ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Προκριματικά Μουντιάλ: Τα σενάρια πρόκρισης όλων των ομίλων

Η Ισπανία κρατά την τύχη στα χέρια της, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει
Η Ισπανία κρατά την τύχη στα χέρια της, αλλά εξακολουθεί να κινδυνεύει INTIME

Πόσο κινδυνεύει η Πορτογαλία του Ρονάλντο και ποιες οι πιθανότητες να χάσει το απευθείας εισιτήριο για το Μουντιάλ η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία; Μήπως οι Ολλανδοί θα πέσουν στην παγίδα και οι Κροάτες δεν θα προλάβουν το τρένο; Απαντήσεις στα ερωτήματα δίνουν τα σενάρια πριν από τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής.

Με τη Γαλλία και το Βέλγιο ν' ακολουθούν τη Γερμανία και τη Δανία, οι ομάδες από την ευρωπαϊκή ζώνη που έχουν εξασφαλισμένη θέση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στα τέλη του 2022 στο Κατάρ είναι πλέον τέσσερις. Άρα απομένουν άλλες εννέα, οι έξι εκ των οποίων θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων.

Θα είναι μεταξύ αυτών η Πορτογαλία ή η Σερβία θα της αρπάξει την πρωτιά μέσα στη Λισαβόνα; Θα μπορέσει η Ισπανία να προφυλάξει τα νώτα της και ν' αποτρέψει το διπλό της Σουηδίας; Ή μήπως κάποια εκ των Ιταλίας ή Ολλανδίας θα πέσει θύμα έκπληξης;

Τα κριτήρια διαβάθμισης

  1. Βαθμοί
  2. Συνολική διαφορά γκολ στα παιχνίδια των ομίλων
  3. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια των ομίλων
  4. Βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  5. Διαφορά γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  6. Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν
  7. Εκτός έδρας γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (μόνο για διπλή ισοβαθμία)
  8. Πόντοι Fair Play (πρώτη κίτρινη κάρτα = -1, αποβολή με δύο κίτρινες = -3, απευθείας κόκκινη - -4, κίτρινη και μετά απευθείας κόκκινη = -5
  9. Κλήρωση από την οργανωτική επιτροπή της FIFA

1ος Όμιλος

Μήτε για την Πορτογαλία μήτε για τη Σερβία έχει επιστροφή ο αγώνας στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, καθώς όποια επικρατήσει καπαρώνει την πρωτιά και μαζί την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση. Βέβαια η σελεσάο του Φερνάντο Σάντος, που με το 0-0 στο Δουβλίνο έπιασε τους "ορλόβι" στην κορυφή, κρατά το αβαντάζ σε περίπτωση ισοβαθμίας χάρη στη καλύτερη διαφορά τερμάτων. Άρα παίζει για δύο αποτελέσματα. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να μην πέσει στην παγίδα του εφησυχασμού και αφήσει ανοιχτή την Κερκόπορτα.

Η τελευταία αγωνιστική

2ος Όμιλος

Ενόσω η Ελλάδα θα ψάχνει τους βαθμούς που θα βελτιώσουν τη θέση της στο FIFA Ranking, Ισπανία και Σουηδία θα μονομαχούν στη Σεβίλλη για να μην πάει στράφι η έως τώρα προσπάθειά τους. Στους Σκανδιναβούς θ' αρκούσε ο βαθμός, αν είχαν νικήσει στο Μπατούμι ή η "φούρια ρόχα" είχε "σκοντάψει" στην Αθήνα. Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο και πλέον κυνηγούν μόνο το διπλό στον ισπανικό νότο για να προσπεράσουν το σύνολο του Λουίς Ενρίκε και ν' αποφύγουν τη διαδικασία των πλέι οφ. Οι Ισπανοί θα χρειαστεί απλώς να μην ηττηθούν εντός έδρας για να επαληθεύσουν τις εκ των προτέρων εκτιμήσεις που τους ήθελαν φαβορί του ομίλου.

Η τελευταία αγωνιστική

3ος Όμιλος

Ιταλία και Ελβετία εξακολουθούν να διεκδικούν επί ίσοις όροις την πρωτιά, αφού το μεταξύ τους 1-1 που προηγήθηκε στη Ρώμη δεν επηρέασε δραματικά την τροπή των πραγμάτων. Βέβαια οι "ατζούρι", επειδή στη σούμα των γκολ υπερτερούν για την ώρα με δύο, ψάχνουν τουλάχιστον ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από τους Ελβετούς για να 'ναι αυτοί που θα ταξιδέψουν, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, στο Κατάρ. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι για να διατηρήσουν τα πρωτεία, οφείλουν η διαφορά των τερμάτων σε νίκη ή ήττα να μην καλύψει το νυν +2. Διότι σ' αυτήν την εκδοχή η A-Team (που αντιμετωπίζει εντός τη Βουλγαρία) με το εκτός έδρας γκολ στη Ρώμη, θα υπερτερεί.

Η τελευταία αγωνιστική

4ος Όμιλος

Η μάχη εδώ αφορά τη δεύτερη θέση, μιας και η σαρωτική Γαλλία ξεμπέρδεψε ήδη. Βέβαια οι πρωταθλητές κόσμου κρατούν ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης, με δεδομένο ότι πηγαίνουν στο Ελσίνκι. Οι Φινλανδοί "άλωσαν" τη Ζένιτσα και τώρα κρατούν την τύχη στα χέρια τους, αφού με νίκη παίρνουν θέση στα πλέι οφ. Θα συμβεί αυτό ακόμη κι αν ηττηθούν, αρκεί η Ουκρανία δεν νικήσει τους Βόσνιους εκτός έδρας. Η ισοβαθμία που ενδέχεται να προκύψει από Χ στο Φινλανδία-Γαλλία και διπλό των Ουκρανών θα διαλευκανθεί από τα πόσα γκολ θα έχουν πετύχει οι δεύτεροι έτσι ώστε ν' αποκτήσουν είτε την καλύτερη επίθεση είτε το αβαντάζ που προκύπτει από το 1-2 του Οκτωβρίου στο Ελσίνκι.

Η τελευταία αγωνιστική

7ος Όμιλος

Από τη στιγμή που Ολλανδία και Νορβηγία φανέρωσαν τάσεις αυτοχειρίας, από το πουθενά η Τουρκία μετατράπηκε σε φαβορί. Κι αυτό διότι αντιμετωπίζει εντός έδρας το -αδιάφορο βαθμολογικά- Μαυροβούνιο, όταν οι άλλες δύο θα βγάζουν τα μάτια τους στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ. Οι γείτονες θα είναι τουλάχιστον δεύτεροι, αν επικρατήσουν στην Ποντγκόριτσα, και πρώτοι, εφόσον οι Νορβηγοί κάνουν τη μεγάλη έκπληξη επί ολλανδικού εδάφους χωρίς να καλυφθεί το ένα γκολ που τους χωρίζει στο συνολικό goal average. Οι "οράνιε" θα φύγουν χωρίς χρονοτριβή για Κατάρ με μια ισοπαλία. Η ήττα είναι πιθανό να τους φέρει τρίτους.

Η τελευταία αγωνιστική

8ος Όμιλος

Όπως κύλησε το πράγμα, η μάχη στο Πόλιουντ του Σπλιτ θα είναι αυτή που θα καθορίσει την τελική κατάταξη. Από τη μία οι Κροάτες έχουν την έδρα και προφανέστατα την εμπειρία. Από την άλλη οι Ρώσοι το +2, άρα τους φτάνει η ισοπαλία, και τον ενθουσιασμό που απορρέει από το νεανικό σύνολο. Αμφότεροι προέρχονται από μεγάλες σε εύρος νίκες και οποιαδήποτε πρόβλεψη μοιάζει ριψοκίνδυνη πριν από τη σέντρα.

Η τελευταία αγωνιστική

9ος Όμιλος

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Αγγλία είναι ήδη στο Κατάρ από τη στιγμή που έβγαλε εις πέρας την αποστολή απέναντι στην Αλβανία. Το Σαν Μαρίνο δεν πρόκειται ν' αποτελέσει εμπόδιο ανατροπής των δεδομένων, πόσο μάλλον από τη στιγμή που απαιτείται μόλις ένας βαθμός, και η Πολωνία, που την ίδια ώρα θα παίζει με τους Ούγγρους στη Βαρσοβία, θα βολευτεί με τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Η δεύτερη ευκαιρία δεν είναι ποτέ αμελητέα και η παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν θα την χάσει.

Η τελευταία αγωνιστική

10ος Όμιλος

Η Γερμανία έχει ξεγνοιάσει από καιρό, ανεξάρτητα από το αν μοιράζει αφειδώς γκολ, και η μάχη της δεύτερης θέσης αφορά από τη μία τη Βόρεια Μακεδονία και από την άλλη την Ρουμανία. Η πρώτη υποδέχεται την Ισλανδία στα Σκόπια και με νίκη δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβαίνει την ίδια ώρα στο Βαντούζ. Η δεύτερη έχει θεωρητικά πολύ πιο εύκολο έργο και σε περίπτωση διπλού επί του Λιχτενστάιν περιμένει ένα καλό δώρο. Επειδή η ισοβαθμία στους 15 βαθμούς είναι ένα όχι απίθανο σενάριο, τότε η Βόρεια Μακεδονία θα ευνοηθεί. Εκτός κι αν έχει ηττηθεί με τουλάχιστον επτά γκολ!

Η τελευταία αγωνιστική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ