FORMULA 1

Βολφ: "Πρέπει να συνεργαστούμε με τον Φερστάπεν, αλλά δεν ξέρουμε πότε"

Ο Τότο Βολφ
Ο Τότο Βολφ MERCEDES-AMG F1 MEDIA

Ο διευθυντής της Mercedes F1 Τότο Βολφ άφησε να εννοηθεί ότι θα περιμένει τις αποφάσεις του Μαξ Φερστάπεν καθώς ψάχνει τον διάδοχο του Λιούις Χάμιλτον για το 2025, και επιβεβαίωσε ότι άλλες επιλογές για τη θέση είναι οι Φερνάντο Αλόνσο, Κάρλος Σάινθ και Αντρέα Κιμι Αντονέλι.

Ο Μαξ Φερστάπεν έχει βρεθεί στη δίνη του 'πολέμου ισχύος' που εξελίσσεται στη Red Bull Racing, παίρνοντας το μέρος της αυστριακής πλευράς και του Χέλμουτ Μάρκο - απέναντι από την πλευρά του Κρίστιαν Χόρνερ, που έχει την υποστήριξη του Ταϊλανδού μεγαλομετόχου της Red Bull Σαλέρμ Γιουβίντια.

Παρά τα διάφορα σενάρια που γράφονται, ανεπιβεβαίωτα στην πλειοψηφία τους, προς το παρόν φαντάζει παράλογο για τον Ολλανδό να αφήσει το ταχύτερο μονοθέσιο της F1 για χάρη της Mercedes F1 που αντιμετωπίζει μυριάδες προβλήματα τις τρεις τελευταίες σεζόν με μια σειρά από προβληματικά και ελλιπή σε ταχύτητα μονοθέσια.

Όμως, κανείς εξωτερικός παρατηρητής δεν γνωρίζει τι αληθινά συμβαίνει στο παρασκήνιο της Red Bull και αν όντως υπάρχουν -και πόσες- ρεαλιστικές πιθανότητες να αποφασίσει ο τρις πρωταθλητής να αποχωρήσει από το Μίλτον Κινς. Εξάλλου, πριν ηρεμήσουν λίγο να πνεύματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Χόρνερ είπε ότι η RBR δεν θα κρατήσει κανέναν παρά τη θέλησή του.

Red Bull Content Pool
O Μαξ Φερστάπεν με τον σύμβουλο της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο RED BULL CONTENT POOL


Μιλώντας στο αυστραλιανό κανάλι Fox Sports για τις σκέψεις του σχετικά με τον οδηγό που θα πάρει τη θέση του -απερχόμενου για τη Ferrari- Χάμιλτον το 2025, ο Βολφ είπε: Παρότι μας πήγε πίσω η απόφαση που έλαβε τόσο γρήγορα ο Λιούις, τώρα θέλω να πάρω το χρόνο μου. Έχουμε μια θέση ελεύθερη, τη μοναδική ελεύθερη στις μεγάλες ομάδες εκτός κι αν ο Μαξ αποφασίσει να φύγει [από τη Red Bull], οπότε η θέση δεν θα είναι ελεύθερη για εμάς.

Υπάρχουν ορισμένες επιλογές που είναι πολύ ενδιαφέρουσες, από το πολύ νεαρό σούπερ ταλέντο μέχρι κάποιους μεγαλύτερους που είναι πολύ έμπειροι. Αυτό δεν θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες, και θέλω να συνεχίσω να παρατηρώ την αγορά”, πρόσθεσε ο Αυστριακός.

Σε ερώτηση να επεκταθεί περισσότερο για το ενδεχόμενο της μεταγραφής του Φερστάπεν στη Mercedes F1, ο Βολφ ανέτρεξε στις επαφές που είχε με τον Γιός Φερστάπεν όταν ο Μαξ ήταν έφηβος, και βάσει αυτών είπε ότι αυτή “είναι μια σχέση που πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά δεν ξέρουμε πότε”.

Και παραδέχθηκε ότι ο 26χρονος Ολλανδός είναι η πρώτη του επιλογή για τη θέση: Ναι. Μπορείτε να δείτε ποιά είναι τα επίπεδα της απόδοσής του, αλλά δεν θέλω να αγνοήσω και τους άλλους. Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας και να αναρωτηθούμε 'τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε με αυτό το αυτοκίνητο;'.

Τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα, σχετικά με το ποιός θα έρθει στο δεύτερο αυτοκίνητο, και θα γίνει πιο εύκολο και για τον Τζορτζ [Ράσελ] που έχει τη δυναμική να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η ομάδα, αντί να ψάχνει κάποιο μαγικό τρικ με έναν εκπληκτικό οδηγό”.

Ο Φερστάπεν, συμπλήρωσε ο Βολφ, “είναι εξαιρετικός, αλλά θα του δίναμε ένα αυτοκίνητο δύστροπο, δύσκολο στη ρύθμιση και στην οδήγηση. Προτιμώ να κάνω ένα άλλο βήμα και να βγω να του πω 'να ένα αυτοκίνητο που μπορείς να οδηγήσεις και που επίσης είναι και γρήγορο'”.

Steve Etherington / Mercedes-Benz AG
Ο Τζορτζ Ράσελ στο GP Ιταλίας 2023 STEVE ETHERINGTON / MERCEDES-BENZ AG

Πάντως, υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να αποφασίσει η Mercedes F1 να ρίξει όλο το βάρος της στον Τζορτζ Ράσελ για τους μελλοντικούς τίτλους της F1, και έτσι να ρισκάρει να βάλει στο δεύτερο μονοθέσιο τον Αντρέα Κίμι Αντονέλι - τον εντυπωσιακό έφηβο της Ακαδημίας της, που φέτος συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Formula 2.

Ο Ράσελ είναι δεδομένος”, εξήγησε ο Βολφ. “Έχει τη θέση, υπήρξε μέρος του προγράμματος νέων οδηγών μας για πολύ καιρό. Ο λόγος για αυτό είναι ότι είναι σπουδαίος, οπότε όλα αφορούν στο δεύτερο μονοθέσιο. Νομίζω ότι εξαρτάται επίσης από το τι θα κάνει ο Μαξ.

Μετά έχουμε ένα νέο παιδί που αφήνει μεγάλες υποσχέσεις, και δεν θέλω να το φορτώσω με επιπλέον πίεση, αλλά δείχνει ότι μπορεί να γίνει ένας από τους σπουδαίους. Δεν θέλουμε και να τον 'πνίξουμε' βάζοντάς τον πολύ νωρίς σε μια F1, στα 17 του.

Οπότε έχουμε κάποιες επιλογές για εκείνον. Προφανώς υπάρχει και ο Φερνάντο [Αλόνσο] που είναι πολύ εντυπωσιακός, και ο Κάρλος [Σάινθ] είναι επίσης πολύ καλός. Οπότε υπάρχουν κάποιοι. Θα κάνω το παιχνίδι της νύφης, θα κάνω τον δύσκολο!”, πρόσθεσε ο Βολφ.

Mercedes-Benz AG
Αντρέα Κίμι Αντονέλι MERCEDES-BENZ AG


Δεν μπορώ να φανταστώ τον Λιούις στα κόκκινα”

Τέλος, μιλώντας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών του περασμένου Ιανουαρίου που οδήγησαν στην ανακοίνωση της 1ης Φεβρουαρίου για τη μεταγραφή του Λιούις Χάμιλτον στη Ferrari το 2025, ο Βολφ είπε ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα.

Νομίζω πως ήταν δύσκολο για εκείνον να μου το πει, διότι έφυγε για τις διακοπές των Χριστουγέννων μετά τη [γιορτή] ‘Mercedes forever’. Και φυσιολογικά αυτή είναι μια περίοδος που δεν μιλάμε πολύ, όλες τις άλλες μιλάμε κάθε μέρα”, εξήγησε ο Αυστριακός.

Αλλά μετά επέστρεψε και μου είπε, 'μπορούμε να πάμε για έναν καφέ;'. Έτσι ήρθε για τον καφέ, όπως κάθε φορά στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς, και μου είπε 'φεύγω για τη Ferrari'. Εγώ βλέπω τα θετικά, διότι τα χρόνια μας μαζί ήταν τόσο σπουδαία, και έχουμε ισχυρούς δεσμούς.

Δεν μπορώ να τον φανταστώ στα κόκκινα, δεν νομίζω ότι του πάνε! Του είπα, πρέπει να αποτυπώσεις στο μυαλό σου την εικόνα της πίσω πτέρυγάς μας, διότι αυτή θα είναι που θα βλέπεις”, κατέληξε αστειευόμενος ο Τότο Βολφ.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 MERCEDES F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ