ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τζάκσον... by 24

Το SPORT 24 παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Μαρκ Τζάκσον

1) Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1976 στη Φιλαδέλφεια.
2) Μεγάλωσε θαυμάζοντας τους Σίξερς, τον Τζούλιους Έρβινγκ και τον Μορίς Τσικς. Κατάφερε να παίξει στη Φιλαδέλφεια την ομάδα της καρδιάς του.

3) Αγωνίστηκε στο Τεμπλ, το ίδιο κολέγιο που πήγε κι ο συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό Λιν Γκριρ. Ωστόσο δεν έπαιξαν ποτέ συμπαίκτες.

4) Ωστόσο στις "Κουκουβάγιες" αγωνίστηκε παρέα με έναν παλιό παίκτη του Παναθηναϊκού, του Πέπε Σάντσεζ.

5) Επιλέχτηκε στο Νο37 του δεύτερου γύρου του ντραφτ του 1997. Δεν είχε εγγυημένο συμβόλαιο κι έτσι κατέφυγε στη λύση της Ευρώπης.

6) Μεγαλώνοντας είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Το σπίτι που έμενε με τη μητέρα του και τον μικρό αδερφό του Μπάζελ, δεν υπήρχε θέρμανση, τρεχούμενο νερό, ενώ η οροφή ήταν τρύπια!

7) Για αυτό το λόγο κι επειδή χρειαζόταν να συντηρήσει την οικογένεια του αναγκάστηκε να καταφύγει στη λύση της Ευρώπης.

8) Έπαιξε στην Τουρκία (το 1999-2000 στην Εφές Πίλσεν) και στην Ισπανία (Λόμπος Καντάμπρια).

9) Στο ΝΒΑ επέστρεψε το 2000. Έκανε, όμως, αμέσως αισθητή την παρουσία του, κερδίζοντας μάλιστα μια θέση στην all-rookie πεντάδα! Είχε μάλιστα αναδειχτεί ρούκι του μήνα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

10) Βέβαια για να καθιερωθεί χρειάστηκε και τη βοήθεια της τύχης. Την παρθενική του χρονιά στο Γκόλντεν Στέιτ είδε τρεις ψηλούς να τραυματίζονται. Συγκεκριμένα για να πάρει χρόνο συμμετοχής τέθηκαν νοκ-άουτ οι Αντόναλ Φόιλ, Έρικ Νταμπίερ και Ντάνι Φόρτσον. Η τύχη, όμως, βοηθάει τους ικανούς...

11) Έπαιξε ακόμη στους Τίμπεργουλβς, τους Σίξερς, τους Νετς και τους Χόρνετς.

12) "Είμαι σαν τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Πάντα βρίσκω ένα καινούργιο κίνητρο για κάθε σεζόν" έχει πει σε ανύποπτο χρόνο.

13) Ένα άλλο ψευδώνυμο που του αρέσει είναι το "March of Dimes". Το "dimes" είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για την ασίστ (σ.σ βγήκε από τις σκαστές πάσες που γκελάρουν σαν τις δεκάρες) κι ο Μαρκ Τζάκσον το κατοχύρωσε λόγω της ικανότητας του να πασάρει.

14) Επίσης του αρέσει και το "Producer" που σημαίνει παραγωγός. Από που βγήκε; Από το γεγονός ότι πάντα είναι... παραγωγικός όταν παίρνει χρόνο συμμετοχής.

15) Ο πρώτος άνθρωπος που τον βοήθησε στα πρώτα του μπασκετικά βήματα ήταν ο Ουόλτερ Μπερντ. Ήταν οικογενειακός φίλος και του έδειξε πως σουτάρουν και πως ντριμπλάρουν όταν ήταν 10 ετών.

16) Στη συνέχεια αφέθηκε στα χέρια του Σόνι Χιλ, μετά από προτροπή ενός άλλου αστέρα του ΝΒΑ, προερχόμενου από τη Φιλαδέλφεια, του Άλβιν Ουίλιαμς.

17) Τη μεγαλύτερη εξέλιξη, ωστόσο, την είχε στο γυμνάσιο. Εκεί ο προπονητής του, Τζον Χάρντνετ, δεν μπορούσε να πιστέψει την πρόοδο του. "Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορέσει αυτό το παιδί να παίξει μπάσκετ. Ήταν πολύ βαρύς και δεν είχε καλό συντονισμό χεριών και ποδιών".

18) Είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Τζον Χάρντντεν. Εκτός από κόουτς ήταν κάτι σαν μέντορας και "πατέρας" του. Τα μεσημέρια πήγαινε στο σπίτι του προπονητή του και διάβαζε, τρώγωντας παράλληλα ένα πιάτο φαγητό. Ο Τζάκσον ανταπέδωσε τη φιλοξενία μετά από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα όταν ο Χάρντνετ τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση. Ο νεαρός τότε παίκτης τον φρόντιζε, μαγειρεύοντας και καθαρίζοντας το σπίτι. "Μου έκανε ότι του έκανα όταν ήταν πιο μικρός" παραδέχτηκε συγκινημένος ο προπονητής του high-school.

19) Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του είχε κι ο κόουτς του Τεμπλ, ο διάσημος Τζον Τσέινι. Ο τελευταίος του έδινε κασέτες του Καρλ Μαλόουν για να πάρει στοιχεία από το παιχνίδι του. Και στο κολέγιο ο θηριώδης σέντερ θύμιζε κάτι από "ταχυδρόμο", καθώς σούταρε καλά απο μέση απόσταση και είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τους... αγκώνες του.

20) Στα εφηβικά του χρόνια ο Τζάκσον έτρωγε λίγο... παραπάνω. Ήταν 135 κιλά και χρειάστηκε διαίτα για να μπορέσει να πέσει στο βάρος που χρειαζόταν.

21) Τα πρώτα επαγγελματικά του χρόνια επέστρεφε κάθε καλοκαίρι στη Φιλαδέλφεια και δούλευε μαζί με τους Μαλίκ Ρόουζ, Άλβιν Ουίλιαμς και Άλεν Άιβερσον.

22) Ο βοηθός των Ουόριορς Κλίφορντ Ρέι (ο παλαίμαχος σέντερ ήταν γνωστός για το... βρώμικο παιχνίδι του) είχε παραδεχτεί: "Μου αρέσει γιατί είναι... κακός! Φέρνει σκληράδα στην ομάδα".

23) Θεωρείται πολύ καλός σουτέρ ελευθέρων βολών για τη θέση του. Πέρσι είχε ευστοχήσει σε 40 συνεχόμενες κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τους Χόρνετς.

24) Όσο για τη φιλοσοφία του; "Η σκληρή δουλειά φέρνει επιτυχία. Όταν δεν παίρνεις τίποτα για δεδομένο, τότε φτάνεις εκεί που στοχεύεις".














































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ