NBA

Τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά του NBA: Ο Αντετοκούνμπο είναι clutch

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόντρα στους Λέικερς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόντρα στους Λέικερς 2021 AP PHOTO/MORRY GASH

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που σημείωσε το νικητήριο καλάθι κόντρα στους Χόρνετς, ο άγνωστος Τζασόν Τέιτ που θυμίζει… Ντρέιμοντ Γκριν και ο Ντάνκαν Ρόμπινσον που απογοητεύει. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι clutch και το ξέρει - και ας γίνεται ενίοτε πόστερ - ο Αλ Χόρφορντ και ο Μοντρέζλ Χάρελ δίνουν απαντήσεις και ο Ντάνκαν Ρόμπινσον ψάχνεται.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA, σε μία βραδιά με 9 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Μπακς αντιλήφθηκαν αυτό που έχει καταλάβει πλέον το ΝΒΑ: Οι Χόρνετς αποτελούν απειλή. Για καλή τους τύχη, έχουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, κάτι που αποδείχθηκε αρκετό για να πάρουν την νίκη με 127-125, χάρη στο νικητήριο καλάθι του "Greek Freak" έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, όπου νωρίτερα ανέτρεψαν διαφορά 18 πόντων.

Το Μιλγουόκι τα… είδε όλα. Ο ΛαΜέλο Μπολ (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) τους έβαλε δύσκολα. Ο Μάιλς Μπρίτζες (περισσότερα και για αυτόν σε λίγο) επίσης. Στο τέλος όμως οι πρωταθλητές πήραν την νίκη χάρη στο νικητήριο λέι-απ του Γιάννη, φτάνοντας τις 8 σερί νίκες.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι πλέον δεν αγχώνεται για έναν απλό αγώνα κανονικής περιόδου και δεν αισθάνεται πίεση μετά την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος. Δεν πιστεύει ότι πρέπει να τα δίνει όλα σε κάθε παιχνίδι σαν να είναι έφηβος. Κόντρα στους Χόρνετς πάντως προφανώς αισθάνθηκε την ανάγκη να τα δώσει όλα.

Σε έναν αγώνα που κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού, ο “Greek Freak” πραγματοποίησε την εμφάνιση της βραδιάς στο ΝΒΑ, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 40 πόντους, 12 ριμπάουντ και 9 ασίστ, έχοντας για κερασάκι στην τούρτα το νικητήριο καλάθι. Αλήθεια, ποιος ήταν αυτός - ή μάλλον αυτοί - που είχαν πει κάποτε ότι δεν γίνεται ο Γιάννης να παίρνει την τελευταία επίθεση επειδή δεν είναι καλός σουτέρ; Αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Όπως και να έχει, ο Γιάννης είναι αποδεκτό πλέον πως είναι… clutch (μία ματιά στο τι έκανε στους περσινούς τελικούς του NBA και τα 5 νικητήρια καλάθια που έχει σημειώσει στην καριέρα του το δείχνουν αυτό) και η Σάρλοτ το κατάλαβε αυτό.

Οι Χόρνετς έχουν έναν σταρ στα χέρια τους

Ο ΛαΜέλο Μπολ είχε βραδιά καριέρας κόντρα στους Μπακς με 36 πόντους με 8/15 τρίποντα και 9 ασίστ, επιβεβαιώνοντας την φετινή του άνοδο. Οι Χόρνετς ήξεραν από την αρχή ότι είχαν κάτι ξεχωριστό στα χέρια τους. Η περσινή ρούκι χρονιά του Μπολ το απέδειξε αυτό. Η φετινή παρουσία του - και η εμφάνιση κόντρα στους Μπακς - απλώς ήταν μία καλή επιβεβαίωση ότι η Σάρλοτ έχει στα χέρια της έναν από τους επόμενους σταρ του NBA.

Ο Μπολ έχει ακόμα πολλά πράγματα να διορθώσει. Το δυνατό του χαρτί εξακολουθεί να είναι η ικανότητά του στην πάσα και όχι η ικανότητά του στο σκοράρισμα. Όταν όμως καταφέρει να γίνει εξίσου καλός σκόρερ με πασέρ, τότε ο κόσμος καλά θα κάνει να αρχίσει να φοβάται.

Ο Ντρέιμοντ Γκριν των φτωχών

Ο Τζασόν Τέιτ είναι ένας τύπος με ύψος 1.93 μέτρα και έχει ως βασική θέση αυτή του πάουερ φόργουορντ. Το “underized” μοιάζει… λίγο για να περιγράψει την κατάσταση. Ο ίδιος όμως δεν επηρεάζεται και αυτό φάνηκε (και) κόντρα στους Θάντερ στην νίκη των Ρόκετς με 114-110, όπου τελείωσε τον αγώνα με 32 πόντους, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 5 κοψίματα σε 35 λεπτά συμμετοχής!

Ο Τέιτ είναι ένας δυναμίτης τσέπης. Ένας πάουερ φόργουορντ που μπορεί να μαρκάρει πέντε θέσεις και στην επίθεση χαρακτηρίζεται από το ένστικτο στην πάσα του και το δυναμικό παιχνίδι του. Οι συγκρίσεις με έναν άλλο undersized ψηλό, τον Ντρέιμοντ Γκριν, έχουν ξεκινήσει από πέρυσι. Ο φόργουορντ των Ρόκετς βέβαια δεν είναι ο Γκριν. Είναι όμως ένας δουλευταράς που κάνει τα πάντα και στις δύο πλευρές του παρκέ, αριθμώντας φέτος 12.4 πόντους, 6.6 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 0.7 κοψίματα μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Λίγοι παίκτες μπορούν να υποστηρίξουν ότι είχαν πιο περίεργο ταξίδι στο NBA από τον Τζασόν Τέιτ, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην βελγική Αντβέρπ την σεζόν 2018/19, απέρριψε προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες για να αγωνιστεί στους Σίντνεϊ Κινγκς στην Αυστραλία (NBL) την σεζόν 2019/20. Η τελευταία απόφαση αποδείχθηκε απόλυτα συνειδητή, αφού ήξερε ότι οι ομάδες του NBA κοιτάνε πλέον προς το NBL και ήθελε να τραβήξει την προσοχή τους. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην δεύτερη σεζόν του στο NBA με τους Ρόκετς αποδεικνύει ότι κάτι έκανε καλά. Και πως υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι να βρεθεί κάποιος στο NBA. Ακόμα και ξεκινώντας από το Βέλγιο.

Ο Κιντ δίνει μία ευκαιρία στον Μπούλοκ

Η προ ημερών σφαλιάρα από τους Καβαλίερς έφερε αλλαγές στους Μάβερικς. Μία αλλαγή βασικά. Στην αρχική πεντάδα, με τον (απογοητευτικό μέχρι στιγμής φέτος) Ρέτζι Μπούλοκ να παίρνει την θέση του Τιμ Χάρνταγουεϊ. Το πρώτο δείγμα κρίνεται θετικό, με τους Μάβερικς να διαλύουν με 139-107 τους Πέλικανς στην Νέα Ορλεάνη. Όχι βέβαια πως ο Μπούλοκ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, αφού είχε 6 πόντους σε 18 λεπτά συμμετοχής.

Πριν ξεκινήσει η σεζόν, ο Τζέισον Κιντ ρώτησε τον Τιμ Χάρνταγουεϊ αν προτιμά να ξεκινάει βασικός ή να είναι ο έκτος παίκτης των Μαβς, όπως συνέβαινε πέρυσι. Ο Χάρνταγουεϊ απάντησε ότι προτιμάει το πρώτο. Έπειτα από 19 σερί αγώνες όμως, ο γιος του Τιμ Χάρνταγουεϊ πέρασε ξανά στον πάγκο, όντας εξαιρετικός με 16 πόντους, δίνοντας πνοή στους παγκίτες της ομάδας.

Είναι σαφές ότι δεν ηταν ο Χάρνταγουεϊ το θέμα, αλλά ο Μπούλοκ, στον οποίο οι Μαβερικς πρόσφεραν το καλοκαίρι 30 εκατ. δολάρια για τριετές συμβόλαιο, ελπίζοντας ότι θα έβρισκαν στο πρόσωπό του τον “3-and-D” παίκτη που έψαχναν. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει μόλις 5.6 πόντους και 2.8 ριμπάουντ μέσο όρο με 28.8% στα τρίποντα ερχόμενος από τον πάγκο δείχνει ότι δεν ισχύει αυτό. Τουλάχιστον προς το παρόν. Μένει να φανεί αν η είσοδός του στην βασική πεντάδα θα τον “ξυπνήσει” ή θα τον… ρίξει ακόμα περισσότερο.

Ο Χόρφορντ είναι ακόμα εδώ

Το καλοκαίρι του 2019 ο Αλ Χόρφορντ πήγε από τους Σέλτικς στους Σίξερς για να τους δώσει το κάτι παραπάνω, αλλά και για να… μην μαρκάρει τον Τζοέλ Εμπίντ, αφού του έκανε την ζωή δύσκολη όποτε ο ένας αντιμετώπιζε τον άλλο. Πολύς κόσμος είδε επιφυλακτικά αυτή την κίνηση των Σίξερς, αφού φαινόταν από χιλιόμετρα ότι οι δυο τους δεν ταίριαζαν αγωνιστικά. Το γεγονός ότι οι Σίξερς τον έστειλαν στην… άγονη γραμμή του NBA στο τέλος της σεζόν, στους Θάντερ δηλαδή, το απέδειξε.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ο Χόρφορντ είναι πάλι στους Σέλτικς. Και κάνει πάλι δύσκολη την ζωή του Εμπίντ, όπως έκανε και στον τελευταίο αγώνα των δύο ομάδων, στην νίκη των “Κελτών” με 88-87, όπου είχε 10 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 κοψίματα, αλλά την ίδια στιγμή κράτησε τον σταρ των Σίξερς στους 13 πόντους με 3/17 σουτ.

Ο κόσμος με είχε ξεγράψει μετά από εκείνη την σεζόν και είμαι ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι σε ένα μέρος πο μου αρέσει. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για εμένα επειδή επέστρεψα (σ.σ στους Σέλτικς) και παίζω σε υψηλό επίπεδο” δήλωσε ο ίδιος ο Χόρφορντ μετά τον αγώνα. Μήνυμα ελήφθη από έναν ψηλό που δεν προκάλεσε ποτέ και φέτος δίνει (ξανά) απαντήσεις, έχοντας μέχρι στιγμής 12.4 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 1.8 κοψίματα (ρεκόρ καριέρας στα 35 του!) μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής.

Ο Μοντρέζλ Χάρελ έχει επιστρέψει

Μιλώντας για παίκτες που είχε ξεγράψει ο κόσμος, ο Μοντρέζλ Χαρέλ μπαίνει και αυτός σε αυτή την κατηγορία. Μετά την περσινή κακή σεζόν στους Λέικερς - όπου έχοντας μεταξύ άλλων αρκετά προσωπικά προβλήματα δεν ταίριαξε ποτέ στο Λ.Α - ο άλλοτε παίκτης του Ρικ Πιτίνο στο Κολέγιο του Λούιβιλ βρέθηκε στους Γουίζαρντς στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Ράσελ Γουέστμπρουκ και άνθισε ξανά.

Στον τελευταίο αγώνα των Γουίζαρντς, στην νίκη επί των Γουλβς, ο Χάρελ είχε 27 πόντους με 11/12 δίποντα, 5/8 βολές και 5 ριμπάουντ σε μόλις 21 λεπτά συμμετοχής, κάνοντας πάρτι κάτω από τα καλάθια. Έδωσε έτσι συνέχεια σε μία τρομερή σεζόν, όπου αριθμεί μέχρι στιγμής 16.6 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής, θυμίζοντας τον παίκτη που διέλυε τα πάντα ερχόμενος από τον πάγκο για χάρη των Κλίπερς την διετία 2018-2020 όταν ήταν από τους κορυφαίους παγκίτες στο NBA. Ο Χάρελ έχει επιστρέψει. Και διεκδικεί το βραβείο του κορυφαίου έκτου παίκτη της σεζόν.

Οι Καβαλίερς έσπασαν την κατάρα του Μαϊάμι

Ήταν 25 Ιανουαρίου 2010 όταν οι Καβαλίερς νίκησαν τους Χιτ στο Μαϊάμι με 92-91 χάρη σε βολές του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ακολούθησαν 11 χρόνια και 20 σερί ήττες στην έδρα των Χιτ πριν καταφέρει ξανά το Κλίβελαντ να πανηγυρίσει νίκη στην έδρα της ομάδας της Φλόριντα, όπου διέλυσε με 111-85 τους - χωρίς Αντεμπάγιο και Μπάτλερ - Χιτ. Και το έκανε με πρώτο σκόρερ τον Κέβιν Λαβ (ο οποίος αθόρυβα διανύει μία εξαιρετική σεζόν) που είχε 22 πόντους. Ναι, το Κλίβελαντ κατάφερε κάτι που δεν είχε καταφέρει ούτε όταν επέστρεψε ο ΛεΜπρόν την τετραετία 2014-2018 όταν πήγε σε τέσσερις σερί τελικούς του NBA.

Οι φετινή εκδοχή των Καβαλίερς εξακολουθεί να είναι… παράδοξη. Οι Καβαλίερς ξεκινούν μία πεντάδα με έναν δημιουργό (Γκάρλαντ), έναν πάουερ φόργουορντ (Μάρκανεν) και δύο σέντερ (Μόμπλεϊ και Άλεν). Έχουν χάσει τον παίκτη που υποτίθεται ότι θα τους κουβαλουσε στο σκοράρισμα (Σέξτον) για την σεζόν. Έχουν όμως ρεκόρ 12-10 και παραμένουν σε τροχιά playoffs. Θα αντέξουν;

Τι συμβαίνει με τον Ντάνκαν Ρόμπινσον;

Την διετία 2019-2021 ο Ντάνκαν Ρόμπινσον κέρδισε - και δικαίως - την φήμη ενός εκ των κορυφαίων σουτέρ του NBA. Σε αυτό το διάστημα είχε 520/1.219 τρίποντα (ποσοστό 42.7%) ή αλλιώς 3.6/8.4 ανά αγώνα, κερδίζοντας ένα 5ετές συμβόλαιο αξίας 90 εκατ. δολαρίων από τους Χιτ. Και, ξαφνικά, φέτος μοιάζει να έχει χάσει την λάμψη του.

Την φετινή σεζόν ο Ρόμπινσον σουτάρει με το απογοητευτικό 31.8% στα τρίποντα, έχοντας 2.9/9 τρίποντα ανά αγώνα. Στην ήττα από τους Καβαλίερς είχε 0/6 τρίποντα, σπάζοντας ένα σερί 69 αγώνων όπου ευστόχησε σε τουλάχιστον ένα τρίποντο. Δύο βράδια νωρίτερα είχε μόλις 1/9 τρίποντα κόντρα στους Μπουλς.

Ο Ρόμπινσον έχει χτίσει όλη την καριέρα του πάνω στο σουτ του. Τα σουτ του όμως φέτος δεν μπαίνουν. Να είναι ψυχολογικό το θέμα; Να έχει πρόβλημα τραυματισμού; Ό,τι και να συμβαίνει, καμία ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει στο παρκέ έναν παίκτη που επιχειρεί 9 τρίποντα ανά αγώνα με 31.8% και παράλληλα είναι μέτριος αμυντικός. Η λογική αναφέρει ότι κάποια στιγμή ο Ρόμπινσον θα πάρει μπροστά, αφού έτσι συμβαίνει με τους σουτέρ. Μέχρι στιγμής ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτόν.

Ο Μπρίτζες έκανε αυτό που δεν κατάφερε ο Έιτον

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα κυνηγάει κάθε φάση στην άμυνα. Το γεγονός αυτό είναι που του χάρισε το highlight της καριέρας του, όταν σταμάτησε με απίστευτο τρόπο τον ΝτιΆντρε Έιτον στο Game 4 των NBA Finals, στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σχεδόν 4 μήνες αργότερα είδε το ίδιο σενάριο να εκτυλίσσεται μπροστά του στον αγώνα με τους Χόρνετς με πρωταγωνιστή τον Μάιλς Μπρίτζες. Και το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

Ο φόργουορντ των Χόρνετς πέτυχε εκεί που… απέτυχε ο Έιτον. Έλαβε μία καλή λόμπα και κάρφωσε στο πρόσωπο του “Greek Freak”, σε μία φάση που ξυπνάει μνήμες - και πάντα θα ξυπνάει μνήμες στους φίλους των Μπακς (και των Σανς). Ο Γιάννης πάντως κυνήγησε και αυτή τη φάση. Και θα κυνηγήσει και την επόμενη, χωρίς να τον νοιάζει αν θα γίνει πόστερ. Γιατί; Γιατί απλώς αυτή είναι η νοοτροπία του. Μία νοοτροπία που τον έφερε πριν μερικούς μήνες στην κορυφή του κόσμου.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ