ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Μουστάφα Φαλ στο SPORT24: "Ξέρω τι θέλουν στον Ολυμπιακό, εγώ όμως θέλω να γίνω και πρωταθλητής Ευρώπης"

Ο Μουστάφα Φαλ με τον senior editor του SPORT24, Χάρη Σταύρου
Ο Μουστάφα Φαλ με τον senior editor του SPORT24, Χάρη Σταύρου PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Στην εκκίνηση της δεύτερης σεζόν του στον Ολυμπιακό, ο Μουστάφα Φαλ δήλωσε στο SPORT24 ότι θέλει να κατακτήσει τη EuroLeague, ότι δεν ονειρεύτηκε ποτέ το NBA, ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο κι ο Βικτόρ Γουεμπανιαμά κάτι που δεν έχει ξαναδεί το άθλημα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παρίσι. Ξεκίνησε το μπάσκετ σε προχωρημένη ηλικία, στα 17 του, καθώς είχε το ύψος, αυτό που όπως έλεγε ο άλλοτε coach των Γιούτα Τζαζ, Φρανκ Λέιντεν, δεν μπορείς να διδάξεις . Τον θεωρούν late bloomer κι ο Μουστάφα Φαλ δεν έχει πρόβλημα με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ούτως ή άλλως, οι ψηλοί είθιστε να ωριμάζουν πιο αργά από τους κοντούς, πραγματικότητα την οποία επιβεβαιώνει και ο "κροκόδειλος", όπως τον φωνάζουν στον Ολυμπιακό.

Από την Πουατιέ και τη Μονακό, στην Αντίμπ και τη Σαλόν με ενδιάμεσο σταθμό το Summer League του Λας Βέγκας και τους Λος Άντζελες Λέικερς και από την Σακάρια στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, την Τουρκ Τέλεκομ και τη Βιλερμπάν, η δεκαετής περιοδεία του Γάλλου διεθνή ήταν αρκετή ώστε το μπάσκετ να περάσει από την εποχή των δεινοσαύρων σε εκείνη των ευέλικτων undesized ψηλών και να επιστρέψει τελικά στα μεγάλα κορμιά, σε αυτά που σκεπάζουν τις ρακέτες και τρομοκρατούν τους αντιπάλους με το μέγεθός τους.

Στην εκκίνηση της δεύτερης σεζόν στον Ολυμπιακό και της τρίτης στη EuroLeague, ο Φαλ κάθισε απέναντι από το SPORT24 και όταν τον ενημερώσαμε πως είχαμε ετοιμάσει... πολλές ερωτήσεις, απάντησε πως δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει σε όλες. Όταν, δε, του εξηγήσαμε πως οι χρονιές στη Βιλερμπάν και στους Πειραιώτες ήταν, σύμφωνα με τους αριθμούς, πανομοιότυπες, έδειξε έτοιμος να ανέβει άλλο ένα επίπεδο καθώς διανύει το 30ο έτος της ηλικίας του.

- Αρχικά, θέλω να σε ρωτήσω αν αισθάνεσαι κουρασμένος από το EuroBasket και το μακρύ καλοκαίρι που έζησες.

Να σου πω, είμαι καλά, είμαι καλά. Το πρόβλημα είναι περισσότερο πνευματικό. Είναι ζόρικο, διότι όπως γνωρίζεις έπρεπε να κάνω αποθεραπεία, να δουλέψω σκληρά για να επιστρέψω μετά από τον τραυματισμό μου. Έκανα πραγματικά πολλή προπόνηση για να προλάβω το EuroBasket και αυτό ήταν κουραστικό για το μυαλό μου. Ωστόσο έχουμε μπροστά μας μια νέα σεζόν, έχουμε νέους συμπαίκτες, έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα, οπότε είμαι κι εγώ ενθουσιασμένος.

- Θεωρείσαι late bloomer. Μετά από την πρώτη σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης πως αισθάνεσαι και τι περιμένεις από τον εαυτό σου;

Ελπίζω ότι θα βρεθούμε σε θέση να κερδίσουμε περισσότερους τίτλους και να παλέψουμε στη EuroLeague. Ξέρω ότι η EuroLeague δεν είναι ο πρώτος στόχος των ιδιοκτητών, όμως ελπίζω ότι θα κάνουμε κάτι πολύ πολύ καλό. Θέλω να κυριαρχήσουμε από νωρίς, αυτός είναι ο δικός μου στόχος.

- Πως νιώθεις όταν συνειδητοποιείς ότι είσαι το σημαντικότερο κομμάτι της άμυνας στη ρακέτα; Δείχνεις πάντα ήρεμος. Δεν αισθάνεσαι ποτέ πίεση;

Όχι, όχι, δεν αισθάνομαι ποτέ πίεση. Νιώθω πάρα πολύ άνετα στην ομάδα μου, με τους συμπαίκτες μου, με τον προπονητή, με όλους τους προπονητές μου. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κάνω το παιχνίδι μου και όπως ξέρεις, στο μπάσκετ πρέπει πάντα να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, διαφορετικά θα γυρίσεις νωρίς στο σπίτι.

- Αισθάνεσαι ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού σου που επιδέχεται σημαντικής βελτίωσης;

Φυσικά, εννοείται. Μπορώ να βελτιωθώ από τη γραμμή των βολών, να βάλω το mid-range σουτ, να βελτιώσω τα τελειώματά μου ξανά. Πιστεύω ότι μπορώ να γίνω καλύτερος σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού.

Ο Μουστάφα Φαλ στο SPORT24: "Ξέρω τι θέλουν στον Ολυμπιακό, εγώ όμως θέλω να γίνω και πρωταθλητής Ευρώπης"
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Πόσο θεωρείς ότι σε έχει βοηθήσει η αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό και πόσο σε έχει εξελίξει ως παίκτη του υψηλότερου επιπέδου στην Ευρώπη;

Μιλάμε για μία μάχη δύο οργανισμών. Βλέπεις ότι προστίθενται παίκτες και πάντα αυτές οι ομάδες θέλουν να γίνονται καλύτερες. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία προς τα εμπρός και προς τα πίσω ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Εγώ ήρθα σε μία καλή κατάσταση, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2025 που ολοκληρώνεται το συμβόλαιό μου.

- Αν για κάποιο λόγο πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξεις μόνο ένα τρόπαιο, το ελληνικό πρωτάθλημα η την EuroLeague, ποιο θα έπαιρνες;

Θα ήθελα να γίνω πρωταθλητής Ευρώπης.

- Γιατί αυτό;

Επειδή πρόκειται για το πρωτάθλημα της ηπείρου. Επειδή έχω πάρει ένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα και μου λείπει αυτό της EuroLeague. Εύκολη απάντηση.

- Ξέρεις όμως ότι στον οργανισμό πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα.

Το γνωρίζω. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να ξαναγίνουμε πρωταθλητές Ελλάδας, όμως αν έπρεπε να επιλέξω ένα τρόπαιο, θα επέλεγα τη EuroLeague. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

- Ποιος είναι ο πιο... εκφραστικός, ο πιο δυναμικός παίκτης στην ομάδα;

Πολλοί. Ίσως ο Παπανικολάου.

- Και ποιος είναι ο πιο αστείος;

Ίσως πάλι ο Παπανικολάου! Ωχ, περίμενε. Είναι και ο ΜακΚίσικ. Ε, αυτοί οι δύο.

- Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος στη EuroLeague και ποιος αυτός που ανυπομονείς κάθε φορά να αντιμετωπίσεις;

Ειλικρινά δεν υπάρχει κάποιος που να απολαμβάνω να αντιμετωπίζω. Πάντα μπαίνω στο παρκέ για να κάνω το παιχνίδι μου, δεν σκέφτομαι περισσότερο απ' όσο πρέπει ποιος βρίσκεται απέναντί μου.

Ο Μουστάφα Φαλ στο SPORT24: "Ξέρω τι θέλουν στον Ολυμπιακό, εγώ όμως θέλω να γίνω και πρωταθλητής Ευρώπης"
EUROKINISSI

- Ποιος ήταν το ίνδαλμά σου μεγαλώνοντας;

Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω αν είχα κάποιο ίνδαλμα. Αν με ρωτήσεις όμως ποιος είναι ο παίκτης που μου αρέσει περισσότερο, θα σου πω ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κι ας μην παίζουμε στην ίδια θέση!

- Τι γνώμη έχεις για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Λατρεύω πραγματικά τον τρόπο σκέψης του. Μου αρέσει τόσο πολύ το γεγονός ότι παίζει πάντα στα κόκκινα. Δείχνει να είναι ένας πολύ ωραίος τύπος, δεν τον γνωρίζω, όμως αυτό μου δίνει να καταλάβω για εκείνον. Στην περίπτωσή του μπορώ να πω ότι μου αρέσει περισσότερο ως χαρακτήρας, ως άνθρωπος απ' όσο μου αρέσει ως μπασκετμπολίστας.

- Κάποιοι λένε ότι το μπάσκετ είναι άθλημα των κοντών, κάποιοι λένε πως πάντα ήταν το άθλημα των ψηλών. Εσύ τι γνώμη έχεις;

Πιστεύω πως είναι περισσότερο άθλημα των γκαρντ, επειδή ακόμη και οι σημερινοί κυρίαρχοι ψηλοί, παίζουν σαν κοντοί. Βλέπεις ότι ακόμα και ο Γιόκιτς με τον Εμπίντ συμπεριφέρονται σαν γκαρντ. Εμείς οι ψηλοί πρέπει να σουτάρουμε, ακόμη και από το τρίποντο πια, πρέπει να εκτελούμε από μέση απόσταση για να μπορούμε να κυριαρχούμε σε κάθε αγώνα.

- Υποστηρίζεις κάποια ομάδα στο NBA;

Δεν παρακολουθώ πια. Ήμουν φαν όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έπαιζε στους Μαϊάμι Χιτ, είδα και κάποιους αγώνες του με τους Λέικερς. Δεν βλέπω πλέον, σκοράρουν πολύ, δεν παίζουν άμυνα, όλοι σουτάρουν από κάθε θέση στο παρκέ, δεν μου αρέσει πια αυτό το στιλ παιχνιδιού.

- Άρα δεν είχες ποτέ το όνειρο να παίξεις στο NBA;

Προσπάθησα το καλοκαίρι του 2016 στο Summer League με τους Λέικερς, δεν είχε αποτέλεσμα και από τότε όχι, δεν ξαναπροσπάθησα. Δεν ήταν ποτέ το όνειρό μου, ξέρεις γιατί; Γιατί ξεκίνησα το μπάσκετ πολύ αργά, στα 17 μου, οπότε δεν ήμουν ένα νεαρό παιδί που τρελαινόταν με το NBA. Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να παίξω εκεί, το μόνο που με ένοιαζε ήταν να ξεκινήσω και να γίνω επαγγελματίας. Δεν ήξερα καν αν θα φτάσω στο επίπεδο του επαγγελματία, προτιμούσα να λειτουργώ ρεαλιστικά.

- Οπότε δεν έχεις άποψη για το ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος όλων;

Μπορώ να πω ότι είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τουλάχιστον για εμένα είναι ο Γιάννης επειδή παίζει το ίδιο αποτελεσματικά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αυτός και ο KD, που παραμένει ασταμάτητος.

- Παρακολουθείς τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά, φαντάζομαι...

Του εύχομαι να γίνει ο καλύτερος που μπορεί. Δεν νομίζω ότι έχουμε δει κάτι παρόμοιο με αυτό το παιδί.

- Τον έχεις ζήσει από κοντά;

Φυσικά, τον παρακολουθούσα όσο βρισκόμουν στη Βιλερμπάν.

- Πιστεύεις ότι είναι ΤΟΣΟ καλός;

Πραγματικά θεωρώ ότι είναι εξωπραγματικός. Κινείται τόσο άριστα με αυτό το κορμί και όταν δυναμώσει, όταν βάλει μυϊκή μάζα, θα είναι ανίκητος, ασταμάτητος.

- Πνευματικά όμως; Διότι παίζει και αυτό ρόλο στο πόσο ψηλά θα φτάσει.

Δείχνει να είναι πολύ δυνατός και πολύ ισορροπημένος. Το να πηγαίνεις στις ΗΠΑ και στο πρώτο σου παιχνίδι να βάζεις 37 πόντους, με όλη αυτή την πίεση γύρω σου, δείχνει ότι είσαι πάρα πολύ σκληρός πνευματικά.

Ο Μουστάφα Φαλ στο SPORT24: "Ξέρω τι θέλουν στον Ολυμπιακό, εγώ όμως θέλω να γίνω και πρωταθλητής Ευρώπης"
INTIME

- Αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω στον χρόνο, σε ποια περίοδο θα ήθελες να παίξεις και για ποια ομάδας;

Θα έλεγα στις αρχές του 2000, πιθανότατα θα ήθελα να παίξω σε εκείνους τους Σαν Αντόνιο Σπερς με τον Τιμ Ντάνκαν, τον Μανού Τζινόμπιλι, τον Τόνι Πάρκερ, σε εκείνη τη δυναστεία. Θα ήθελα να παίξω σε αυτή την ομάδα, είχαν ευρωπαϊκό στιλ, έπαιζαν έξυπνο μπάσκετ, με υψηλό iq, αυτό μου αρέσει, όχι το ανόητο μπάσκετ.

- Τελευταία ερώτηση. Τι έχεις λατρέψει στην Ελλάδα;

Χμ... Τον μουσακά!

- Όχι τον freddo;

Φυσικά! Και τον freddo cappucino.

- Ελπίζω να μη βάζεις ζάχαρη.

Χωρίς ζάχαρη. Καλά, με λίγη ζάχαρη, μερικές φορές.

- Μη σκοτώνεις τον καφέ σου.

Έχεις δίκιο...

Τη σεζόν 2021/22 ο Φαλ είχε 8.2 πόντους (70.3% στο δίποντο, 61.3% στις βολές), 5.1 ριμπάουντ, μία ασίστ και ένα μπλοκ ανά 22:56 σε 37 αγώνες της EuroLeague.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ