ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μακέντα: "Είχα λάθος νοοτροπία, νόμιζα πως ήμουν ανίκητος"

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μακέντα με αφορμή το εκπληκτικό γκολ που είχε πετύχει σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε την εξομολόγηση του σε ιστοσελίδα της Αμερικής που έκανε αποστολή στην Αθήνα για να μιλήσει με τον ίδιο.

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το πρώτο γκολ του Φεντερίκο Μακέντα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και τι γκολ; Ένα εκπληκτικό τέρμα από τον Ιταλό στράικερ στο 90' της αναμέτρησης σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ένα γκολ που έκανε όλο το Ολντ Τράφορντ να χορεύει στους ρυθμούς του Μακέντα.

Επρόκειτο για ένα ιστορικό τέρμα στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν στην Premier League (2008-2009), αφού αποδείχθηκε πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να σηκώσει την κούπα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (συγκέντρωσε 90 βαθμούς, ενώ η Λίβερπουλ έμεινε στους 86).

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από εκείνο το ιστορικό γκολ η αμερικάνικη ιστοσελίδα "bleacherreport" έκανε αποστολή στην Αθήνα για να μιλήσει με τον Μακέντα, να θυμηθεί αυτό το γκολ και να δει που βρίσκεται και τι κάνει τώρα ο Ιταλός στράικερ.

Μια συνέντευξη στην οποία ο 27χρονος ποδοσφαιριστής μίλησε για τα χρόνια του στους "κόκκινους διαβόλους", αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτό γκολ, στάθηκε στη νοοτροπία που είχε τότε και δεν τον βοήθησε να φτάσει όσο ψηλά μπορούσε αλλά και το όνειρο του που είναι να επανέλθει σε τοπ επίπεδο και γιατί όχι και στην Εθνική Ιταλίας.

Αρχικά ο Μακέντα θυμήθηκε τι είχε γίνει πριν από το ματς με τον Άλεξ Φέργκιουσον να τον έχει παρακολουθεί σε έναν αγώνα της ομάδας Νέων κόντρα στη Νιουκάστλ και να του υπόσχεται πως αν πήγαινε καλά θα τον είχε αποστολή στο επόμενο ματς της πρώτης ομάδας.

Με τον 27χρονο επιθετικό να λέει: "Δεν μπορούσα να πιστέψω τι μου έλεγε. Είχα ενταχθεί στο κλαμπ μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν μια φάση, ουάου". Στο ματς που ακολουθούσε κόντρα στην Άστον Βίλα ο Φέργκιουσον δεν υπολόγιζε στον Ρούνεϊ που ήταν τιμωρημένος, ο Μπερμπάτοφ ήταν τραυματίας και ο Τέβεζ είχε μόλις επιστρέψει από υποχρεώσεις του με την Εθνική Αργεντινής.

Ο ίδιος δήλωσε: "Έβλεπα τον εαυτό μου, την καριέρα μου με τη δεύτερη ομάδα - την ομάδα μου. Η πρώτη ομάδα δεν ήταν η ομάδα μου".

Και τόνισε για την παρουσία του στο ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: "Ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου καθώς είχα υψηλή αυτοπεποίθηση. Ήμουν λίγο τρελόπαιδο όταν ήμουν 17, δεν με ένοιαζαν πολλά πράγματα. Είχα στείλει μήνυμα σε φίλο μου “αν μπω στο ματς, θα κάνω όλο το γήπεδο να χοροπηδάει”. Ακόμα έχει το μήνυμα μου".

Εν συνεχεία έφερε στη μνήμη του το γκολ που σημείωσε και τον τρόπο που αυτό επετεύχθη: " Θυμάμαι ήμουν αρκετά κουρασμένος. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά. Ήταν το τελευταίο λεπτό και ξέραμε ότι έπρεπε να κερδίσουμε. Έκανα ένα μικρό σπριντ και μπήκα στην περιοχή και ο Γκάρι Νέβιλ μου έδωσε τη μπάλα. Προσπάθησα να τη φέρω στο αριστερό μου πόδι αλλά ήμουν τόσο κουρασμένος που έπεσα στο δεύτερο μου βήμα και η μπάλα πήγε στον Γκιγκς.

Ο Γκιγκς φυσικά είχε αυτές τις απίστευτες κάθετες πάσες. Απαίτησα τη μπάλα απ' αυτόν - δεν ξέρω γιατί- και μου έδωσε τη μπάλα. Ήμουν με την πλάτη στο τέρμα και η μπάλα έφυγε λίγο πιο μακριά. Ήταν δύσκολο να απειλήσω. Καθώς η μπάλα πήγαινε προς το δεξί μου πόδι είδα τον αντίπαλο πως προσπαθούσε να πάει στη μπάλα, οπότε αποφάσισα να κάνω το τακουνάκι και να φέρω τη μπάλα μπροστά. Δόξα το Θεό πήγε στο δεξί μου πόδι και σούταρα. Όταν σηκώθηκα η μπάλα ήταν στα δίχτυα. Ήταν ένα απίστευτο συναίσθημα".

"ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ"

Ο Ιταλός θυμήθηκε ότι έτρεχε σαν τρελός για να πανηγυρίσει και όπως τόνισε έψαχνε τον πατέρα του: "Ήθελα να πάω στον πατέρα μου μου επειδή ήταν συνέχεια δίπλα μου. Δούλευε τις νύχτες (ως σεκιούριτι) όταν ήμουν νέος για να με πηγαίνει στις προπονήσεις. Πήγα προς τα εκεί και το συναίσθημα ήταν τρελό. Εκεί ήταν και η μητέρα μου με τον αδελφό μου. Μια εκπληκτική στιγμή για την οικογένεια μας. Αυτή η μέρα ήταν μια μέρα την οποία είχαμε ονειρευτεί".

Το κείμενο της ιστοσελίδας συνεχίζει κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του Μακέντα και τις ομάδες στις οποίες πήγε ως δανεικός από τους "κόκκινους διαβόλους" με τον ίδιο να σημειώνει πως και ο ίδιος είχε κάνει λάθος καθώς δεν είχε τη σωστή νοοτροπία τότε:

"Όσο έπαιζα στη Γιουνάιτεντ, θεωρούσα πως είμαι ανίκητος. Όμως αντί να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά, από πριν, άρχισα να μην προπονούμαι όπως θα έπρεπε. Ήμουν χαρούμενος με τη ζωή μου, ήμουν χαρούμενος που βρισκόμουν στην πρώτη ομάδα με αυτούς τους παίκτες. Έπρεπε να έχω διαφορετική νοοτροπία".

"ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΗΜΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ"

Και συνέχισε λέγοντας:

"Νόμιζαν τότε ότι ήμουν μεγάλος παίκτης αλλά δεν ήμουν. Ναι είχα παίξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν είχα παίξει κανονικό ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι ξεχνούν ότι ήμουν μόλις 19 ετών. Στα 19 αρκετοί δεν είναι καν μέλη της πρώτης ομάδας αλλά φυσικά όταν έρχεσαι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε βλέπουν σαν σταρ.

Ήταν δύσκολος ο καιρός. Σκέφτεσαι τη ζωή σου. Έπαιζα στην Premier League, έπαιζα στο Champions League, έκανα προπόνηση με την πρώτη ομάδα, και μετά από τέσσερα με πέντε χρόνια, κανείς δεν ήθελε να σε... υπογράψει. Είναι δύσκολο".

Ο Μακέντα ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφορικά με τις δικές του ευθύνες λέγοντας:

"Όταν στα 17 σου είσαι στην κορυφή και στα 25 σου δεν θέλει να σε πάρει καμία ομάδα, τότε ξεκάθαρα κάτι έχεις κάνει λάθος. Ναι, μπορείς να μιλήσεις για τραυματισμούς, για κακή τύχη και όλα αυτά. Αλλά επίσης κάτι πάει στραβά με τον εαυτό σου.

Στα δύσκολα, αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις κάνει λάθη και έχεις ευθύνες για την κατάσταση που ζεις. Όταν κάτι δεν λειτουργεί υπέρ σου, πρέπει να βρεις τρόπο να κάνεις κάτι διαφορετικό για να προχωρήσεις μπροστά. Δεν υπήρξα ποτέ πιο fit απ' ότι είμαι τώρα. Έχω αλλάξει τα πάντα, από τη ζωή μέχρι και το πρόγραμμα προπόνησης μου. Και δεν είχα ούτε έναν τραυματισμό τα τελευταία δυο χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο προπονούμαι είναι απίστευτος".

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού εδώ και δυο χρόνια είναι και πατέρας και όπως τόνισε πλέον μόνο ο γιος του έχει σημασία και αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο:

"Όταν έχεις ένα παιδί αρχίζεις να καταλαβαίνεις τη ζωή λίγο περισσότερο. Σε πειράζουν λιγότερο κάποια ηλίθια πράγματα τα οποία σε πείραζαν όταν ήσουν μικρός. Πλέον με νοιάζει μόνο ο γιος μου. Είναι κάτι που άλλαξε τη ζωή μου αρκετά και με έκανε να καταλάβω πολλά πράγματα. Μου αρέσει η ζωή που έχω τώρα".

"ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΕ ΤΟΠ ΕΠΙΠΕΔΟ"

Τα όνειρα δεν σταματούν όμως για τον Ιταλό επιθετικό ο οποίος θα ήθελε να επιστρέψει σε τοπ επίπεδο και γιατί όχι και στην Εθνική Ιταλίας όπου άλλωστε παίζει ο Κουαλιαρέλα σε ηλικία 36 ετών:

"Το όνειρό μου είναι να παίξω στην εθνική Ιταλίας. Βλέπω τον Κουαλιαρέλα που παίζει στα 36 του και λέω “γιατί να μην το καταφέρω κι εγώ;”. Είμαι ακόμα μικρός και ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο παίκτης που πάντοτε ονειρευόσουν και μπορούσες να γίνεις. Θέλω να φτάσω ξανά στην κορυφή. Θα γίνει απίστευτη η ιστορία μου, αν μετά την κορυφή και τον... πάτο στον οποίο έφτασα, καταφέρω να επιστρέψω στο πιο ψηλό επίπεδο".¨

Οι δηλώσεις του Μακέντα ολοκληρώθηκαν με τον ίδιο να λέει πως από τότε που έφυγε από την Μάντσεστερ δεν έχει επιστρέψει στην αγγλική πόλη και αναφέρθηκε σε ένα ακόμη όνειρο του:

"Από τη μέρα που έφυγα από την Αγγλία, δεν έχω επιστρέψει εκεί. Μακάρι να βρεθώ πάλι στο γήπεδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φορώντας τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ