NBA

Γουόριορς: Η επόμενη μέρα

Οι Κάρι, Γκριν και συμπαίκτες τους στους Γουόριορς
Οι Κάρι, Γκριν και συμπαίκτες τους στους Γουόριορς Ⓒ 2021 CARMEN MANDATO/ASSOCIATED PRESS

Η επιστροφή του Κλέι Τόμπσον, ο “φευγάτος” Ούμπρε, το δίλημμα με τον Γουάισμαν, το πικ των Γουλβς και ο χρόνος που πιέζει τους Κάρι, Γκριν. Η φετινή offseason των Γουόριορς θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Οι Γουόριορς έφτασαν στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαν. Το Γκόλντεν Στέιτ δεν τα κατάφερε κόντρα στους Γκρίζλις και παρά το γεγονός ότι έπαιζε στην έδρα του ηττήθηκε με 112-117 στην παράταση και έμεινε εκτός playoffs.

Το Γκόλντεν Στέιτ έφτασε δύο σουτ μακριά από τα playoffs. Το εύστοχο του ΛεΜπρόν Τζέιμς στον πρώτο αγώνα του play-in τουρνουά με τους Λέικερς στην ήττα τους με 103-100 και το άστοχο floater του Ντρέιμοντ Γκριν στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα με το Μέμφις όταν το σκορ ήταν 99-99. Το πόσο κοντά έφτασαν όμως στην postseason έχει μικρή σημασία αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει η επόμενη μέρα της ομάδας, όπου υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ, ΤΟ DEPTH CHART ΚΑΙ ΤΟ “ΑΓΚΑΘΙ” ΟΥΜΠΡΕ

Με τον Κλέι Τόμπσον να επιστρέφει, οι Γουόριορς έχουν 14 παίκτες με συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν, με το πρώτο depth chart τους να καθορίζεται ως εξής:

PG: Στεφ Κάρι, Νίκο Μανιόν (two way)

SG: Κλέι Τόμπσον, Τζόρνταν Πουλ, Μάικαλ Μέλντερ (μη εγγυημένο)

SF: Άντριου Γουίγκινς, Ντάμιον Λι (μη εγγυημένο)

PF: Ντρέιμοντ Γκριν, Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον (μη εγγυημένο), Έρικ Πασκάλ

C: Τζέιμς Γουάισμαν, Κεβόν Λούνι (player option), Άλεν Σμάιλαγκιτς (μη εγγυημένο), Τζόρνταν Μπελ (two-way)

Έχοντας κάποιος στο μυαλό του το φετινό ρόστερ των Γουόριορς, αντιλαμβάνεται ότι από μόλις δύο παίκτες δεν έχουν συμβόλαιο για την νέα σεζόν: Ο Κέλι Ούμπρε και ο Κεντ Μπέιζμορ. Κι αν για τον δεύτερο είναι δεδομένο ότι υπάρχει θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές, δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει το ίδιο με τον Ούμπρε.

Ο 25χρονος φόργουορντ αποκτήθηκε μέσω ανταλλαγής όταν τραυματίστηκε ο Τόμπσον, σε μία προσπάθεια του Γκόλντεν Στέιτ να καλύψει το κενό του σταρ του. Κι αν και ξεκίνησε κάκιστα την σεζόν, σταδιακά έδειξε να προσαρμόζεται, έχοντας 15.4 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής πριν τεθεί εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν λόγω τραυματισμού στον αριστερό καρπό. Θα περίμενε κάποιος να επιθυμούν και οι δύο πλευρές την ανανέωση της συνεργασίας. Ο Ούμπρε όμως δεν μοιάζει “ζεστός” σε αυτό το θέμα.

Οι Γουόριορς ανέφεραν στον Ούμπρε κάποια στιγμή φέτος πως οραματίζονται να τον φέρνουν από τον πάγκο την σεζόν 2021/22 αν μείνει στην ομάδα, λόγω της επιστροφής του Τόμπσον. Αυτό όμως δεν άρεσε καθόλου στον Ούμπρε, ο οποίος δεν δίστασε να το πει και δημόσια αυτό, λέγοντας ότι θεωρεί ότι αξίζει να είναι βασικός κάπου, με αποτέλεσμα να του την "πέσουν" οι βετεράνοι της ομάδας. Δεδομένου ότι η αγορά των free agents φέτος είναι “φτωχή”, ο Ούμπρε θα είναι περιζήτητος. Η παραμονή του θα ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη, ωστόσο - με τα ισχύοντα δεδομένα – μοιάζει πλέον σχεδόν απίθανη, αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς τι γίνεται. Όπως και να έχει πάντως, το θέμα του Ούμπρε αναδεικνύει ένα ακόμα, πιο σημαντικό για τους Γουόριορς.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΜΠΣΟΝ

28 μήνες. Τόσο καιρό θα έχει κλείσει εκτός επίσημων αγώνων ο Κλέι Τόμπσον τον προσεχή Οκτώβριο, όταν – σύμφωνα με τον Άνταμ Σίλβερ τουλάχιστον – θα ξεκινήσει η σεζόν 2021/22. Ήταν 28 μήνες που σημαδεύτηκαν από δύο σοβαρούς τραυματισμούς (ρήξη χιαστού στον 6ο αγώνα των τελικών του ΝΒΑ το 2019 κόντρα στους Ράπτορς και ρήξη αχίλλειου τένοντα πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν), πολύ πόνο και σκληρή δουλειά στα “σκοτάδια”. 28 μήνες αναμονής για τον ίδιο, τους Γουόριορς και το ΝΒΑ.

Το Γκόλντεν Στέιτ περιμένει υπομονετικά όλον αυτόν τον καιρό τον Τόμπσον. Ξέρει ότι αν ο άλλοτε All Star γκαρντ είναι καλά, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά. Ο καλός Κλέι Τόμπσον είναι ένας από τους 2-3 καλύτερους σούτινγκ γκαρντ στο ΝΒΑ και ο δεύτερος καλύτερος σουτέρ στο ΝΒΑ πίσω από τον... Στεφ Κάρι. Ο καλός Κλέι Τόμπσον είναι ένας παίκτης που αλλάζει τις ισορροπίες. Το θέμα είναι ποιος Τόμπσον θα εμφανιστεί στο παρκέ την επόμενη σεζόν.

Ο Κλέι Τόμπσον έγραψε στο Instagram ότι είναι “πιο πεινασμένος από ποτέ” μετά το τέλος της σειράς με τους Γκρίζλις. Έχοντας κλείσει αυτη τη στιγμή 23 μήνες εκτός παρκέ όμως – και έχοντας άλλους 5 μήνες δουλειάς μπροστά του – ξέρει και ο ίδιος ότι θα είναι σκουριασμένος στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Ίσως να μην είναι καν ο ίδιος παίκτης. Όσο επηρεασμένος και να είναι όμως, υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει: Είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Η παρουσία του και μόνο στο παρκέ θα είναι αρκετή για να ανέβουν επίπεδο οι Γουόριορς.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΥΑΪΣΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚ ΤΩΝ ΓΟΥΛΒΣ

Τα θέματα των Ούμπρε και Τόμπσον είναι τα πρώτα που απασχολούν στο Γκόλντεν Στέιτ, ωστόσο στην ομάδα ξέρουν ότι πρακτικά δεν ελέγχουν τι θα γίνει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Κι αυτό γιατί ούτε μπορούν να κρατήσουν τον Ούμπρε με το... ζόρι, ούτε μπορούν να ξέρουν σε τι κατάσταση θα επιστρέψει ο Τόμπσον. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που ελέγχουν και είναι αυτό που τους έχει βάλει και στο μεγαλύτερο δίλημμα: Το τι θα κάνουν με τον Τζέιμς Γουάισμαν.

Οι Γουόριορς επέλεξαν τον νεαρό σέντερ στο Νο2 του ΝΒΑ Draft 2020, μία θέση πάνω από τον (υποψήφιο για ρούκι της χρονιάς) ΛαΜέλο Μπολ των Χόρνετς και τον είδαν να έχει αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα (αφού μεταξύ άλλων είχε να παίξει πάνω από έναν χρόνο) και συχνά να μοιάζει χαμένος, αλλά ακόμα κι έτσι είχε 11.5 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 0.9 κοψίματα μέσο όρο σε 21 λεπτά συμμετοχής, πριν τραυματιστεί και χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Το πραγματικά ανησυχητικό ωστόσο ήταν ότι οι Γουόριορς έκαναν την αντεπίθεσή τους στην κανονική περίοδο όταν τραυματίστηκε ο νεαρός σέντερ, όταν χαμήλωσαν το σχήμα και χρησιμοποιούσαν περισσότερο τον Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον, σημειώνοντας 14 νίκες στα τελευταία 19 παιχνίδια τους.

Ο Γουάισμαν είναι μόλις 20 χρονών. Έχει ταλέντο. Είναι ένας σύγχρονος ψηλός με ύψος 2.13 μέτρα που τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο. Οι Γουόριορς όμως δεν έχουν χρόνο να τον περιμένουν. Ο Κάρι είναι 33 χρονών, οι Τόμπσον και Γκριν είναι 31 χρονών. Κανείς δεν ξέρει πόσα παραγωγικά χρόνια έχουν ακόμα μπροστά τους κι ας είναι απίστευτοι σουτέρ οι δύο πρώτοι (πάντα κριτήριο για να μακροημερεύσει κάποιος στο ΝΒΑ) και μπασκετική ιδιοφυΐα ο δεύτερος. Αν μία ανταλλαγή του Γουάισμαν μπορεί να φέρει πίσω έναν έμπειρο παίκτη – όχι απαραίτητα σταρ, αλλά ρολίστα που θα συμπληρώσει τους τρεις σταρ της ομάδας – τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Γκόλντεν Στέιτ θα το σκεφτεί.

Την ίδια στιγμή, οι Γουόριορς είναι πιθανό να έχουν ένα ακόμα όπλο στα χέρια τους: Την επιλογή των Γουλβς στο φετινό ΝΒΑ Draft, προϊόν της ανταλλαγής που έστειλε πέρυσι τον ΝτιΆντζελο Ράσελ στην Μινεσότα για χάρη του Γουίγκινς. Το πικ των “Λύκων” είναι Top-3 protected (Μετάφραση: Αν όταν γίνει η κλήρωση καταλήξει στις 3 πρώτες θέσεις το κρατάνε οι Γουλβς, αν καταλήξει από το Νο4 και μετά πάει στους Γουόριορς). Παράλληλα, το Γκόλντεν Στέιτ θα έχει και την δική του επιλογή (Νο14, εκτός αν γίνει θαυμα και παρά το γεγονός ότι έχουν 2.4% πιθανότητες να καταλήξει στην πρώτη τετράδα οι “θεοί” του μπάσκετ και της κληρωτίδας του ΝΒΑ Draft είναι μαζί τους). Κοινώς, είναι πιθανό την ημέρα του ΝΒΑ Draft το Γκόλντεν Στέιτ να μπορεί να προσφέρει τον Τζέιμς Γουάισμαν ΚΑΙ το ντραφτ πικ των Γουλβς που θα βρίσκεται στην πρώτη 10αδα ενώ πολύ “γεμάτου” NBA Draft.

ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Ο Στεφ Κάρι απέδειξε (και) φέτος ότι μπορεί να κουβαλήσει μία ομάδα μόνος του. Ο Ντρέιμοντ Γκριν θύμισε σε όλους πως όταν έχει κίνητρο είναι ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στο ΝΒΑ και το ιδανικό συμπλήρωμα του Κάρι. Αν σε αυτή την εξίσωση προστεθεί η κλάση του Τόμπσον, το two-way παιχνίδι του Γουίγκινς (ως τέταρτη επιλογή στην επίθεση και καλύτερος αμυντικός της ομάδας είναι πολυτέλεια), την ικανότητα στην εκτέλεση του (ανεβασμένου στο δεύτερο μισό της σεζόν) Τζόρνταν Πουλ και το ατρόμητο παιχνίδι του Τοσκάνο-Άντερσον, καταλαβαίνει κανείς γιατί το Γκόλντεν Στέιτ έχει λόγους να αισιοδοξεί για την νέα σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι οι Γουόριορς θα κληθούν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα στην φετινή offseason. Σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα δεν είναι καν σίγουρο ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί από τους ίδιους. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι το Γκόλντεν Στέιτ κάνει ήδη τον σχεδιασμό του έχοντας ένα πράγμα στο μυαλό του: Να επιστρέψει στην ελίτ, διεκδικώντας το πρωτάθλημα. Αν η τριάδα των Κάρι, Τόμπσον, Γκριν είναι καλά, τότε το ΝΒΑ θα αρχίσει να ανησυχεί.

Photo Credits: ⓒ 2021 Carmen Mandato/Associated Press

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ