AUTO 2024

Απόκτησε εύκολα και οικονομικά με Leasing το νέο του ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Απόκτησε εύκολα και οικονομικά με Leasing το νέο του ηλεκτρικό αυτοκίνητο
UNSPLASH

Μάθε γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου με Leasing.

Ηλεκτροκίνηση και Leasing. Αυτές είναι οι δύο λέξεις- κλειδί για να κατανοήσουμε τα τι, τα γιατί και τα πώς της ανερχόμενης (και επιδοτούμενης) τάσης στην αυτοκίνηση.

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας τη «μεγάλη εικόνα». Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ενεργειακή οικονομία. Στα πλαίσια της σχετικής της πολιτικής, η Ε.Ε.έχει θέσει έναν χωρίς ιστορικό προηγούμενο, φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών έως το 2040. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πραγμάτωση αυτού του στόχου είναι ένα: ο τομέας των μεταφορών.

Το υφιστάμενο σχέδιο προβλέπει κυριαρχία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ποσοστό 60% του συνόλου των αυτοκινήτων έως το 2040. Για να γίνει όμως η πρόβλεψη πραγματικότητα, προϋπόθεση αποτελεί να κυριαρχήσει ο ηλεκτροκίνητος στόλος και στην αγορά μίσθωσης αυτοκινήτων.

Καλά όλα αυτά, αλλά… τι σημαίνουν για εμένα, που θέλω να μισθώσω ηλεκτροκινούμενο στην Ελλάδα;

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε γιατί η μίσθωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενθαρρύνεται σε όλη την Ε.Ε. με πολλαπλές φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις, πάμε να δούμε και τι ισχύει στη χώρα μας.

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου μετασχηματίζεται, καθώς το ενδιαφέρον των οδηγών για το leasing ενισχύεται ακόμα περισσότερο στα πλαίσια του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα, που αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά και μίσθωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, πρόσφατα πήρε παράταση έως τον Απρίλιο του 2024. Η παράταση συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης και τροποποίηση του πλαισίου, κάνοντας το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση ακόμα πιο εύκολο και προσιτό.

Μέσω του προγράμματος,που απευθύνεται και σε ιδιώτες (όχι μόνο σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και στελέχη!) επιδοτούνται οι αγορές και οι μισθώσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή και η προαιρετική απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Τι κερδίζω αν κάνω leasing σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Καταρχάς, τη δυνατότητα να «δοκιμάσεις» την εμπειρία χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αποφασίζοντας εάν και εφόσον καλύπτει τις δικές σου, προσωπικές ανάγκες, χωρίς τη μακροπρόθεσμη δέσμευση μιας αγοράς.

Ειδικά με τις νέες, ευέλικτες προτάσεις leasing που κυκλοφορούν, μπορείς να επιστρέψεις το όχημα ανά πάσα ώρα και στιγμή, αφού το συμβόλαιο για συγκεκριμένο χρόνο χρήσης δεν είναι μονόδρομος. Επίσης, το leasing ενός ηλεκτροκινούμενου έχει τα ίδια πλεονεκτήματα συγκριτικά με κάποιο κλασικό θερμικό ή υβριδικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πεις αντίο στο άγχος: σε περίπτωση φθοράς ή κλοπής, το «πρόβλημα» πάει στην εταιρεία, η οποία μάλιστα οφείλει να σου παρέχει άμεσα νέο όχημα μέχρι την αποκατάσταση του προηγουμένου.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Καταρχάς εδώ να πούμε ότι το leasing εν γένει είναι μια υπηρεσία μηνιαίας μίσθωσης, το δε fixed ποσό που καταβάλλεις κυριολεκτικά συμπεριλαμβάνει τα πάντα (συνεργείο, ασφάλιση κ.λ.π.), γεγονός που επιτρέπει τον ασφαλή προγραμματισμό των μηνιαίων εξόδων σου. Η τιμή ποικίλλει και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάθεση προκαταβολής και το μέγεθός της, το όριο των ετήσιων χιλιομέτρων που επιθυμείς να διανύσεις, και φυσικά η κατηγορία και ο τύπος αυτοκινήτου που θα επιλέξεις.

Είναι αλήθεια πως η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη ενός βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου. Στην πραγματικότητα όμως, τα κίνητρα που υπάρχουν, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι επιδοτήσεις αλλά και το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, αντισταθμίζουν τη διαφορά που προκύπτει. Στη σύγκρισή του με ένα συμβατικό, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο «κερδίζει», λόγω του χαμηλού κόστου φόρτισης, αλλά και της μικρότερης φορολογίας που το συνοδεύει.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνεις το βήμα που σε χωρίζει από την οδηγική απόλαυση και στις επιδόσεις που προσφέρει ένα ηλεκτρικό όχημα; Αν μη τι άλλο, ένα μοντέλο αυτοκίνησης με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και ξεγνοιασιά σε σχέση με τη φορολογία ή τη μεταπώληση, αξίζει να το δοκιμάσεις!

TAGS AUTO 2024 ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ LEASING
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ