EURO

Ελλάδα-Μάλτα 5-0

Ελλάδα-Μάλτα 5-0
gekaspanigiriko

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης αποδίδοντας κατά διαστήματα ελκυστικό ποδόσφαιρο, σκόρπισε 5-0 τη Μάλτα και γιόρτασε την πρόκριση στο ΕURO

Ο αγώνας είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και οι Έλληνες διεθνείς φρόντισαν να μετατρέψουν σε υγιεινό περίπατο το ματς με τους σαφώς κατώτερους Μαλτέζους και να ευχαριστήσουν το ελληνικό φίλαθλο κοινό. Τρία γκολ σημείωσε ο Φάνης Γκέκας (33', 72', 74'), ενώ από ένα τέρμα σημείωσαν οι Άγγελος Μπασινάς (54') και Γιάννης Αμανατίδης (62').
Με επιθετικό σχήμα

Ο Ότο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική Ελλάδας με σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια κάθησε ο Νικοπολίδης, με τον Πατσατζόγλου δεξιά στην άμυνα, τον Τοροσίδη αριστερά και τους Δέλλα-Κυργιάκο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Στη μεσαία γραμμή, ο Κατσουράνης ήταν ο αμυντικός μέσος, με τον Μπασινά δεξιά και τον Καραγκούνη αριστερά, ενώ στην επίθεση αγωνίστηκαν οι Γιαννακόπουλος (δεξιά), Γκέκας (κορυφή) και Αμανατίδης (αριστερά).

Προβάδισμα με Γκέκα

Η Εθνική είχε επιθετική φιλοσοφία, καθώς επιθυμία όλων στο γαλανόλευκο στρατόπεδο ήταν να προσφέρουν όμορφο θέαμα στους περίπου 40.000 θεατές που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και αψήφησαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες (καταρρακτώδη βροχή). Άλλωστε, επρόκειτο για ένα ματς δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ήταν ένας αγώνας-φιέστα...

Η Εθνική μας ομάδα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός τέρματος. Μοναδική καλή στιγμή μέχρι το 20', ένα σουτ του Καραγκούνη, το οποίο εξουδετέρωσε ο Χάμπερ, διώχνοντας την μπάλα κόρνερ.

Μάλιστα, η Μάλτα ήταν αυτή που απείλησε στο πρώτο 25λεπτο της αναμέτρησης, έχοντας δύο καλές στιγμές μέσα σε διάστημα δύο λεπτών. Στο 21', ο Σκέμπρι δέχθηκε την κάθετη πάσα στην πλάτη της ελληνικής άμυνας, έκανε το πλασέ, αλλά ο Νικοπολίδης ακούμπησε ίσα-ίσα την μπάλα και την έστειλε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης (στο 22ο λεπτό), μετά το κόρνερ που εκτελέστηκε από τους Μαλτέζους, ο Δέλλας δεν κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα και ο Πέις σούταρε μέσα από τη μεγάλη περιοχή, με τον Αμανατίδη να διώχνει την μπάλα σε νέο κόρνερ, σχεδόν πάνω στη γραμμή.

Από εκεί και πέρα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης αύξησε την πίεση στα καρέ του Χάμπερ, ο οποίος βρέθηκε σε πολύ καλή βραδιά και έσωσε την ομάδα του σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Ο τερματοφύλακας του Χαϊδαρίου ήταν εξαιρετικός. Στο 26', o Aμανατίδης έκανε την κεφαλιά από τα αριστερά, ο Γκέκας έκανε αμέσως το σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ, ενώ στο 33' ήρθε το γκολ για την Εθνική. Ο Τοροσίδης έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Γιαννακόπουλος έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, ο Χάμπερ αρχικά έδιωξε την μπάλα, όμως στην επαναφορά ο Γκέκας έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Ήταν το 1-0 για την Ελλάδα, με τον Γκέκα να βρίσκει δίχτυα. Ο επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν είχε υποδειχθεί λανθασμένα οφσάιντ από το δεύτερο βοηθό διαιτητή (Ρόζοβ) σε τρεις περιπτώσεις (9', 25', 32') κι ενώ ήταν έτοιμος να βρεθεί σε θέση τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στην τέταρτη φορά, σκόραρε...

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα μπορούσε να πετύχει κι άλλο γκολ μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο 35', ο Μπασινάς εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, ο Τοροσίδης έπιασε την κεφαλιά προς τη δεξιά γωνία του Χάμπερ, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο άσος του Ολυμπιακού είχε ένα πολύ καλό μακρινό σουτ στο 38', αλλά μπλόκαρε ο πορτιέρο της Μάλτας, ενώ στο 39' χάθηκε μία ακόμα καλή ευκαιρία. Ο Αμανατίδης δέχθηκε την κάθετη πάσα, βρέθηκε απέναντι στον Χάμπερ, έκανε το σουτ, αλλά ο τερματοφύλακας του Χαϊδαρίου απομάκρυνε την μπάλα με τα πόδια.

Η Εθνική είχε βρει ρυθμό και δημιουργούσε συνεχώς επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την αντίπαλη εστία. Στο 44', ο Γκέκας βρέθηκε απέναντι στον Χάμπερ, ύστερα από νέα κάθετη πάσα στην πλάτη της μαλτέζικης άμυνας, ο τερματοφύλακας έπεσε στα πόδια του Έλληνα επιθετικού και απομάκρυνε, ενώ στην επαναφορά το σουτ του Μπασινά από τα δεξιά, εξουδετερώθηκε από τον εξαιρετικό Χάμπερ. Η τελευταία καλή φάση του πρώτου μέρους σημειώθηκε στο 45', όταν ο Τοροσίδης σέντραρε από τα αριστερά, ο Αμανατίδης έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, με την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Ο Μπασινάς "κλείδωσε" τη νίκη

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Ότο Ρεχάγκελ προχώρησε σε δύο αλλαγές. Με τη σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Λυμπερόπουλος πήρε τη θέση του Γιαννακόπουλου, ενώ στο 48' ο Σπυρόπουλος αντικατέστησε τον Τοροσίδη (αγωνίστηκε με ίωση), με τον αριστερό οπισθοφύλακα του Πανιωνίου να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα σε επίσημο αγώνα.

Στο 50', η Μάλτα λίγο έλειψε να ισοφαρίσει... Ο Πέις έκανε το γύρισμα από τα δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, όπου ο Σαΐντ έκανε την κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω απο την εστία του Νικοπολίδη. Τέσσερα λεπτά αργότερα (54'), όμως, η Εθνική "κλείδωσε" τη νίκη με ένα υπέροχο γκολ. Οι γηπεδούχοι άλλαξαν υπέροχα την μπάλα, ο Μπασινάς από το ημικύκλιο της αντίπαλης μεγάλης περιοχής έπιασε ένα δεξί βολέ και έστειλε την μπάλα αρχικά στο αριστερό κάθετο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Χάμπερ (2-0).

Σόου Φάνη στη βροχή

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έπαιζε φουλ επιθετικά και κυνήγησε κι άλλα τέρματα... Στο 62', ο Πατσατζόγλου επιχείρησε δεξί σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Αμανατίδη, ο οποίος δεν ήταν σε θέση οφσάιντ και με δεξί σουτ "έγραψε" το 3-0.

Στο 64', ο Γκέκας κατέβασε με κεφαλιά την μπάλα για τον Λυμπερόπουλο, που έκανε σουτ στην κίνηση, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Χάμπερ. Η Ελλάδα είχε βρει εξαιρετικό ρυθμό και έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 4-0, στο 72'. Ο Αμανατίδης έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Λυμπερόπουλος έκανε την πρώτη κεφαλιά, ο Γκέκας τη δεύτερη από το ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα κατέληξε στα αντίπαλα δίχτυα. Ο επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν δεν σταμάτησε εκεί και πέτυχε χατ τρικ στο 74'. Σε ένα πανομοιότυπο γκολ με αυτό του Αμανατίδη (στο 3-0), ο Τζιόλης επιχείρησε μακρινό δεξί σουτ, η μπάλα έφτασε στον Γκέκα, ο οποίος από το ύψος του πέναλτι δεν δυσκολεύτηκε με δεξί πλασέ να διαμορφώσει το τελικό 5-0. Ο διεθνής άσος είχε την ευκαιρία και για ένα τέταρτο τέρμα στο 82', αλλά η κοντινή κεφαλιά του πέρασε πάνω από την εστία του Χάμπερ, μετά τη σέντρα του Κατσουράνη από τα δεξιά.

Η τελευταία καλή φάση του αγώνα σημειώθηκε στο 92', όταν ο Λυμπερόπουλος σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Χάμπερ να απομακρύνει την μπάλα. Η νέα εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδας εγκαινιάστηκε σε έναν αγώνα, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε... περίπατο. Πάντα τέτοια!

Η βραδιά του Ότο

Να σημειωθεί πως ο Ότο Ρεχάγκελ συμπλήρωσε το Σάββατο (17/11), 74 αγώνες στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Αλκέτα Παναγούλια. Την προσεχή Τετάρτη (21/11), στον εκτός έδρας αγώνα με την Ουγγαρία, ο Γερμανός προπονητής θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο ρεκόρ (θα φτάσει τους 75 αγώνες στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας), στο τελευταίο ματς της πρωταθλήτριας Ευρώπης στον 3ο προκριματικό όμιλο του Euro 2008. Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει 39 νίκες, 16 ισοπαλίες και 19 ήττες στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας. Είναι ο πλέον πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης (48' Σπυρόπουλος), Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης (70' Τζιόλης), Γιαννακόπουλος (46' Λυμπερόπουλος), Γκέκας, Αμανατίδης.

Μάλτα (Ντούσαν Φίτζελ): Χάμπερ, Πουλιτσίνο, Αζοπάρντι, Σαΐντ, Μπρίφα, Μ. Μίφσουντ (78' Σκιμπέρας), Σάμουτ (61' Κοέν), Σκέμπρι (69' Σκέρι), Γ. Μίφσουντ, Πέις, Νουόκο.

Διαιτητής: Στεν Κάλντμα (Εσθονία)

Βοηθοί: Χάνες Ρέινβαλντ (Εσθονία), Έντουαρντ Ρόζοβ (Εσθονία)

Τέταρτος διαιτητής: Κρίστο Τόχβερ (Εσθονία)

Κίτρινες κάρτες: Δέλλας (Ελλάδα), Νουόκο, Σαΐντ (Μάλτα)

Κόκκινες κάρτες: -

Ελλάδα-Μάλτα 5-0




Η βαθμολογία του ομίλου:



Θέση Χώρα Βαθμοί Αγώνες
1. Ελλάδα 28 11
2. Τουρκία 21 11
3. Νορβηγία 20 11
4. Βοσνία 13 11
5. Μολδαβία 12 11
6. Ουγγαρία 12 11
7. Μάλτα 5 11
































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ