FORMULA 1

"Σύννεφα" πάνω από τη Red Bull: Οι Αυστριακοί "συμβούλευσαν" τον Κρίστιαν Χόρνερ να παραιτηθεί

Ο διευθυντής της Red Bull Racing Κριστιάν Χόρνερ στο γκραν πρι της Αυστρίας | 10 Ιουλίου 2022
Ο διευθυντής της Red Bull Racing Κριστιάν Χόρνερ στο γκραν πρι της Αυστρίας | 10 Ιουλίου 2022 RED BULL CONTENT POOL

Ο γαλανός ουρανός σκοτεινιάζει πάνω από το Μίλτον Κινς, καθώς αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση της Red Bull "συμβούλευσε" τον διευθυντή της RBR Κρίστιαν Χόρνερ να παραιτηθεί από τη θέση του για την υπόθεση “απρεπούς συμπεριφοράς” κατά μέλους της ομάδας, για την οποία διερευνάται - όμως ο Βρετανός αρνήθηκε, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες “παρανοϊκές”.

Τη Δευτέρα (5/02) η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf έγραψε ότι ο Χόρνερ κατηγορείται από μέλος της Red Bull Racing για “απρεπή συμπεριφορά”, και ότι η διοίκηση της Red Bull έθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης σε εξωτερικό δικηγόρο.

Ο Χόρνερ, σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα The Daily Mail, έγινε έξαλλος με τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις “παρανοϊκές”, όμως η γερμανική Bild αναφέρει ότι οι κατηγορίες υποστηρίζονται από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων. Την ίδια ώρα, η βρετανική The Telegraph γράφει πως η κίνηση της Red Bull για τη διερεύνηση της υπόθεσης είναι προάγγελος σημαντικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, Βρετανοί δημοσιογράφοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το ζήτημα αυτό που βγήκε στην επιφάνεια έχει τις ρίζες του στον εσωτερικό “πόλεμο ισχύος” στην κορυφή της ομάδας που υφίσταται μεταξύ του Χόρνερ και του συμβούλου της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο. Έναν “πόλεμο” που δεν αποκλείεται να κοστίσει στον πρώτο τη θέση του στην ομάδα.

Ο Κρίστιαν Χόρνερ απολάμβανε την πλήρη στήριξη του ιδρυτή της Red Bull Ντίτριχ Μάτεσιτζ μέχρι τον θάνατο του Αυστριακού, τον Οκτώβριο του 2022. Μετά από την εξέλιξη αυτή, το 2023 βγήκαν στην επιφάνεια οι πρώτες -ανεπιβεβαίωτες- πληροφορίες ότι ο Βρετανός ήθελε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Red Bull Racing, εις βάρος του Χέλμουτ Μάρκο.

Red Bull Content Pool
Ο διευθυντής της RBR Κρίστιαν Χόρνερ (αριστερά) με τον σύμβουλο της Red Bull Χέλμουτ Μάρκο RED BULL CONTENT POOL

Σύντομα η Red Bull ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου της με τον Μάρκο μέχρι το τέλος του 2026 και το θέμα φάνηκε να λήγει εκεί. Όμως δεν έληξε, καθώς η Daily Mail γράφει πως “οι υπερασπιστές του Χόρνερ λένε ότι οι κατηγορίες είναι συκοφαντίες που στοχεύουν να τον καθαιρέσουν από τη θέση ισχύος του, σε μια προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο [της ομάδας] στο Σάλτσμπουργκ”, δηλαδή στην έδρα της Red Bull.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δίκτυο Sky Sports, ο Χόρνερ εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά στο Μίλτον Κινς - και θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Το απόγευμα της Δευτέρας (5/02) ο Βρετανός εκπροσώπησε κανονικά τη RBR στη συνεδρίαση της Επιτροπής F1 που συζητήθηκαν οι αλλαγές στους αγωνιστικούς κανονισμούς του 2024.

Όμως, αν η εξωτερική έρευνα της Red Bull αποδείξει με απτά στοιχεία ότι ο Χόρνερ ευθύνεται για όσα του προσάπτονται, είναι πολύ πιθανόν ότι η αυστριακή εταιρεία θα χρειαστεί να φτάσει στην αναπόφευκτη καθαίρεση του ανθρώπου που βρίσκεται περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον στη θέση του διευθυντή οποιασδήποτε ομάδας της Formula 1.

Η Red Bull δεν θα ρίσκαρε τη φήμη της δείχνοντας ότι ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές, με κάποιο ημίμετρο όπως την προσωρινή περιθωριοποίηση του Χόρνερ και τη μετέπειτα επαναφορά του στη διοίκηση της ομάδας.

Αναμφίβολα κάτι τέτοιο θα φέρει τριγμούς και θα αποσταθεροποιήσει την ομάδα που κυριάρχησε τη σεζόν του 2023, κερδίζοντας τα 21 από τα 22 GP της χρονιάς και φυσικά δια περιπάτου τα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών, με την RB20 - το πιο κυρίαρχο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1.

TAGS FORMULA 1 F1 RED BULL ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΧΟΡΝΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ