ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η θερμοκρασία του τιμονιού συμβάλλει στην ασφάλεια

Η θερμοκρασία του τιμονιού συμβάλλει στην ασφάλεια

Οδηγώντας νέα μοντέλα αυτοκινήτων, διαπιστώνω συνεχείς εξελίξεις αναφορικά με την ασφάλεια.

Για παράδειγμα, υπάρχουν μοντέλα που αν αφήσεις και τα δύο χέρια από το τιμόνι για κάποια, ελάχιστα δευτερόλεπτα, σε προειδοποιούν με οπτικά σήματα και ηχητικά, να κρατήσεις και πάλι το τιμόνι.

Τώρα, έρχεται μια έρευνα της Jaguar Land Rover, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του τιμονιού, προκειμένου να ενημερώσει τους οδηγούς για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η έρευνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δημιούργησε ένα «αισθητήριο τιμόνι», μέρος του οποίου μπορεί να θερμανθεί και να ψυχθεί γρήγορα (με διαφορά μέχρι 6 βαθμών Κελσίου, με τον οδηγό να μπορεί να ρυθμίσει το εύρος της αλλαγής θερμοκρασίας), για να ενημερώσει τους οδηγούς για το πού να στρίψουν, πότε να αλλάξουν λωρίδα ή να προειδοποιήσουν για την πλησιέστερη διασταύρωση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν η ορατότητα μειώνεται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ή της κατάστασης του δρόμου.

Η τεχνολογία εφαρμόστηκε επίσης στον λεβιέ αλλαγής ταχυτήτων για να υποδείξει πότε ολοκληρώνεται η μεταφορά από τον οδηγό σε αυτόνομο έλεγχο, στα μελλοντικά οχήματα αυτόνομης οδήγησης.
Η διάσπαση του οδηγού αποτελεί σημαντικό παράγοντα τροχαίων ατυχημάτων ανά τον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων στις ΗΠΑ. Η έρευνα της Jaguar Land Rover υποδηλώνει ότι τα θερμικά σήματα θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να παραμείνουν οι οδηγοί πλήρως επικεντρωμένοι στο δρόμο.

Οι ενδείξεις λειτουργούν και στις δύο πλευρές του τιμονιού. Μελέτες έδειξαν ότι οι οδηγίες βάσει θερμοκρασίας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μη επείγουσες ειδοποιήσεις, για παράδειγμα ως προειδοποίηση όταν τα καύσιμα είναι χαμηλά ή για επερχόμενα σημεία ενδιαφέροντος.

Ο Αλέξανδρος Μουζακίτης, ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος Ηλεκτρολόγων Ερευνών της Jaguar Land Rover, δήλωσε: "Η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Jaguar Land Rover και έχουμε δεσμευτεί να βελτιώνουμε συνεχώς τα οχήματά μας με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και την προετοιμασία της επιχείρησης για ένα αυτόνομο μέλλον.

Το αισθητήριο τιμόνι είναι μέρος αυτού του οράματος, με θερμικά στοιχεία ικανά να μειώσουν το χρόνο που χρειάζονται οι οδηγοί για να πάρουν τα μάτια τους εκτός δρόμου. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι κατανοούν εύκολα τη δυναμική θέρμανσης και ψύξης για να αντιδράσουν περισσότερο από έναν πιο ενοχλητικό ήχο ή δόνηση…"

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ