ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τι απέγινε ο Μακέντα; Το μεγάλο ερώτημα της Daily Mail!

Τι απέγινε ο Μακέντα; Το μεγάλο ερώτημα της Daily Mail!
EUROKINISSI

Δέκα χρόνια ακριβώς από το γκολ... τίτλου απέναντι στην Άστον Βίλα στο ντεμπούτο του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Φεντερίκο Μακέντα έγινε το θέμα της ημέρας από την αγγλική Daily Mail!

Ήταν η αγωνιστική σεζόν 2008-09 όταν ένας αμούστακος Ιταλός στράικερ (ακόμα δεν είχε κλείσει τα 18 χρόνια ζωής) έκανε πράματα και θάματα με την ομάδα των αναπληρωματικών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχοντας κάποια στιγμή 8 γκολ σε ισάριθμα ματς και ανάγκαζε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να τον συμπεριλάβει για πρώτη φορά σε αποστολή της πρώτης ομάδας.

Αντίπαλος των πρωταθλητών Ευρώπης και κόσμου εκείνη την εποχή η Άστον Βίλα, σε ένα ματς που είχε ιδιαιτερότητες για τους "κόκκινους διαβόλους" λόγω της χρονικής συγκυρίας. Προερχόταν από δύο διαδοχικές ήττες στην Premier League από Λίβερπουλ (4-1 εντός) και Φούλαμ (2-0 εκτός) ενώ στο ματς της 30ης αγωνιστικής απέναντι στους "βίλανς" κατέβηκε στο χορτάρι ως 2η στη βαθμολογία μιας που η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει της Φούλαμ με γκολ στο 92ο λεπτό, 24 ώρες νωρίτερα.

Σε εκείνο το ματς έμελε ο νεαρός Ιταλό φορ, που προερχόταν από την Λάτσιο, να γράψει ιστορία. Η Άστον Βίλα προηγήθηκε με 2-1 στο "Ολντ Τράφορντ" και απειλούσε να εκτροχιάσει την Γιουνάιτεντ από τη μάχη του τίτλου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ισοφαρίσει σε 2-2 στο 81' και στις καθυστερήσεις ήταν η σειρά του πιτσιρικά για να λάμψει το αστέρι του.

Ο Φέργκιουσον του επέτρεψε να κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα αντικαθιστώντας τον Νάνι λίγο μετά το 60' και εκείνος τον δικαίωσε 100%! Με το ματς στις καθυστερήσεις και την γκέλα προ των πυλών πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή με πλάτη στο τέρμα, γύρισε με εκπληκτική ντρίμπλα αφήνοντας άγαλμα τον Λουκ Γιανγκ και με φαλτσαριστό σουτ έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Μπραντ Φρίντελ.

Ήταν το γκολ που διαμόρφωσε το τελικό 3-2, το οποίο απογείωσε το "Ολντ Τράφορντ", το γκολ που ουσιαστικά χάρισε τον μισό τίτλο στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στερώντας παράλληλα από την έτερη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος Λίβερπουλ να δώσει τέλος στα 19 χρόνια χωρίς το βαρύτιμο τρόπαιο της Premier League.

Όλα αυτά πέτυχε εκείνο το απόγευμα ο... Φεντερίκο Μακέντα και χάρη σε εκείνο το κρεσέντο του, ακόμα και σήμερα τον μνημονεύουν πολλοί στην ποδοσφαιρική Αγγλία. Η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος δημοσίευσε την Πέμπτη tweet με εκείνο το φανταστικό γκολ του με την Γιουνάιτεντ (το παρθενικό του με την κόκκινη φανέλα) ενώ την Παρασκευή (5/4) ήταν η σειρά ενός αγγλικού μέσου να ασχοληθεί διεξοδικά με την περίπτωση Μακέντα.

Αυτό ήταν η αγγλική "Daily Mail" που τον έκανε πρώτο θέμα στη ιστοσελίδα της με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς 10 ετών από εκείνο το ιστορικό γκολ του. "Πώς από εκεί που ο Μακέντα ήταν ήρωας έφτασε στο μηδέν: ο Ιταλός άρχισε την καριέρα του με μπανγκ πετυχαίνοντας ένα θαυμάσιο γκολ βοηθώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πάρει τον τίτλο και να ραγίσει τις καρδιές των φίλων της Λίβερπουλ... Τι του συνέβη όμως στη συνέχεια;" αναφέρει η ιστοσελίδα για να παραθέσει στη συνέχεια κάποια σημαντικά στοιχεία της ποδοσφαιρικής ζωής του.

Manchester United's Nani, left, is congratulated by team mate Federico Macheda after scoring a goal against Bursaspor during their Champions League group C soccer match at Old Trafford, Manchester, England, Wednesday, Oct. 20, 2010. (AP Photo/Jon Super)
Manchester United's Nani, left, is congratulated by team mate Federico Macheda after scoring a goal against Bursaspor during their Champions League group C soccer match at Old Trafford, Manchester, England, Wednesday, Oct. 20, 2010. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

"Ο Μακέντα υπέγραψε στα 16 του χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προερχόμενος από την Λάτσιο, με τον Φέργκιουσον να του βρίσκει θέση στο ρόστερ. Παρά το παραμυθένιο ξεκίνημα όμως, η καριέρα του στο Ολντ Τράφορντ έγινε ένας κύκλος από αποτυχημένους δανεισμούς και τραυματισμούς.

Έφυγε για την Κάρντιφ το 2014 αλλά απέτυχε εκεί και χρειάστηκε να κάνει restart στην καριέρα του μέσω της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας", αναφέρει μεταξύ άλλων η "Daily Mail", με τις τελευταίες αράδες του κειμένου να σχετίζονται με το παρόν του Μακέντα που είναι ελληνικό και πράσινο.

"Όταν έληξε το συμβόλαιό του με την Νοβάρα το περασμένο καλοκαίρι, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής μετράει 8 γκολ σε 23 ματς.

Μία καριέρα που άρχισε από τόσο υψηλό σημείο ήταν πολύ πιθανό να ακολουθήσει καθοδική πορεία. Τουλάχιστον όμως ο Φεντερίκο Μακέντα θα μείνει στη μνήμη όλων για ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή. Και σίγουρα δεν θα ξεχαστεί στο Μέρσεϊσαϊντ".

Photo Credits: Eurokinissi, AP Photo/Jon Super

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ