ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

VAR: Τι θα αλλάξει o κορονοϊός

VAR: Τι θα αλλάξει o κορονοϊός

Η δράση στο ποδόσφαιρο θα επιστρέψει, καθώς αυτή είναι και η επιθυμία των UEFA-FIFA. Τι θα ισχύει όμως με το VAR τουλάχιστον στην αρχή; Πώς μπορούν να συνυπάρχουν τέσσερα άτομα σε ένα μικρό βαν; Το Sport24.gr απαντάει.

Το ποδόσφαιρο κάποια στιγμή θα επανεκκινήσει, αφού αυτή είναι η επιθυμία των διεθνών συνομοσπονδιών. Όλα συγκλίνουν στο ότι η δράση θα επιστρέψει το επόμενο διάστημα, εφόσον βέβαια έχει ελεγχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ο κορονοϊός, ο οποίος μαστίζει όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Χωρίς φιλάθλους βέβαια θα διεξάγονται οι αγώνες, ενώ είναι πολύ πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνουν τα ματς σε συγκεκριμένα γήπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι και κάθε Λίγκα θα πάρει τις αποφάσεις της.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει, είναι το αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο VAR, ειδικά στις περιπτώσεις που ο έλεγχος γίνεται μέσα από βαν, όπου συνυπάρχουν τέσσερις άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο. Ειδικά, δε, όταν κάθε φορα αλλάζει η σύνθεση, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να είναι φορέας του ιού και να τον μεταδώσει στους υπόλοιπους. Θα υπάρξει, λοιπόν, ειδική μέριμνα για το θέμα αυτό;

ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΩΣ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως η FIFA αναμένεται να εκδώσει οδηγίες, που θα ισχύουν οριζόντια για όλα τα πρωταθλήματα. Από εκεί και πέρα, στην Ελλάδα θα γίνει η σχετική συζήτηση με ΕΠΟ και ΚΕΔ, ώστε να αποφασιστεί πώς θα εφαρμοστούν και θα προσαρμοστούν οι οδηγίες αυτές. Πάντως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι αυτή που θα ορίσει το τι θα ισχύει με τις ομάδες VAR για τα παιχνίδια.

Ένας γενικός κανόνας που μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του VAR είναι να φτιαχτούν σταθερά πληρώματα 3-4 ατόμων. Συνεπώς, αν κάποιος εμφανιστεί με κορονοϊό, αυτοπεριορίζεται στο συγκεκριμένο πλήρωμα και αποφεύγεις έτσι μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. Υπάρχει μέσα ο VAR και ο AVAR και 1-2 οπερατέρ, ανάλογα με την κρισιμότητα του αγώνα. Αν κάνεις rotation, κινδυνεύεις να κολλήσουν πολλοί, ακόμα και αν έχει αρρωστήσει ένας.

Αυτός είναι ένας κανόνας που εφαρμόζεται σε καταστάσεις εργασίας που εργάζονται στον ίδιο χώρο. Οι σταθερές ομάδες λοιπόν είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, ώστε το όποιο κρούσμα να περιορίζεται σε αυτή την ομάδα. Στα εγχώρια πρωταθλήματα είναι κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει, το θέμα όμως είναι να υπάρξει ανάλογη μέριμνα και στις διεθνείς διοργανώσεις. Όταν επιλέγεται κάποιος διαιτητής VAR για ένα ευρωπαϊκό ματς, να έχει και συγκεκριμένη ομάδα που τον ακολουθεί στο εκάστοτε παιχνίδι που ορίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ