BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η απενεργοποίηση του Ντόρσεϊ αποσυντόνισε τους “ερυθρόλευκους”

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές INTIME

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Ολυμπιακού από την Αναντολού Εφές. Ο ρόλος του Μπουμπουά στις δύο πλευρές του παρκέ, η απενεργοποίηση του Ντόρσεϊ που “μπλόκαρε” τον Ολυμπιακό και το ψηλό σχήμα που δεν προχώρησε επειδή.. απλώς δεν γινόταν αλλιώς

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Αναντολού Εφές. Πάλεψε για τρία δεκάλεπτα, άντεξε στην πίεση των Τούρκων, ωστόσο στην τέταρτη περίοδο κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να γνωρίσει βαριά ήττα με 88-69.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν εκτός ψυχολογίας αγώνα στο τέταρτο δεκάλεπτο, δεν άντεξαν στην πιεστική άμυνα της Εφές και γνώρισαν μία βαριά ήττα, με αποτέλεσμα το ρεκόρ τους να πέσει στο 6-4.

Ο Μπομπουά πήρε την ταυτότητα του Ντόρσεϊ

Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι ξέρει πως στην περίπτωση της Αναντολού Εφές όλα ξεκίνησαν από τον διαστημικό Ρόντρικ Μπουμπουά. Τον άνθρωπο που έβγαλε εκτός αγώνα τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ταλαιπωρώντας τον και στις δύο πλευρές του παρκέ, τελειώνοντας τον αγωνα με 29 πόντους με 3/4 δίποντα, 7/10 τρίποντα και 2/3 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα σε 27 λεπτά συμμετοχής, έναντι 2 πόντων με 1/6 σουτ και 4 λάθη του ομογενή γκαρντ. Το δε Shot Chart του είναι μαγικό:

Το Shot Chart του Ρόντριγκ Μπουμπουά κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Ρόντριγκ Μπουμπουά κόντρα στον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπουμπουά σημείωσε 10 πόντους βγαίνοντας από σκριν (off screen), 6 πόντους σε καταστάσεις Catch and Shoot, 9 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού κξαι άλλους 3 σε κατάσταση ένας εναντίον ενός. Την διαφορά ωστόσο έκαναν όσα έκανε στην άλλη πλευρά του παρκέ, αφού είναι ο παίκτης που έχει μαρκάρει τα 5 από τα 6 σουτ του Ντόρσεϊ (στο μοναδικό εύστοχο σουτ του γκαρντ του Ολυμπιακού έχει γίνει αλλαγή στα σκριν), τον έχει φιλοδωρήσει με δύο τάπες και του έχει κάνει δύο κλεψίματα.

Ο Φαλ, η άμυνα με αλλαγές και το πρόβλημα των ριμπάουντ

Ακόμα πάντως και με τον Μπομπουά σε τέτοια βραδιά, ο Ολυμπιακός ήταν στο ματς για τρία δωδεκάλεπτα. Οι “ερυθρόλευκοι” είδαν αρχικά την Αναντολού Εφές να χτυπάει στο Πικ εν Ρολ τον Φαλ - που έπαιζε άμυνα flat δίνοντας το σουτ - και άλλαξαν αμέσως λογική. Επέλεξαν να αμυνθούν με αλλαγές στα σκριν, κάτι που τους έδωσε λύσεις. Ο λόγος ήταν κυρίως το γεγονός ότι ο Φαλ ήταν εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι.

Σύμφωνα με το InStat Scout, o Γάλλος γίγαντας ήταν ο κύριος αμυντικός σε 14 κατοχές της Εφές. Με αυτόν κύριο αμυντικό οι Τούρκοι είχαν μόλις 4/12 σουτ, ενώ σημείωσαν συνολικά 14 πόντους σε ένα καλό νούμερο. Κοινώς ο Φαλ έκανε την δουλειά του, ειδικά δεδομένου ότι κλήθηκε να μαρκάρει παίκτες όπως ο Λάρκιν, ο Μίτσιτς, ο Μπουμπουά και ο Σιμόν, κάτι που φαίνεται και στο Shot Chart των σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει.

Το Shot Chart της Αναντολού Εφές με βασικό αμυντικό τον Μουστάφα Φαλ
Το Shot Chart της Αναντολού Εφές με βασικό αμυντικό τον Μουστάφα Φαλ INSTAT SCOUT

Το πρόβλημα ωστόσο για τον Ολυμπιακό ήταν αλλού. Με τον Φαλ μακριά από το καλάθι, χανόταν η μάχη των ριμπάουντ. Αυτό οδήγησε τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην απόφαση να ψηλώσει το σχήμα, περνώντας σε θέση σμολ φόργουορντ τον Σάσα Βεζένκοβ. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Κακές αποστάσεις χωρίς Ντόρσεϊ και "ασφυξία" στον Σλούκα

Με τον Ντόρσεϊ εγκλωβισμένο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε στην τέταρτη περίοδο με τους Σλούκα, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ, Πρίντεζη και Μάρτιν. Μία πεντάδα δηλαδή με έναν καλό σουτέρ (Βεζένκοβ). Κάτι που δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο η Εφές.

Με τον Σλούκα να είναι ο μοναδικός χειριστής, η Εφές άσκησε ασφυκτική πίεση πάνω του, ενώ δεν δίστασε να ρίξει ένα δάσος από χέρια γύρω του. Ο λόγος ήταν πως ξεκάθαρα δεν φοβόταν τις απειλές που αποτελούσαν από την περιφέρεια οι ΜακΚίσικ και Πρίντεζης, κάτι που φαίνεται και σε αυτά τα δύο φωτογραφικά καρέ:

Στην πρώτη φωτογραφία ο Σλούκας ξεκινάει να στήνει το Πικ εν Ρολ, με τον Μοερμάν που έχει βρεθεί να μαρκάρει τον ΜακΚίσικ σε μία πάσα απόσταση να κλείνει τον διάδρομο, τον Ντάνστον και τον Λάρκιν να κλείνουν μέσα και τον Μπράιαντ να αφήνει παντελώς ελεύθερο.

Ο Κώστας Σλούκας με την μπάλα στα χέρια με την άμυνα της Εφές προσαρμοσμένη πάνω του
Ο Κώστας Σλούκας με την μπάλα στα χέρια με την άμυνα της Εφές προσαρμοσμένη πάνω του PRINTSCREEN

Στην δεύτερη φωτογραφία είναι η κατάληξη αυτής της επίθεσης, με τον Σλούκα να έχει πασάρει στον Πρίντεζη, ο οποίος αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ετοιμάζεται να επιχειρήσει τρίποντο
Ο Γιώργος Πρίντεζης ετοιμάζεται να επιχειρήσει τρίποντο PRINTSCREEN

Αυτή η επίθεση ήταν από τις “καλές” του Ολυμπιακού. Στις περισσότερες επιθέσεις υπήρχε στασιμότητα, κλειστοί χώροι και κακές αποστάσεις. Με τον Σλούκα να αδυνατεί κόντρα στον πιο αθλητικό Λάρκιν να δημιουργήσει ανισορροπία και όταν έστηνε Πικ εν Ρολ να βλέπει τρεις και τέσσερις παίκτες να του κλείνουν χώρους, αποδείχθηκε ότι ήταν αδύνατο για τον Ολυμπιακό να σκοράρει, αφού σημείωσε μόλις 3 πόντους στην τέταρτη περίοδο (μία βολή ο Φαλ και ένα φόλοου στον αιφνιδιασμό ο Βεζένκοβ) και τον διεθνή γκαρντ να αισθάνεται “ασφυξία”.

Το Shot Chart του Ολυμπιακού στην 4η περίοδο του αγώνα με την Αναντολού Εφές
Το Shot Chart του Ολυμπιακού στην 4η περίοδο του αγώνα με την Αναντολού Εφές INSTAT SCOUT

Με την επίθεση να μην λειτουργεί ο Ολυμπιακός ήταν αδύνατο να πάρει την νίκη στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικά από την στιγμή που η Εφές διάβαζε πλέον σωστά όλα τα μις-ματς και έκανε ζημιά στον Ολυμπιακό στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Ο Ολυμπιακός καλείται να δείξει χαρακτήρα

Έπειτα από 10 αγώνες ο Ολυμπιακός είναι - βάσει αρχικού σχεδίου - εντός προγράμματος έχοντας ρεκόρ 6-4. Την ίδια στιγμή ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι αντίπαλες ομάδες έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται πάνω του. Και οι ομάδες από το υψηλότερο επίπεδο - όπως η Εφές - είναι που υποχρεώνουν τους “ερυθρόλευκους” να ψάξουν εναλλακτικά πλάνα, αφού το “Plan A” δεν θα πιάνει πάντα.

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που στηρίζεται στην δημιουργια του Σλούκα, την εκτελεστική ικανότητα των Ντόρσεϊ και Βεζένκοβ και το παιχνίδι στο Post του Φαλ. Έχει αρχές. Κόντρα στην Εφές όμως φάνηκε ότι πρέπει να βρει τρόπο να προσαρμόζεται στα δεδομένα που του παρουσιάζονται. Πρέπει να βρει τρόπο να νικάει όταν ο Ντόρσεϊ δεν είναι σε καλή μέρα ή όταν ο Σλούκας εγκλωβίζεται.

Σαφώς με τους δύο βασικούς πυλώνες του σε κακή μέρα είναι δύσκολο για την ομάδα του Πειραιά να νικάει. Ακόμα κι έτσι όμως, αν οι “ερυθρόλευκοι” θέλουν να ανέβουν επίπεδο πρέπει να βρουν τρόπους να κάνουν τους βασικούς τους άξονες δημιουργίας και εκτέλεσης να απελευθερωθούν. Ο αυριανός (19/11) αγώνας με την Μακάμπι στο ΣΕΦ θα είναι μία καλή ευκαιρία για να δείξουν αν έμαθαν κάτι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ