ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σλούκας και Ντόρσεϊ πρέπει να απαντήσουν στο... μπούλινγκ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έπαθε ολικό μπλακ-άουτ στο τέταρτο δεκάλεπτο και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το ανελέητο μπούλινγκ της Εφές σε Ντόρσεϊ και Σλούκα που τελείωσαν το ματς με 2/12 σουτ. Η ιδέα του Πασκουάλ και η συνέχειά της από τον Αταμάν.

Η ολική κατάρρευση στο τέταρτο δεκάλεπτο άφησε ανυπεράσπιστο τον Ολυμπιακό και η μάχη που βλέπαμε για 30 λεπτά, πήγε περίπατο. Ο Μπαρτζώκας πίστευε ότι με το ψηλό σχήμα (ο Βεζένκοφ στο "3", Πρίντεζης στο "4" μαζί με Φαλ ή Μάρτιν) θα του έλυναν το πρόβλημα στο ριμπάουντ, που έμοιαζε σχεδόν καταστροφικό στην τρίτη περίοδο

Οι περισσότεροι από τους 24 πόντους των γηπεδούχων σε αυτό το διάστημα προήλθαν από δεύτερες επιθέσεις. Η επιδίωξη, όμως, της Εφές δεν ήταν μόνο να παίρνει τα επιθετικά ριμπάουντ (δέκα τον αριθμό, έγραψε στο τέλος η στατιστική της πρωταθλήτριας Ευρώπης).

Υπήρχε και ένας δεύτερος, το ίδιο πρωταρχικός για την Εφές, στόχος. Είναι σίγουρο ότι ο Αταμάν είδε με προσοχή το video του αγώνα της περασμένης εβδομάδας. Κι εκεί θα διαπίστωσε πόσο πιεστική ήταν η Ζενίτ στο κυνήγι του Κώστα Σλούκα. Ο Τούρκος κόουτς, μάλιστα, διεύρυνε το σχέδιο του Πασκουάλ, δίνοντας εντολή για ανελέητο αγωνιστικό μπούλινγκ και στον Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ήξερε ο έμπειρος κόουτς ότι εφόσον έβγαζε από το παιχνίδι τους δυο κορυφαίους γκαρντ του Ολυμπιακού, θα είχε κάποια στιγμή την ευκαιρία να πατήσει το γκάζι και να εξασφαλίσει μια σημαντική νίκη, αφού αν οι Τούρκοι έχαναν κι άλλο έδαφος, παρότι σιγά-σιγά γυρίζουν οι τραυματίες και η ομάδα ξαναβρίσκει τη δύναμή της (και κυρίως την φρεσκάδα της) θα υπήρχε πρόβλημα.

Ο Ντόρσεϊ ήταν ο πρώτος που έπεσε θύμα της σκληροτράχηλης άμυνας της Εφές. Ο Ροντρίγκ Μπομπουά τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα, όχι μόνο γιατί του έβαζε με όποιον τρόπο ήθελε καλάθι, αλλά και επειδή την ίδια ώρα τον είχε στείλει αδιάβαστο και στην προσωπική άμυνα.

Ο Γάλλος, μπορεί να μοιάζει ράθυμος, είναι όμως ένας εξαιρετικός αμυντικός στον αέρα (πέρσι έδωσε νίκη στην Εφές με μια εντυπωσιακή τάπα στον Σκότι Γουίλμπεκιν, κι ενώ ο Αμερικανός της Μακάμπι ετοιμαζόταν να σκοράρει για τρεις επιχειρώντας να ανατρέψει το 91-89) και τα δυο μπλοκ ήταν σα να προειδοποιούσε τον Τάιλερ για το δύσκολο βράδυ που θα περνούσε.

Ο διεθνής γκαρντ απορρυθμίστηκε από νωρίς, ουσιαστικά δεν βρήκε ποτέ τον αντίπαλό του, σε κανένα από τα δυο κομμάτια του γηπέδου και κάπως έτσι ο Ντόρσεϊ τελείωσε το ματς με 1/6 σουτ και σχεδόν μηδενική προσφορά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μάρκαρε και τον Μπομπουά, που παραλίγο να κάνει ατομικό ρεκόρ πόντων, καταλαβαίνει ότι εξουδετέρωση του πρώτου σκόρερ των "ερυθρολεύκων" στην Ευρωλίγκα, ήταν ολική.

Ο Λάρκιν πάνω στον Σλούκα

Ο Σλούκας άντεξε περισσότερο στην πίεση της άμυνας της Εφές, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όταν κατάφερε να οργανώσει σωστά και να σκοράρει όταν χρειαζόταν, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να μείνει μέσα στο κόλπο. Καθώς ο Ντόρσεϊ έβγαινε ουσιαστικά νοκ-άουτ, ο Αταμάν στόχευσε κατευθείαν στον Ελληνα διεθνή.

Τη δουλειά ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Σέιν Λάρκιν. Ο Αμερικανός της Εφές δεν χρυσοπληρώνεται για αμυντικές αποστολές, συνήθως δεν είναι τόσο... φανατικός, έχει όμως μια ξεχωριστή ικανότητα. Πιέζει πάρα πολύ πάνω στην μπάλα, σχεδόν αφόρητα. Οι δικές του εκρηκτικές άμυνες πάνω στον Σλούκα ήταν μαχαιριές στο κορμί του Ολυμπιακού.

Απολογισμός παρόμοιος με του Ντόρσεϊ: 1/6 σουτ. Ο Αταμάν και οι δυο γκαρντ της ομάδας του παίρνουν άριστα. Όταν οι κατεξοχήν ηγέτες του Ολυμπιακού στην επίθεση τελειώνουν το ματς με 4 πόντους και 2/12 σουτ, μαζί με τα δέκα επιθετικά ριμπάουντ της Εφές μπορεί να εξηγηθεί και το τελικό +19.

Το ολικό μπλακ άουτ του τέταρτου δεκαλέπτου ξεκίνησε όταν ο Σλούκας άρχισε να πελαγοδρομεί. Να χάνει τον έλεγχο και επί της ουσίας να βγαίνει κι αυτός νοκ-άουτ. Ο Ολυμπιακός που ήταν ένα καλάθι πίσω στο 30', έβαλε μόλις... τρεις πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπου είχε 1/12 σουτ και μηδέν ασίστ.

Σα να έπεσε ο διακόπτης και έσβησαν όλα τα φώτα. Ο Μπαρτζώκας επανέφερε τον εξαιρετικό Γουόκαπ (τον οποίο σημάδεψαν όχι οι άμυνες της Εφές, αλλά οι... διαιτητές) όμως υπήρχε μια σχεδόν ολική παραίτηση, που θα πρέπει σίγουρα να απασχολήσει τον προπονητή και τους παίκτες.

Ακόμη και στο τέλος, στο -15 ο Ολυμπιακός λειτούργησε λάθος. Ο Βεζένκοφ βιάστηκε να σουτάρει για τρεις, δίνοντας επίθεση 7'' στην Εφές, ενώ ο Μπαρτζώκας πήγαινε να δώσει το χέρι στον Αταμάν. Σωστά ο Τούρκος κόουτς έδειξε στον Έλληνα συνάδελφό του ότι το ματς είχε κι άλλο.

Ακόμη είμαστε στην 10η αγωνιστική, ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει η βαθμολογία, καλό θα είναι εκτός από τη νίκη να κερδίζεις και τις περιπτώσεις των ισοβαθμιών. Κι αυτό έκανε η Εφές, κυνηγώντας το καλάθι μέχρι το τέλος.

Έχει δυο μεγάλα ματς μπροστά

Φυσικά, δεν έγινε και κάτι τρομερό που έχασε ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη, ούτε οι τέσσερις εκτός έδρας ήττες λένε πολλά, γιατί θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες να πάρει τα διπλά που θέλει.

Σημασία έχεις να μαθαίνεις από τα λάθη και να διαβάζεις τι κάνουν οι αντίπαλοι. Τα δυο ματς που προηγήθηκαν δείχνουν πως θα προσανατολίζεται η αντίπαλη άμυνα πάνω στην περιφέρεια του Ολυμπιακού. Το έκανε η Ζενίτ, το επανέλαβε και η Εφές, θα το επιχειρήσουν κι άλλοι, που έχουν μάλιστα τους παίκτες στην περιφέρεια να το πετύχουν.

Το μπούλινγκ νικιέται με μπούλινγκ. Και ο Ντόρσεϊ και ο Σλούκας, πρέπει να είναι έτοιμοι για παρόμοιες καταστάσεις και να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Αν οι αντίπαλοι τους πιέζουν μια φορά, αυτοί πρέπει να το κάνουν επί δέκα.

Κάτι από το μέλλον πάντως, έδειξε και ο Ολυμπιακός. Το σχήμα με τον Βεζένκοφ στο "3" θα το ξαναδούμε. Και στο "4" μάλλον θα παίζει ο Κουίνσι Έισι, που σιγά-σιγά ενσωματώνεται και θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη σκληράδα που ειδικά εκτός έδρας χρειάζεται πάρα πολύ η ομάδα του Πειραιά. Όταν επιστρέψει και ο Λιβιό, θα τα δούμε όλα αυτά από πρώτο χέρι.

Προφανώς το μυαλό όλων πάει κατευθείαν στο ματς της Παρασκευής, κόντρα στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου που με 37 πόντους του Σκότι Γουίλμπεκιν νίκησε τη Μονακό στο Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή ομάδα, ξεπέρασε τον Ολυμπιακό, φτάνοντας στο 7-3.

Η νίκη στο ΣΕΦ αύριο, θα' ναι πολύ σημαντική γιατί σιγά-σιγά αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη μάχη της οκτάδας και οι ήττες εντός έδρας, ειδικά με τις ομάδες που θεωρητικά παλεύεις για τον ίδιο στόχο, μετράνε διπλά. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεχάσει την Εφές και να ανακτήσει δυνάμεις για ένα πολύ σκληρό ματς όπως αυτό με τους Ισραηλινούς.

Θα' ναι μια απαραίτητη νίκη, που ο Ολυμπιακός επιζητά με κάθε τρόπο, ώστε να πάει ήρεμος στο ντέρμπι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό. Το δεύτερο μεγάλο ματς σε τρεις ημέρες, πριν αρχίσει πάλι μια μίνι περιοδεία μακριά από το ΣΕΦ, σε Μιλάνο και Καζάν...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ