ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Σλούκας και Μπαρτζώκας, "Δυο Ξένοι"

Σλούκας και Μπαρτζώκας, "Δυο Ξένοι"
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Οι αιώνιοι σέρνουν το γαϊτανάκι της νέας σεζόν στη Ρόδο και ο Βασίλης Σκουντής ξετυλίγει το κουβάρι της «βεντέτας» του προπονητή του Ολυμπιακού με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού…

Έξι χρόνια πίσω στην Κωνσταντινούπολη…

Κυριακή, 21 Μαΐου του 2017, λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Final 4 της EuroLeague ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσε…

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς περιμένει το ασανσέρ στον όροφο του ξενοδοχείου Renaissance Polat στον οποίο έχει καταλύσει η τουρκική ομάδα…

Φτάνει το ασανσέρ, ανοίγει την πόρτα και βλέπει μέσα αυτόν που δεν περίμενε, ούτε και ήθελε να δει…

Ο Σπανούλης, ο Ομπράντοβιτς και το ασανσέρ

Τον Βασίλη τον Σπανούλη!

Η κοινή κάθοδος τους μέχρι τη ρεσεψιόν διήρκεσε μερικά δευτερόλεπτα που και στους δυο φάνηκαν αιώνες!

Έξι χρόνια αργότερα στη Ρόδο…

Δεν ξέρω ακόμα εάν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Κώστας Σλούκας αντάμωσαν όπως ο «Ζοτς» και ο «KillBill» στο ασανσέρ του ξενοδοχείου Rodos Palace, όπου διαμένουν οι αποστολές των τεσσάρων ομάδων, οι οποίες συμμετέχουν στο SuperCup.

Εάν κι εφόσον συνέβη αυτό θα γίνει γνωστό αργότερα και ίσως σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε και τα καθέκαστα στην Κωνσταντινούπολη τα έμαθα με χρονοκαθυστέρηση από έναν τρίτο άνθρωπο που έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο ασανσέρ.

Ασφαλώς η Ιστορία δεν γράφεται στα ασανσέρ, αλλά μπορεί να σουλατσάρει και εκεί μέσα η άλλαχού: όπου της κάνει κέφι βρε αδερφέ!

Η ατάκα της «Καζαμπλάνκα»

Σε τέτοιες περιπτώσεις απροσδόκητων ή ακόμη και ανάρμοστων συναπαντημάτων, πάντοτε θα καθίσταται επίκαιρη μια από τις θρυλικές ατάκες της ταινίας «Καζαμπλάνκα»…

Εννοώ εκείνη που αρθρώνει ο Ρικ (Χάμφρι Μπόγκαρτ) μέσα στο πριβε γραφείο του στο Café Américainπρος τον πιανίστα Σαμ, σχολιάζοντας την επιστροφή της παλιάς ερωμένης του, Ισλα (Ινγκριντ Μπέργκμαν) στην πόλη…

«Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine», που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως «Απ’ όλα τα καταγώγια σε όλες τις πόλεις σε όλο τον κόσμο αυτή μπαίνει στο δικό μου»!

Το κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας ασφαλώς και δεν είναι καταγώγιο, αλλά όπως λένε και οι Αμερικανοί, «είναι κρίμα να αφήνεις μια λεπτομέρεια να σου χαλάσει μια όμορφη ιστορία»…

Βεβαίως η ιστορία την οποία πραγματεύομαι σήμερα και αφορά το πρώτο αντάμωμα του Μπαρτζώκα με τον Σλούκα μετά την αποχώρηση του… ακατονόμαστου από το Νέο Φάληρο, δεν είναι και πολύ όμορφη…

Το σύμφωνο συμβίωσης και το τσουνάμι στη Σύρο

Δεν είναι τρυφερή και αγαπησιάρικη, δεν ήταν τέτοια ούτε στα τρία χρόνια που διήρκεσε το σύμφωνο συμβίωσης τους στον Ολυμπιακό, αλλά ας πάει και το παλιάμπελο!

Συμβαίνουν αυτά τα πήγαινε-έλα από τη μια όχθη του Ρουβίκωνα στην άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας παίκτης βγάζει τα κόκκινα για να φορέσει τα πράσινα και τούμπαλιν.

Συμβαίνουν, συνέβαιναν στο παρελθόν και πιθανότατα θα ξανασυμβούν και στο μέλλον, απλώς η σχέση του Σλούκα με τον Μπαρτζώκα δεν επιδεινώθηκε εκείνο το σαββατιάτικο μεσημέρι της 8ης Ιουλίου, που σείσθηκε (και) η Σύρος!

Αναφέρω επίτηδες την «Αρχόντισσα των Κυκλάδων», ελέω προσωπικών βιωμάτων: τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μεταγραφή έπινα έναν καφέ στην παραλία της Ερμούπολης, που εκείνες τις ημέρες φιλοξενούσε το AegeanBall Festival του Γιώργου Πρίντεζη και πάνω στην πρώτη γουλιά μου ήρθε ταμπλάς και έτρεχα αλαφιασμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για τα δέοντα, για τα προσήκοντα και για τα τοιαύτα.

«Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε»

Με το καλημέρα της νέας σεζόν, λοιπόν, να τους φάτσα κάρτα!

Συνταξίδευσαν την Πέμπτη από την Αθήνα στη Ρόδο, συμβιώνουν στο ίδιο ξενοδοχείο και θα συναντηθούν απόψε στον τελικό του Super Cup, χώρια που θα βαρεθούν κιόλας να βλέπουν ο ένας τα μούτρα του αλλουνού.

Το εννοώ αυτό διότι μετά τον σημερινό τελικό, θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω την Παρασκευή στην πρεμιέρα της EuroLeague στο ΟΑΚΑ και στις 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Basket League στο ΣΕΦ.

Αυτό είναι που λέμε, «μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε»!

Η Ιστορία που γράφτηκε σε δυο διαφορετικές εποχές (2012-2014 και 2020-23) απέδειξε περίτρανα πως όντως μαζί δεν κάνουνε και οι παρτίδες τους στοιχειοθετούν ένα beef αλά ελληνικά…

«Σλούκα, καλός ο Μπαρτζώκας;»

Α, για να μην το ξεχάσω: πριν από το σημερινό ραντεβού τους, υπήρξε ένα άλλο, ερήμην του προπονητή του Ολυμπιακού ο οποίος εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να υπέφερε από λόξυγκα!

Στις 10 Σεπτεμβρίου, στο γήπεδο του Περιστερίου, μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Κλουζ, κάποιος παρατυχών φίλαθλος απευθύνθηκε στον αρχηγό του Παναθηναϊκού και του υπέβαλε την ερώτηση που κάνει τζιζ…

«Σλούκα, καλός ο Μπαρτζώκας;»

Ο Κώστας δεν φάνηκε αγενής και αποκρίθηκε λακωνικά ενώ μπίσταγε την μπάλα…

«Καλός, καλός»!

Χθες στο ζέσταμα του Ολυμπιακού πριν από τον ημιτελικό με το Περιστέρι δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου εάν κάποιος παρατυχών φίλαθλος ρώτησε τον Μπαρτζώκα εάν είναι καλός ο Σλούκας…

Οι προβοσκίδες των ελεφάντων

Ωστόσο ο προπονητής των φιναλίστ της EuroLeague είχε προλάβει να (μην) απαντήσει επ’ αυτού!

Βάζω το αρνητικό μόριο εντός παρενθέσεως, διότι τις προηγούμενες ημέρες συνέβησαν δυο περιστατικά εν είδει παραλλαγών στο ίδιο θέμα, το οποίο (οφείλω να ομολογήσω πως) αναγκάζει αμφοτέρους να προσπαθούν ν’ αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!

Δεν είναι κι ας σέρνονται γύρω τους οι προβοσκίδες!

Την περασμένη Δευτέρα, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της φανέλας ο Μπαρτζώκας σχολιάζοντας την εικόνα της ομάδας, στάθηκε μονάχα στην αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοβ ενώ μια αποστροφή των δηλώσεων του αξιολογήθηκε ως σπόντα για τον Σλούκα.

Μπαρτζώκας: "Ο Σάσα και ο Κώστας"

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο ξενοδοχείο Rodos Palace στην απονομή των βραβείων των κορυφαίων της σεζόν 2022-23, με αυτόπτη και αυτήκοο μάρτυρα τον Σλούκα, ο προπονητής του Ολυμπιακού εδέησε να αναφέρει το όνομα του, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «χάσαμε δυο πολύ σημαντικούς παίκτες, όπως ο Σάσα και ο Κώστας».

Λίγα λεπτά αργότερα, όταν ανέβηκε στο πάνελ ο Σλούκας για να βραβευθεί ως μέλος της καλύτερης πεντάδας της περυσινής σεζόν άφησε τον Μπαρυζώκα να.. ξεροσταλιάζει, λέγοντας ότι «πέρυσι είχαμε μια πολύ συνεργασία με τους συμπαίκτες μου».

Xθες (Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου) το απόγευμα στη συνέντευξη τύπου μετά τον ημιτελικό Ολυμπιακός-Περιστέρι και αφού τον προετοίμασα ότι θα του υπέβαλα μια «κακή ερώτηση» τόλμησα με μπόλικη δόση δισταγμού και με τον φόβο μπας και με προγκήξει να του θέσω την υπόθεση του αποψινού συναπαντήματος τους…

Η φόρτιση, το κίνητρο και ο ρόλος του Σλούκα

Τον ρώτησα εάν υπάρχει ζήτημα συναισθηματικής φόρτισης, την οποία πίστωσε στον Βεζένκοβ, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία του Σλούκα στην αντίπερα όχθη, της έδωσε χαρακτήρα έξτρα κινήτρου για τον Ολυμπιακό.

Tην περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο της Media Day του Παναθηναϊκού, όταν ξεμονάχιασα τον Σλούκα για μια ζωντανή συνέντευξη τον ρώτησα εάν εντέλει ο καυγάς με τον Μπαρτζώκα γινόταν για τον ρόλο και τον χρόνο του στον Ολυμπιακό.

Το αρνήθηκε και μάλιστα κατηγορηματικά απαντώντας ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ούτε ειπώθηκε ποτέ στον Ολυμπιακό, ούτε τώρα. Αν είσαι καλός θα αγωνιστείς».

Ο Σπανούλης και ο ψυχρός πόλεμος

Η ψυχροπολεμική σχέση του Σλούκα με τον Μπαρτζώκα έχει μπόλικα επεισόδια και τα τελευταία δυο χρόνια εξελίχθηκε σε σίριαλ…

Το καλοκαίρι του 2012, όταν ο πρώην προπονητή του Πανιωνίου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, εμπιστεύθηκε τον τότε 22χρονο γκαρντ και μάλιστα για χάρη του, περιέστειλε σε έναν βαθμό τον χρόνο του Βασίλη Σπανούλη…

Ο Μπαρτζώκας έφυγε κακήν κακώς από τον Ολυμπιακό στις 9 Οκτωβρίου του 2014 (μετά τη δια χειρός Εστεμπάν Μπατίστα ήττα από τον λειψό Παναθηναϊκό στον προημιτελικό Κυπέλλου) και αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ο οποίος επανέφερε τον Σπανούλη στις πρότερες εργοστασιακές ρυθμίσεις του!

Η αγκαλιά του Ομπράντοβιτς

Αυτό δεν πολυάρεσε στον Σλούκα, ο οποίος τον Ιούνιο του 2015 μάζεψε τα συμπράγκαλα του και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια για τις όχθες του Βοσπόρου, όπου τον περίμενε με ανοικτές αγκάλες ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που του είχε πετάξει το γάντι «για να γίνεις ο ηγέτης της Φενέρμπαχτσε».

Μετά από μια πενταετία, το καλοκαίρι του 2020, όταν ο 32χρονος Σλούκας παλιννόστησε στον Πειραιά και ενώ ο Σπανούλης διήγαγε την ακροτελεύτια σεζόν της καριέρας του, πήρε τη θέση του πενταδάτου πόιντ γκαρντ θεωρήθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος επόμενος ηγέτης του Ολυμπιακού, αλλά πριτς!

«Ηγέτης ήταν ο Παπανδρέου»

Όταν του τέθηκε αυτό το ζήτημα, ο Μπαρτζώκας έβαλε τον Σλούκα στην ίδια πρόταση, αλλά τον διαχώρισε σαφώς από τους αδελφούς Αγγελόπουλου και τον… Ανδρέα Παπανδρέου!!!

Στο μεταξύ ο Κώστας βασάνιζε την μπάλα με κατάχρηση ντρίμπλας και αυτό δεν άρεσε στον Μπαρτζώκα.

Στον προπονητή του Ολυμπιακού δεν άρεσαν επίσης –και το έδειχνε- αφενός το γεγονός ότι ελέω της αμυντικής αδυναμίας του Σλούκα, έπρεπε να τον «κρύβει «και αφετέρου η συνήθεια του να ψάχνει πονηρές και εξεζητημένες πάσες αντί να σημαδεύει στο ψητό!

Προϊόντος του χρόνου, τη δεύτερη σεζόν (2021-22) και κυρίως πέρυσι (2022-23), η κατάσταση ζορίστηκε πολύ με ό,τι αυτό έμελλε να συνεπάγεται…

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2022, στον τελικό του Κυπέλλου, στα Δυο Αοράκια, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο μετά από έντεκα «άγονα» χρόνια, ρίχνοντας στο κανναβάτσο τον Παναθηναϊκό με 81-73.

Ο πάγκος στα Δυο Αοράκια

Οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν από το -12, με τον Μπαρτζώκα να παρκάρει στον πάγκο τον Σλούκα και να βλέπει την ομάδα του να ανατρέπει την κατάσταση με τον Γουόκαπ, τον Ντόρσι και τον ΜακΚίσικ.

Ο Σλούκας δεν ενοχλήθηκε από τον εκτοπισμό του, τουναντίον πανηγύρισε ξέφρενα, τραγούδησε, έκανε, έρανε και δεν συμμαζεύεται!

Η παρουσία του Τόμας Γουόκαπ είχε ως αποτέλεσμα την εκπαραθύρωση του Σλούκα από τη βασική πεντάδα, ωστόσο ο Σαλονικός γκαρντ ήταν εκεί στα φινάλε και όπως λένε οι Αμερικανοί «σημασία δεν έχει ποιος αρχίζει ένα ματς, αλλά ποιος το τελειώνει».

Σε κάποια φινάλε κιόλας έπαιξε καθοριστικό ρόλο, πέτυχε νικητήρια καλάθια στην εκπνοή, έγινε ήρωας και ενδύθηκε και τον μανδύα του ηγέτη.

Εδώ ήρθαμε όπως λένε και στο σινεμά, διότι αυτή η λέξη έκανε τζιζ στα ενδότερα της ομάδας…

Ο Σλούκας είναι παίκτης που θέλει τη μπάλα στα χέρια του στο λεγόμενο crunch και στο clutchtime και έχει αποδείξει πλειστάκις ότι ξέρει τι θα την κάνει, με σπεσιαλιτέ κιόλας τα ματς απέναντι στις τουρκικές ομάδες...

To επικό τρίποντο με τη Φενέρμπαχτσε

Στις 3 του περασμένου Μαΐου ο λεγάμενος με ένα buzzerbeater τρίποντο ξέρανε τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη με 72-71, στο προβάδισμα με 2-1 και στην ανάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας, καθ’ οδόν προς το Final 4 στο Κάουνας.

Εκείνο το βράδυ, σε μια θεσπέσια παράσταση, ο Σλούκας «έγραψε» 25 πόντους (6/6δ., 3/6τρ., 4/4β.), τέσσερα ριμπάουντ και έξι ασίστ, ενώ μετά τη λήξη του θρίλερ, μέσα στα αποδυτήρια του UlkerSportsHall και ενώ είχε ολοκληρώσει τις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες πετάχτηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και τον αποθέωσε.

«Ηγέτης με 20 λεπτά δεν γίνεται»

«Είσαι ο ηγέτης μας» φώναξε ο «Λάρι» και ο Κώστας προέβη σε μια πικρόχολη αντιφώνηση…

«Ηγέτης με 20 λεπτά δεν γίνεται»…

Δεν ξέρω εάν η κουβέντα για τον χρόνο εμπίπτει στα «περί όνου σκιάς», αλλά στο συγκεκριμένο ματς δεν είχε παίξει είκοσι λεπτά.

Είχε παίξει 23 και 18 δευτερόλεπτα!

Ψηλαφίζοντας αυτή την υπόθεση, που συντάραξε τον Ολυμπιακό τον τελευταίο χρόνο, δεν μού προέκυψε θέμα δημόσιοι καυγά ανάμεσα στον προπονητή και στον παίκτη…

Βεβαίως δεν μίλαγαν κιόλας μεταξύ τους, ούτε καλημέρα (έμαθα ότι) δεν έλεγαν!

Οι νουθεσίες του Γουόκαπ

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις τους ήταν εντελώς τυπικές και περιορίζονταν αποκλειστικώς και μόνον στα τεχνικά ζητήματα, όταν δηλαδή ο Μπαρτζώκας έδινε κάποια οδηγία ή του έδινε εντολή να ξεντυθεί, να σηκωθεί από τον πάγκο και να πάρει τη θέση του Γουόκαπ…

Παρεμπιπτόντως πριν από δυο μήνες, σε συνέντευξη του στο podcast του basketnews, ο Τεξανός γκαρντ αναφέρθηκε επί μακρόν και αναλυτικώς, όχι στα πεταχτά και ακροθιγώς, στην υπόθεση του Σλούκα.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κατά δυο χρόνια νεαρότερος, Γουόκαπ αποκάλυψε σε αυτή τη συνέντευξη ότι προσπάθησε να… νουθετήσει τον Σλούκα!

Ιδού τι ακριβώς είπε: «Γινόταν μια μάχη για το να μείνουμε όλοι στην ίδια σελίδα και να λέμε σε κάθε παίκτη ότι δεν έχει σημασία πώς αισθάνεται, αλλά ότι είχαμε ευκαιρία να κάνουμε το triple crown Αυτό συζητούσαμε όλη την σεζόν. Κάποια στιγμή του είπα - και ελπίζω να μην πειράζει που το αναφέρω - ότι αν θέλει να φύγει μετά την σεζόν εντάξει, αν θέλει να μείνει το ίδιο. Έχουμε όμως την ευκαιρία να πετύχουμε κάτι ξεχωριστό. Μείνε στην στιγμή, να πάρουμε το μάξιμουμ που μπορούμε».

Το σουτ στο Κάουνας

Στο τέλος της σεζόν ο Ολυμπιακός δεν πήρε αυτό το maximumγια ένα σουτ: αυτό που έβαλε ο Σέρχιο Γιουλ στον τελικό του Final 4 ή -επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις η ανάγνωση μπορεί να είναι διπλή- αυτό που δεν έβαλε στο καπάκι ο Σλούκας.

Όταν έπεσε η αυλαία της σεζόν, οι Πειραιώτες κράδαιναν στα χέρια τους τρία τρόπαια και το… χάδι σε ένα τέταρτο, που ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια τους.

Ο επίλογος γράφτηκε στις 15 Ιουνίου στον τέταρτο τελικό της Basket League, που διακόπηκε στο 23ο λεπτό και έμελλε να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του Σλούκα στον Ολυμπιακό.

Η βόμβα και το πήδημα

Είκοσι τρεις ημέρες αργότερα, εκείνο το σαββατιάτικο μεσημέρι της 8ης του περασμένου Ιουλίου, όταν πυροδοτήθηκε η βόμβα της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό, σταμάτησε για λίγο ο κόσμος!

Από τότε πέρασαν κιόλας 84 ημέρες και απόψε ο Σλούκας και ο Μπαρτζώκας, που για αρκετό καιρό παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή στο παλιό τηλεοπτικό σίριαλ «Δυο Ξένοι» θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω και ό,τι ήθελε προκύψει…

Μ’ άλλα λόγια, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πρώτο πήδημα!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ