BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το +20 του Φαλ και το 32.4% των "πράσινων" στα σουτ με τον Γάλλο στο παρκέ

Ο Μουστάφα Φαλ πανηγυρίζει με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Μουστάφα Φαλ πανηγυρίζει με την φανέλα του Ολυμπιακού INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στον πρώτο τελικό. Το +20 του Φαλ, οι συνολικά 24 πόντοι που πρόσφερε και το 32.4% των “πράσινων” στα σουτ με αυτόν στο παρκέ, η δημιουργία του Σλούκα και η άμυνα στον Νέντοβιτς.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απόλυτα του Παναθηναϊκού στον πρώτο τελικό της Stoiximan Basket League, κάνοντας με άνεση το 1-0 χάρη στην νίκη του με 74-61, παίρνοντας το πάνω χέρι στην σειρά.

Οι “ερυθρόλευκοι” στηρίχθηκαν στο εκρηκτικό τους πρώτο δεκάλεπτο (23-4) όταν κράτησαν τους “πράσινους” στα 2/18 σουτ και έκτοτε συντήρησαν με άνεση μία διαφορά ασφαλείας, κάνοντας σαφές ότι απλώς θα πατούσαν το γκάζι όποτε χρειαζόταν. Πώς όμως έφτασαν μέχρι εκεί;

Η επίδραση του Φαλ και στις δύο πλευρές του παρκέ

Ο Μουστάφα Φαλ ήταν κυρίαρχη μορφή στο παρκέ, τελειώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους με 6/6 δίποντα, 10 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 23 λεπτά συμμετοχής. Παράλληλα είχε +20 στο σύστημα +/-, το υψηλότερο ανάμεσα στην ομάδα του. Η προσφορά του δεν τελείωνε όμως εκεί, αφού σύμφωνα με το InStat Scout πρόσφερε ακόμα 5 πόντους από ασίστ, ενώ άλλοι 5 πόντοι ήρθαν έπειτα από δικά του σκριν. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος για 24 πόντους του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός έκανε σαφές από την αρχή ότι θέλει να τροφοδοτήσει τον Γάλλο για να “πληγώσει” την άμυνα του Παναθηναϊκού. Αυτό ακριβώς έκανε, με τον Φαλ να στέκεται στο… ύψος του, σκοράροντας ως εξής:
Post Up: 6 πόντοι σε 3 κατοχές
Pick and Roll: 4 πόντοι σε 2 κατοχές
Επιθετικό ριμπάουντ: 2 πόντοι σε μία κατοχή

Ο Φαλ ήταν σημείο αναφοράς με το παιχνίδι του στο Post. Όταν ο Παναθηναϊκός δεν έδινε βοήθεια, τότε σκόραρε. Όταν οι “πράσινοι” έκαναν double-team, τότε πάσαρε στον σωστό χρόνο. Η δε επίδρασή του φαίνεται από ένα άλλο στοιχείο: Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός επιχείρησε συνολικά 7 αμαρκάριστα (uncontsted) σουτ στον πρώτο τελικό. Τα 5 εξ αυτών ήρθαν όταν στο παρκέ ήταν ο Φαλ.

Όσο καθοριστικός ήταν ο Γάλλος βέβαια στην επίθεση, ήταν ακόμα πιο σημαντικός στην άμυνα. Αυτό φαίνεται αρχικά σε ένα ενδιαφέρον στατιστικό του InStat Scout, που αναφέρει ότι στα 23 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 12/37 σουτ (32.4%). Ιδού και το Shot Chart του Παναθηναϊκού όταν στο παρκέ βρισκόταν ο Φαλ:

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Μουστάφα Φαλ από πλευράς Ολυμπιακού
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού όταν βρισκόταν στο παρκέ ο Μουστάφα Φαλ από πλευράς Ολυμπιακού INSTAT SCOUT

Στην πραγματικότητα ωστόσο αυτό που δείχνει ακόμα περισσότερο την επίδραση του Φαλ στο παρκέ είναι ένα άλλο νούμερο: Με αυτόν στο παρκέ, όλα τα σουτ που επιχείρησε ο Παναθηναϊκός ήταν μαρκαρισμένα (contested)! Σύμφωνα με το InStat Scout ο Ολυμπιακός είχε έστω ένα χέρι στα σουτ των “πράσινων” στα 62 από τα 67 σουτ που επιχείρησαν. Με τον Φαλ στο παρκέ οι “ερυθρόλευκοι” μάρκαραν και τα 37 σουτ.

Αυτό το νούμερο σαφώς και έχει εξήγηση. Με τον ύψους 2.18 μέτρων Γάλλο στο παρκέ οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού μπορούν να πιέσουν περισσότερο, να βάλουν χέρια στην μπάλα και να οδηγήσουν τους αντιπάλους τους προς το καλάθι, όπου περιμένει ο Φαλ. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Σίγουρα ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι με τον θηριώδη σέντερ στο παρκέ η άμυνα του Ολυμπιακού δεν άφησε ούτε ένα ελεύθερο σουτ στους “πράσινους”.

Η άμυνα στον Νέντοβιτς

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός είχε ως κύριο μέλημα το μαρκάρισμα του Νεμάνια Νέντοβιτς, αφού είναι ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες ενός αγώνα με την κλάση του. Οι “ερυθρόλευκοι” σκόπευαν να μην αφήσουν τον Σέρβο να βρει ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος που έγινε και… παρέλαση στο μαρκάρισμά του, από το οποίο πέρασαν οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης και Λούντζης. Αυτή όμως ήταν απλώς η αρχή για τον Ολυμπιακό, που ήθελε με κάθε τρόπο να κλείσει χώρους στον Σέρβο.

Με τον Παναθηναϊκό να έχει τα γνωστά θέματα των κακών αποστάσεών στην επίθεσή του λόγω της απουσίας σουτέρ από το ρόστερ, ο Ολυμπιακός φρόντιζε να πάλι να πάει στην λογική “Pack the Paint” όταν έπαιρνε την μπάλα ο Νέντοβιτς και ήθελε να πάει προς το καλάθι. Έβαζε τους παίκτες του δηλαδή να κλείνουν προς το καλάθι, αφήνοντας προκλητικά ελεύθερους συγκεκριμένους παίκτες στην περιφέρεια (Έβανς, Σαντ-Ρος). Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ο Νέντοβιτς παίρνει την μπάλα στις 45 μοίρες και προσπαθεί να επιτεθεί προς το καλάθι. Ο Ζαν-Σαρλ είναι ήδη κάτω από το καλάθι, αφήνοντας προκλητικά ελεύθερο τον Έβανς στην γωνία, ενώ έτοιμος να δώσει βοήθεια είναι και ο Μάρτιν:

Ο Νέντοβιτς ξεκινάει διείσδυση, με όλη την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει εστιάσει πάνω του
Ο Νέντοβιτς ξεκινάει διείσδυση, με όλη την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει εστιάσει πάνω του PRINTSCREEN

Ο Νέντοβιτς μπαίνει προς τα μέσα με τον Λαρεντζάκη να παίζει σωστή, κάθετη, άμυνα. Την ίδια στιγμή, Ζαν-Σαρλ και Μάρτιν είναι ήδη στο “ζωγραφιστό”, ενώ πολύ κοντά στην ρακέτα είναι και οι Σλούκας, ΜακΚίσικ:

Ο Νέντοβιτς επιχειρεί σουτ υπό την πίεση του Λαρεντζάκη, με τον Ολυμπιακό να έχει σχεδόν όλους τους παίκτες του στην ρακέτα
Ο Νέντοβιτς επιχειρεί σουτ υπό την πίεση του Λαρεντζάκη, με τον Ολυμπιακό να έχει σχεδόν όλους τους παίκτες του στην ρακέτα PRINTSCREEN

Παράλληλα ο Ολυμπιακός αποφάσισε συχνά να κάνει και “Jump to the ball”, όταν ο Νέντοβιτς κατάφερνε να πάρει το σκριν όπως ήθελε και να πάει προς τα μέσα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι “ερυθρόλευκοι” ήταν έτοιμοι να δώσουν άμεσα βοήθεια στο μαρκάρισμά του, στέλνοντας παίκτη από την δυνατή πλευρά για να βοηθήσει. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε σε μία φάση στην 2η περίοδο:

Ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν από τον Παπαγιάννη και ετοιμάζεται να πάει προς τα μέσα, με τον Λαρεντζάκη να είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια, ενώ ο Ζαν-Σαρλ, στο βάθος, είναι ήδη μέσα στην ρακέτα.

Ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν από τον Παπαγιάννη, με τον Λαρεντζάκη να είναι έτοιμος να κάνει "Jump to the ball"
Ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν από τον Παπαγιάννη, με τον Λαρεντζάκη να είναι έτοιμος να κάνει "Jump to the ball" PRINTSCREEN

Ο Νέντοβιτς φτάνει στην γραμμή των βολών, αλλά ο Λαρεντζάκης είναι ήδη εκεί, όπως και ο Μάρτιν, που του παίρνουν την μπάλα. Την ίδια στιγμή, κοντά είναι και ο Σλούκας, ενώ ο Ζαν-Σαρλ έχει αφήσει (πάλι) ελεύθερο τον Έβανς και βρίσκεται στην ρακέτα:

Λαρεντζάκης και Μάρτιν "κλειδώνουν" τον Νέντοβιτς και του κλέβουν την μπάλα, ενώ Ζαν-Σαρλ και Σλούκας είναι επίσης κοντά του
Λαρεντζάκης και Μάρτιν "κλειδώνουν" τον Νέντοβιτς και του κλέβουν την μπάλα, ενώ Ζαν-Σαρλ και Σλούκας είναι επίσης κοντά του PRINTSCREEN

Ο Νέντοβιτς έμεινε στους 9 πόντους με 4/15 σουτ και τα 4 λάθη. Σύμφωνα με το InStat Scout,ο ηγέτης των “πράσινων” πήρε 4 προσπάθειες σε κατάσταση Pick and Roll χωρίς να καταφέρει να σκοράρει, ενώ πήρε ακόμα 3 προσπάθειες σε κατάσταση Isolation (ένας εναντίον ενός), όπου πάλι δεν σκόραρε. Είναι σαφές ότι η κακή του βραδιά έπαιξε ρόλο σε αυτούς τους αριθμούς, ωστόσο δεν γίνεται να μην πιστωθεί η άμυνα του Ολυμπιακού κάτι από όλο αυτό.

Ο Σλούκας έδωσε αυτά που έπρεπε

Ο Ολυμπιακός νίκησε σε μία βραδιά που σημείωσε μόλις 74 πόντους στο ΣΕΦ, κάτι που πιστώνεται στην άμυνά του. Είναι σαφές ότι οι “ερυθρόλευκοι” ήταν λίγο σκουριασμένοι επιθετικά επειδή είχαν να παίξουν μερικές ημέρες. Αυτό εξηγεί γιατί είχαν επιτυχία όταν έκαναν τα απλά, τροφοδοτώντας τον Φαλ. Την ίδια στιγμή, είναι σαφής και ο ρόλος του Κώστα Σλούκα στο να κινηθεί κάπως καλύτερα η επίθεση της ομάδας.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους και 4 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε άλλους 10 πόντους. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι έδωσε λύσεις είτε με σουτ μετά από ντρίμπλα, είτε με τις ασίστ του όταν ο Παναθηναϊκός πλησίαζε στο σκορ, μην αφήνοντας την διαφορά να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των δέκα πόντων.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός επιχείρησε 17 σουτ σε κατάσταση Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας, παίρνοντας μόλις 12 πόντους (0.71 πόντους ανά κατοχή). Ο Σλούκας ωστόσο πήρε 7 από αυτές τις προσπάθειες, προσφέροντας 8 πόντους (1.14 πόντοι ανά κατοχή), σκοράροντας σε κρίσιμα σημεία.

Στην πραγματικότητα ο διεθνής γκαρντ πράγματι δυσκολεύτηκε κάποια στιγμή όταν ο Γιώργος Βόβορας έστειλε στο μαρκάρισμά του τον Οκάρο Γουάιτ, παίζοντας με αλλαγές. Στην 2η περίοδο ωστόσο αποφορτίστηκε κάποια στιγμή όταν πήρε πρωτοβουλίες ο Σακίλ ΜακΚίσικ και έκτοτε μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι του.

Η σειρά έχει δρόμο

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης στον πρώτο τελικό. Πόνταρε στα δυνατά του σημεία, εξέθεσε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού και έκανε δίκαια το 1-0. Η σειρά βέβαια έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της.

Οι “ερυθρόλευκοι” παρουσιάζονται - και δικαίως με βάση την εικόνα των δύο ομάδων όλη την σεζόν - ως το φαβορί. Στον πρώτο τελικό το επιβεβαίωσαν στον απόλυτο βαθμό. Ο επόμενος τελικός ωστόσο είναι στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός αναμένεται να βγάλει αντίδραση.

Η τρομερή πρώτη περίοδος του Ολυμπιακού τα σκέπασε όλα και έφερε χαλάρωση στην συνέχεια του αγώνα. Αυτό δεν αλλάζει βέβαια ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο επιμέρους σκορ των τριών επόμενων δεκαλέπτων, κάτι που ενδεχομένως να παίξει ρόλο στην ψυχολογία του ενόψει της συνέχειας. Όπως και να έχει, στο τέλος της ημέρας, όλα θα κριθούν εκεί που κρίνονται πάντα: Στο παρκέ.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ