ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πεσέιρο: "Με ρίσκο, κερδίζεις παίκτες"

Πεσέιρο: "Με ρίσκο, κερδίζεις παίκτες"
Πεσέιρο, Παναθηναϊκός

Πεσέιρο: "Οι ποδοσφαιριστές μου είναι οι καλύτεροι". Εισιτήρια και για μη μέλη της "Ticket Club"

Ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας εν συντομία την σημασία του αγώνα στην Βέροια την προσεχή Κυριακή.
"Θα έχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι αφού είναι το ξεκίνημα ενός κύκλου 7 συνεχόμενων αγώνων σε 22 μέρες. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και ελπίζουμε και πιστεύουμε πως θα τα κερδίσουμε. Ξέρουμε τις δυσκολίες, αλλά και τις ευθύνες που έχουμε, αλλά με κίνητρο και τις φιλοδοξίες που πρέπει να έχει ο καθένας στον Παναθηναϊκό, θέλουμε να κερδίσουμε, αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να κερδίσουμε"

Εν συνεχεία άρχισαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με τον Πορτογάλο τεχνικό να απαντάει άμεσα, με την τελική του "πινελιά" να είναι και πιο ενδιαφέρουσα αφού αναφέρθηκε στην παρεξήγηση των δηλώσεών του στην "A' Bola":

- Η αγωνιστική φιλοσοφία πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι στην Τρίπολη;


" Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε το στιλ, ούτε την φιλοσοφία του παιχνιδιού μας, ευτυχώς πλέον έχουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές σε κατάλληλη κατάσταση, αφού επέστρεψαν κάποιοι τραυματίες. Τώρα έχουμε και τους διεθνείς στη διάθεσή μας, δεν ήταν μαζί μας τις προηγούμενες ημέρες και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είμαστε καλύτεροι σ’ αυτό το παιχνίδι. Και στο τελευταίο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κερδίσουμε, αλλά εκείνη την ημέρα, μας έλειψε η οργάνωση.

Πάντα όμως με τη φιλοσοφία και το μοντέλο παιχνιδιού μας, δεν παρεκκλίνουμε, αντίθετα χρειαζόμαστε ακόμη λίγο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος παιχνιδιού, αυτόν θα εφαρμόσω και περιμένω το αποτέλεσμα. Πιστεύω σε όλους τους παίκτες και στην φιλοσοφία που ταιριάζει στην ομάδα και τα χαρακτηριστικά των παικτών. Δεν μπορεί με μία ήττα να χάσουμε την εμπιστοσύνη σε παίκτες και φιλοσοφία".

- Οταν ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται με ομάδες "τύπου" Βέροιας και Αστέρα Τρίπολης που παίζουν ελεύθερα, θεωρείται ότι έχει άγχος;

" Όταν παίζουμε με θεωρητικά μικρότερες ομάδες πρέπει να δείχνουμε τον σεβασμό που πρέπει. Δεν έχουν τίποτε να χάσουν σ’ ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, παρά μόνο να κερδίσουν. Αλλά και στον Παναθηναϊκό ξέρουμε ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτό το καθεστώς πίεσης.

Όλοι ξέρουμε όταν βάζουμε φανέλα του Παναθηναϊκού και υπογράφουμε συμβόλαιο στον σύλλογο, ότι η πίεση υπάρχει και δεν πρόκειται να αποτελέσει δικαιολογία για παίκτες κι εμένα. Γι’ αυτό και έχουμε το προνόμιο να είμαστε εδώ. Αν ρωτήσεις παίκτη της Βέροιας ή οποιασδήποτε ομάδας, θα σου πει “θέλω να παίξω στον ΠΑΟ”, άρα έχουμε προνόμιο αλλά και ευθύνες που βρισκόμαστε σε αυτή την ομάδα

".

- Τι θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου ο Παναθηναϊκός να μην είναι προβλέψημος;


" Σίγουρα όταν μειώνονται οι χώροι, εμείς πρέπει να κάνουμε άλλες ενέργειες, να φτιάξουμε άλλους μηχανισμούς, να έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στη σκέψη, περισσότερη κίνηση με ή χωρίς την μπάλα, περισσότερο ρίσκο, να αμυνόμαστε πιο κοντά στην εστία του αντιπάλου.

Σε αυτά τα παιχνίδια, πολλές φορές το γκολ έρχεται από μία αμυντική ενέργεια που σε βγάζει μπροστά κι όχι από την επιθετική οργάνωση. Αν μπει το πρώτο γκολ, ο αντίπαλος ανοίγεται, υπάρχουν πλέον περισσότεροι χώροι για μας. Εκτός της θέλησης, της προσπάθειας και της εξυπνάδας, χρειάζεται και υπομονή στο παιχνίδι μας.
Είχαμε θέληση στο τελευταίο ματς, αλλά δεν είχαμε εξυπνάδα και μυαλό για την οργάνωση με την οποία έπρεπε να ψάξουμε το γκολ. Αν βάλουμε γκολ στο πρώτο λεπτό, ακόμη καλύτερα για μας


".

- Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί ο αγωνιστικός χώρος στην Βέροια να είναι κακός;

" Δεν μπορούμε να φτιάξουμε το χορτάρι.. Και η Βέροια θα ήθελε να ήταν καλύτερος. Δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, μπορεί να είναι καλύτερος από ότι είδαμε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Αν παραμένει το ίδιο κακός, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πάρα πολύ, αλλά πρέπει να πιέσουμε περισσότερο και πιο κοντά στην εστία του αντιπάλου".

- Μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ, είχατε πει ότι αναζητείται εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης. Πιστεύεται ότι τους έχετε βρει;

" Γνωρίζουμε ότι όταν παίζουμε με θεωρητικά μικρές ομάδες πρέπει να παίζουμε με σεβασμό, αφού δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο να έχουν κέρδος. Ωστόσο, όποιος παίζει στον Παναθηναϊκό, πρέπει να ζει με αυτήν την πίεση και φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν. Ολοι όσοι είμαστε στην ομάδα δεν έχουμε μόνο το προνόμιο ότι είμαστε εδώ, αλλά πρέπει να καταλάβουμε και τις ευθύνες. Πάντως, μας αρέσει να παίζουμε με αυτήν την πίεση.

Σίγουρα οι μικρότερες ομάδες μειώνουν περισσότερο το χρόνο. Εμείς πρέπει να φτιάξουμε μηχανισμούς με περισσότερη ταχύτητα στην κίνηση και στη σκέψη και με περισσότερη πίεση στην περιοχή που αμύνεται ο αντίπαλος. Πολλές φορές το γκολ γίνεται από μια αμυντική ενέργεια και στη συνέχεια ακολουθεί η επιθετική. Αν μπει το γκολ δημιουργούνται περισσότεροι χώροι, ενώ χρειάζεται εξυπνάδα και υπομονή, εκτός από τη θέληση και την προσπάθεια. Στην Τρίπολη μας έλειψε η εξυπνάδα για να ψάξουμε το γκολ.

Ολες οι ομάδες έχουν πολλά προβλήματα, όταν ο αντίπαλος παίζει κλειστά και όταν λέω εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης, εννοώ να διατηρήσουμε τη φιλοσοφία μας, να παίξουμε με έξυπνο τρόπο. Εχουμε παίκτες με ποιότητα, αυτό που έγινε στην Τρίπολη μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερο κάποια πράγματα. Στο παιχνίδι θέλουμε να βγάλουμε πράγματα που δουλέψαμε στις προπονήσεις και στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε ακόμα περισσότερο



".

- Θα κάνεται αλλαγές σε πρόσωπα;

" Σίγουρα μου αρέσει το rotation, έχουμε 7 ματς σε 22 μέρες και σαφώς θα γίνουν αλλαγές, αφού όλοι πρέπει να παίξουν και είναι καλό να έχουμε παίκτες που μπορεί να δίνουν ποιότητα στην ομάδα. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αλλαγές, όμως δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο.

Πρέπει να διατρέξουμε αυτό το ρίσκο, γιατί αν παίζαμε με τους ίδιους παίκτες, θα διατηρούσαμε την καλή οργάνωση που θέλουμε, αλλά παράλληλα θα έχαναν την αυτοπεποίθησή τους οι υπόλοιποι παίκτες που δεν θα έπαιζαν. Ξέρουμε ότι κάποιοι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν αποθεραπεία μέσα σε 3 μέρες, αφού αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο πλήρης από 8-12%, σύμφωνα με μελέτες ειδικών. Δηλαδή ξέρουμε ότι σε 3 μέρες το 8-12% της αποκατάστασης για έναν ποδοσφαιριστή δεν έχει γίνει.

Αυτό δεν είναι δικαιολογία, γιατί εκτός από το θέμα της φυσικής κατάστασης, υπάρχει και το ψυχικό κίνητρο. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που πλέον ξεπερνάμε τα διάφορα προβλήματα, σύμφωνα πάντα με αυτό που απαιτεί το παιχνίδι και προς αυτόν τον σκοπό έχουμε δώσει φιλικά παιχνίδια για να αποκτήσουμε τον αγωνιστικό ρυθμό που χρειάζεται



".

- Σε τί κατάσταση βρίσκεται ο Εκι Γκονζάλες;

" Οι γιατροί που τον εγχείρησαν, μας είπαν ότι από την προηγούμενη Δευτέρα μπορούσε να μπει σε ανταγωνιστικούς ρυθμούς και μαρκαρίσματα. Σε αυτή την περίοδο των 15 ημερών βλέπουμε κάθε μέρα την ανταπόκρισή του και συζητάμε με την ιατρική ομάδα αλλά και τον ίδιο.

Είναι ιδιαίτερη περίπτωση γιατί προέρχεται από συνεχόμενους τραυματισμούς και έχει μεγάλο διάστημα αποχής. Απαιτείται προσοχή και στη φυσική κατάσταση και στη ψυχολογική κατάσταση, για να αποφύγουμε ενδεχόμενο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση

".

- Είστε ικανοποιημένος από τον Παναθηναϊκό;

" Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνουμε έως τώρα. Εχουμε φιλοδοξία να νικάμε σε κάθε παιχνίδι και κάθε διοργάνωση και αυτή τη στιγμή έχει ενισχυθεί αυτή η πεποίθηση, λόγω της ποιότητας του υλικού που έχω στα χέρια μου. Μπορούμε να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους που έχει ο Παναθηναϊκός".

- Σας αγχώνει το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι στο +5;

" Δεν είναι άγχος, είναι περισσότερα κίνητρα για περισσότερη προσπάθεια. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να κερδίζει συνέχεια. Και ξέρουμε ότι με δύο νίκες επί της ΑΕΚ, είμαστε στο συν 1 από αυτούς. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά".

- Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο στα όσα διευκρινίστηκαν λανθασμένα από τα ελληνικά ΜΜΕ, από την συνέντευξή σας στην "Α' Bola";

" Να επικεντρώνεστε στις πληροφορίες που σας δίνω εγώ και όχι στις συνεντεύξεις σε πορτογαλικές εφημερίδες. Άλλα είναι αυτά που λέω εγώ και άλλα αυτά που μεταφέρονται. Το ξέρω ότι έχετε πίεση και πρέπει να βγάλατε ειδήσεις. Το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Είναι γεγονός ότι πουλάει περισσότεροι διαμάχη των μεγάλων ομάδων. Ζούμε στον ανταγωνισμό.

Η ερώτηση που δέχθηκα από τον δημοσιογράφο ήταν να συγκρίνω το πορτογαλικό και το ελληνικό πρωτάθλημα.Οι μεγάλες πορτογαλικές ομάδες όμως έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ και έχουν τη δυνατότητα να δαπανούν μεγαλύτερα ποσά. Όπως η Πόρτο και η Μπενφίκα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο όμως δεν χάνει την ποιότητά του. Δείτε την Ελλάδα που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να αγοράζει μεγαλύτερους παίκτες όπως ο Νούνιες γιατί παίζει και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είπα ότι ο ΠΑΟ είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Αν θέλετε να επικεντρώνεται κάποιος σε αυτό που είπα δικαιώματα του. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος είτε αγοράζει τον Νούνιες, είτε όχι. Είτε έχει δικό του γήπεδο είτε όχι.

Ο Ολυμπιακός αγόρασε τον Νούνιες, πούλησε όμως τον Καστίγιο. Και ο Παναθηναϊκός είχε τη δυνατότητα να πουλήσει παίκτες και να βγάλει χρήματα αλλά το αρνήθηκε. Με τις νίκες που θα κάνουμε θα έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να πουλήσουμε παίκτες. Οι παίκτες μας έχουν ποιότητα και η αξία τους μεγαλώνει. Δεν μου αρέσει να μειώνω παίκτες και ομάδες. Οι ποδοσφαιριστές μου είναι οι καλύτεροι και ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα





".

Δύσκολα ο Καραγκούνης, ανεβαίνει ο Εκι


Πολύ δύσκολο φαντάζει το γεγονός της συμμετοχής του Γιώργου Καραγκούνη στο Κυριακάτικο (19:00) εκτός έδρας παιχνίδι με την Βέροια. Ο διεθνής άσος στην προπόνηση της Παρασκευής ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα με τρέξιμο και ασκήσεις. Ατομικό πρόγραμμα εκτός του "τυπάρα" έκαναν και οι Νίνης, Τσίγκας.

Στην "ανοικτή" προπόνηση ο Ζοσέ Πεσέιρο έδωσε την εντολή μετά από αρκετή ώρα να διακόψουν οι Μόρις, Ιβανσιτς, Νίλσον και Δημούτσος το πρόγραμμά τους, αφού και οι τέσσερις προέρχονται από υποχρεώσεις με τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα.

Παράλληλα, ο 47χρονος διατήρησε λίγο περισσότερο χρονικά στα σουτ τους Ν' Ντόι, Μάτος και Παπαδόπουλο χρησιμοποιώντας τους στις εκτελέσεις φάουλ έξω από την περιοχή.

Τέλος στην ευχάριστη "νότα" της προπόνησης ήταν η παρουσία του Εκι Γκονζάλες ο οποίος απέδειξε (φανερά) πλέον ότι είναι ετοιμοπόλεμος και ο χρόνος επανοδός του στους αγωνιστικούς χώρους είναι μετράει αντίστροφα. Ο Αργεντίνος μέσος χρησιμοποιήθηκε μάλιστα σε κάποια άσκηση σε τετράδα με τους Ιβανσιτς, Μάτος και Ρομέρο, τετράδα που δεν αποκλείεται να δούμε μετά από λίγες μέρες σε επίσημο παιχνίδι.



















































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ