CHAMPIONS LEAGUE

Ρόμα-Ολυμπιακός 1-1

Ρόμα-Ολυμπιακός 1-1
Ζούλιο Σέζαρ

Ο Ολυμπιακός στάθηκε καλά στο "Ολίμπικο", έφερε 1-1 με τη Ρόμα και πλέον ελπίζει στο UEFA. Μορφές Σέζαρ-Νικοπολίδης

Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν προβάδισμα στο 19ο λεπτό της αναμέτρησης με κεφαλιά του Ζούλιο Σέζαρ, που ήταν... αρχοντικός στη ρωμαϊκή αρένα. Στο 32', ο Αντώνης Νικοπολίδης απέκρουσε εκπληκτικά πέναλτι του Τότι, που πήρε "ρεβάνς" στο 66' και με δεξί σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Η εικόνα του Ολυμπιακού για μία ακόμα εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Τροντ Σόλιντ στον πάγκο του ήταν υποδειγματική, όμως οι Πειραιώτες "πληρώνουν" τις δύο εντός έδρας ήττες από Βαλένθια και Ρόμα.

Πλέον, η υπόθεση-πρόκριση στους "16" φαντάζει δύσκολη (αν όχι απίθανη), καθώς η ελληνική ομάδα θα πρέπει να πάρει έξι βαθμούς στις δύο αγωνιστικές που απομένουν (εκτός με Βαλένθια και εντός με Σαχτάρ) και οι "τζαλορόσι" να δεχθούν ισάριθμες ήττες. Πάντως, η κατάληψη της 3ης θέσης είναι εφικτή για τον Ολυμπιακό, που θα παλέψει με την ομάδα του Ντόνετσκ για το εισιτήριο στους "32" του κυπέλλου UEFA.
td> Οι συνθέσεις των ομάδων
Ρόμα (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντόνι, Πανούτσι, Φεράρι (46' Περότα), Μεξές, Κίβου, Ντε Ρόσι, Ταντέι, Πιζάρο, Ακουϊλάνι (63' Βούτσινιτς), Τονέτο, Τότι.

Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοβ, Κωστούλας, Σέζαρ, Ντομί, Στολτίδης, Πατσατζόγλου (65' Ανατολάκης), Μάριτς (90' Καφές), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς (86' Μπόρχα), Κωνσταντίνου.

Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκουερένσα (Πορτογαλία)

Βοηθοί: Μπερτίνο Μιράντα (Πορτογαλία), Ζοσέ Καρντινάλ (Πορτογαλία)

Τέταρτος διαιτητής: Πάουλο Περέιρα (Πορτογαλία)

Κίτρινες κάρτες: Πιζάρο, Τότι (Ρόμα), Κωστούλας, Σέζαρ, Κωνσταντίνου, Τζόρτζεβιτς, Νικοπολίδης (Ολυμπιακός)

Κόκκινες κάρτες: -
td> Με μια ματιά
Ο Τροντ Σόλιντ παρέταξε τον Ολυμπιακό με ενισχυμένο κέντρο και διάταξη 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ο Αντώνης Νικοπολίδης, με τον Μίχαλ Ζεβλάκοβ στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Ντιντιέ Ντομί στο αριστερό. Ο Θανάσης Κωστούλας ήταν ο παρτενέρ του Ζούλιο Σέζαρ στο κέντρο της άμυνας. Οι Ιεροκλής Στολτίδης και Χρήστος Πατσατζόγλου ήταν τα δύο αμυντικά χαφ του Ολυμπιακού. Δεξιά στη μεσαία γραμμή προτιμήθηκε ο Μίλος Μάριτς, με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στα αριστερά και τον Ριβάλντο σε ρόλο κεντρικού χαφ, πίσω από το μοναδικό "ερυθρόλευκο" κυνηγό, Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Aπό την πλευρά του, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι παρέταξε τη Ρόμα με διάταξη 4-1-4-1, με τον Ντόνι κάτω από τα δοκάρια... Στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Πανούτσι, Φεράρι, Μεξές και Κίβου. Ο Ντε Ρόσι ήταν ο μοναδικός αμυντικός μέσος, έχοντας μπροστά του, από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Ταντέι, Πιζάρο, Ακουϊλάνι και Τονέτο. Μοναδικός προωθημένος των "τζαλορόσι" ο αρχηγός Τότι.

Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός στο πρώτο μέρος και αν βγάλουμε το δεκάλεπτο (25'-35'), όπου η Ρόμα είχε τον έλεγχο, έκανε το παιχνίδι του μέσα στο "Ολίμπικο". Ειδικά στα πρώτα 25 λεπτά, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και οι γηπεδούχοι περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο.

Μόλις στο 6', οι φιλοξενούμενοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους, αλλά ο Ντόνι απέκρουσε με τα πόδια το δεξί σουτ του Ριβάλντο από πλάγια θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Κίβου βρήκε άθελά του την μπάλα, που πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Βραζιλιάνου πορτιέρο της Ρόμα.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης έδειχνε πως ο Ολυμπιακός μπορεί να σκοράρει πρώτος και το έκανε! Στο 19', ο Ριβάλντο εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Ζούλιο Σέζαρ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντόνι, ο οποίος έμεινε "άγαλμα". Οι νταμπλούχοι πήραν δίκαια το προβάδισμα στο σκορ, όμως από το 25' μέχρι το 35' δέχθηκαν μεγάλη πίεση από τη Ρόμα.

Στο 30', μία λάθος συνεννόηση Νικοπολίδη και Κωστούλα σε μία βαθιά μπαλιά, έδωσε τη δυνατότητα στον Ταντέι να ελιχθεί από τα δεξιά και να ανατραπεί μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον Σέζαρ, που έσπευσε να μαρκάρει. Το πέναλτι που καταλόγισε ο Πορτογάλος ρέφερι ήταν σωστό, όμως ο Αντώνης Νικοπολίδης έδειξε τη μεγάλη κλάση του! Ο Έλληνας τερματοφύλακας με εκπληκτική εκτίναξη στη δεξιά του γωνία απέκρουσε το δυνατό κτύπημα με το δεξί του Τότι (32') και κράτησε το μηδέν στην εστία του.

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός ούτε απειλήθηκε ούτε απείλησε, όμως το αποτέλεσμα σε αυτό το διάστημα τον αδικεί...

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Σπαλέτι έριξε στον αγώνα τον Περότα (στη μεσαία γραμμή) κι έβγαλε τον κεντρικό αμυντικό Φεράρι. Ο Τονέτο πέρασε σε θέση αριστερού μπακ και ο Κίβου μετατοπίστηκε στο κέντρο της άμυνας. Η Ρόμα από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Ολυμπιακός οπισθοχώρησε...

Στο 63', ο προπονητής των Ρωμαίων έριξε τον επιθετικό Βούτσινιτς και άλλαξε το σύστημα της ομάδας του σε 4-3-3 (ο Βούτσινιτς αριστερά, ο Τότι κορυφή και ο Ταντέι δεξιά). Η απάντηση του Σόλιντ ήταν άμεση, καθώς στο 65' έβαλε στο ματς ένα στόπερ, τον Ανατολάκη, στη θέση του Πατσατζόγλου (o "Πάτσα", πάντως, έπρεπε να μείνει στον αγώνα). Ο προπονητής του Ολυμπιακού έβαλε τον Κωστούλα δίπλα στον Στολτίδη σε ρόλο αμυντικού χαφ και οι τέσσερις στην "ερυθρόλευκη" άμυνα παρέμειναν. Ο τεχνικός των Πειραιωτών περίμενε πως η Ρόμα θα παίξει με δύο φορ μετά την είσοδο του Σέρβου, αλλά ο Σπαλέτι είχε άλλες προθέσεις.

Ο Νορβηγός προπονητής στάθηκε εξαιρετικά άτυχος. Στην αμέσως επόμενη φάση, μετά την πρώτη του αλλαγή, ο Ταντέι έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Τότι κατέβασε την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, ο Ανατολάκης δεν κατάφερε να τον κόψει και ο Ιταλός άσος με δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη, ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1-1 (66'). Πάντως, ο αρχηγός της Ρόμα φαίνεται από το ριπλέι πως ήταν σε θέση οφσάιντ...

Η ιταλική ομάδα κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση, δίχως να δημιουργήσει τις μεγάλες ευκαιρίες μπροστά από την εστία των πρωταθλητών Ελλάδας. Μετά το 1-1, συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων (έκανε δύο μικροευκαιρίες σε σουτ των Πιζάρο και Βούτσινιτς στο 76' και στο 87', αντίστοιχα), με τον Ολυμπιακό να επιχειρεί με αντεπιθέσεις να σημειώσει ένα δεύτερο τέρμα, αλλά παρουσίασε πρόβλημα στην τελική προσπάθεια.

Στο 86', ο τεχνικός του Ολυμπιακού έβγαλε τον αρχηγό της ομάδας του (Τζόρτζεβιτς) και πέρασε στον αγώνα ένα δεύτερο κυνηγό, τον Μπόρχα, ενώ στο 90' ο Καφές αντικατέστησε τον Μάριτς. Μέχρι το φινάλε, όμως, δεν άλλαξε κάτι και το τελικό 1-1 μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο, καθώς οι δύο ομάδες είχαν την υπεροχή από ένα ημίχρονο.

Συμπέρασμα; Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ανοικτούς χώρους και θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη, αν συνέχιζαν και στην επανάληψη, στο ρυθμό του πρώτου μέρους. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες του Σόλιντ δεν κατάφεραν να κρατήσουν μπάλα και έμειναν από δυνάμεις, καθώς δεν υπήρχαν γρήγορα πόδια και καθαρό μυαλό. Και όπως αναφέρουμε στον πρόλογο, ο Ολυμπιακός αν έπαιζε καλύτερη τακτική στα εντός έδρας παιχνίδια, θα είχε πολλές πιθανότητες για πρόκριση στη φάση των "16" του Champions League. Με τέτοιες εμφανίσεις στα δύο εκτός έδρας ματς που έχει δώσει μέχρι στιγμής, είναι κρίμα που "χαράμισε" το πλεονέκτημα που του έδινε το σπίτι του τα προηγούμενα χρόνια, πριν ο Τροντ Σόλιντ αναλάβει τα ηνία του συλλόγου.
td> Όλα τα λεφτά...
*Ο Ολυμπιακός έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στο Champions League, μακριά από την Ελλάδα.

*Η εκπληκτική απόκρουση του Αντώνη Νικοπολίδη στο πέναλτι του Τότι. Ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης νίκησε κατά κράτος τον αρχηγό της Ρόμα.

*Ο Ζούλιο Σέζαρ ήταν επιβλητικός στην άμυνα. Σκόραρε, έκοβε με μαεστρία και έδειξε σε ένα ακόμα ματς πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης της "ερυθρόλευκης" άμυνας. Ο Βραζιλιάνος στόπερ υπέπεσε στο πέναλτι, αλλά είναι ο μόνος που δεν φταίει, αφού πήγε να διορθώσει το λάθος που έγινε από τους συμπαίκτες του.

*Τον υπέροχο κόσμο του Ολυμπιακού. Το "Ολίμπικο" έγινε... Καραϊσκάκη και οι περίπου 4.000 φίλαθλοι της πειραϊκής ομάδας δημιούργησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα. Μόνοι αυτοί ακούγονταν από τις εξέδρες.
td> Ας ξεχάσουμε καλύτερα...
*Μία φορά να χαμογελάσει η τύχη στον Ολυμπιακό και τί στον κόσμο... Με το που έγινε η πρώτη αλλαγή από τον Σόλιντ, η Ρόμα έφτασε στην ισοφάριση με αρνητικό πρωταγωνιστή στη φάση του τέρματος τον παίκτη (Ανατολάκη) που μόλις είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο.

*Αν ο Ολυμπιακός είχε στη διάθεσή του τον Καστίγιο ή τον Παππά, θα μπορούσε άνετα να φύγει με το πολυπόθητο διπλό. Οι δύο παίκτες, όμως, δεν μπορούσαν να δώσουν το "παρών" στον αγώνα με τη Ρόμα. Έλειψε πολύ από τους νταμπλούχους ένας παίκτης που να μπορεί να φύγει στην αντεπίθεση και να κάνει τη... ζημιά με την ταχύτητά του.
td> To Live του αγώνα...
*Κάταγμα στον αντίχειρα υπέστη ο Γιώργος Ανατολάκης, που είναι αμφίβολος για τον αγώνα με τον ΠΑΟ.

90'+5': Τέλος του αγώνα. Ρόμα-Ολυμπιακός 1-1.

94':

Κίτρινη κάρτα στους Νικοπολίδη και Τότι.

92': Κίτρινη κάρτα στον Πιζάρο.

90': Ο Καφές αντικατέστησε τον Μάριτς.

87': Ο Βούτσινιτς μπήκε από αριστερά στη μεγάλη περιοχή, έκανε το πλασέ, αλλά ο Νικοπολίδης βγήκε γρήγορα και απομάκρυνε την μπάλα.

86': Ο Μπόρχα αντικατέστησε τον Τζόρτζεβιτς.

85': Κάθετη πάσα του Μάριτς στον Κωνσταντίνου, το πλασέ του Κύπριου, όμως, είναι αδύναμο και ο Ντόνι μπλόκαρε εύκολα την μπάλα.

79': Κίτρινη κάρτα στον Τζόρτζεβιτς.

76': Ο Τότι "έσπασε" την μπάλα στον Πιζάρο, ο οποίος έκανε το δεξί σουτ από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Νικοπολίδης μπλόκαρε σταθερά.

75': Η Ρόμα χωρίς "καθαρή" φάση έφτασε στην ισοφάριση. Στα τελευταία λεπτά, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να απειλήσει την εστία του Ντόνι.

66': ΓΚΟΛ! Ρόμα-Ολυμπιακός 1-1! Ο Ταντέι έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Τότι κατέβασε την μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή, ο Ανατολάκης δεν μπόρεσε να απομακρύνει και ο αρχηγός της Ρόμα με δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Νικοπολίδη. Πάντως, ο Τότι ήταν σε θέση οφσάιντ.

65':

Αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Ανατολάκης αντικατέστησε τον Πατσατζόγλου.

63': Ο Βούτσινιτς βρέθηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή από τα αριστερά, έκανε το γυριστό σουτ, όμως ο Νικοπολίδης απομάκρυνε την μπάλα και στη συνέχεια ο Κωστούλας την έδιωξε σε κόρνερ.

63': Ο Βούτσινιτς πήρε τη θέση του Ακουϊλάνι.

62': Ο Περότα σκοράρει από εμφανή θέση οφσάιντ. Σωστή υπόδειξη του βοηθού.

60': Η Ρόμα έχει την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν έχει δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση μπροστά από την εστία του Νικοπολίδη.

56': Σουτ του Περότα έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα άουτ.

50': Η Ρόμα προσπαθεί να επιτεθεί, αλλά ο Ολυμπιακός κρατάει καλά...

47': Κίτρινη κάρτα στον Κωνσταντίνου.

46': Πρώτη αλλαγή για τη Ρόμα. Ο Περότα αντικατέστησε τον Φεράρι.

46': Έναρξη της επανάληψης με τους παίκτες του Ολυμπιακού στη σέντρα.

45'+2': Τέλος πρώτου μέρους. Ρόμα-Ολυμπιακός 0-1!

35':

Δύσκολο δεκάλεπτο για τον Ολυμπιακό, αλλά πάει, πέρασε...

32': Ο Νικοπολίδης απέκρουσε εντυπωσιακά την εκτέλεση πέναλτι του Τότι. Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να προηγείται με 1-0!

30': Πέναλτι για τη Ρόμα! Λάθος συνεννόηση Νικοπολίδη-Κωστούλα, επωφελήθηκε ο Ταντέι, που ανατράπηκε από τον Σέζαρ μέσα στη μεγάλη περιοχή. Σωστή απόφαση του ρέφερι, που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Βραζιλιάνο στόπερ.

29':



Μακρινό σουτ του Τότι, δεν ανησύχησε ο Νικοπολίδης. Η μπάλα άουτ.

26': Κίτρινη κάρτα στον Κωστούλα.

26': Μεγάλη ευκαιρία για τη Ρόμα! Ο Τότι εκτέλεσε το φάουλ αρκετά έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα βρήκε σε συμπαίκτη του, ο Νικοπολίδης αιφνιδιάστηκε, αλλά κατάφερε να την διώξει. Στη συνέχεια, η μπάλα έφτασε στον Πανούτσι, που έκανε το γύρισμα, όμως ο Σέζαρ πρόλαβε και με εξαιρετικό τάκλιν απομάκρυνε σε κόρνερ.

23': Ο Τονέτο επιχείρησε το σουτ με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Ζεβλάκοβ και κατέληξε κόρνερ.

21': Σουτ του Πατσατζόγλου με το δεξί έξω από τη μεγάλη περιοχή, μπλόκαρε ο Ντόνι.

19': ΓΚΟΛ! Ρόμα-Ολυμπιακός 0-1! Ο Ριβάλντο εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Σέζαρ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντόνι, που έμεινε "στήλη άλατος".

14':

Μακρινό σουτ του Στολτίδη με το αριστερό, η μπάλα ψηλά άουτ.

10': Ο Ολυμπιακός έχει μπει δυνατά και ελέγχει τον αγώνα...

6': Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό! Ατομική προσπάθεια του Ριβάλντο από τα δεξιά, ο Βραζιλιάνος έκανε το δεξί σουτ από πλάγια θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή, ο Ντόνι απέκρουσε με τα πόδια, στη συνέχεια η μπάλα βρήκε στον Κίβου και κατέληξε κόρνερ.

3': Πρώτη επίσκεψη του Ολυμπιακού στα καρέ του Ντόνι. Ο Βραζιλιάνος πορτιέρο μπλόκαρε την εκτέλεση κόρνερ του Ριβάλντο από τα δεξιά.

1': Έναρξη του αγώνα με τους παίκτες της Ρόμα στη σέντρα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ρόμα (Λουτσιάνο Σπαλέτι):

Ντόνι, Πανούτσι, Φεράρι, Μεξές, Κίβου, Ντε Ρόσι, Ταντέι, Πιζάρο, Ακουϊλάνι, Τονέτο, Τότι.

Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοβ, Κωστούλας, Σέζαρ, Ντομί, Στολτίδης, Πατσατζόγλου, Μάριτς, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου.

Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκουερένσα (Πορτογαλία)

















































































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ