Ο Ράσελ για την κακοτυχία του στη μάχη του τίτλου: “Είναι σχεδόν για γέλια, εξαιρετικά απίθανο πια το πρωτάθλημα”

Ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes χαρακτήρισε “σχεδόν για γέλια” την κακοτυχία του μετά το GP του Μπαχρέιν στη Μαλαισία, όπου μια βλάβη στη μονάδα ισχύος (η δεύτερή του για φέτος) τού στέρησε την τρίτη θέση στο βάθρο προς το τέλος του αγώνα – και μαζί ορισμένες από τις τελευταίες του ελπίδες να γίνει πρωταθλητής της Formula 1 το 2026.
Ο Βρετανός εκκίνησε μόλις έβδομος στη Σεπάνγκ, όμως η σωστή επιλογή των ενδιάμεσων βρόχινων ελαστικών στην εκκίνηση στη νωπή πίστα και μια αστραπιαία “εκτόξευσή” του, τον ανέβασαν στη δεύτερη θέση στην πρώτη στροφή, πίσω από τον ομόλογό του, Κίμι Αντονέλι.
Ωστόσο, ο Ράσελ δέχθηκε την προσπέραση από τον Μαξ Φερστάπεν ήδη από τον έκτο γύρο, όμως η πρώτη περίοδος αυτοκινήτου ασφαλείας τού έδωσε την ευκαιρία να περάσει τον Αντονέλι από την εξωτερική της στροφής 5 στην επανεκκίνηση. Ο νεαρός Ιταλός, όμως, βρήκε τρόπο να επιστρέψει στη δεύτερη θέση μόλις οκτώ γύρους αργότερα.
Παρότι αργότερα έχασε την επαφή με τους Φερστάπεν-Αντονέλι, το δεύτερο Όχημα Ασφαλείας προς το τέλος έδωσε στον Ράσελ την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη. Δεν πρόλαβε να το κάνει, καθώς μια βλάβη στη μονάδα ισχύος τον έθεσε εκτός αγώνα πριν από την τελευταία επανεκκίνηση.
“Είναι σχεδόν για γέλια”, δήλωσε με πικρία ο Τζορτζ Ράσελ στο Sky Sports F1 μετά την τρίτη εγκατάλειψή του φέτος – τη δεύτερη που οφειλόταν αποκλειστικά σε τεχνικό πρόβλημα. “Είναι πέρα από κάθε απογοήτευση. Απλώς, έχει συμβεί τόσες πολλές φορές αυτή τη σεζόν.
Φυσικά, είναι πραγματικά κρίμα, αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Το βάθρο, φυσικά, έμοιαζε σχεδόν βέβαιο. Σταθερός αγώνας, όχι εκπληκτικός αγώνας, αλλά σταθερός. Δεν είναι η πρώτη φορά, οπότε έχω συνηθίσει αρκετά αυτό το συναίσθημα και, ας πούμε, αυτές τις ερωτήσεις”, πρόσθεσε ο 29χρονος.
Ο Βρετανός απέφυγε να πει ότι ο τίτλος έχει χαθεί, όμως η εκτίμησή του παραμένει δυσοίωνη. Η υστέρησή του από τον Αντονέλι στην κορυφή του πρωταθλήματος έχει φτάσει, για πρώτη φορά φέτος, τους 84 βαθμούς.
“Δεν χρειάζεται να πω ότι νομίζω πως έχει χαθεί ή οτιδήποτε τέτοιο”, συνέχισε. “Αλλά, φυσικά, είναι εξαιρετικά απίθανο και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήξερα ότι, αν ήθελα να επιστρέψω στη μάχη, χρειαζόμουν την τύχη με το μέρος μου. Δυστυχώς, δεν είχα την τύχη με το μέρος μου.
Οπότε, μια απώλεια τριών βαθμών σήμερα, επειδή ήμουν πίσω από τον Κίμι, μετατράπηκε σε απώλεια 18 βαθμών. Φυσικά, αν το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί στην άλλη πλευρά, θα ήταν κέρδος 18 βαθμών. Οπότε, ναι, είναι πραγματικά κρίμα. Είναι πραγματικά κρίμα, αλλά έτσι είναι τα πράγματα”, κατέληξε ο Ράσελ.
Μιλώντας για το συμβάν του Βρετανού, ο διευθυντής της Mercedes F1, Τότο Βολφ, δήλωσε ότι το GP του Μπαχρέιν στη Μαλαισία ήταν μία από τις “χειρότερες εμπειρίες” του σε προσωπικό επίπεδο.
“Είμαι απίστευτα εκνευρισμένος”, δήλωσε ο Αυστριακός στο Sky. “Δεν βρίσκομαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Δεν είχαμε την ταχύτητα που ελπίζαμε να έχουμε πριν από το Σαββατοκύριακο, οπότε υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να ανακάμψουμε, κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε.
Στη συνέχεια, ο αγώνας κυριολεκτικά πήγε, αν σκεφτείς τη μάχη με τον Λιούις [Χάμιλτον] πίσω, εναντίον μας. Είχαμε τόσο μεγάλο πλεονέκτημα, ένα VSC, δύο αυτοκίνητα ασφαλείας. Εννοώ, δεν θα μπορούσες να είσαι πιο άτυχος.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε και τη βλάβη στη μονάδα ισχύος με τον Τζορτζ λίγους γύρους πριν από το τέλος, κάτι που είναι τρομερό για το πρωτάθλημά του και καθόλου καλό για τους βαθμούς μας στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.
Είναι αυτό το γενικότερο ζήτημα με τις εγκαταλείψεις, που θα μπορούσε να μας κοστίσει ακριβά και στους υπόλοιπους επτά αγώνες. Ένα πρωτάθλημα μπορεί πολύ γρήγορα να στραφεί εναντίον σου ή υπέρ σου αν έχεις μια εγκατάλειψη και γι’ αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό” πρόσθεσε ο Βολφ.
Όταν ρωτήθηκε πώς θα συσπειρώσει την ομάδα μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, κατέληξε: “Νομίζω ότι έχουμε ένα καλό σχέδιο δράσης. Ο Τζέιμς [Άλισον, τεχνικός διευθυντής] έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης μαζί με την ηγετική του ομάδα.
Αυτό ανεβάζει τη διάθεσή μου, γιατί γνωρίζω ότι έχουμε μια τόσο σπουδαία ομάδα ανθρώπων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την HPP, θα το τακτοποιήσουν. Αυτό μου δίνει πραγματική ανακούφιση αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας ότι είναι οι καλύτεροι και ότι θα βρουν μια λύση. Και πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε δυνατοί”.