FORMULA 1

Formula 1: Ο Σάινθ πήρε την Pole Position, ενώ ο Λεκλέρ που έκανε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο θα εκκινήσει 12ος

Ferrari driver Carlos Sainz, of Spain, drives during qualifications for the Formula One U.S. Grand Prix auto race at Circuit of the Americas, Saturday, Oct. 22, 2022, in Austin, Texas. (AP Photo/Eric Gay)
Κάρλος Σάινθ, GP ΗΠΑ 2022 AP

Ο Κάρλος Σάινθ έκανε τον ταχύτερο χρόνο και θα εκκινήσει πρώτος στο GP των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα qualifying που επισκιάστηκε από τον θάνατο του ιδρυτή και συνιδιοκτήτη της Red Bull, Ντίντριχ Μάτεσιτς.

Ο Κάρλος Σάινθ πήρε την pole position και θα εκκινήσει πρώτος στο GP ΗΠΑ την Κυριακή το βράδυ στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Η επιτυχία του Ισπανού και της Ferrari επισκιάστηκε ωστόσο από τον θάνατο του ιδρυτή και συνιδιοκτήτη της Red Bull, Ντίντριχ Μάτεσιτς.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Αυστριακού ήρθε περίπου μια ώρα πριν από την έναρξη του qualifying, με την ομάδα της Red Bull να καλεί κάθε μέλος του προσωπικού στη μονάδα φιλοξενίας της.

Ο Σάινθ πήρε την pole με χρόνο 1’34’’ 356, μόλις 0,065 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον team mate του Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος ωστόσο θα εκκινήσει 12ος με ποινή 10 θέσεων, καθώς αντικατέστησε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και άλλα εξαρτήματα στη Ferrari του.

Έτσι, δίπλα στον Σάινθ και στην πρώτη σειρά θα εκκινήσει ο Μαξ Φερστάπεν με χρόνο 0,092'' πίσω από τον Ισπανό, μπροστά από τους δύο οδηγούς της Mercedes, τον Λιούις Χάμιλτον στην 3η και τον Τζορτζ Ράσελ στην τέταρτη θέση εκκίνησης.

Ο Σέρτζιο Πέρεζ έκανε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο αλλά θα δεχθεί επίσης ποινή και θα ξεκινήσει τον αγώνα από την 9η θέση.

Η σειρά εκκίνησης του GP ΗΠΑ μετά τις ποινές έχει ως εξής:

  1. Κάρλος Σάινθ / Ferrari
  2. Μαξ Φερστάπεν / Red Bull
  3. Λιούις Χάμιλτον / Mercedes
  4. Τζορτζ Σάσελ / Mercedes
  5. Λανς Στρολ / Aston Martin-Mercedes
  6. Λάντο Νόρις / McLaren-Mercedes
  7. Βάλτερι Μπότας / Alfa Romeo-Ferrari
  8. Άλεξ Άλμπον / Williams-Mercedes
  9. Σέρτζιο Πέρεζ / Red Bull
  10. Σεμπάστιαν Φέτελ / Aston Martin-Mercedes
  11. Πιέρ Γκασλί / Alpha Tauri-Red Bull
  12. Σαρλ Λεκλέρ / Ferrari
  13. Γιούκι Τσουνόντα / Alpha Tauri-Red Bull
  14. Φερνάντο Αλόνσο / Alpine-Renault
  15. Κέβιν Μάγκνουσεν / Haas-Ferrari
  16. Ντάνιελ Ρικιάρντο / McLaren-Mercedes
  17. Εστεμπάν Οκόν / Alpine-Renault
  18. Μικ Σουμάχερ / Haas-Ferrari
  19. Γκουάνιου Τσόου / Alfa Romeo-Ferrari
  20. Νίκολας Λατίφι / Williams-Mercedes

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, ο Λανς Στρολ βρίσκεται στην 5η θέση εκκίνησης μετά από μια εντυπωσιακή επίδοση με την Aston Martin, μπροστά από τον Λάντο Νόρις με τη McLaren.

Ο Βάλτερι Μπότας έδειξε από την αρχή ότι σε αυτή την πίστα η Alfa Romeo με το νέο πακέτο αναβάθμισης έχει βελτιωθεί αρκετά, έτσι ώστε να πάρει την 7η θέση εκκίνησης. Βοήθησε βέβαια η ποινή 5 θέσεων στον Φερνάντο Αλόνσο ο οποίος έπεσε στην 14η θέση.

Την πρώτη δεκάδα στη σειρά εκκίνησης, πίσω από τον Πέρεζ, κλείνουν ο Άλεξ Άλμπον με τη Williams και ο Σεμπάστιαν Φέτελ με τη δεύτερη Aston Martin, παρότι οι δύο τους δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Q3.

Εντέκατος ξεκινά ο Πιέρ Γκασλί που αντιμετώπισε προβλήματα με τα φρένα στην 1η στροφή, ενώ ο Γκουάνιου Τσόου της Alfa Romeo στον ταχύτερο γύρο του ξεπέρασε τα όρια της πίστας, με αποτέλεσμα οι αγωνοδίκες να ακυρώσουν το χρόνο του. Έτσι, ο Κινέζος εκκινεί από τη 19η θέση, έπειτα από ποινή 5 θέσεων για αλλαγές στον κινητήρα.

Αρνητική έκπληξη είχαμε από τους Ντάνιελ Ρικιάρντο και Εστεμπάν Οκόν που αποκλείστηκαν στο Q1 και βρίσκονται στις θέσεις 16 και 17 αντίστοιχα.

Ήταν διασκεδαστικό, πολύ διασκεδαστικό”, ήταν τα πρώτα λόγια του Σάινθ για την επιτυχία του, προσθέτοντας: “Πολύ δύσκολα εκεί έξω με αυτούς τους ανέμους που έχουμε… αλλά κατάφερα να συνθέσω έναν καλό γύρο χωρίς λάθη και [να πάρω] την pole position που έκανε πολύ καιρό να έρθει, μετά από μερικά qualis στο στεγνό που πλησίασα πολύ αλλά δεν τα κατάφερα. Δεν πρόκειται να πω ψέματα, για αύριο καθώς η Red Bull είναι ακόμα φαβορί, νομίζω ότιγενικάέχουν τον καλύτερο ρυθμό αγώνα. Συνήθως μας κερδίζουν στον αγώνα γιατί ο Μαξ κάνει καλή δουλειά και η Red Bull έχει ένα πολύ καλό αυτοκίνητο σε ρυθμό αγώνα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να μείνουμε μπροστά αύριο και να κερδίσουμε, κάτι που θα ήταν ένας καταπληκτικός τρόπος να ξεκινήσουμε αυτούς τους τελευταίους τέσσερις αγώνες”.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΗΠΑ FERRARI RED BULL MERCEDES F1 MCLAREN ALPINE HAAS WILLIAMS ASTON MARTIN ALPHA TAURI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ