O Αλόνσο προ των πυλών του Ράλι Ντακάρ 2027, με πρωτότυπο της Aston Martin που κατασκευάζει η Prodive

Πληθαίνουν οι πληροφορίες από την Ισπανία ότι ο Φερνάντο Αλόνσο θα συμμετάσχει στο επερχόμενο Ράλι Ντακάρ, τον Ιανουάριο του 2027, με το αγωνιστικό πρωτότυπο (πρώην Dacia Sandrider) που κατασκευάζει η Prodrive για την Aston Martin. Φέρεται να απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές για τη συμφωνία, που θα επαναφέρει τον Ισπανό στο διασημότερο Rally-Raid του κόσμου.
Ο δις πρωταθλητής της Formula 1 -και οδηγός της Aston Martin F1- πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισπανικής ιστοσελίδας SoyMotor.com, να ξεκινήσει άμεσα τις δοκιμές με το πρωτότυπο του Ντακάρ, ενώ συνοδηγός του αναμένεται να είναι και πάλι ο πολύπειρος πέντε φορές νικητής του Ντακάρ (με μοτοσικλέτες), Μαρκ Κομά.
Προς το παρόν, βεβαίως, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Όμως, τα ίδια τα σχόλια του Αλόνσο πριν από το GP του Μπαχρέιν στη Μαλαισία ενίσχυσαν τη σχετική φημολογία. Ο 45χρονος δήλωσε, όταν ανακοινώθηκε η επέκταση του συμβολαίου του με την Aston Martin F1 για το 2027, ότι μπορεί να υπάρξουν “περισσότερες εκπλήξεις τις επόμενες εβδομάδες” – προσθέτοντας ότι θέλει να “βρει τα όρια του τι είναι δυνατό”.
Το Ράλι Ντακάρ του 2027 διεξάγεται το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, στη Σαουδική Αραβία, πολύ πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις του Αλόνσο στη F1 – η σεζόν των 24 αγώνων του 2027 ξεκινά τον Μάρτιο.
Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του Αλόνσο στον φημισμένο αγώνα, μετά το 2020 – οπότε στο “βάπτισμα του πυρός” του στο σκληρότερο ράλι του κόσμου κατέκτησε την 13η θέση, επίσης με τον Κομά στο διπλανό του μπάκετ.
Το αυτοκίνητο με το οποίο θα αγωνιστεί στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας θα είναι προδιαγραφών της κορυφαίας κατηγορίας Τ1+. Συγκεκριμένα, θα είναι βασισμένο στο πρωτότυπο του πρώην Dacia Sandrider, το οποίο το 2027 θα ανακατασκευαστεί και θα μετονομαστεί σε Aston Martin.
Η συνεργασία της Aston Martin με την Prodrive δεν είναι κάτι καινούργιο. Η βρετανική μάρκα συνεργάζεται με την ομάδα του Ντέιβιντ Ρίτσαρντς στους αγώνες GT από το 2004. Μάλιστα, οι σημερινές Aston Martin Vantage GT3 και GT4 σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την Prodrive, η οποία παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη στις ομάδες που αγωνίζονται με αυτά τα αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, η συνεργασία Aston Martin-Prodrive έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στους αγώνες αντοχής και GT. Σε αυτές περιλαμβάνονται νίκες κατηγορίας στις 24 Ώρες του Le Mans και της Daytona, καθώς και αρκετοί τίτλοι στο WEC τόσο σε επίπεδο οδηγών όσο και ομάδων.
Η Prodrive ήταν η εταιρεία που δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια το BRX, ένα πολλά υποσχόμενο πρωτότυπο που όμως δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει το Ντακάρ με αυτή την ονομασία. Το BRX, μετά τη συνεχή εξέλιξή του και την είσοδο του ομίλου Renault με τη μάρκα Dacia στο θεσμό, εξελίχθηκε στο Dacia Sandrider που κέρδισε το Ράλι Ντακάρ 2026 με τον Νάσερ Αλ-Ατίγια.
Η αποχώρηση της Dacia ως επίσημου κατασκευαστή, σε συνδυασμό με τον επιδέξιο χειρισμό των όρων της συμφωνίας τους, οδήγησε τον Ντέιβιντ Ρίτσαρντς και την Prodrive στην ανάκτηση τουλάχιστον δύο αυτοκινήτων που ήταν προηγουμένως Dacia και πλέον διαθέτουν μαύρο χρώμα, έτοιμα να μετατραπούν σε Aston Martin.
Πέραν του Ντακάρ, ο Αλόνσο στη Μαλαισία άφησε ανοιχτή τη συμμετοχή του και σε άλλες μορφές του παγκόσμιου μότορσπορ. Η επιστροφή στις 24 Ώρες του λεΜάν είναι εξίσου εύκολη από πλευράς προγραμματισμού, καθώς δεν συμπίπτει με κάποιο GP της F1 του 2027.
Η αγωνιστική Valkyrie της Aston Martin αγωνίζεται ήδη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA (WEC) και θα επιστρέψει στο ΛεΜάν τον Ιούνιο του 2027, ενώ το GP Πορτογαλίας της F1 διεξάγεται το Σαββατοκύριακο που θα ακολουθήσει τον γαλλικό αγώνα αντοχής στις όχθες του ΛαΣαρτέ.
Ο Αλόνσο, θυμίζουμε, κέρδισε τις 24 Ώρες του ΛεΜάν το 2018 και το 2019 με την Toyota και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι μια επιστροφή, πιθανώς μέσω της Aston Martin, εξακολουθεί να τον ενδιαφέρει.
Τέλος, ίσως να μην αποκλείεται στο μέλλον και η επιστροφή του Ισπανού στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης, όπου έχει συμμετάσχει -ανεπιτυχώς- δύο φορές, το 2017 και το 2020.
Το γεγονός ότι αυτή η νίκη του λείπει για το περιβόητο “triple crown” (νίκες στο Μονακό GP, στις 24 Ώρες του ΛεΜάν και στον Indy500) του παγκόσμιου μότορσπορ, ίσως να είναι ένα μεγάλο δέλεαρ για να επιστρέψει ο Ισπανός στο μέλλον στις ΗΠΑ.
Προς το παρόν, ωστόσο, μάλλον φαντάζει δύσκολο, καθώς η Aston Martin δεν έχει ομάδα εκεί, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με κάποια άλλη ομάδα που ήδη δραστηριοποιείται στο πρωτάθλημα IndyCar.
Πέραν του Αλόνσο, θυμίζουμε, και ο Μαξ Φερστάπεν διερευνά τη ζωή πέρα από τη F1: ο οδηγός της Red Bull αναμένεται να αγωνιστεί με μια Mercedes-AMG GT3 στο Πορτιμάο στις 17 Οκτωβρίου 2026, στο πλαίσιο του γεμάτου προγράμματός του με αγώνες GT γύρω από το ημερολόγιο της F1. Ωστόσο, προς το παρόν έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του στις 24 Ώρες του ΛεΜάν το 2027.