NFL

Ο Έλληνας του Superbowl

Ο Έλληνας του Superbowl

O Νίκος Κουτουβίδης, ο μοναδικός Ελληνας που θ’ αγωνιστεί στο Superbowl τα ξημερώματα της Δευτέρας, συμπαίκτης του Tom Brady στους New England Patriots, μίλησε αποκλειστικά στο Νίκο Παπαϊωάννου και το Sport24.gr για τη δεύτερη συμμετοχή του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Το... τρελό στην περίπτωση του, γεννημένου στο Κονέτικατ από Ελληνες γονείς, είναι πως συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Superbowl. Η πρώτη ήταν το 2006 ως linebacker στους Seattle Seahawks, όπου όμως έμεινε με την πίκρα της ήττας, αφού πρωταθλητές στέφθηκαν οι Steelers επικρατώντας με 21-10.

Οι Seahawks ήταν η πρώτη ομάδα του 31χρονου Κουτουβίδη, ο οποίος στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλλα των Broncos και των Buccaneers, πριν καταλήξει την τρέχουσα σεζόν στους Patriots του Tom Brady.

Τα Ελληνικά του είναι πολύ καλά, σχεδόν άπταιστα και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, μιλώντας από την Ιντιανάπολη, για το ότι οι Ελληνες φίλαθλοι θα μάθουν μέσω του Sport24.gr πως ένας συμπατριώτης τους διεκδικεί το δαχτυλίδι στο NFL: "Νομίζω ότι είναι και σημαδιακό το ότι αγωνίζομαι σε μία ομάδα με Ελληνικό προσωνύμιο, δηλαδή στους Πατριώτες! Γνωρίζω από τους συγγενείς μου στην Ελλάδα ότι το Superbowl μεταδίδεται ζωντανά, οπότε θα ήθελα όλοι οι πατριώτες μου να είναι στο πλευρό της ομάδας μου".

Από την Τανζανία στην... πιτσαρία

Η... δουλειά του Κουτουβίδη ή Koutouvides όπως είναι γραμμένο τ’ όνομα στη φανέλα των Patriots είναι να κυνηγάει τους επιθετικούς της αντίπαλης ομάδας και να τους τσακίζει. Μπορείτε να το διαπιστώσετε στη φωτογραφία από τον τελικό της AFC όπου έχει χυμήξει στον πολυδιαφημισμένο quarterback Tim Tebow, της πρώην ομάδας του των Broncos και τον κατεδαφίζει.

Ο Έλληνας του Superbowl

Γιος του Στέλιου και της Νίκης Κουτουβίδη με τη «σκούφια» τους να κρατάει από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Ο Στέλιος Κουτουβίδης γεννήθηκε στην Τανζανία και πήγε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 18 ετών. Ο παππούς του Νίκου, αναγκάστηκε ν’ αποχωριστεί την πατρίδα του Χίο. Πρόσφυγας. Βρήκε καταφύγιο στην Τανζανία. Εκεί έφτιαξε οικογένεια. Και είδε τον γιο του να μεταναστεύει στις ΗΠΑ.

Η Νίκη Κουτουβίδη είδε το πρώτο φως στην Κεφαλονιά. Στα 17 της πήγε και αυτή στο Μεγάλο Μήλο. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν. Άφησαν την πολύβουη Νέα Υόρκη. Πήγαν στην πόλη Πλέινβιλ, στο Κονέτικατ. Ανοιξαν μία πιτσαρία κι ένα Ελληνικό εστιατόριο. Έφτιαξαν οικογένεια και καμαρώνουν για τους 3 γιους τους, τον Αρη, τον Δάκη και το Νίκο που ήταν ο μικρότερος.

Οι δημοτικοί χοροί, τα μπουζούκια κι ο... Ολυμπιακός

Μεγάλωσε τηρώντας όλα τα ήθη κι έθιμα της πατρίδας και μάλιστα έμαθε από πολύ μικρός να χορεύει όλους τους Ελληνικούς χορούς: "Στο δρόμο που είναι το πατρικό μου υπήρχε άλλη μία Ελληνική οικογένεια. Υπήρχε ησυχία. Οι περισσότεροι συγγενείς μου βρίσκονταν στο Κονέτικατ. Όπως και άλλοι Έλληνες. Σε κάθε περίσταση, Χριστούγεννα, Πάσχα, στις ονομαστικές μας γιορτές, μαζευόμαστε σε σπίτια. Τηρούμε όλα τα ήθη κι έθιμα της πατρίδας. Πηγαίνουμε στην εκκλησία.

Πήγα σ’ Ελληνικό σχολείο για έξι χρόνια και μετά σε αυτό της εκκλησίας, κάθε Κυριακή, για άλλα επτά. Ότανήμουν μικρός πήγαινα στα μπουζούκια με τ’ αδέρφια μου. Μόλις σχόλαγε η κομπανία, τους βοηθούσαμε να μαζέψουν τα δολάρια από το πάτωμα και μας έδιναν φιλοδώρημα. Πηγαίναμε σε διάφορα Ελληνικά φεστιβάλ. Χορεύαμε δημοτικούς χορούς. Οι γονείς έκαναν ό, τι μπορούσαν για να περάσει στο πετσί μας η Ελληνική νοοτροπία. Να καταλάβουμε τον τόπο της καταγωγής μας".

Ο πατέρας του, άρρωστος Ολυμπιακός, στην αρχή έσπρωξε τους γιους του στο ποδόσφαιρο, το δικό μας, το Ευρωπαϊκό. Ομως ο ένας ο αδερφός, ο Αρης, το γύρισε στο φούτμπολ και κάπως έτσι άλλαξε η ζωή του Νίκου: "Ο αδερφός μου ο Αρης αποφάσισε να παίξει football. Οπότε μαζί με τον άλλο αδελφό μου, τον Δάκη, ακολουθήσαμε τα χνάρια του μεγάλου αδερφού. Έτσι μπλέξαμε με το ποδόσφαιρο. Αρχίσαμε να το απολαμβάνουμε. Το ένα έφερε το άλλο και έφτασα μέχρι το NFL".

Ο Έλληνας του Superbowl

"Οι Έλληνες ξέρουμε να επιβιώνουμε..."

Ο Νίκος ξεκίνησε από το Πλέινβιλ των 17.000 κατοίκων έφτασε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κολέγια των ΗΠΑ. Το Purdue. Κι από εκεί στους Seahawks και το NFL. Η απόλυτη ενσάρκωση του περίφημου Αμερικάνικου όνειρου: "Με βοήθησε η Ελληνική περηφάνια που έχουμε μέσα μας. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει τη φλόγα και την τρέλα που κουβαλάμε μέσα μας εμείς οι Ελληνες. Και το πάθος για οτιδήποτε κάνουμε. Είμαστε περήφανος λαός. Αυτή η περηφάνια μ’ έφερε μέχρι εδώ. Βελτιωνόμουν συνεχώς και να που έφτασα. Αυτή η περηφάνεια θα βγάλει την πατρίδα από το στενωπό που βρίσκεται τώρα".

Γνωρίζει ότι η Ελλάδα περνά μεγάλη οικονομική κρίση. Τα βλέπει στην Αμερικάνικη τηλεόραση και τα μαθαίνει από τους συγγενείς στην Κεφαλονιά και τη Χίο: "Μαθαίνω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στη Ελλάδα με την κατάρευση της οικονομίας. Είναι τρελλό το που μπορεί να σε φέρουν οι πολιτικοί. Όμως οι Ελληνες είμαστε σκληροί και περήφανοι και επιβιώνουμε πάντα. Ετσι θα γίνει και τώρα".

"Ξέρετε πως είναι οι Ελληνίδες μητέρες..."

Στα χλιδάτα αποδυτήρια στο Gillette Stadium, στο ερμάριό του, υπάρχει μία εικόνα του Αγιου Νικολαου και μία Ελληνική σημαία. Του τα έχει στείλει η μητέρα του: "Μου δίνει συνέχεια φυλαχτά, εικόνες. Έχω πάντα μαζί μου για φυλαχτό έναν Σταυρό και την εικόνα του Αγιου Νικόλαου για να με προστατεύει. Θέλει να με προσέχουν πολλά μάτια απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Ξέρεις τώρα πως είναι οι Ελληνίδες μητέρες. Υπερπροστατευτικές".

Όλη η οικογένεια Κουτουβίδη, μαζί και με τους δύο γιους του τον ενός έτους Διονύση και τον 2,5 ετών Νίκο, θα είναι στις εξέδρες του Lucas Oil Stadium για να τον καμαρώσουν απέναντι στους Giants και να πανηγυρίσουν μαζί του την κατάκτηση του Superbowl.

Ο Ελληνας linebacker πιστεύει πως αυτή η χρονιά είναι σημαδιακή επειδή τίποτε δεν έδειχνε ότι θα έφτανε μέχρι το δεύτερο Superbowl της καριέρας του. Ισα ίσα που πίστευε ότι τα ψωμιά του στο NFL είχαν τελειώσει, όπως διηγείται: "Υπέγραψα στους Patriots μία μέρα πριν τη γιορτή της Παναγίας, στις 14 Αυγούστου, αλλά έπαθα μία διάσειση και στις αρχές Σεπτέμβρη μ’ έκοψαν. Γύρισα πίσω στο σπίτι στο Κονέτικατ και πραγματικά νόμιζα ότι αυτό ήταν. Πίστευα ότι ίσως η καριέρα μου να είχε τελειώσει.

Μετά ξεκίνησε το πρωτάθλημα και περνούσαν οι Κυριακές. Πέρασε η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη. Είχα χάσει κάθε ελπίδα. Οπου εκεί στην 8 εβδομάδα της σεζόν με πήραν οι Patriots και ξαναυπέγραψα συμβόλαιο στις 9 Νοεμβρίου. Από τότε έχουμε ρεκόρ 10-0 κι ελπίζω την Κυριακή να γίνει 11-0. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μία χρονιά που ξεκίνησε με τέτοιο τρόπο θα είχε τέτοια γλυκιά κατάληξη".

Denver Broncos linebacker Niko Koutouvides stretches before taking part in quarterback camp on Friday, May 30, 2008, at the team's headquarters in southeast Denver. The Broncos will continue to work with players when a rookies' camp is convened next week before the team's acutal minicamp, scheduled for mid-June. (AP Photo/David Zalubowski)
Denver Broncos linebacker Niko Koutouvides stretches before taking part in quarterback camp on Friday, May 30, 2008, at the team's headquarters in southeast Denver. The Broncos will continue to work with players when a rookies' camp is convened next week before the team's acutal minicamp, scheduled for mid-June. (AP Photo/David Zalubowski) AP

"Ρομπότ ο Brady"

Μιλά με θαυμασμό για τον προπονητή των Patriots, Bill Belichick και τον Brady, που οδηγούν την ομάδα της Νέας Αγγλίας για 5η φορά σε Superbowl έχοντας κατακτήσει τα 3 εξ’ αυτών: "Είναι τρομερό να συνεργάζεσαι με δύο θρύλου τους αθλήματος. Ο κόουτς Belichick είναι πολύ απαιτητικός και προσέχει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Είναι αυστηρός, αλλά πάντοτε προστατεύει τους παίκτες σα να είμαστε η οικογένειά του.

Από την άλλη ο Tom Brady είναι ο απόλυτος επαγγελματίας. Ένα ρομπότ μέσα στο γήπεδο κι ένας φανταστικός άνθρωπος έξω από αυτό. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι έχει φτάσει μέχρι εδώ. Προπονείται πολλές ώρες και μελετά τα συστήματα μέχρι αργά το βράδυ. Είναι ο πρώτο που έρχεται στην προπόνηση και ο τελευταίος που φεύγει".

"Σαν να τρως γροθιά στο στομάχι"

Η προηγούμενη συμμετοχή του σε Superbowl ήταν τραυματική, γιατί πολύ απλά δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής με τους Seahawks. Οι δαίμονες τον κυνηγούν μέχρι τώρα, αλλά ελπίζει ότι θα τους εξαφανίσει την Κυριακή: "Μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι προτιμότερο ν’ αποκλείεσαι νωρίτερα στα playoffs από το να φτάνεις μέχρι το Superbowl και να χάνεις εκεί. Είναι σα να τρως γροθιά στο στομάχι. Κάνεις τόσο κόπο για να φτάσεις μέχρι το Superbowl, νομίζεις ότι είσαι στην κορυφή και περιμένεις να πας πιο ψηλά και τρως μία και πας κάτω".

Κι αν στην πρώτη του συμμετοχή δεν ήξερε τι να περιμένει, τώρα είναι πιο ήρεμος, σε σημείο που να δίνει συμβουλές στους συμπαίκτες του για το πως να προσεγγίσουν όλη την εβδομάδα πριν το μεγάλο γεγονός: "Είμαι χαλαρός και λέω στους συμπαίκτες μου που δεν έχουν ξαναπαίξει, ότι δεν πρέπει να τρελαθούν. Να προσέξουν οτιδήποτε μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή την εβδομάδα που είμαστε εδώ στην Ιντιανάπολη.

Κατ’ αρχήν να μην πουν καμία βλακεία στην Media Day κι έτσι να δώσουν κίνητρο στους αντιπάλους. Μετά ν’ αποφύγουν τα διάφορα πάρτι και τις εξόδους, γιατί γίνεται κατά παράδοση χαμός στην πόλη που φιλοξενεί το Superbowl. Γενικά την εβδομάδα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όπως εκείνη πριν ένα εκτός έδρας παιχνίδι".

Όσο για την εξέλιξη του Superbowl; Ο Νίκος Κουτουβίδης είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος μεταφέροντας παράλληλα την περιρέουσα ατμόσφαιρα από την Ιντιανάπολη: "Ξέρω ότι θα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε. Νιώθω σιγουριά για όλους τους συμπαίκτες μου. Γίνεται τόσος θόρυβος εδώ για το παιχνίδι αυτό. Είναι φυσικά η επανάληψη του Superbowl του 2007, αλλά έχει να κάνει και με την αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο πόλεις, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.

Σε όλα τα σπορ. Στο ΝΒΑ μισιούνται οι Knicks με τους Celtics, στο μπέιζμπολ οι Red Sox με τους Yankees και φυσικά στο NFL οι Patriots με τους Giants. Στο τέλος όμως πιστεύω ότι εμείς θα χαμογελάσουμε και θα πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα. Για τους Patriots, τη Βοστώνη και πάνω απ’ όλα για την Ελλάδα".

Ο Έλληνας του Superbowl

Το ελληνικό χρώμα του Super Bowl

Εκτός από τον Κουτουβίδη, άλλοι έξι Ελληνες ομογενείς έχουν κάνει καριέρα στο NFL. Ο πρώτος και μάλιστα καλύτερος ήταν ο Πιτ Πήχος. Έπαιξε από το 1947 στους Philadelphia Eagles. Έκανε σπουδαία καριέρα με αποκορύφωμα την είσοδό του στο Pro Football Hall of Fame. Τη σκυτάλη πήρε ο Αλεξ Καράς το 1958. Αγωνίστηκε στους Detroit Lions και συμμετείχε σε 4 Pro Bowls (τ’ αντίστοιχα All Star Games του football).

Έγινε πιο γνωστός για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Webster, στη δεκαετία του ’80, όπου υποδύοταν τον πατέρα του μικρού αφροαμερικανου πρωταγωνιστή. Το 1971, ο Κρις Φαρασόπουλος έπαιξε αρχικά για τους New York Jets και μετά για τους New Orleans Saints. Το 1979 έκανε την εμφάνισή του ο Φρεντ Σμέρλας στους Buffalo Bills, με τους οποίους έκανε 10ετή καριέρα, παίζοντας σε 5 Pro Bowls.

Ο Matt Stover, που έχει στεφθεί πρωταθλητής σε Super Bowl, με τους Baltimore Ravens το 2001, έχει Ελληνίδα μητέρα. Ο Τόνι Πάσχος, είναι μαζί με τον Κουτουβίδη, οι μοναδικοί εν ενεργεία Ελληνες που παίζουν στο NFL. Ξεκίνησε την καριέρα του στους Baltimore Ravens το 2003. Στη συνέχεια έπαιξε στους Jacksonville Jaguars, τους San Francisco 49ers και από το 2010 μέχρι σήμερα παίζει στους Cleveland Browns.

Τα ελληνικά τραγούδια πριν τον τελικό

Τώρα ο Νίκος Κουτουβίδης θέλει να γίνει ο πρώτος αμιγώς Έλληνας, που θα κατακτήσει το Superbowl, όπως λέει με μπόλικη περηφάνια: "Θα είναι κάτι τρομερό. Ανεπανάληπτο. Θα σου φέρω να δεις το δαχτυλίδι από κοντά (γέλια) όταν θα έρθω το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά. Να ξέρουν όλοι πως όταν φορέσω το κράνος μου το βράδι της Κυριακής θα κουβαλάω πάνω μου την Ελλάδα και θέλω όλους τους Ελληνες στο πλευρό μου".

Κι όπως λέει πριν κλείσει το τηλέφωνο, η προετοιμασία του για το Superbowl θα γίνει υπό τους ήχους του Αντώνη Ρέμου και του Νότη Σφακιανάκη: "Δεν μπορώ χωρίς Ελληνική μουσική. Στο iPhone μου υπάρχουν πάντα καμιά κατοσταριά Ελληνικά τραγούδια. Ακούω περισσότερο Αντώνη Ρέμο και Νότη Σφακιανάκη. Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στ’ αποδυτήρια. Οι φίλοι μου και οι συμπαίκτες μου γελάνε μαζί μου, γιατί δεν καταλαβαίνουν τα λόγια. Πριν τον αγώνα, για να χαλαρώσω ακούω Ελληνικά. Στο πούλμαν, πηγαίνοντας στο γήπεδο στους εκτός έδρας αγώνες.Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το "Σώμα μου" του Νότη Σφακιανάκη"

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ