BASKETBALL ANALYSIS

Αρμάνι - Ολυμπιακός: Οι μόλις 3 πόντοι των "ερυθρόλευκων" στο Pick and Roll, ο Φόγκτμαν που "έφτιαξε" τους 16 από τους 20 πόντους του Μίροτιτς και ο Πάνγκος

EUROLEAGUE 2023-2024 / A  - .   (EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / A - . (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού από την Αρμάνι Μιλάνο. Η άμυνα των Ιταλών στο Pick and Roll που έκλεισε χώρους στους “ερυθρόλευκους” και οδήγησε στα πολλά χαμένα λέι-απ, ο πλέι-μέικερ Φόγκτμαν που “έφτιαξε” τους 16 από τους 20 πόντους του Μίροτιτς. 

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στο Μιλάνο. Κόντρα στην σκληρή Αρμάνι οι “ερυθρόλευκοι” δεν είχαν την εικόνα που περίμεναν και γνώρισαν την ήττα (65-53), πληρώνοντας την εικόνα της κακής τους επίθεσης.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Ολυμπιακού.

Οι μόλις 3 πόντοι του Ολυμπιακού στο Pick and Roll και η άμυνα της Αρμάνι

Η Αρμάνι είναι μία ομάδα με μέγεθος, κάτι που ενισχύθηκε με το πέρασμα του ύψους 2.08 μέτρων Νίκολα Μίροτιτς σε θέση σμολ φόργουορντ, κάτι που έστειλε τον ύψους 2.01 μέτρων Σαβόν Σιλντς σε θέση σούτινγκ γκαρντ. Είναι αυτό το μέγεθος στο οποίο στηρίχθηκαν οι Ιταλοί για να κάνουν δύσκολη την ζωή του Ολυμπιακού.

Και τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό, κάτι που φαίνεται από ένα απίστευτο νούμερο: Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι “ερυθρόλευκοι” σημείωσαν μόλις 3 πόντους σε κατάσταση Pick and Roll. Όλοι ήρθαν από χειριστές της μπάλας (Λούντζης 2, Μπραζντέικις 1 και κανέναν από τους ψηλούς).

Η Αρμάνι επέλεξε για σχεδόν 30 λεπτά να αμυνθεί με “ICE” στο Pick and Roll του Ολυμπιακού, στέλνοντας δηλαδή τους χειριστές της μπάλας στην πλάγια γραμμή. Αυτό έκλεισε τους χώρους στους “ερυθρόλευκους”, κάτι που σε συνδυασμό με τις κακές αποστάσεις τους (η αποβολή του Κάναν με 2 τεχνικές ποινές έπαιξε ρόλο σε αυτό) έκλεισε χώρους.

Αποτέλεσμα ήταν να πάρουν οι παίκτες του Ολυμπιακού πολλά δύσκολα σουτ στο “ζωγραφιστό” ανάμεσα σε πολλά χέρια, κάτι που εξηγεί και τα 13 χαμένα λεί-απ. Ιδού ένα παράδειγμα της άμυνας της Αρμάνι.

Ο Μπραζντέικις στήνει Pick and Roll, με τον Σιλντ να μαρκάρει παίζοντας “ICE”, κλείνοντας τον κεντρικό διάδρομο, στέλνοντάς τον πάνω στον Φόγκτμαν.

Ο Μπραζντέικις στήνει Pick and Roll, με τον Σιλντ να μαρκάρει παίζοντας “ICE”, κλείνοντας τον κεντρικό διάδρομο, στέλνοντάς τον πάνω στον Φόγκτμαν
Ο Μπραζντέικις στήνει Pick and Roll, με τον Σιλντ να μαρκάρει παίζοντας “ICE”, κλείνοντας τον κεντρικό διάδρομο, στέλνοντάς τον πάνω στον Φόγκτμαν PRINTSCREEN

Ο Μπραζντέικις πάει προς το καλάθι με τον Σιλντς στην πλάτη του και τον Φόγκτμαν μπροστά του.

Ο Μπραζντέικις πάει προς το καλάθι με τον Σιλντς στην πλάτη του και τον Φόγκτμαν μπροστά του
Ο Μπραζντέικις πάει προς το καλάθι με τον Σιλντς στην πλάτη του και τον Φόγκτμαν μπροστά του PRINTSCREEN

Ο Μπραζντέικις επιχειρεί δύσκολο floater και αστοχεί.

Ο Μπραζντέικις επιχειρεί δύσκολο floater και αστοχεί
Ο Μπραζντέικις επιχειρεί δύσκολο floater και αστοχεί PRINTSCREEN

Η Αρμάνι είχε κόψει την δημιουργία του Ολυμπιακού. Τα σουτ των “ερυθρόλευκων” δεν έμπαιναν. Κάπως έτσι, έμεινε μοναδικό αποκούμπι το Post Up παιχνίδι. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, αφού ο Ολυμπιακός δεν είχε τους απαραίτητους χώρους για να αισθανθεί άνετα. Ιδού οι τρόποι που σημείωσε τους περισσότερους πόντους του.

Ο playmaker Φογκτμαν που “έφτιαξε” τον Μίροτιτς και ο Πάνγκος που έκανε την διαφορά

Σε ένα παιχνίδι που οι ομάδες σκόραραν με το σταγονόμετρο, η Αρμάνι είδε δύο παίκτες της να βγαίνουν μπροστά στο σκοράρισμα. Τον Νϊκολα Μίροτιτς (20 πόντοι) και τον Κέβιν Πάνγκος (16 πόντοι).

Μία πιο προσεκτική ματιά στα νούμερα του Hudl Instat όμως αρκεί για να καταλάβει κάποιος την επίδραση του Γιοχάνγες Φόγκτμαν στο παιχνίδι, αφού ο Γερμανός φόργουορντ/σέντερ είχε μεν μόλις 4 πόντους, αλλά οι 6 ασίστ του πρόσφεραν άλλους 17 πόντους στην Αρμάνι, ενώ έδωσε άλλους 2 πόντους με secondary ασίστ (η πάσα πριν από την ασίστ). Κοινώς, ο Γερμανός πρόσφερε έμμεσα άλλους 19 πόντους στους συμπαίκτες του.

Ο πλέον ευνοημένος από αυτό δεν ήταν άλλος από τον Μίροτιτς. Ο λόγος είναι ότι ο Φόγκτμαν είχε συμμετοχή στους 16 από τους 20 πόντους του Μαυροβούνιο (με ισπανικό διαβατήριο) φόργουορντ!

Είναι γνωστό ότι ο Γερμανός είναι ένας από τους κορυφαίους ψηλούς πασέρ στην Ευρώπη. Η δε συνύπαρξή του με τον Μίροτιτς (ένας από τους καλύτερους παίκτες στην κίνηση χωρίς την μπάλα) αποδείχθηκε - αναμενόμενα - φονική. Ιδού οι τρόποι που σκόραρε ο Μίροτιτς:

Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Νίκολα Μίροτιτς κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Νίκολα Μίροτιτς κόντρα στον Ολυμπιακό PRINTSCREEN/HUDL INSTAT

Την ίδια στιγμή βέβαια, κομβικό ρόλο σε αυτή την νίκη έπαιξε ο Κέβιν Πάνγκος. Ο Καναδός γκαρντ πλήγωσε τους “ερυθρόλευκους” σημειώνοντας προσωπικά καλάθια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Πάνγκος σημείωσε 9 πόντους σε κατάσταση ένας εναντίον ενός (σε 6 κατοχές) και 6 πόντους σε Catch and Shoot (σουτ από στάση). Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Κέβιν Πάνγκος κόντρα στον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Κέβιν Πάνγκος κόντρα στον Ολυμπιακό OLIMPIA MILANO/HUDL INSTAT

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ποτέ να κόψει την σύνδεση του Φόγκτμαν με τον Μίροτιτς. Με τους Ιταλούς να παίζουν συχνά 5 out στην επίθεση (έχοντας δηλαδή πέντε σουτέρ στο παρκέ, που άνοιγαν το γήπεδο), ο Γερμανός βρήκε όταν χρειάστηκε τον Μίροτιτς, δημιουργώντας τα σουτ του. Την ίδια στιγμή, όταν η Αρμάνι κόλλησε στο σκορ, μίλησε η προσωπικότητα του Πάνγκος, που κουβάλησε την ομάδα του Έτορε Μεσίνα στα δύσκολα.

Ξέμεινε από λύσεις

Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο ότι ξέμεινε από λύσεις στην επίθεση. Η προσαρμοσμένη άμυνα της Αρμάνι Μιλάνο στο Pick and Roll έπαιξε ρόλο σε αυτό, όπως κομβική ήταν και η γρήγορη αποβολή του Κάναν, που πλήγωσε την - ήδη πληγωμένη - περιφέρεια (έλειπαν και οι ΜακΚίσικ, Γουίλιαμς-Γκος) των “ερυθρόλευκων”.

Αυτή η εκδοχή του Ολυμπιακού δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τον Κάναν τόσο νωρίς και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κόντρα στην Αρμάνι.

Ο Ολυμπιακός αναμένει (άμεσα) την επιστροφή του Γουίλιαμς-Γκος που θα φέρει ισορροπία στην περιφέρεια, το ανέβασμα του Μπραζντέικις (που ψάχνει ξεκάθαρα πατήματα και ρυθμό, κάτι που φαίνεται στα άτσαλα τελειώματά του), την βελτίωση του (επίσης ανέτοιμου λόγω τραυματισμού) Φαλ, την καλύτερη προσαρμογή του Σίκμα. Είναι ιδιαίτερη σεζόν για τους “ερυθρόλευκους”, αλλά ο χρόνος τρέχει και δεν είναι με το μέρος τους.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1-2 στην EuroLeague. Οι δύο ήττες του (από Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ και την Αρμάνι στο Μιλάνο) δεν είναι “κακές” ή εκτός προγράμματος ήττες. Αύριο (19/10) ωστόσο η ομάδα του Πειραιά υποδέχεται την Παρτίζαν, σε ένα ακόμα δύσκολο ματς, στο οποίο καλό θα είναι να πάρει την νίκη για να βελτιωθεί και η ψυχολογία της ομάδας.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ