THE SPORTS ECONOMIST

ΑΕΚ: Τα βήματα που οδήγησαν τον Γκατσίνοβιτς στην Ένωση

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Λαμία | 13 Φεβρουαρίου 2022
Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Λαμία | 13 Φεβρουαρίου 2022 INTIME

Το SPORT24 καταγράφει το παρασκήνιο της συμφωνίας του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς από την ΑΕΚ. Το… σιργιάνι που (του) έκανε τον Ιανουάριο ο ατζέντης του, η τότε συμφωνία δανεισμού με τον Παναθηναϊκό και πως βάσει αυτής κινήθηκαν για επέκτασή του οι "πράσινοι", η αλλαγή δεδομένων στην Ένωση βάσει των επιθυμιών του Ματίας Αλμέιδα και η καταλυτική διαφορά ως προς την στάση της Χόφενχαϊμ με την προοπτική πώλησης του Σέρβου μέσου.

Αγωνιστικό ποδαρικό στο 2022. Ο ΠΑΟΚ, τότε, υποδεχόταν τον Παναιτωλικό στο πλαίσιο της εμβόλιμης 16ης αγωνιστικής της Super League Interwetten. Ο Ζοζέ Μπότο δεν είχε συμπληρώσει δύο εβδομάδες στο πόστο του αθλητικού διευθυντή του ΠΑΟΚ και ετοιμαζόταν για το δικό του ντεμπούτο στο ρόλο, μεσούσης της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Μόλις είχε ολοκληρωθεί το deal για τον δανεισμό του Σάστρε, ωστόσο τα… προβλεπόμενα της εποχής, αλλά και των συνθηκών είχαν μετατρέψει την Τούμπα (και τα πέριξ αυτής) σε hot spot για όσους ήθελαν να συστηθούν στον νέο κουμανταδόρο του "Δικέφαλου". Ενας από αυτούς που συναντήθηκε εκείνη την ημέρα με τον Πορτογάλο ήταν ο Μίλος Μαλένοβιτς.

Αποστολή του Ελβετού ατζέντη, βασική κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, να λύσει το πρόβλημα του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Δεν έπαιζε στη Χόφενχαϊμ, έπρεπε να βρει ομάδα ώστε να αυξήσει τον χρόνο συμμετοχής του και έτσι να παραμείνει στις επιλογές της εθνικής Σερβίας διατηρώντας τις πιθανότητές του για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Πρότεινε λοιπόν τον διεθνή Σέρβο μέσο στον ΠΑΟΚ. Ο Μπότο κατέγραψε την πρόταση και τα δεδομένα που τη συνόδευαν, δεν ασχολήθηκε όμως ουσιαστικά ποτέ για παραπάνω από έναν λόγους. Ο Μαλένοβιτς έτσι κι αλλιώς, ήδη, είχε προτείνει τον πελάτη του και σε δύο αθηναϊκές ομάδες. Στον Παναθηναϊκό, τότε, δεν έβλεπε φως αφού θεωρούσε δύσκολο πως θα μπορούσαν οι "πράσινοι" να ανταποκριθούν στα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης.

Στην ΑΕΚ, στην οποία είχε χτίσει σχέσεις με τις καλοκαιρινές συμφωνίες για Τσούμπερ και Γέβτιτς, γνώριζε πως δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τον Γκατσίνοβιτς. Οι επιτελείς του τότε αγωνιστικού σχεδιασμού της Ενωσης δεν είχαν ασχοληθεί με τον Σέρβο. Και ο λόγος ήταν πως η βασική χειμερινή μεταγραφική αναζήτηση των "κιτρινόμαυρων" ήταν ένας καθαρόαιμος αμυντικός χαφ, ένα κλασικό "εξάρι" και όχι ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά του Γκατσίνοβιτς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μετά την απολύτως τυπική συζήτηση για τον Γκατσίνοβιτς, ο Μαλένοβιτς προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει για την -παντελώς ανέφικτη όπως ήταν εξ αρχής αλλά και αποδείχτηκε εμπράκτως από τους χειρισμούς των υπευθύνων της ΑΕΚ- περίπτωση του Κολομβιανού αμυντικού μέσου της Μπριζ, Εντερ Μπαλάντα.

Παράλληλα, κόντρα στις προσδοκίες του, ο Παναθηναϊκός κινήθηκε τότε αποφασιστικά, κάλυψε τις εναπομείνασες περυσινές αποδοχές του Γκατσίνοβιτς και έτσι βρέθηκε λύση στο "πρόβλημα" του Ελβετού ατζέντη με τον δανεισμό του 27χρονου μέσου στους "πράσινους" ως το τέλος της σεζόν. Ο Μαλένοβιτς μάλιστα είχε φροντίσει να πληροφορήσει τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού πως ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για τα διαδικαστικά, παράγοντας της ΑΕΚ είχε επικοινωνήσει μαζί του, διερευνώντας τα περιθώρια για ρελάνς εκ μέρους της Ενωσης. Κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Ρήτρα αγοράς του "Γκάτσι" θα μπορούσε από τότε να μπει στη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό. Απλώς, το ύψος που δεχόταν η Χόφενχαϊμ ήταν τέτοιο που οι "πράσινοι" θεώρησαν πως δεν υπήρχε λόγος να προβλεφθεί απλώς και μόνο για τους τύπους (αφού δεν θα μπορούσε να γίνει έτσι κι αλλιώς χρήση της), ειδικά για μια τόσο βραχύβια συμφωνία όπως ήταν η συγκεκριμένη.

Μετά τον τελικό του Κυπέλλου

Η τελευταία επίσκεψη του Μαλένοβιτς στην Ελλάδα συνέπεσε με τον τελικό Κυπέλλου στις 21 Μαΐου. Ο δανεισμός του Γκατσίνοβιτς στον Παναθηναϊκό είχε εξελιχτεί ιδανικά και το κερασάκι στην τούρτα θα έμπαινε με την MVP εμφάνιση του Σέρβου στον τελικό και στην επιστροφή των "πράσινων" στους εγχώριους τίτλους ύστερα από οκτώ χρόνια.

Ο "Γκάτσι" το χάρηκε, δηλώνοντας στον Πέτρο Παπαμακάριο και στο SPORT24 πως ήθελε να παραμείνει στον Παναθηναϊκό. Και το εννοούσε. Ανάλογη ήταν η σχετική απόκριση και στα όσα έλεγε με τους συμπαίκτες του, αλλά και στις συζητήσεις που είχε με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Άλλο όμως το συναίσθημα, πόσο μάλλον της στιγμής και άλλο η πραγματικότητα.

Η παραμονή του Ελβετού ατζέντη στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τις προηγούμενες. Μεταξύ άλλων έφερε και την τυπική ολοκλήρωση της αγοράς του Στίβεν Τσούμπερ από την ΑΕΚ με την ενεργοποίηση του buy out του Ελβετού διεθνή μεσοεπιθετικού από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Στο πλαίσιο αυτής της παραμονής, χωρίς καν να έχει αλλάξει το στελεχειακό δυναμικό του οργανογράμματος της Ενωσης, το όνομα του Γκατσίνοβιτς έπεσε ξανά στο τραπέζι των "κιτρινόμαυρων".

Αυτή τη φορά όμως, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Ο Ματίας Αλμέιδα είχε συμφωνήσει ν’ αναλάβει και ήθελε (θέλει ακόμη) τρεις διαφορετικούς μέσους για την ΑΕΚ που είχε (και έχει) στο μυαλό του. Ένα "εξάρι", ένα "οκτάρι" και ένα... οκταροδεκάρι. Ο Γκατσίνοβιτς τέθηκε υπ'όψιν του, ταίριαζε απόλυτα σε δύο (και παραπάνω) ρόλους και θέσεις, ο Αργεντινός έδωσε αμέσως σχεδόν την έγκρισή του, οπότε εφόσον ο δίαυλος με τον Μαλένοβιτς υπήρχε, η ΑΕΚ από εκείνη κιόλας την στιγμή μπήκε στη διεκδίκηση του ποδοσφαιριστή.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως αμέσως μετά την Αθήνα, ο Μαλένοβιτς πήγε στο Μάνχαϊμ, όπου και συναντήθηκε με τους επιτελείς της Χόφενχαϊμ για να ξεκαθαρίσει το status quo του Γκατσίνοβιτς. Λειτούργησε ως κομιστής του ανανεωμένου ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού, με τους "πράσινους" να θέτουν εξ αρχής θέμα νέου δανεισμού του "Γκάτσι" και τίποτα πέραν αυτού.

Η στάση και οι επιλογές της Χόφενχαϊμ

Προοπτική που όπως από τότε είχε ενημερώσει το SPORT24, η Χόφενχαϊμ, τέλη Μαΐου, δεν συζητούσε, προσδοκώντας σε πώληση προκειμένου να καλύψει έστω μέρος της δαπάνης της. Στον Παναθηναϊκό, έχοντας την ενημέρωση από τον Ελβετό ατζέντη και αρκούμενοι στην -ομολογημένη- επιθυμία του Γκατσίνοβιτς να παραμείνει, θεωρούσαν πως ο χρόνος είναι σύμμαχος και πως όσο περνούσε τόσο η Χόφενχαϊμ θα "μαλάκωνε" συζητώντας και εναλλακτικές πιο ταιριαστές σε όσα ήθελαν οι "πράσινοι". Και εκεί έμειναν, χωρίς καμία έκτοτε αλλαγή πλάνου ή ιχνηλάτηση περιθωρίων για άλλη πρόταση.

Προσδοκία που πάντως δεν έμοιαζε αδικαιολόγητη. Παράλληλα όμως, ο Μαλένοβιτς μετέφερε και το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον πελάτη του. Με την καταλυτική διαφορά εξ αρχής να συνίσταται στο ότι η Ενωση -επικοινωνούσε πως θα- ήταν ανοιχτή και στο ενδεχόμενο αγοράς (με διάφορες μορφές). Συνεπώς, ο Ελβετός ατζέντης τότε παρουσίασε στους επιτελείς της Χόφενχαϊμ μια σκέψη νέου δανεισμού εκ μέρους του Παναθηναϊκού και μια ενδεχόμενη πρόθεση αγοράς από την ΑΕΚ.

Άλλες προοπτικές δεν εμφανίστηκαν και ούτε υπήρξαν έκτοτε για τον Σέρβο μέσο. Και αυτό ανεξαρτήτως των όσων διέρρεαν από τον γερμανικό σύλλογο για ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Μόνο Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Και όσο και αν εκείνη την στιγμή έμοιαζε μάλλον σκόπιμη η διαρροή για μια δεύτερη ενδιαφερόμενη ελληνική ομάδα για τον Γκατσίνοβιτς, όπως δεν έκρυβαν παράγοντες της Χόφενχαϊμ και σημείωνε το SPORT24, εν τούτοις ήταν η πραγματικότητα.

Καμία σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της Χόφενχαϊμ

Πραγματικότητα η οποία έκτοτε διαμορφώθηκε με τον Παναθηναϊκό να περιμένει νέα διαπραγμάτευση μόνο σε βάση δανεισμού και την ΑΕΚ σιγά σιγά να χτίζει προοπτική αγοράς, αμφότεροι λειτουργώντας με μεσολαβητή τον Μαλένοβιτς. Το κύριο συμφέρον του οποίου είναι ο πελάτης του και η επιδίωξή του -όπως κάθε ατζέντη- το επικερδέστερο για τους δύο, deal.

Αυτό προσφερόταν προφανώς με πώληση του Γκατσίνοβιτς. Ετσι κι αλλιώς, ακόμη και στις προ εβδομάδας τελευταίες επαφές του Παναθηναϊκού με τη Χόφενχαϊμ (πάντα μέσω Μαλένοβιτς), ο γερμανικός σύλλογος απαντούσε κρατώντας την ίδια στάση: συζήτηση για πώληση και μόνο. Στάση που ενισχυόταν από το ότι είχε ήδη αγοραστή, την ΑΕΚ. Κάτι που στον Παναθηναϊκό δεν γνώριζαν/δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Και μπορεί το τελικό αντίτιμο (και συνολικό format) της πώλησης Γκατσίνοβιτς στην Ενωση να μην έχει σχέση ούτε με τις αρχικές της απαιτήσεις ούτε και με όσα δημοσιοποιήθηκαν από το Kicker, αλλά και πάλι ήταν καλύτερο από την προοπτική δανεισμού που αποκλειστικά έβαζαν στο τραπέζι οι "πράσινοι".

Ενδεικτικό άλλωστε το δευτεριάτικο ρεπορτάζ στη Σερβία, το οποίο τοποθετεί την αγορά του 27χρονου μέσου στο 1 εκατ. ευρώ για το 70% των δικαιωμάτων του Γκατσίνοβιτς. Ρεπορτάζ που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και που επιπρόσθετα αντανακλά το πόσο επέμεινε ο Παναθηναϊκός σε έναν νέο δανεισμό, αφού αν γνώριζαν οι "πράσινοι" πως η Χόφενχαϊμ θα δεχόταν ένα τέτοιο deal σαν αυτό που σύμφωνα με τους Σέρβους πέτυχε η ΑΕΚ, τότε ενδεχομένως να είχαν διαφορετική στάση.

Το τελικό deal σε κάθε περίπτωση είναι πιο προσοδοφόρο για τη Χόφενχαϊμ, αφού ακόμη και αυτό ήταν το μόνο που αφορούσε πώληση του Γκατσίνοβιτς. Αρκούντως προσοδοφόρο για τον ποδοσφαιριστή, αφού παρότι οι απολαβές του στην ΑΕΚ δεν φτάνουν αυτές που είχε στο γερμανικό club (1,2 εκατ. ευρώ προβλέπονταν για την επόμενη χρονιά, στην ΑΕΚ "καθαρά" θα ξεκινήσει από τις 850.000) γνώριζε πως θα είναι ό,τι πιο κοντινό θα μπορούσε να βρει σε αυτές.

Και αυτό γιατί ακόμη και αν στην πιθανότητα να συζητούσε και να προέκυπτε δυνατότητα αγοράς του "Γκάτσι", ο Παναθηναϊκός δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει τη δική του προσφορά στον ποδοσφαιριστή σε τέτοια επίπεδα. Κάτι που αποτέλεσε έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι "πράσινοι" επέμειναν στη λύση δανεισμού αφού έτσι θα καλύπτονταν στο 100% οι απολαβές του Σέρβου, μέσω της αρωγής και της Χόφενχαϊμ.

Και προφανώς εντελώς προσοδοφόρο -πάντα συγκριτικά, παρότι με περιορισμένο πεδίο σύγκρισης- για τον ατζέντη του Γκατσίνοβιτς.

Οπότε, φτάνοντας σε κατάσταση win (μερικώς για τη Χόφενχαϊμ) - win (περισσότερο για τον Γκατσίνοβιτς) – win (συγκριτικώς για τον ατζέντη του), ο Γκατσίνοβιτς κατέληξε στην ΑΕΚ.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ