RALLY DAKAR

Ράλι Ντακάρ: O Έκστρομ της Audi ταχύτερος στις "κατατακτήριες"

Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool
Ο Ματίας Έκστρομ με το Audi RS Q e-tron στον "Πρόλογο" του Ράλι Ντακάρ 2024 MARCELO MARAGNI / RED BULL CONTENT POOL

Ο Ματίας Έκστρομ με το Audi RS Q e-tron στα αυτοκίνητα και ο Τόσα Σαρέινα της εργοστασιακής Honda στις μοτοσικλέτες ήταν οι ταχύτεροι στον “Πρόλογο” του Ράλι Ντακάρ 2024. Εκτός δεκάδας ο Νάσερ Αλ Ατίγια, στην 48η θέση ο Κάρλος Σάινθ.

Στη μικρή αυτή αγωνιστική δοκιμασία των 27 χιλιομέτρων γύρω από την Αλ’ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, ο Σουηδός πρώην αστέρας του DTM ήταν σχεδόν μισό λεπτό ταχύτερος από τον Σεθ Κιντέρο της εργοστασιακής Toyota και από τους Σεμπαστιάν Λεμπ και Μάρκος Μπαουγκάρτ που μοιράστηκαν την τρίτη θέση με τα δύο πρωτότυπα Hunter T1+- ο Γάλλος της ομάδας Bahrain Raid Xtreme και ο Βραζιλιάνος της ομάδας X Rally.

Η δοκιμασία αυτή, που ονομάζεται “Πρόλογος”, είναι κάτι σαν δοκιμές κατάταξης, καθώς οι 10 ταχύτεροι διαλέγουν τη θέση από την οποία θα εκκινήσουν στην πρώτη πλήρη ημέρα του αγώνα, αύριο Σάββατο (6/1).

Τον τέταρτο χρόνο σημείωσε ο αδερφός του Μάρκος Μπαουμγκαρτ, Κρίστιαν, της ίδιας ομάδας, που με τη σειρά του σημείωσε τον ίδιο χρόνο με τον αγέραστο Κριστόφ Χόλοβτσικ της άλλοτε κραταιάς X-Raid Mini.

Αντίθετα, πολλά από τα μεγάλα ονόματα του αγώνα έμειναν αρκετά πίσω: ο Στεφάν Πετερανσέλ της Audi σημείωσε τον 7ο χρόνο ένα δευτερόλεπτο μακριά από τα Hunter, ενώ ο Νάσερ Αλ Ατίγια με τη νέα του ομάδα -Bahrain Raid X-Treme- με ένα ακόμη αυτοκίνητο της Prodrive έμεινε στην 12η, καθώς ο πέντε φορές νικητής του αγώνα ήταν ένα λεπτό πιο αργός από τον Έκστρομ.

Το ντεμπούτο της Ford στο Ράλι Ντακάρ, με το τροποποιημένο Ranger από την M-Sport, ξεκίνησε με τον αξιοσέβαστο 17ο χρόνο του Νάνι Ρόμα, ενώ ο Κάρλος Σάινθ με το τρίτο Audi RS Q e-tron περιορίστηκε στην 28η θέση, έχοντας χάσει 2:18 λεπτά από την κορυφή. Ο πρώην νικητής του αγώνα Ζινιέλ ντε Βιγέρ, της Toyota, βρέθηκε ακόμα πιο πίσω, στην 69η θέση.

HONDA RACING CORPORATION (HRC)
Τόσα Σαρέινα, Honda CRF450 Rally HONDA RACING CORPORATION (HRC)


Στις μοτοσικλέτες, ο Ισπανός Τόσα Σαρέινα της αρμάδας της Honda ήταν ο ταχύτερος της ημέρας, με διαφορά 12’’ από τον Ντάνιελ Σάντερς της GasGas και 19’’ από τον Ρος Μπράντς της Hero. Ακολούθησαν, με διαφορά μικρότερη του μισού λεπτού από τον Σαρέινα, οι Αντριέν βαν Μπεβερέν, Λουτσιάνο Μπεναβίδες και Σαμ Σάντερλαντ των εργοστασιακών Honda, Husqvarna και GasGas αντίστοιχα.

Ο έτερος Μπεναβίδες και περσινός νικητής, Κέβιν της ΚΤΜ, ήταν σχεδόν ένα λεπτό πίσω και σημείωσε τον 9ο χρόνο, πίσω από τον ομόλογό του στην αυστριακή ομάδα Τόμπι Πράις και τον Πάμπλο Κιντανίγια της Honda. Από τις κορυφαίες συμμετοχές τον περισσότερο χρόνο (πάνω από 5 λεπτά) έχασε ο Σκάιλερ Χάους της Honda, που έμεινε στην 42η θέση.

Μετά από το σημερινό “Πρόλογο”, η πρώτη πλήρης αγωνιστική ημέρα του Ράλι Ντακάρ 2024 θα λάβει χώρα αύριο Σάββατο (6/1) από την Αλ Ούλα στην Αλ Χενακιγιάχ, όπου τους αγωνιζόμενους περιμένουν 414 αγωνιστικά χιλιόμετρα σε ηφαιστειακά εδάφη που εντάχθηκαν για πρώτη φορά φέτος στον αγώνα.

TAGS RALLY DAKAR ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ MOTORSPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ