NBA

NBA, τα 7 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Τρέι Γιανγκ οδηγεί τους Χοκς

Ο Τρέι Γιανγκ με την φανέλα των Χοκς
Ο Τρέι Γιανγκ με την φανέλα των Χοκς Ⓒ 2022 HAKIM WRIGHT SR./ASSOCIATED PRESS

Ο Τρέι Γιανγκ που έχει πάρει από το χέρι τους Χοκς έβαλε τέλος στο σερί των Σανς, ο Κλέι Τόμπσον και ο Σερτζ Ιμπάκα που πατάνε καλύτερα στα πόδια τους και οι σκληροί Ράπτορς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 7 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Τρέι Γιανγκ και οι Χοκς επιβεβαίωσαν την περίοδο φόρμας τους νικώντας τους Σανς, ο Κλέι Τόμπσον βρήκε ρυθμό και οι Ράπτορς θύμισαν (και) κόντρα στους Μπουλς ότι είναι σκληρά καρύδια.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα 7 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 6 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Δύο θρίλερ είχε η βραδιά, με τους μεν Κλίπερς να νικούν με 111-110 τους Λέικερς, τους δε Ράπτορς με 127-120 τους Μπουλς στην παράταση. Το πρώτο παιχνίδι κέρδισε στο… νήμα το δεύτερο ωστόσο, επειδή - πολύ απλά - είχε συγκλονιστικό φινάλε.

Σε ένα απίστευτο ματς στο Λ.Α, όπου οι τυπικά γηπεδούχοι Κλίπερς διαπίστωσαν ότι το κοινό ήθελε την νίκη των Λέικερς, οι “Λιμνάνθρωποι” ανέτρεψαν διαφορά 17 πόντων στο δεύτερο ημίχρονο, φέρνοντας το ματς στο καλάθι. Κάπως έτσι, στα τελευταία 65 δευτερόλεπτα του ματς έγιναν απίστευτα πράγματα, με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια 6 φορές, με τον Ρέτζι Τζάκσον να σημειώνει τελικά το νικητήριο καλάθι, αφού στην συνέχεια ο Άντονι Ντέιβις αστόχησε σε σουτ.

Ο Μάρκους Μόρις με 29 πόντους ήταν ο κορυφαίος των νικητών, με τον Τζάκσον να προσθέτει 25 πόντους και τον Σερτζ Ιμπακα 20 πόντους. Για τους Λέικερς, ο Ντέιβις είχε 30 πόντους και 17 ριμπάουντ και ο Μαλίκ Μονκ 21 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Τρέι Γιανγκ ήταν - για ακόμα ένα βράδυ - ο άνθρωπος που πήρε από το χέρι της Χοκς. Η διαφορά ωστόσο ήταν πως αυτή τη φορά έκανε όργια κόντρα στην - βάσει ρεκόρ - καλύτερη ομάδα του NBA, οδηγώντας τους Χοκς στην νίκη με 124-115, διακόπτοντας το σερί του Φοίνιξ στις 11 νίκες. Τι έκανε για να συμβεί αυτό; Διέλυσε την άμυνα των Σανς, τελειώνοντας τον αγώνα με 43 πόντους με 16/25 σουτ (6/11 τρίποντα) και 5 ασίστ σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Οι Χοκς μετρούν πλέον 8 νίκες στα τελευταία 9 παιχνίδια τους και βρίσκονται στην 10η θέση της Ανατολής με ρεκόρ 25-26. Η μοναδική τους ήττα (από τους Ράπτορς στο προηγούμενο παιχνίδι) ήρθε στην μοναδική απουσία του Γιανγκ λόγω ενοχλήσεων στον ώμο. Η Ατλάντα είναι ξανά επικίνδυνη, παίζοντας όμορφο μπάσκετ. Με τον Γιανγκ σε τέτοια κατάσταση δεν θα είναι απλό για κανέναν αντίπαλο να τους νικήσει.

Κάποια στιγμή οι Σανς θα έχαναν

Οι Σανς μετρούσαν 11 σερί νίκες. Ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα έχαναν. Τελικά ήταν οι Χοκς αυτοί τους τους “λύγισαν”. Ακόμα κι έτσι, το Φοίνιξ παραμένει η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο NBA (41-10), συνεχίζοντας να κοιτάει ψηλά.

Τον τελευταίο μήνα οι Σανς βρήκαν για τα καλά ρυθμό. Ο Ντέβιν Μπούκερ σκοράρει με το… κιλό. Ο Μίκαλ Μπρίτζες θυμίζει τον περσινό εαυτό του - και βάζει υποψηφιότητα για μία θέση στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του NBA. Ο Κρις Πολ είναι ο… Κρις Πολ. Αυτό που πρέπει πλέον να κάνει το Φοίνιξ είναι να βρει τρόπο να εμπλέξει ξανά περισσότερο τον ΝτιΆντρε Έιτον στο παιχνίδι του. Αν το κάνει και αυτό, τότε όλα θα πηγαίνουν όπως θέλουν οι Σανς.

Ο Κλέι Τόμπσον επανέρχεται

Βήμα-βήμα, τρίποντο με τρίποντο, παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Κλέι Τόμπσον βρίσκει πλέον πατήματα. Αυτό έδειξε και κόντρα στους Κινγκς στην νίκη των Γουόριορς με 126-114, όπου είχε 23 πόντους με 7/9 τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής.

Οι 23 πόντοι που σημείωσε ο Τόμπσον αποτελούν ισοφάριση του φετινού του ρεκόρ. Είναι όμως τα 7/9 τρίποντα που τραβούν την προσοχή, αφού με εξαίρεση έναν αγώνα με τους Γουλβς όπου είχε 5/9 τρίποντα, σε κανένα άλλο παιχνίδι του μετά την επιστροφή του δεν είχε σημειώσει περισσότερα από 3 τρίποντα. Ο Τόμπσον είναι καλά πλέον και αυτό μόνο ευχάριστο είναι για τους Γουόριορς και το NBA.

Οι Ράπτορς είναι σκληρά καρύδια

Οι Ράπτορς λύγισαν τους Μπουλς με 127-120 στην παράταση. Μετρούν 4 σερί νίκες. Παίζουν όμορφο μπάσκετ. Το βασικότερο όμως είναι ότι παίζουν το δικό τους στυλ παιχνιδιού, το οποίο μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση οποιαδήποτε ομάδα. Ο λόγος; Είναι σκληροί, αλλά - κυρίως - έχουν τόσα πολλά μεγάλα κορμιά που προκαλούν ασφυξία στους αντιπάλους τους.

Κόντρα (και) στο Σικάγο οι Ράπτορς χρησιμοποίησαν ροτέισον 9 παικτών. Με εξαίρεση τον ύψους 1.85 μέτρων Φρεντ ΒανΒλίτ (που είναι εξαιρετικός αμυντικός) και τον ύψους 1.96 μέτρων Γκάρι Τρεντ (που είναι χτισμένος σαν… τανκ), κανείς άλλος δεν ήταν πιο κοντός από 2.01 μέτρα και πιο ψηλός από 2.06 μέτρα. Αποτέλεσμα; Οι Ράπτορς να επιχειρήσουν 23 (!) περισσότερα σουτ από τους (εμφανώς κοντύτερους) Μπουλς (113 έναντι 90), αφού μεταξύ άλλων είχαν 22 επιθετικά ριμπάουντ.

Το Τορόντο μπορεί να μην είναι η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο του 2019, αλλά είναι μία ομάδα που όλοι θα πρέπει να φτύσουν αίμα για να νικήσουν. Αν καταφέρουν να βρουν έναν γκαρντ να δίνει ανάσες στους ΒανΒλίτ-Τρεντ (πιθανότατα στέλνοντας κάπου το συμβόλαιο του Γκόραν Ντράγκιτς στην trade deadline) θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι.

Ο Σερτζ Ιμπάκα έχει βενζίνη στο ντεπόζιτο

Έχοντας ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς από τα μέσα της περσινής σεζόν, ο Σερτζ Ιμπάκα επέστρεψε φέτος και ήταν σκιά του εαυτού του, με τους Κλίπερς να τον προσέχουν δίνοντάς του σκόρπια λεπτά συμμετοχής, αλλά και έχοντάς τον συχνά εκτός ροτέισον. Η απουσια του Ίβιτσα Ζούμπατς ωστόσο τον έφερε στο προσκήνιο στους δύο τελευταίους αγώνες, με τον έμπειρο φόργουορντ/σέντερ να δείχνει ότι έχει ακόμα βενζίνη στο ντεπόζιτο.

Στην νίκη των Κλίπερς επί των Λέικερς ο Ιμπάκα αγωνίστηκε για 34 λεπτά (ρεκόρ για φέτος) και είχε 20 πόντους με 9/15 σουτ, 2/3 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κοψίματα. Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και 2 κοψίματα σε 22 λεπτά συμμετοχής στην ήττα με 122-116 από τους Πέισερς. Στα 33 του χρόνια πλέον, δείχνει ότι ακόμα μπορεί να προσφέρει.

Τι πάσα ήταν αυτή;

Όλος ο κόσμος στέκεται - και δικαίως - στην ικανότητα του Στεφ Κάρι στο σουτ, αφού είναι ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών. Ο σταρ των Γουόριορς όμως δεν είναι απλώς ένα τρομερός σουτέρ. Είναι και εξαιρετικός χειριστής της μπάλας και πασέρ. Και αυτή η φάση στον αγώνα των Γουόριορς με τους Κινγκς το δείχνει αυτό ξεκάθαρα, όπου βρήκε με μία μαγική ασίστ τον Κλέι Τόμπσον. .

Τέτοιες πάσες λίγοι παίκτες τις δοκιμάζουν και ακόμα λιγότεροι τις… πετυχαίνουν. Ο Κάρι όμως είναι ένας από αυτούς τους παίκτες.

TAGS NBA ΗΠΑ ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ