EUROLEAGUE

Τουρκοφάγος!

Τουρκοφάγος!
Μάσεϊ

Επτάψυχος ο Άρης, επικράτησε με 67-64 της Έφες Πίλσεν στο Αλεξάνδρειο σε ένα δραματικό παιχνίδι

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, ο Μπρέισι Ράιτ, ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για τον Άρη. Ο Αμερικανός, πήρε την κατάσταση στα χέρια του στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και με συνολικά 20 πόντους, ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε για την ελληνική ομάδα.
Από εκεί και πέρα, η άμυνα του Άρη ήταν ίσως για πρώτη φορά φέτος τόσο καλή, κάτι που αποδεικνύεται κι από τα στατιστικά των ατού της Έφες, όπως ο Νίκολας που σημείωσε μεν 15 πόντους, αλλά κυρίως στην τελευταία περίοδο.

Ο αγώνας
Έχοντας και πάλι τον Μάσεϊ σε ρόλο ηγέτη, ο Άρης πήρε το προβάδισμα στο ξεκίνημα και χάρη στα καλάθια του Τσαλδάρη έκανε ένα 7-2 το οποίο μετά από εκείνο το σημείο, άρχισε να "ροκανίζει" η Έφες. Ο Κούτσο ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά, αφού ο ψηλός δεν είχε αντίπαλο μέσα στη ρακέτα και με δικούς του πόντους αλλά και ένα τρίποντο του Αρσλάν, οι Τούρκοι προσπέρασαν με 13-15 για να κλείσουν το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 17-14.

Αυτό που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι και στη δεύτερη περίοδο, ήταν να διατηρήσουν το κοντρόλ παιχνίδι αλλά και το προβάδισμα, εκμεταλλευόμενοι την κακή επιθετική παρουσία του Άρη, ο οποίος δεν έβρισκε λύσεις απέναντι στην οργανωμένη άμυνα των αντιπάλων του. Οι μόλις 3 πόντοι των "κιτρίνων" σε έξι λεπτά παιχνιδιού στη δεύτερη περίοδο, ήταν απογοητευτικό στοιχείο, αλλά κάπου εκεί οι παίκτες του Χέρμπερτ, "ξύπνησαν".

Η αφύπνιση και το 15-0
Ο Χάνο Μότολα, ήταν αυτός που "ξεκόλλησε" την ομάδα του στην επίθεση και από εκείνο το σημείο και μετά, το σερί του Άρη έφτασε στο 15-0 χάρη και στη μεγάλη βελτίωση του αμυντικού τομέα για να πάρει και πάλι το προβάδισμα με 32-24, με τον Μάσεϊ να κάνει το 15-0 ολοκληρώνοντας με κάρφωμα μία από τις πιο όμορφες φάσεις της φετινής Ευρωλίγκας. Η Έφες σημείωσε μόλις έναν πόντο με βολή του Πεν, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου, το οποίο βρήκε τον Άρη να προηγείται με 32-25.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Άρης θύμισε κατά πολύ την ομάδα που παρακολουθήσαμε στην Ευρωλίγκα της περασμένης περιόδου. Με όπλο την πολύ καλή άμυνα και τις έξυπνες επιλογές στην επίθεση οι παίκτες της ελληνικής ομάδας, κράτησαν πολύ χαμηλά την Έφες που εκτός του Γουντς που την κράτησε μέσα στο παιχνίδι, δεν βρήκε άλλες λύσεις. Παρά το γεγονός ότι ο Μάσεϊ, έμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο, η ομάδα του Χέρμπερτ δεν έδειξε να έχει πρόβλημα, παρά μόνο όταν στα τελευταία λεπτά της περιόδου η άμυνα των Τούρκων, γύρισε σε ζώνη.

Η διαφορά έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό και λόγω ενός φάουλ που δεν δόθηκε στον Τέρι που πήγε να καρφώσει στον αιφνιδιασμό, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στους 6 (45-39) με καλάθι του Νίκολας στην "κόντρα" για να ολοκληρωθεί έτσι το δεκάλεπτο.

Αμερικάνικη βοήθεια
Η αμρικανική δύναμη του Άρη, ανέλαβε δράση στην αρχή της τελευταίας περιόδου και με τους Μάσεϊ και Τέρι να σκοράρουν το σκορ έγινε 50-41, αλλά από εκεί και πέρα η Έφες έκανε την προσπάθεια για την τελευταία αντεπίθεση. Οι παίκτες του Άρη, κουρασμένοι ενδεχομένω από την υπερπροσπάθεια καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν έκαναν τις καλύτερες δυνατές επιλογές και οι Τούρκοι άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά. Ο Ράιτ έδωσε λύσεις, αλλά ο Νίκολας έδωσε επιτέλους κάποιες λύσεις στην ομάδα του και σιγά-σιγά, η διαφορά εξανεμίστηκε για να μειώσει η Έφες στον πόντο (52-51).

Το λάθος του Ράιτ
Ο Ράιτ, όμως, είχε πάρει μπροστά για τα καλά και οδήγησε την ομάδα του σε νέο ξέσπασμα για να πάρει ο Άρης διαφορά 7 πόντων και να βρεθεί μία ανάσα από το "ροζ φύλλο", 50 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στην αμέσως επόμενη επίθεση της Έφες, όμως, ο Τέρι έκανε το μοιραίο λάθος. Χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ο Αμερικανός, έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Χάτσον, που σημείωσε και το καλάθι, ευστόχησε στη βολή και μετά από ακόμα ένα τρίποντο του Νίκολας, το παιχνίδι πήγε και πάλι στον πόντο 62-61 με 25 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Ευτυχώς για τον Άρη, οι Καστλ και Ράιτ ήταν εύστοχοι και 5 στις 6 βολές, διαμόρφωσαν το 67-64 με το οποίο επικράτησε ο Άρης, που επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα και στην Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 32-25, 45-39, 67-64

Άρης (Χέρμπερτ): Τσαλδάρης 7 (1), Ράιτ 20 (2), Καστλ 8 (1), Μότολα 6, Μάσεϊ 13, Αγαδάκος 3, Σεραπίνας, Ηλιάδης, Καλαϊτζής, Τέρι 10.

Έφες Πίλσεν (Μπλατ): Πεν 5, Γκρέγκορι 2, Χάτσον 9, Γκόνλουμ 6, Αρσλάν 11 (2), Νίκολας 15 (2), Κούτσο 8, Άμπι, Γουντς 8.

Χέρμπερτ: " Ευχαριστώ τον κόσμο"
Τις ευχαριστίες του προς τον κόσμο που στήριξε την ομάδα, μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες, εξέφρασεο Γκόρντον Χέρμπερτ, που αναφέρθηκε τόσο στα λάθη της ομάδας του στα τελευταία λεπτά του αγώνα, αλλά και στο "μαγικό" πεντάλεπτο πριν τη λήξη του ημιχρόνου.

" Tα τελευταία πέντε λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου για μας ήταν καταπληκτικό, διάστημα όπου πήραμε τον ρυθμό και τον έλεγχο του αγώνα. Mέχρι εκείνο το σημείο είχαμε προβλήματα. Είναι ένα παιχνίδι που είχε να κάνει με τον ρυθμό και άλλαξε πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι με κάθε μία ομάδα να είχε τον ρυθμό εναλλάξ. Δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που παίξαμε στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα".

" Πριν το παιχνίδι στα αποδυτήρια είπαμε να παίξουμε για τον κόσμο γιατί είχαμε δύο άσχημα αποτελέσματα εντός έδρας και να του αφιερώσουμε την νίκη. Για αυτό τον λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που έμεινε μαζί μας. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι όπου ο Μπρέισι (σ.σ. Ράιτ) είχε υψηλή απόδοση και αρχίζει να εξελίσσεται σε ηγέτη μας στην περιφέρεια. Πιστεύω ότι στην άμυνα κάναμε καλή δουλειά και δεν επιτρέψαμε στον αντίπαλο να πετύχει εύκολα καλάθια αν και στο τέταρτο δεκάλεπτο το πρόβλημα ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ που πήρε ο αντίπαλός μας".

Για το πόση συνέχεια μπορεί να έχει το δεύτερο πεντάλεπτο του δευτέρου δεκαλέπτου για την ομάδα, απάντησε: " Αυτό που έγινε στα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου ημιχρόνου είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή να πιέζουμε στην άμυνα και να φεύγουμε στον αιφνιδιασμό. Αυτό δεν μπορέσαμε να το κάνουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο γιατί δεν πήραμε τα ριμπάουντ".

Ο Καναδός κόουτς, αναφέρθηκε και στο ελεύθερο σουτ του Νίκολας, που αν έμπαινε θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση: " Πριν από αυτό κάναμε δύο μεγάλα λάθη. Το πρώτο είναι το αντιαθλητικό του Τέρι στον Χάτσον, που είχε ως αποτέλεσμα να δεχτούμε αμέσως μετά άλλο ένα τρίποντο από τον Νίκολας, όπου και πάλι δεν παίξαμε καλή άμυνα".

Στη συνέχεια, σχολίασε και το γεγονός ότι ο Ράιτ, δεν έκανε στη συγκεκριμένη φάση το φάουλ: " Είχαμε δώσει οδηγία για φάουλ μόλις η μπάλα θα περνούσε την σέντρα. Είχαμε κάνει άλλα δύο λάθη πριν. Θα πρέπει να μάθουμε από αυτό το τελευταίο λεπτό εν όψει της συνέχειας".

Σε ερώτηση για την απόδοση του Τέρι σχολίασε: " Η αλήθεια είναι ότι έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και είναι φυσιολογικό αυτό αν και μας απασχολεί αυτό. Είναι δύσκολη η κατάσταση με τον Τέρι, όταν εμείς ταξιδεύουμε για το πρωτάθλημα δεν είναι κοντά στην ομάδα και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να αποκτήσει σταθερότητα".

Μπλατ: " Χαθήκαμε στο δεύτερο δεκάλεπτο"
Στο καθοριστικό κακό πεντάλεπτο της ομάδας του, πριν τη λήξη του ημιχρόνου, αναφέρθηκε ο τεχνικός της Έφες Πίλσεν, Ντέιβιντ Μπλατ.

" Πρώτα από όλα συγχαρητήρια στον Άρη και τον Γκόρντον Χέρμπερτ. Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι θα έλεγα γιατί αν δούμε τη στατιστική θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει το παιχνίδι, αλλά δεν το κάναμε γιατί στο δεύτερο δεκάλεπτο χάσαμε τον δρόμο μας. Ο Άρης έκανε εκπληκτική δουλειά με αποτέλεσμα να μας αποσυντονίσει, κάτι που συμβαίνει όταν βλέπεις την αντίπαλη ομάδα να παίρνει τόσα πολλά ριμπάουντ, να μοιράζει τόσες ασίστ και μπλοκ και παρόλα αυτά να χάνεις".

"Αυτό έγινε γιατί κάναμε πολλά λάθη αλλά κι εμείς αναγκάσαμε τον Άρη να υποπέσει σε κακές επιλογές, χάσαμε, όμως, πολλές βολές που δεν επιτρέπεται σε έναν εκτός έδρας αγώνα. Ήταν ένα σκληρό ματς, εμείς είχαμε τις ευκαιρίες μας να κερδίσουμε και χάσαμε

".

Αναφερόμενος στα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει η ομάδα του κι αν αυτό οφείλεται στους πολλούς αστέρες, απάντησε: " Δεν έχουμε πολλούς σταρ. Αυτή την στιγμή παρουσιάζουμε σκαμπανεβάσματα στην επίθεση. Δεν βοηθάμε τους εαυτούς μας στην και δεν εκτελούμε τα ελεύθερα σουτ, ενώ αμυντικά τα πάμε αρκετά καλά".

Για το ότι η ομάδα του είχε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι με την τελευταία επίθεση στην παράταση απάντησε: " Πριν φθάσουμε στο τρίποντο του Νίκολας που ήταν ένα δύσκολο σουτ και έμοιαζε πιο πολύ με προσευχή, νωρίτερα συνέβη μία από τις φάσεις κλειδιά. Εκεί όπου ο Ράιτ πέτυχε το καλάθι και κέρδισε και φάουλ αλλά από την χαμένη του βολή ο Χάτσον έστειλε την μπάλα στο καλάθι μας κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβεί".

Για την δυναμική του γκρουπ και το ποιοι πιστεύει ότι μπορεί να προκριθούν, σχολίασε: " Το καλοκαίρι στην κλήρωση είχαν γίνει προβλέψεις και είχα πει ότι δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη το τι ακριβώς μπορεί να γίνει. Βλέπετε ότι γίνονται δραματικοί αγώνες ενώ στα άλλα γκρουπ υπάρχουν ομάδες που δεν μπορούν να κερδίσουν παιχνίδι. Ούτε ένα. Για αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ποιοι μπορεί να προκριθούν από το γκρουπ μας".

Για το αν αισθάνεται μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Ρωσίας, πως έχει κερδίσει μεγαλύτερο σεβασμό από τους παίκτες του απάντησε: " Στην καριέρα μου ήμουν τυχερός γιατί έχω κοουτσάρει πρωταθλήτριες ομάδες και περιμένω από τους παίκτες μου να δουλεύουν σκληρά στις προπονήσεις".

Η εξέλιξη του αγώνα:

1' Έναρξη 1ης περιόδου
1' Τρίποντο Άρης Tσαλδάρης (3-0)
1' Δίποντο Εφές Πίλσεν Πεν (3-2)
2' Δίποντο Άρης Μάσεϊ (5-2)
3' Δίποντο Άρης Τσαλδάρης (7-2)
5' Δίποντο Εφές Πίλσεν Νίκολας (7-4)
5' Δίποντο Εφές Πίλσεν Γκόνλουμ (8-6)
6' Δίποντο Άρης Μάσει (10-6)
6' Δίποντο Εφές Πίλσεν Χάτσον (10-8)
7' Δίποντο Εφές Πίλσεν Κούτσο (10-10)
8' Τρίποντο Άρης Ράιτ (13-10)
9' Δίποντο Εφές Πίλσεν Κούτσο (13-12)
10' Τρίποντο Εφές Πίλσεν Αρσλάν (13-15)
10' Λήξη 1ης περιόδου 14-15
Ο Άρης ξεκίνησε καλά, ήταν μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του δεκαλέπτου, αλλά η Έφες με τον Κούτσο να δίνει λύσεις προσπέρασε και έκλεισε την περίοδο προηγούμενη
10' Δίποντο Εφές Πίλσεν Κούτσο (14-17)
11' Δίποντο Άρης Αγαδάκος (16-19)
11' Έναρξη 2ης περιόδου
13' Δίποντο Εφές Πίλσεν Πεν (16-21)
15' Δίποντο Εφές Πίλσεν Γκόνλουμ (17-23)
16' Δίποντο Άρης Μότολα (19-24)
17' Δίποντο Άρης Μάσεϊ (21-24)
17' Τάιμ-άουτ Εφές Πίλσεν Μπλατ
Διακόπτει το μίνι σερί του Άρη, ο Μπλατ
17' Δίποντο Άρης Μότολα (23-24)
18' Δίποντο Άρης Μότολα (25-24)
Εκπληκτική πάσα του Τσαλδάρη και μπροστά ο Άρης
18' Τρίποντο Άρης Καστλ (28-24)
Στο 11-0 το σερί του Άρη
18' Τάιμ-άουτ Εφές Πίλσεν Μπλατ
Με το σερί του Άρη στο 11-0 ο τεχνικός της Έφες καλεί εκ νέου τάιμ άουτ
19' Δύο βολές Άρης Μάσεϊ (30-24)
20' Δίποντο Άρης Μάσεϊ (32-24)
Η φάση της αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα με τον αιφνιδιασμό του Άρη. Καστλ-Τσαλδάρης και η μπάλα στον Μάσεϊ για αεροπλανικό κάρφωμα και το +8 για τον Άρη
20' Τάιμ-άουτ Άρης Χέρμπερτ
20' Λήξη ημιχρόνου 32-25
Σούπερ σερί 15-1 του Άρη στο τελευταίο τετράλεπτο του πρώτου μέρους και επιτέλους να κι ένα παιχνίδι που η ελληνική ομάδα έχει πλέον τον πρώτο λόγο και δεν κυνηγάει στο σκορ
21' Έναρξη 3ης περιόδου
21' Καλάθι και φάουλ Εφές Πίλσεν Γκρέγκορι (32-27)
22' Τρίποντο Άρης Ράιτ (35-29)
24' Δίποντο Άρης Ράιτ (38-27)
24' Τάιμ-άουτ Εφές Πίλσεν Μπλατ
Δεν πάει καλά η Έφες στο δεύτερο μέρος και ο τεχνικός της καλεί ακόμα ένα τάιμ άουτ. Πρόβλημα στο πόδι αντιμετωπίζει ο Μότολα
25' Δίποντο Εφές Πίλσεν Γουντς (38-29)
27' Δίποντο Εφές Πίλσεν Γουντς (38-31)
27' Δίποντο Άρης Τσαλδάρης (40-31)
Δίνει λύση ο Έλληνας γκαρντ
27' Δύο βολές Άρης Καστλ (42-31)
28' Δίποντο Εφές Πίλσεν Γκόνλουμ (42-33)
29' Δίποντο Άρης Τέρι (45-35)
30' Δύο βολές Εφές Πίλσεν Γουντς (45-37)
30' Δίποντο Εφές Πίλσεν Νίκολας (45-39)
30' Λήξη 3ης περιόδου 45-39
Ο Άρης παίζει πολύ έξυπνα στο τρίτο δεκάλεπτο κι αν δεν ήταν άτυχος στην τελευταία φάση θα πήγαινε με διψήφια διαφορά στο τέταρτο δεκάλεπτο
31' Έναρξη 4ης περιόδου
31' Δίποντο Εφές Πίλσεν 45-41
32' Δίποντο Άρης Τέρι (48-41)
Μεγάλη ανάσα για τον Άρη που φτάνει τους 6 πόντους
33' Δίποντο Άρης Μάσεϊ (50-41)
34' Δίποντο Άρης Αρσλάν (50-43)
34' Δίποντο Εφές Πίλσεν Χάτσον (50-45)
35' Δίποντο Άρης Τέρι (52-45)
35' Τρίποντο Εφές Πίλσεν Νίκολας (52-48)
Τιμωρεί ο Νίκολας
37' Τρίποντο Εφές Πίλσεν 52-51
Στον πόντο το παιχνίδι με το τρίποντο του πρώην παίκτη του Πανιωνίου
38' Δύο βολές Άρης Τέρι (54-51)
38' Δίποντο Εφές Πίλσεν Γουντς (54-53)
39' Δίποντο Άρης Ράιτ (56-53)
39' Δίποντο Εφές Πίλσεν Χάτσον (56-55)
39' Καλάθι και φάουλ Άρης Ράιτ (58-55)
Παλικαρίσιο καλάθι του Ράιτ που πάει χαμηλά τον Πεν και βάζει γκολ φάουλ
39' Δίποντο Άρης Χάτσον (60-55)
Αυτοκαλάθι από τον Αμερικανό μετά τη χαμένη βολή του Ράιτ
39' Τάιμ-άουτ Εφές Πίλσεν Μπλατ
40' Δύο βολές Άρης Ράιτ (62-55)
40' Αντιαθλητικό φάουλ Άρης Τέρι
40' Καλάθι και φάουλ Εφές Πίλσεν Χάτσον (62-58)
Τραγική ενέργεια από τον Τέρι που κινδυνεύει να κοστίσει στον Άρη το παιχνίδι
40' Τρίποντο Εφές Πίλσεν Νίκολας (62-61)
Στον πόντο και πάλι το ματς με 24.8 δευτερόλεπτα να απομένουν
40' Δύο βολές Άρης Καστλ (64-61)
40' Δύο βολές Εφές Πίλσεν Νίκολας (65-64)
8 δευτερόλεπτα για το τέλος και ο Αμερικανός μειώνει στον πόντο
40' Δύο βολές Άρης Ράιτ (67-64)
40' Λήξη αγώνα 67-64
Επτάψυχος ο Άρης που κερδίζει την Έφες Πίλσεν και επανέρχεται στα θετικά αποτελέσματα στην Ευρωλίγκα





























































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ