FINAL FOUR 2023

Final Four 2023, Μπαρτσελόνα: Οι υψηλές προσδοκίες που έγιναν μεγάλες απογοητεύσεις και ο Πασκουάλ που αχνοφαίνεται

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους EUROKINISSI SPORTS

Ούτε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ούτε ο Νίκολα Μίροτιτς κατάφεραν να οδηγήσουν την Μπαρτσελόνα στη γη της επαγγελίας. Ο πρώτος βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στην έξοδο, ενώ αμφίβολο μοιάζει το μέλλον του δεύτερου, την ώρα που στον ορίζοντα αχνοφαίνεται ο Τσάβι Πασκουάλ.

Άδοξα έσβησε και το φετινό όνειρο της Μπαρτσελόνα για την κατάκτηση του τροπαίου της EuroLeague. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν αντιμέτωπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του Final Four, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το επόμενο βήμα και να φτάσει 40' από τη διεκδίκηση της κούπας.

Εδώ και καιρό όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές δεν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, αφού φαίνεται πως η εν λόγω συνταγή δεν δουλεύει. Κάτι που έχουν πλέον άπαντες αποδεχτεί. Εξού και τα λευκά μαντήλια που έκαναν την εμφάνισή τους στη Ζαλγκίριο Αρένα.

Το προπονητικό ταξίδι

Ο βετεράνος Λιθουανός γκαρντ ενθουσίασε άπαντες με το έργο που πάραξε στη Ζάλγκιρις στα πρώτα του προπονητικά βήματα. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.

Ο Σάρας ανέλαβε τις τύχες της ομάδας της πατρίδας του στις 13 Ιανουαρίου του 2016 και μόλις οκτώ ημέρες αργότερα, στις 22 του ίδιου μήνα, πέτυχε την παρθενική του νίκη -ως τεχνικός- στην EuroLeague, σοκάροντας μάλιστα τον Ολυμπιακό με 75-55.

Τη σεζόν 2017-18 ο Γιασικεβίτσιους οδήγησε τη Ζάλγκιρις στην 6η θέση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και στο Final Four του Βελιγραδίου, αποκλείοντας στα playoffs τον Ολυμπιακό με 3-1 νίκες. Στον ημιτελικό δεν κατάφερε να ξεπεράσει εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε, ωστόσο, μόνο και μόνο που έφτασε εκεί, ήταν επιτυχία, καθώς η ομάδα είχε τρυπήσει ήδη το ταβάνι της.

Στο "προστατευμένο" περιβάλλον της Ζάλγκιρις ο Σάρας έμεινε μέχρι και το 2020. Τότε ήρθε η κρούση από την Ισπανία και ο Λιθουανός δεν άργησε να γίνει κάτοικος Βαρκελώνης.

Πολλοί θεώρησαν, κατόπιν εορτής, ότι το άλμα από το Κάουνας στον πάγκο των Μπλαουγκράνα ήταν μεγάλο. Όμως το αυτί του Γιασικεβίτσιους δεν έδειχνε να ιδρώνει. Εξάλλου το φινάλε της κανονικής διάρκειας βρήκε την Μπάρτσα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στην EuroLeague.

Final Four 2023, Μπαρτσελόνα: Οι υψηλές προσδοκίες που έγιναν μεγάλες απογοητεύσεις και ο Πασκουάλ που αχνοφαίνεται
EUROKINISSI


Στα playoffs η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έβαλε δύσκολα στην Μπαρτσελόνα για τέσσερα ματς, όμως τελικά η ομάδα του Σάρας πήρε την πρόκριση στο Final Four της Κολωνίας με εμφατικό τρόπο, επικρατώντας με 79-53 στο Game 5. Στη Γερμανία οι Ισπανοί κέρδισαν, κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο, την σκληροτράχηλη Αρμάνι Μιλάνο (84-82), χάρη σε buzzer-beater του Κόρι Χίγκινς. Στον τελικό, όμως, τα βρήκαν σκούρα απέναντι στην Αναντολού Εφές, η οποία έπαιζε με κεκτημένη ταχύτητα από τη σεζόν 2019-20, που διεκόπη απότομα και πρόωρα λόγω της πανδημίας.

Οι πρώτες φωνές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Liga Endesa και κέρδισε έτσι χρόνο.

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν η ομάδα του Γιασικεβίτσιους έκλεισε την κανονική περίοδο της EuroLeague με το καλύτερο ρεκόρ (21-7), όμως στα playoffs ζορίστηκε, απρόσμενα πολύ, από την Μπάγερν Μονάχου. Με τα πολλά κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι, όχι όμως κι εκείνον της Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο στον ημιτελικό του Final Four 2022 στη Stark Arena του Βελιγραδίου. Πέρσι βέβαια έχασε και τον εγχώριο τίτλο από τη Βασίλισσα, οπότε τα περιθώρια άρχισαν να στενεύουν επικίνδυνα.

Και φέτος το έργο δεν άλλαξε πολύ. Από τη μία η καλή-σταθερή πορεία στη διάρκεια της regular season, που συνοδεύτηκε από μία πολύ εύκολη πρόκριση στο Final Four του Κάουνας, από την άλλη η νέα ήττα από τη Βασίλισσα, η οποία είχε έναν πολύ πιο άπειρο -τουλάχιστον σε ρόλο πρώτου- προπονητή, αλλά και τρεις σημαντικές απουσίες (Γιαμπουσέλε, Ντεκ, Πουαριέ) στη frontline.

Ο καταμερισμός των ευθύνες

Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει, όπως είναι λογικό, τον προπονητή της ομάδας, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σάρας έχει επικριθεί σφοδρά, όχι μόνο για ευρωπαϊκές αποτυχίες, αφού πλέον έχει 0/4 σε Final Four, αλλά και για τον τρόπο παιχνιδιού του. Αυτό το αργόσυρτο μπάσκετ, η επιμονή στο post παιχνίδι και οι λίγες κατοχές, δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικά στο μάτι του απλού θεατή, που προτιμάει να βλέπει σκορ και θέαμα. Ποιος νοιάζεται όμως για τη γνώμη του κόσμου; Την γνώμη των αθλητών όμως δεν μπορούμε παρά να τη λάβουμε υπόψιν.

"Ως πόιντ γκαρντ θες να έχεις ελευθερία. Ειδικά τώρα που πλέον δεν είμαι 20 ετών και ξέρω πως να παίξω. Το σύστημα του Σάρας ήταν πιο σκληρό και πιο απόλυτο, είχε τον έλεγχο", είχε πει ο Νικ Καλάθης λίγο αφότου αποχώρησε -κάπως ξαφνικά και άκομψα- από την Μπαρτσελόνα και μετακόμισε στη Φενέρμπαχτσε.

Εξάλλου, όπως έχει γραφτεί ουκ ολίγες φορές στον ισπανικό Τύπο, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Γιασικεβίτσιους, αλλά και οι δηλώσεις που κάνει αρκετές φορές μετά από ήττες, πετώντας το μπαλάκι στους παίκτες του, έχουν φέρει δυσφορία στα αποδυτήρια της ομάδας. Κάτι που φαίνεται, πάντως, να έχει αντιληφθεί ο Λιθουανός τεχνικός, που ανέφερε ρητά "Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, μπορούν να έχουν και κακές βραδιές όπως ο Νίκολα Μίροτιτς. Δεν με ενοχλεί", έπειτα από το χαμένο ημιτελικό, προστατεύοντας εν πολλοίς τον σούπερ σταρ της ομάδας.

Ο Νίκολα Μίροτιτς με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα
Ο Νίκολα Μίροτιτς με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ©FCBBASKET


Όταν μιλάμε όμως για το κάδρο των ευθυνών, σίγουρα δεν μπορούμε να αφήνουμε εκτός τον Νίκολα Μίροτιτς. Τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της EuroLeague, ο οποίος έχει την τάση να "χάνεται" στα μεγάλα και σημαντικά παιχνίδια. Με αποκορύφωμα την χειρότερη βραδιά της καριέρας του, αυτή στον ημιτελικό του Κάουνας, στην οποία είχε μόλις 1/10 σουτ, σε περισσότερα από 28 αγωνιστικά λεπτά.

Η μείωση του μπάτζετ και το μέλλον του Μίροτιτς

Τα οικονομικά "στενέματα" της Μπαρτσελόνα, σε ευρύτερο, συλλογικό επίπεδο, έχουν φέρει τα τελευταία χρόνια μείωση στο μπάτζετ του μπασκετικού τμήματος. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και το προσεχές καλοκαίρι, με το παχυλό συμβόλαιο του Μίροτιτς να αποτελεί μεγάλο αγκάθι. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μίρο δεν έχει δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν γύρω από το πρόσωπό του όταν επέστρεψε στην Ισπανία μετά τη θητεία του στο NBA.

Ο Μαυροβούνιος ψηλός θεωρητικά έχει συμβόλαιο σε ισχύ για άλλα δύο χρόνια, όμως είναι πια εμφανές πως δεν νιώθει σίγουρος για το μέλλον του.

"Έχω συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα για άλλα δύο χρόνια και θα ήθελα να το τελειώσω. Υπάρχουν όμως παίκτες, στο μπάσκετ και σε άλλα αθλήματα, που μερικές φορές δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος του συμβολαίου τους. Ζω μέρα με τη μέρα, δεν ζω σκεπτόμενος τι θα κάνω σε δύο μήνες, του χρόνου ή αν θα επιστρέψω σε ένα Final Four. Δεν σκέφτομαι το μέλλον μου", είπε μεταξύ άλλων την επομένη της πικρής ήττας από τη Ρεάλ στο Κάουνας.

Back to the future

Με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, αφού έτσι κι αλλιώς το δικό του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα εκπνέει φέτος το καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει η κουβέντα για τον διάδοχό του στον καταλανικό πάγκο. Ως πρώτο φαβορί προβάλει ένας παλιός γνώριμος. Ο λόγος για τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος βέβαια δεσμεύεται μέχρι το 2024 με συμβόλαιο με τη Ζενίτ.

Βέβαια, ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν καθιστά πια τόσο θελτικό προορισμό την Αγία Πετρούπολη και ο Καταλανός τεχνικός, που ήταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα όταν πήρε την τελευταία της EuroLeague, το 2010 στο Παρίσι, ενδέχεται να ψάξει τρόπο να αποδεσμευτεί νωρίτερα και να επιστρέψει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η επιστροφή του στο Παλαού Μπλαουγκράνα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού το φετινό καλοκαίρι θα "χηρέψουν" κι άλλοι πάγκοι, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε ένα ντόμινο μετακινήσεων.

Το Final Four 2023 στο Pamestoixima.gr

Στο Pamestoixima.gr θα βρεις πληθώρα στοιχηματικών επιλογών για το Final Four 2023! Αγορές αγώνων, παικτών και σούπερ αποδόσεις* για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας είναι στη διάθεση σου, για να ζήσεις κι εσύ την μοναδική εμπειρία διασκέδασης στο Final Four του Κάουνας!

Στο ανανεωμένο Pamestoixima.gr ζεις το παιχνίδι περισσότερο από ποτέ!

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

TAGS FINAL FOUR 2023 EUROLEAGUE FINAL FOUR FINAL FOUR EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ