STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Ολυμπιακός στο ύψος του τεράστιου Φαλ, ο Παναθηναϊκός μηδέν σε όλα

Ο Μουσταφά Φαλ μαζί με τους Κώστα Παπανικολάου και Τόμας Γουόκαπ
Ο Μουσταφά Φαλ μαζί με τους Κώστα Παπανικολάου και Τόμας Γουόκαπ INTIME

Ο αρκετά νευρικός Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος από τον Παναθηναϊκό και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον τέλειο Φαλ και τις καλές άμυνες που έφταναν για τους "ερυθρολεύκους". Απέτυχε σε όλα ο Παναθηναϊκός, εκτός από ένα πράγμα...

Δεν μας έκανε σοφότερους ο πρώτος τελικός της Stoiximan Basket League. Όσα γνωρίζαμε πριν από το τζάμπολ επιβεβαιώθηκαν πάνω στο παρκέ, όπου ο Ολυμπιακός με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς να φτάσει την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα, έκανε το 1-0 και ταυτόχρονα την πέμπτη σερί νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, μέσα στη σεζόν. Για να χάσει τον τίτλο θα πρέπει να ηττηθεί τρεις φορές σε τέσσερα ματς. Με βάση την εικόνα των δυο ομάδων, κάτι τέτοιο -αυτή την στιγμή- μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι "ερυθρόλευκοι" που έφτασαν να προηγούνται ακόμη και με 23 πόντους πήραν ένα παιχνίδι τίτλου, χωρίς να "βγάλουν μάτια", αλλά επειδή έκαναν τα απολύτως απαραίτητα. Είχαν απέναντι τους και μια πολύ κακή ομάδα, όπως ήταν ο Παναθηναϊκός σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Και το τελικό σκορ και η διαφορά θα μπορούσε να είναι σε πολύ μεγαλύτερα αριθμητικά στάνταρ αν οι γηπεδούχοι δεν βιάζονταν να τελειώσουν εύκολες φάσεις, ή τελείωναν καλύτερα τους αιφνιδιασμούς που έβγαλαν, μετά από δικές τους καλές άμυνες.

Ο εορτάζων Γιώργος Μπαρτζώκας (έκλεισε τα 57) το σημείωσε μετά το ματς, έχοντας μετρήσει (σωστά) μόλις δυο ολοκληρωμένους πρωτεύοντες αιφνιδιασμούς. Τα δυο εντυπωσιακά καρφώματα δηλαδή, ένα του Μάρτιν στο πρώτο μέρος και ένα ακόμη πιο ωραίο του Παπανικολάου στο δεύτερο, όταν και το ΣΕΦ σηκώθηκε στο πόδι για να πανηγυρίσει την ωραιότερη φάση του ματς.

"Χάσαμε αυτά τα εύκολα καλάθια γιατί κουβαλάγαμε την μπάλα, χωρίς να πασάρουμε γρήγορα, δείγμα ίσως της νευρικότητας με την οποία αγωνιστήκαμε" σχολίασε ο προπονητής του Ολυμπιακού. Η βιασύνη και η επιπολαιότητα εμφανίστηκαν και σε κάποιες σετ επιθέσεις, που συγκράτησαν το σκορ, ενώ το 23-4 του πρώτου δεκαλέπτου προοιώνιζε μια πολύ παραγωγική βραδιά για τους γηπεδούχους.

Στο ύψος του θεόρατου Φαλ

Δεν ξέρω που θα πήγαινε το σκορ αν ο Ολυμπιακός είχε καλύτερες επιθετικές επιλογές, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Ίσως έτσι να αναδεικνύεται και η μετριότητα του Παναθηναϊκού, που με το καλημέρα βρέθηκε να κυνηγάει διαφορά 19 πόντων, την οποία επί της ουσίας δεν μπόρεσε ποτέ να αφήσει πίσω του.

Άλλωστε ο έτσι και αλλιώς καλύτερος αντίπαλος των "πρασίνων" είχε τη γνωστή συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι και στήριξε την απόλυτη κυριαρχία του στην επιβλητική παρουσία του Μουσταφά Φαλ. Ο ψηλός του Ολυμπιακού έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση του με τα "ερυθρόλευκα" τελειώνοντας με νταμπλ-νταμπλ (14π-10ρ) χωρίς να χάσει σουτ (6/6 δίποντα) παρά μόνο μια βολή (2/3). Δεν είναι όμως μόνο τα στατιστικά του.

Ο Φαλ δεν νικήθηκε σχεδόν ποτέ, έβαλε από την αρχή απαγορευτικό μέσα στη ρακέτα (μόλις 36.9% το ποσοστό του Παναθηναϊκού στο ζωγραφιστό), ανανέωσε με επιθετικά ριμπάουντ σημαντικά επιθετικά ριμπάουντ, ενώ η εξαιρετική αίσθηση του γηπέδου, του έδωσε την ευχέρεια και για τέσσερις τελικές πάσες που, αν δεν κάνω λάθος, όλες κατέληξαν σε σουτ τριών πόντων!

Συν τοις άλλοις ο Γάλλος διεθνής, άφησε στην σκιά του τον Γιώργο Παπαγιάννη, που έμεινε πολύ πίσω σε σχέση με τα συνηθισμένα του στάνταρ (ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό) στερώντας από τον ΠΑΟ ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού και της όποιας δυναμικής του. Είναι μεγάλη υπόθεση ο Φαλ για τον φετινό Ολυμπιακό. Του άλλαξε σχεδόν ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία του μέσα στην ρακέτα. Κι αν αληθεύουν οι πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ το δίδυμο της επόμενης σεζόν μοιάζει από τώρα λίαν συναρπαστικό!

Το κυνηγητό του Νέντοβιτς

Ο εξαιρετικός στην άμυνα Ολυμπιακός είχε σημαδέψει εξαρχής τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Και στα δυο κομμάτια του γηπέδου, αφού υπήρχε σαφής πρόθεση να επιτίθεται ο παίκτης που θα μάρκαρε (όχι με τόσο φανατισμό) ο Σέρβος, ενώ στα μετόπισθεν το κυνηγητό ήταν ανελέητο. Ο καλύτερος επιθετικός του Παναθηναϊκού πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 31ο λεπτό. Μέχρι τότε είχε σπάσει τα στεφάνια, χωρίς να μπορεί να αντέξει στις πιεστικές άμυνες είτε του Γουόκαπ, είτε του Παπανικολάου, είτε του Λαρεντζάκη που τον μάρκαραν διαδοχικά.

Ο Βόβορας ρωτήθηκε για την επιμονή στον Σέρβο άσο, ενώ ήταν φανερά σε κακό βράδυ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μέσα στις άκρες είπε και τη μεγάλη αλήθεια. Χωρίς το σκορ από τον "Νέντο" η ομάδα του δεν μπορεί να περπατήσει. Και η παρουσία του στο γήπεδο είναι σχεδόν αναγκαστική...

Με τον Φαλ κυρίαρχο (άρα απενεργοποιημένο τον Παπαγιάννη) και τον Νέντοβιτς (4/15 σουτ, 4 λάθη) να μην μπορεί να κάνει αισθητική την παρουσία του, ο Ολυμπιακός είχε κάνει όχι ένα αλλά δυο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για να πάρει τη νίκη στον πρώτο τελικό. Πόσο μάλλον, που ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει αλλού στηρίγματα.

Απειλή μηδέν από τον Μέικον (0/2 σουτ, λίγες σχετικά προσπάθειες και περισσότερες ασίστ), λίγα πράγματα από τον Παπαπέτρου (4/12 σουτ) ο Παναθηναϊκός ακουμπούσε στον πολύ καλό (αλλά μόνο του) Οκάρο Γουάιτ και τον Τζέρεμι Έβανς, που φάνηκε όμως όταν όλα είχαν τελειώσει στην τέταρτη περίοδο. Έκανε εντύπωση και η πεντάδα που διάλεξε ο Βόβορας με τον Σίβα πόιντ-γκαρντ και τον Κασελάκη στο "4". Η τρομακτική -για τον Παναθηναϊκό- εξέλιξη δεν δικαίωσε την επιλογή του προπονητή του.

Ειδικά όταν ο Βεζένκοβ έκανε πάρτι μέχρι να μπει ο Γουάιτ και να βρει έναν αντίπαλο που του έβαζε δύσκολα.

Τα σουτ του Σλούκα

Ο Ολυμπιακός πήρε λύσεις με τα μακρινά σουτ του Κώστα Σλούκα (4/6) δυο-τρία εκ των οποίων μπήκαν σε καθοριστικές στιγμές, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε κάποια μικρά σερί, ελπίζοντας σε ανατροπή. Ο διεθνής άσος είχε περισσότερη φούρια, έχασε αρκετές μπάλες, έκανε λάθος πάσες, ήταν όμως παρών όταν η ομάδα του είχε την ανάγκη το σουτ του, ενώ κερασάκι στην τούρτα ήρθαν τα εφτά ριμπάουντ που μάζεψε.

Ο Βεζένκοβ, από την πλευρά του, τελείωσε το ματς με διπλές φιγούρες σε πόντους (14) και ριμπάουντ (10) από την βιασύνη του, όμως, έχασε δυο-τρεις φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο και γενικά με τον Γουάιτ τα πράγματα δεν ήταν πολύ εύκολα. Το ότι τον έστειλε στον πάγκο του ΠΑΟ με πέντε φάουλ λογίζεται στα συν του ξανθομάλλη φόργουορντ που έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη του Ολυμπιακού (31:37 λεπτά)

Σημαντικός και ο Παπανικολάου, που τον αδίκησε η μπάλα σε δυο-τρια σουτ με το γνωστό σαδιστικό μπες-βγες, με αδιάκοπο τρέξιμο, άμυνες, ριμπάουντ και ένα κάρφωμα μπροστά από τον Παπαπέτρου, ιδανικό για πόστερ.

Το μοναδικό που πέτυχε ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός υστέρησε. Δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί τον Ολυμπιακό σε ενέργεια. Έμεινε πίσω με το ξεκίνημα του ματς. Ακόμη όμως κι όταν έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα (στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου) έχανε τα σουτ, έδινε την μπάλα στον αντίπαλο, ή την έχανε πολύ εύκολα.

Ένα πράγμα πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Μπόρεσε να εκνευρίσει τον Ντόρσεϊ με "προβακατόρικα" μαρκαρίσματα -κυρίως από τον Μποχωρίδη- που είχαν φανερό στόχο να αποσταθεροποιήσουν τον Ελληνοαμερικανό. Τσίμπησε εύκολα και ο Ντόρσεϊ, με αποτέλεσμα στο τέλος να χάσει το μυαλό του. Όχι τίποτε άλλο, αλλά είχε τραυματιστεί και ο Μακ Κίσικ, όταν γλίστρισε σε αιφνιδιασμό, και δεν μπορούσε να παίξει στη θέση του.

Το 1-0 ήρθε με σχετική ευκολία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σειρά κρίθηκε ήδη, έστω κι αν ο Ολυμπιακός ξεπέρασε τις παγίδες που νιώθει ο γηπεδούχος στον πρώτο αγώνα και κράτησε το αβαντάζ έδρας. Την Τρίτη αναμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση του Παναθηναϊκού...

ΥΓ: Η ατμόσφαιρα, τηρουμένων των αναλογιών, ήταν σχεδόν ιδανική για ένα ελληνικό ντέρμπι. Παρόλα αυτά ο αγώνας άργησε να ξεκινήσει ένα εικοσάλεπτο γιατί έξω από το ΣΕΦ αστυνομία και οπαδοί είχαν μικροσυγκρούσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι αναθυμιάσεις των καπνογόνων που έριξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Να διαφωνήσει κανείς με την αστυνομική ανακοίνωση δεν υπάρχει λόγος, αν και οι καπνοί που είχαν εισρεύσει στο ΣΕΦ, έμοιαζαν να προέρχονται περισσότερο από δακρυγόνα και χημικά, που πολλές φορές εκτοξεύονται ελαφρά τη καρδία (των δυνάμεων ασφαλείας).

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ