ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδηγήστε στο χιόνι σαν επαγγελματίας

Οδηγήστε στο χιόνι σαν επαγγελματίας
XAVI BONILLA

Ο Jordi Gené, προσφέρει πολλές πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση στο χιόνι. Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας, οι εκπλήξεις που κρύβονται στις σκιές κι ο καλύτερος τρόπος για παρκάρισμα.

Ετσι όπως έχουν μεταβληθεί οι κλιματολογικές συνθήκες, πλέον, στην Ελλάδα, έχουμε αρκετό χιόνι και μάλιστα σε πολλές περιοχές. Πόσοι όμως είναι εξοικειωμένοι να οδηγούν σε χιόνι και πάγο; Θεωρώ λίγοι. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λοιπόν, η κακή ορατότητα και η χειμερινή περίοδος, γενικά προκαλούν τις δεξιότητες οποιουδήποτε οδηγού.

Στο Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσα του Τιρόλου, στη Δυτική Αυστρία, ο οδηγός αγώνων Jordi Gené, μας εξηγεί πώς να χειριστούμε αυτή την κατάσταση με ήρεμο και σίγουρο τρόπο.

- Ο χρυσός κανόνας: Ενα απέραντο στρώμα χιονιού εκτείνεται όσο βλέπει το μάτι και μερικές φορές φθάνει σε βάθος δύο μέτρων. Στο τιμόνι ενός SEAT Leon X-Perience εξοπλισμένου με τετρακίνηση 4Drive, η Gené μοιράζεται την πρώτη του συμβουλή: “Προβλέψτε ό,τι είναι μπροστά σας και να το πάρετε ήρεμα, αυτός είναι ο βασικός κανόνας για την οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες.”

- Πώς οδηγείτε σε ένα ορεινό πέρασμα;: “Η χρήση του φρένου του κινητήρα είναι θεμελιώδης. Η οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες θα βοηθήσει στο χειρισμό του οχήματος και θα ελαφρύνει το βάρος στα φρένα,” λέει ο Jordi καθώς ξεκινάει να κατεβαίνει. Αυτό ισχύει χειμώνα - καλοκαίρι, αλλά ισχύει ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς οι τροχοί χάνουν πιο εύκολα την πρόσφυση.

Οδηγήστε στο χιόνι σαν επαγγελματίας
XAVIER BONILLA

- Εκπλήξεις που κρύβονται στις σκιές: Όταν οδηγείτε στο χιόνι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σκοτεινά μπαλώματα στο δρόμο όπου μπορεί να υπάρχει μαύρος πάγος: “Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να αποφύγετε ξαφνικές ελιγμούς.” “Στρίψτε τον τροχό απαλά και πατήστε ελαφρώς το φρένο, μέχρι να περάσετε από το πάτωμα πάγου και οι τροχοί να αρχίζουν να κινούνται και πάλι,” επισημαίνει.

- Χρησιμοποιείτε μόνο τα φώτα ομίχλης σε ακραίες συνθήκες: Η μέρα είναι κρύα, αλλά ηλιόλουστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις “ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα φώτα ομίχλης. Η χρήση τους περιορίζεται σε περιπτώσεις κακής ορατότητας.” Αυτά τα φώτα παρέχουν πρόσθετη φωτεινότητα και είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων ή σε πυκνή ομίχλη και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λανθασμένα.”

-Καλύτερος τρόπος για να παρκάρετε έξω: Ο Jordi συμβουλεύει επίσης να τοποθετήσετε το αυτοκίνητο σε «P» για πάρκο αν το αυτοκίνητο έχει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και σε ουδέτερη ή πρώτη ταχύτητα, σε περίπτωση χειροκίνητου κιβωτίου. Όταν παρκάρετε έξω το αυτοκίνητό σας, να “σηκώνετε τις λεπίδες των υαλοκαθαριστήρων έτσι ώστε να μην κολλάνε στο παρμπρίζ κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης ή εάν η θερμοκρασία πέφτει απότομα,” επισημαίνει.

Ελέγξτε το όχημά σας, έχοντας εγκεκριμένες αλυσίδες χιονιού και αυξήστε την απόσταση ασφαλείας...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ