ΑΕΚ

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΑΡΑΟΥΧΟ(Α) ΛΙΒΑΓΙΑ(Κ) ΒΡΑΝΙΕΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΑΡΑΟΥΧΟ(Α) ΛΙΒΑΓΙΑ(Κ) ΒΡΑΝΙΕΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου κάνει το ταξίδι της τελευταίας επταετίας, επιλέγοντας 9 ιστορίες ξένων παικτών της ΑΕΚ που είναι ατόφιες και χαρακτηριστικές του κιτρινόμαυρου DNA.

Στα "χρόνια της επιστροφής", αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζονται έτσι από τότε που η ΑΕΚ γύρισε το διακόπτη της επανεκκίνησης και ξεκίνησε την πορεία της εκτόξευσης με την κατάκτηση τίτλων και τη δημιουργία ενός εκπληκτικού γηπέδου, υπήρξαν ξένοι ποδοσφαιριστές που ταυτίστηκαν πολύ μαζί της. Δεν είναι απαραίτητα οι καλύτεροι, κάποιοι ανήκουν στην κατηγορία των αποτυχημένων, όμως όλοι έχουν από κάτι που θυμίζει πολύ... ΑΕΚ!

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου έκανε τις ξεχωριστές επιλογές:

ΙΒΑΝ ΜΠΡΕΣΕΒΙΤΣ - ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ

Είναι ο παίκτης-σύμβολο για την ΑΕΚ των δύσκολων χρόνων, ο σημαιοφόρος στην ομάδα της Γ' Εθνικής και για λίγο στη Β' κατηγορία. Ένας καταπληκτικός χαρακτήρας, ένα παλικάρι που χαμογελούσε ακόμα και όταν κατάλαβε ότι θα είναι αδύνατον να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, όταν ο πρώτος στόχος στη ζωή του έγινε το να περπατήσει ξανά φυσιολογικά.

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κροάτης επιθετικός έφαγε το γόνατό του (μεταμόσχευση μηνίσκου και χόνδρου!) και την καριέρα του φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα, την οποία αγάπησε όσο λίγοι. Θα είναι πάντα μια λατρεμένη φιγούρα και θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη όλων, ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε τα γκολ που πέτυχε, στην έδρα του Αιγάλεω και στο γήπεδο της Ριζούπολης απέναντι στον Αχαρναϊκό.

ΓΙΑΚΟΜΠ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ - Η ΘΥΣΙΑ

Είναι αλήθεια ότι ο Σουηδός ήταν πάντοτε ένας "ψυχρός" υπηρέτης της μπάλας και της ομάδας, ένας άνθρωπος που μιλούσε λίγο, δεν ανοιγόταν καθόλου και χαμογελούσε σπάνια. Τα είχε όλα σαν "κουτάκια" στο μυαλό του και πάντοτε αντιμετώπιζε την ΑΕΚ ως το σκαλοπάτι για τη φυγή του σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα, αρνούμενος 4 προτάσεις ανανέωσης του συμβολαίου του.

SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÁÌÉÁ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ωστόσο θα πρέπει να του αναγνωριστεί το εξής: Ο Γιάκομπ Γιόχανσον άφησε την πατρίδα του και την Γκέτεμποργκ, στην οποία ήταν βασικός, αγνοώντας προτάσεις από μεγάλα κλαμπ της Σουηδίας κι ενώ είχε ήδη κληθεί στην Εθνική ομάδα της χώρας, για να παίξει στην ΑΕΚ της Β' Εθνικής! Ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο του βγήκε όπως το είχε σκεφτεί αν και στην πορεία, φεύγοντας από την Ελλάδα, "τσακίστηκε" από τραυματισμούς.

ΜΑΚΟΛΕΪ ΚΡΙΣΑΝΤΟΥΣ - Ο "ΜΑΚΗΣ" ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ

Αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, τον Ιανουάριο του 2015, παρεάκι με τον Γιόχανσον. Με πολύ δυνατό βιογραφικό για ομάδα Β' Εθνικής, καλές σεζόν σε Καρλσρούη και Φρανκφούρτη, με 20 γκολ σε 67 ματς ως παίκτης της Λας Πάλμας τις προηγούμενες δύο περιόδους και προσμονή να "ξετινάξει" τα αντίπαλα δίχτυα.

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ύστερα από μιάμιση σεζόν, αποχώρησε ως "δεύτερος Φουρτάδο", αλλά οι "ισοπεδωμένες" προσδοκίες, διασκεδάστηκαν από το πηγαίο χιούμορ του στα αποδυτήρια, τη μεγάλη καρδιά του και το μόνιμο χαμόγελό του. Μια φιγούρα που στην Ένωση θα θυμούνται πάντα με αγάπη και καλή διάθεση, παρά την αγωνιστική απογοήτευση.

ΑΝΤΡΕ ΣΙΜΟΕΣ - Ο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ

Στην άσημη Μορεϊρένσε τον "ψάρεψε" η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016, εν μέσω γκρίνιας και καχυποψίας για το αν ο συγκεκριμένος παίκτης θα μπορούσε να σταθεί σε ομάδα που στόχευε να ανέβει επίπεδο και να διεκδικήσει εγχώριους τίτλους. Πέντε σεζόν μετά, ο Πορτογάλος μέσος είναι ακόμα εδώ, ως ο μόνιμος "υπαρχηγός" πίσω από τον Μάνταλο, αλλά και ως πρώτος στα μεγάλα διαστήματα απουσίας του, λόγω σοβαρών τραυματισμών.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αναμφίβολα, ο Σιμόες συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα με τις εμβληματικές φιγούρες ξένων παικτών στην ιστορία της Ένωσης, θέλει μόλις δύο ματς για να ξεπεράσει τον Μπλάνκο και να μπει στην πρώτη πεντάδα των συμμετοχών, ενώ αν συνεχίσει στην ομάδα, μοιάζει βέβαιο ότι την επόμενη σεζόν θα προσπεράσει τους Τάσο Κωνσταντίνου και Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση, πίσω μόνο από τους Μπάγεβιτς και Μπατίστα!

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΠΟΥΟΝΑΝΟΤΕ - Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΣΙΡΙΤΣ

Το καλοκαίρι του 2000, οι οπαδοί της ΑΕΚ επιφύλασσαν αποθεωτική αποδοχή στον Σέρβο μέσο Ντράγκαν Τσίριτς, ο οποίος ερχόταν από τη μεγάλη Μπαρτσελόνα. Αν και έκανε μια σεζόν με 17 γκολ σε 43 συμμετοχές, ουδέποτε δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες. Δεκαπέντε χρόνια μετά, εμφανίστηκε στην Ελλάδα ο μεταγραφικός... "κλώνος" του.

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ίδιος χαμός στο αεροδρόμιο, καπνογόνα, συνθήματα, κασκόλ και υποδοχή Μεσσία για τον Ντιέγο Μπουονανότε. Δυστυχώς για εκείνον και την ομάδα, η σχέση δεν ευδοκίμησε. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός αποχώρησε ύστερα από μία σεζόν με την ΑΕΚ, έχοντας σκοράρει 5 γκολ στο Κύπελλο, 6 στο πρωτάθλημα αλλά δίχως ποτέ να κερδίσει την εμπιστοσύνη των προπονητών του.

ΡΟΝΑΛΝΤ ΒΑΡΚΑΣ - Ο "ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ"

Τα δικά του γκολ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την κιτρινόμαυρη εξέδρα, καθώς σε μια περίοδο που η ομάδα έψαχνε το παλιό DNA της με προπονητή τον Γκουστάβο Πογέτ, δηλαδή εντός της σεζόν που έμαθε ξανά το πώς είναι να νικά σε ντέρμπι, ο πολυτάλαντος μεσοεπιθετικός από τη Βενεζουέλα, ήταν ο άνθρωπος που της έδειξε το δρόμο!

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 24/01/2016, με δικό του τέρμα, η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο ΟΑΚΑ. Στις 13/2, ύστερα από κακή εκτέλεση πέναλτι του Μπουονανότε, πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε, οδηγώντας την Ένωση στην πρώτη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού στα χρόνια της επιστροφής, επικρατώντας με 1-0. Δύο εβδομάδες αργότερα (28/2), ο Βάργκας "τελείωσε" και τον Παναθηναϊκό, σκοράροντας με εκτέλεση φάουλ το τέρμα της νίκης, στο ίδιο γήπεδο.

ΤΖΟΛΕΟΝ ΛΕΣΚΟΤ - Ο "ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ"

Με σπουδαία καριέρα στην Αγγλία, παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής και ήταν μέλος της σε μεγάλες διοργανώσεις (βασικός σε Euro, αποστολή σε Μουντιάλ), ένας εξαιρετικός στόπερ στα νιάτα του. Με αυτές τις περγαμηνές αφίχθη στην ΑΕΚ στα 34 του, ο Τζόλεον Λέσκοτ. Τελικά, η καριέρα του εδώ ολοκληρώθηκε πολύ άδοξα, θυμίζοντας έντονα έναν περίεργο τραυματισμό που είχε υποστεί παλαιότερα (μέσα της δεκαετίας του '90) ο μπασκετμπολίστας Άντονι Πελ.

ΑΘΗΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖ. ΛΕΣΚΟΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ
(EUROKINISSI/ACTION IMAGES/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
ΑΘΗΝΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΖ. ΛΕΣΚΟΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ (EUROKINISSI/ACTION IMAGES/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ) EUROKINISSI

Ο θηριώδης Αμερικανός σέντερ της ΑΕΚ, είχε υποστεί τότε ρήξη χιαστού όταν η πόρτα του ασανσέρ "μάγκωσε" το πόδι του. Ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός έπαθε κάτι εξίσου σοβαρό (ρήξη μηνίσκου), κάνοντας ποδήλατο στο σπίτι του, σε ημέρα που η ομάδα είχε ρεπό. Αν φυσικά έλεγε την αλήθεια... Λίγες ημέρες μετά, αποχώρησε από την Ένωση.

ΟΓΚΝΙΕΝ ΒΡΑΝΙΕΣ - ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ

Στην ΑΕΚ και μόνο σε αυτήν! Ο Όγκνιεν Βράνιες είναι ο κεντρικός αμυντικός που σε ηλικία 22 ετών έκανε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ασχοληθεί μαζί του και τελικά βρήκε την Ιθάκη του στην Ένωση, αφού περιπλανήθηκε σε 10 διαφορετικούς συλλόγους. Ακόμα και όταν πήρε τη μεταγραφή και το συμβόλαιο της ζωής του, το καλοκαίρι του 2018 μεταπηδώντας στην Άντερλεχτ, δεν κατάφερε να βγάλει τους εξωγηπεδικούς δαίμονες από τη ζωή του.

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Ο Βράνιες είναι ένας υψηλού επιπέδου για τα ελληνικά δεδομένα στόπερ, όταν αισθάνεται καλά. Ευτυχώς στην ΑΕΚ, τα διαστήματα αυτά είναι περισσότερα από εκείνα που έχει προβληματίσει, αν και τα όσα έχει κάνει και στο εύρος που αυτά έχουν καταγραφεί, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στα αποδυτήρια, σε άλλους παίκτες δύσκολα θα είχαν συγχωρεθεί. Μια cult φιγούρα, σπουδαίων αγωνιστικών πτήσεων και προεδρικής... αδυναμίας.

ΣΕΡΧΙΟ ΑΡΑΟΥΧΟ - Ο "ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ"

Όπως και ο Βράνιες, έτσι και ο "Τσίνο", έχει παθολογική αγάπη για την ΑΕΚ. Και αυτός βρήκε σε αυτήν στοργή, αγάπη, εμπιστοσύνη. Μόνο με αυτήν έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, από τότε που άφησε την Αργεντινή για να ζήσει το όνειρό του στην Ευρώπη. Η διαφορά του με τον Βόσνιο στόπερ, είναι ο ότι ο Αραούχο είναι πιο... "Original", πιο αυθεντικός, διότι αυτό που νιώθει δεν ξεπερνά τα όρια του "φαίνεσθαι" δεν είναι ένας περφόρμερ του "ηθοποιείν".

Εννιά ιστορίες ξένων που είναι πολύ ΑΕΚ
TAKIS SAGIAS - [email protected] 6978074300

Όπως το βλέπει ο καθένας βέβαια... Για τους οργανωμένους οπαδούς, ο Βράνιες είναι ο "ένας από εμάς" διότι το επιδιώκει να είναι και ένας από εκείνους, το εκφράζει, το ζει με την ίδια τρέλα. Ο Αραούχο εκφράζει την αγάπη του πιο αγνά, πιο αποστασιοποιημένα. Είναι ένας ευαίσθητος χαρακτήρας, αληθινά δεμένος με την ΑΕΚ και το κλαμπ, με σεβασμό σε όσα του προσφέρει και όσα ο ίδιος βιώνει και νιώθει σε αυτό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ: Η "Αγιά Σοφιά" και το μεγάλο κόλπο της ονοματοδοσίας
Μπακάκης: "Το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, το πιο σημαντικό της ζωής μας"
VAR: Τι θα αλλάξει o κορονοϊός
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ