ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η νέα ομάδα του Μέντες είναι πρώτη στην Πορτογαλία

Jorge Mendes poses for photographers upon arrival at the world premiere of the film 'Ronaldo, in London, Monday, Nov. 9, 2015. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP)
Jorge Mendes poses for photographers upon arrival at the world premiere of the film 'Ronaldo, in London, Monday, Nov. 9, 2015. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP) JOEL RYAN/INVISION/AP

Η Φαμαλικάο είναι η έκπληξη του πορτογαλικού πρωταθλήματος καθώς οδηγεί την κούρσα αφήνοντας πίσω τις Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ. Κι όμως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στον πανίσχυρο ατζέντη, Ζόρζε Μέντες, ο οποίος ελέγχει απόλυτα τους νεοφώτιστους.

Πανηγύρισε την περασμένη άνοιξη την άνοδο από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ούτε ο πιο παραδοσιακός και πιο πιστός οπαδός της Φαμαλικάο θα πίστευε ότι η ομάδα στα μέση Σεπτέμβρη θα οδηγούσε την κούρσα της Primeira Liga.

Η ομάδα που ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια, το μακρινό 1931, βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μετά από τις πρώτες πέντε αγωνιστικές. Νίκησε εκτός τη Σάντα Κλάρα και την Άβες, εντός τη Ρίο Άβε και την Πάσος και μόνο σε ένα ματς δεν πανηγύρισε τη νίκη.

Στο εκτός έδρας με την Γκιμαράες, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1. Η ιστορία της ομάδα από τη Βίλα Νόβα ντε Φαμαλικάο στα προάστια της Μπράγκα, άλλαξε όταν (Ιούνιος 2018) το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της πέρασε στα χέρια του 64χρονου Ισραηλινού μεγιστάνα, Ίνταν Όφερ.

ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ

Είναι ο ίδιος που έχει και το 32% των μετοχών της Ατλέτικο. Οι δυο ομάδες, όπως άλλωστε θα ήταν φυσιολογικό, έχουν σχέσεις μεταξύ τους. Η Ατλέτικο έχει δανείσει τρεις παίκτες στη Φαμαλικάο (Νεουέν Πέρεθ, Νικολάς Στσιαπακάσε και Γκουστάβο Ασουνσάο).

Κι όμως άλλος είναι ο άνθρωπος - "κλειδί" στην ομάδα της πρωτοπόρου του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Όλο το κουμάντο γίνεται από τον πανίσχυρο ατζέντη της χώρας, Ζόρζε Μέντες. Ο εκπρόσωπος των Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζοάο Φέλιξ, Ραδαμέλ Φαλκάο, Ζοζέ Μουρίνιο λύνει και δένει στην ομάδα.

Ο Μέντες είχε ουσιαστικά υπό μερικό έλεγχο τη Ρίο Άβε μέχρι το 2017, αλλά αποφάσισε ν' αποχωρήσει από τη στιγμή που υπήρχαν αντιδράσεις να μεταβιβαστεί σε fund που ελέγχει ο ίδιος το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΙ ΠΗΡΕ 19 ΠΑΙΚΤΕΣ

Το plan B του Ίβηρα super agent ήταν μόλις τριάντα χιλιόμετρα απόσταση. Μπήκε στη Φαμαλικάο με "μπροστάρη" τον Όφερ και απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο. Η ομάδα σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του ποδοσφαιρικού της μεγέθους πέτυχε την άνοδο.

Το καλοκαίρι έκανε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 19 προσθήκες! Με μπάτζετ 7.000.000 ευρώ προχώρησε σε μεταγραφές που δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει άλλη ομάδα πλην των κορυφαίων τριών της χώρας (Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ).

Προπονητής, δε, ένας που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδο. Είναι ο 48χρονος Ζοάο Πέδρο Σόουζα, μέχρι πρότινος βοηθός του Μάρκο Σίλβα. Ήταν στο πλευρό του συμπατριώτη του σε Εστορίλ, Σπόρτινγκ, στην ομάδα του Πειραιά, στη Χαλ, τη Γουότφορντ και μέχρι πρότινος στην Έβερτον.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΔΙΚΕΣ" ΤΟΥ ΟΜΑΔΕΣ

Οι κινήσεις του καλοκαιριού είχαν δεξαμενή στις άλλες ομάδες που ελέγχει ο Μέντες. Ο Πέδρο Γκονσάλβες και ο Ρόντερικ Μιράντα από τη Γουλβς, ο Ούρος Ράτσιτς και ο Άλεξ Καντέγιες από τη Βαλένθια, ο Γκουστάβο Ασουνσάο, ο Νεουέν Πέρεθ και ο Νικολάς Στσιαπακάσε από την Ατλέτικο.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη συμμετοχή του Μέντες σε ομάδα. Ελέγχει εξ ολοκλήρου τη Γουλβς στην Premier League χρησιμοποιώντας την αποθήκη για τους πελάτες και ως ιδανική βάση του στο Νησί για τα deals εντός κι εκτός αυτού.

Έχει έντονη επιρροή στην Ατλέτικο - όπου συμμετέχει και ο φίλος του Ίνταν Οφέρ - καθώς με δική του διαπραγματευτική καθοδήγηση πήγε ο Ζοάο Φέλιξ στη Μαδρίτη κι έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των κολτσονέρος, ενώ επιχείρησε ατυχώς να πουλήσει και τον Άνχελ Κορέα στη Μίλαν.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Πρόσφατα, δε, ήταν αυτός που προκάλεσε στην απομάκρυνση του Μαρθελίνο από την τεχνική ηγεσία της Βαλένθια. Έχοντας πολύ στενή σχέση με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Πίτερ Λιμ, τον ανάγκασε ν' απομακρύνει τον προπονητή που οδήγησε τις νυχτερίδες σε ομίλους Champions League και κατάκτηση Copa del Rey και να τον αντικαταστήσει με τον άπειρο, Άλμπερτ Θελάδες.

Ήδη τα πρώτα "σύννεφα" και τα σημάδια ενόχλησης με τον Ζόρζε Μέντες ξεκίνησαν να εμφανίζονται από το καλοκαίρι. Ο Μαρθελίνο - έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του τεχνικού διευθυντή Ματέου Αλεμάνι - εισηγήθηκε την απόκτηση των Ντένις Σουάρεθ και Ραφίνια (και οι δυο από την Μπαρτσελόνα πήγαν στη Θέλτα) - αλλά ο μεγιστάνας από τη Σιγκαπούρη απάντησε αρνητικά καθώς ήθελε ν' αλιεύσει από τη δεξαμενή πελατών του φίλου του, Ζόρζε Μέντες.

Το δεύτερο και πιο "θερμό" επεισόδιο έγινε με την υπόθεση του Ροντρίγκο. Ο 28χρονος Βραζιλιάνος (αλλά διεθνής με την Ισπανία φορ) ήταν κοντά στην Ατλέτικο υπό τις ευλογίες του Μέντες. Ο Μαρθελίνο δεν ήθελε να χάσει τον βασικό του επιθετικό στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αν και τελικά έμεινε στη Βαλένθια καθώς η ομάδα της Μαδρίτης δεν μπόρεσε να ξεφορτωθεί τους παίκτες για να τον πάρει.

Photo credits: AP Images

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ