FORMULA 1

GP Ιταλίας, κατατακτήριες: Η μεγάλη απάντηση του Μπότας

Ο Βαλτέρι Μπότας στο GP Ιταλίας
Ο Βαλτέρι Μπότας στο GP Ιταλίας PHOTO CREDITS: ASSOCIATED PRESS

Ο Βάλτερι Μπότας απάντησε στον παραγκωνισμό του από τη Mercerdes για το 2022 με έναν συγκλονιστικό γύρο στις δοκιμές κατάταξης του Ιταλικού GP, που του χάρισε την πρώτη θέση της εκκίνησης για τον μικρό αγώνα Sprint Qualifying του Σαββάτου (11/9).

Η "απάντηση" του Μπότας ήρθε με τρόπο εμφατικό, και ανάλογο της διαφοράς της Mercedes W12 από την RB16Β-Honda στην πίστα της Μόντσα.

Το δίδυμο της πρωταθλήτριας -καθώς ο Χάμιλτον ήταν για 96 χιλιοστά στη δεύτερη θέση- άφησε 4 δέκατα μακριά τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός, μάλιστα, απειλήθηκε και από τις McLaren, δεδομένου ότι οι Λάντο Νόρις και Ντάνιελ Ρικιάρντο έφτασαν στα 23 και χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Ολλανδό.

Με τον εντυπωσιακό, και πάλι, Πιέρ Γκασλί κλείνει η τρίτη σειρά της εκκίνησης, και με τις δύο Ferrari των Κάρλος Σάινθ και Σαρλ Λεκλέρ η τέταρτη του αυριανού Sprint Qualifying. Θυμίζουμε ότι στον 14ο φετινό αγώνα της Formula 1 δοκιμάζεται και πάλι αυτή η πειραματική δομή του τριημέρου.

Το Sprint Qualigying θα είναι ένας μικρός αγώνας 18 γύρων, χωρίς πιτ-στοπ, και θα ξεκινήσει στις 17:30 αύριο το απόγευμα με τη σειρά εκκίνησης που προέκυψε από τις αποψινές δοκιμές κατάταξης. Το αποτέλεσμα του μικρού αυτού αγώνα θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης του κανονικού GP, στις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής (12/9). Επίσης, θα βραβεύσει τους τρεις πρώτους με 3-2-1 βαθμούς αντίστοιχα.

"Αισθάνεσαι τόσο ωραία όταν πετυχαίνεις έναν καλό γύρο, και ήταν ωραία που κάποιος (σ.σ.: ο Γκασλί) μου έδωσε ένα αεροδυναμικό κενό επιτέλους", είπε ο Μπότας.

"Αισθάνομαι καλά και άνετα με την εξασφάλιση του μέλλοντός μου επιτέλους. Το αυτοκίνητο δίνει τόσο ωραία αίσθηση, και εστιάζουμε στον αυριανό Sprint αγώνα, για να πάρουμε τους μέγιστους βαθμούς και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε την Κυριακή".

Το τελευταίο σχόλιο του Φινλανδού έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα εκκινήσει το GP της Κυριακής από την τελευταία θέση - λόγω πολλαπλών ποινών θέσεων στην εκκίνηση που έχει δεχθεί για την αντικατάσταση τμημάτων του κινητήρα του. Παρόλα αυτά, στο αυριανό Sprint Qualifying θα εκκινήσει πρώτος.

Ο Χάμιλτον τόνισε: "Κάθε βαθμός μετράει. Συγχαρητήρια στον Βάλτερι, ήταν μια τεράστια επίδοση. Για εμάς έδειχναν καλά τα πράγματα μέχρι τότε, αλλά ήταν ταχύτερος και δεν κατάφερα να πιάσω το χρόνο του", και ο Φερστάπεν συμπλήρωσε: "Για εμάς αυτή η πίστα πάντοτε ήταν γνωστό πως θα ήταν δύσκολη. Ανακάμψαμε καλά στη διάρκεια των δοκιμών κατάταξης, και είμαι χαρούμενος που είμαι τρίτος. Στον αγώνα περιμένω ότι θα είμαι πιο κοντά".

Η "χαρά" του Φερστάπεν έγκειται στο γεγονός ότι η RBR αισθανόταν απόλυτα ευάλωτη απέναντι στις McLaren σήμερα - δεδομένου ότι τα πορτοκαλί μονοθέσια ήταν ταχύτερα από τη Red Bull στις δύο πρώτες περιόδους των δοκιμών κατάταξης.

Για αυτό το λόγο, η ομάδα του Μίλτον Κινς "επιστράτευσε" τον Σέρχιο Πέρεθ, ώστε να δημιουργήσει ένα κενό αέρος εμπρός από τον Φερστάπεν στον γρήγορο γύρο και των δύο. Ο Μαξ βγήκε ωφελημένος από αυτό, αλλά ο Μεξικανός -σύμφωνα με τον Κρίστιαν Χόρνερ- έχασε περίπου μισό δευτερόλεπτο, και έτσι κατέληξε στην 9η θέση.

Είναι απολύτως κρίσιμο για τον Φερστάπεν, άλλωστε, να μείνει στον αυριανό και στον μεθαυριανό αγώνα μπροστά από τις McLaren, για να μην χάσει περισσότερο έδαφος από τον Χάμιλτον σε μια πίστα που ευνοεί τις Mercedes.

Ο ρεαλιστικός στόχος του Ολλανδού για αυτό το τριήμερο δεν είναι κανένας άλλος από την δεύτερη θέση, πίσω από τον Χάμιλτον - ελλείψει και του Μπότας που φαντάζει δύσκολο να ανελιχθεί από την τελευταία στη δεύτερη θέση. Αλλά ίσως όχι ακατόρθωτο.

Αρνητική έκπληξη ήταν η απουσία των Aston Martin και Alpine από την πρώτη δεκάδα, μετά τη μεσημεριανή τους ταχύτητα - αλλά, βέβαια, ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν ο αστέρας του Sprint Qualifying στο Σίλβερστοουν.

Αντίθετα, απολύτως θετική ήταν η έκπληξη του Αντόνιο Τζιοβινάτσι, που έβαλε την Alfa Romeo -μέσα στην πατρίδα τους- για δεύτερη φορά στην πρώτη δεκάδα της εκκίνησης, και έκανε για μία ακόμη φορά σαφές πόσο αξίζει τη θέση δίπλα στον Μπότας στην ομάδα του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι στις σημερινές δοκιμές κατάταξης οι οδηγοί ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν όποια ελαστικά ήθελαν, και το ίδιο ισχύει και για το αυριανό Sprint Qualifying και για τον αγώνα της Κυριακής. Ο μόνος περιοριστικός παράγοντας είναι ο αριθμός των διαθέσιμων σετ μαλακών ελαστικών.

Τα αποτελέσματα του GP Ιταλίας:

Τα αποτελέσματα των προκριματικών της Formula 1 στο GP Ιταλίας
Τα αποτελέσματα των προκριματικών της Formula 1 στο GP Ιταλίας PHOTO CREDITS: FORMULA 1


TAGS FORMULA 1 ΒΑΛΤΕΡΙ ΜΠΟΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ