με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό:

18/12/1960: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-1,
23/12/1962: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-3,
03/12/1967: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-4,
30/12/1984: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1.

Η πρεμιέρα



Πρώτη φορά, που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για την α’ εθνική, ήταν στις 12 Ιουνίου του 1960. Η «Ενωση» με κεφαλιά του Αντρέα Σταματιάδη στο 64’ πήρε τη νίκη (1-0), με Ισπανό διαιτητή (Μανουέλ Ασένσι) αφού ως γνωστόν τα πρώτα χρόνια σφύριζαν ξένοι ρέφερι στα ντέρμπι.

Η ΑΕΚ είχε προπονητή τότε τον Χάρι Αουρέντνικ, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" τον Τζίνα Σιμονόφσκι.

Αξέχαστα παιχνίδια - Τop 3

1) 8 Φεβρουαρίου 1981: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 6-0





Στην κορυφή των ντέρμπι στην έδρα του Ολυμπιακού, μπαίνει δυστυχώς το αξέχαστο (λόγω της τραγωδίας της θύρας 7) παιχνίδι του 1981.

Οι "ερυθρόλευκοι" με χατ τρίκ του Μάικ Γαλάκου επικρατούν με 6-0, στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους επί της Ενωσης.

Ομως η χαρά μετατρέπεται σε τραγωδία, όταν από εγκληματική αμέλεια του φύλακα, η θύρα 7 δεν έχει ανοίξει και 21 νεαροί άνθρωποι, χάνουν τη ζωή τους στο χειρότερο αθλητικό δυστύχημα της πατρίδας μας.

2) 20 Απριλίου 2002: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3



Από τα πιο συναρπαστικά ντέρμπι όλων των εποχών. Η ΑΕΚ με ισοπαλία, στέφεται πρωταθλήτρια και μάλιστα προηγείται με πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει όμως και με δύο γκολ του Αλέξη Αλεξανδρή και ένα του Χρήστου Πατσατζόγλου προηγείται με 3-1. Ο Τσιάρτας με ένα ακόμα πέναλτι μειώνει (3-2), αλλά ο Τζόρτζεβιτς στο 88’ δίνει τη χαριστική βολή (4-2). Ο Λάκης μειώνει στο 89’, αλλά στα επτά λεπτά που κράτησαν συνολικά οι καθυστερήσεις οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος δεν καταφέρνουν να ισοφαρίσουν και το συγκρότημα του Τάκη Λεμονή πανηγυρίζει ένα ακόμα πρωτάθλημα.

Μια εβδομάδα αργότερα η Ενωση παίρνει μια άτυπη ρεβάνς στο ίδιο γήπεδο (2-1) κατακτώντας το κύπελλο.

3) 7 Μαϊου 1989: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1

Η ΑΕΚ και πάλι παίρνει τίτλο ακόμα και με ισοπαλία στο ΟΑΚΑ, αλλά στον Πειραια ο Αργύρης Σαλιαρέλης σίγουρος για τον τίτλο, έχει δεξιωθεί τους παίκτες στο «παλάτι» του στην Αίγινα όπου έχει κόψει και τούρτα πρωταθλήματος!

Οι παίκτες του Ολυμπιακού χάνουν τη μια (κλασσική) ευκαιρία μετά την άλλη, ακόμα και ο Λάγιος Ντέταρι αστοχεί σε κενή εστία (!) και το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου (από εκπληκτική ασίστ του Μίροσλαβ Οκόνσκι) προς το φινάλε, αφήνει τους "ερυθρόλευκους" στα κρύα του λουτρού και δίνει το πρώτο πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, επί Μπάγιεβιτς, λίγο πριν την δυναστεία των τριών συνεχόμενων τίτλων !

Τοπ σκόρερ


Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με 11 γκολ σε ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι μακράν ο πρώτος, ενώ ακολουθεί από πλευράς Ολυμπιακού ο Γιώργος Σιδέρης με 9.

Ο Θωμάς Μαύρος με τον Ντέμη Νικολαϊδη έχουν τον ίδιο ρόλο από πλευράς ΑΕΚ, αφού όποτε έβλεπαν... κόκκινο αφηνίαζαν σαν ταύροι.






















































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ