FORMULA 1

Formula 1: Πώς μπορεί ο Φερστάπεν να κερδίσει τον τίτλο της στη Σιγκαπούρη

Ο Μαξ Φερστάπεν πανηγυρίζει στη Μόντσα
Ο Μαξ Φερστάπεν πανηγυρίζει στη Μόντσα 2022 AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Το επόμενο GP της Formula 1, στη Σιγκαπούρη (στις 2 Οκτωβρίου), είναι το πρώτο φετινό match-point του Μαξ Φερστάπεν για την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού του παγκόσμιου πρωταθλήματος - και εξετάζουμε τα σενάρια που μπορεί να συμβεί αυτό στο ασιατικό λιμάνι.

Με την απόλυτη κυριαρχία της Red Bull RB18 και του ίδιου του Ολλανδού στα τέσσερα τελευταία φετινά GP, ο Φερστάπεν έχει αυξήσει τη διαφορά του στην κορυφή του πρωταθλήματος στους 116 βαθμούς από τον Σαρλ Λεκέρ της Ferrari - και ενώ απομένουν έξι αγώνες για το τέλος της φετινής σεζόν.

Ο πρώτος από αυτούς τους έξι είναι το GP Σιγκαπούρης, στις 2 Οκτωβρίου. Αν ο Ολλανδός πετύχει εκεί την έκτη διαδοχική του νίκη, και 12η φετινή, υπάρχει για τον 24χρονο η πιθανότητα να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον φετινό back-to-back τίτλο του.

Μαθηματικές -και μόνο- ελπίδες διατηρούν για το πρωτάθλημα τόσο ο ομόλογός του Φερστάπεν στη RBR Σέρτζιο Πέρεζ (-125 βαθμοί) όσο και ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes (-132 βαθμοί).

Σε κάθε GP η νίκη δίνει 25 βαθμούς, ο ταχύτερος γύρος του αγώνα έναν βαθμό, και η νίκη στον αγώνα Sprint 8 βαθμούς. Για φέτος απομένει μόνο ένας από τους τρεις συνολικά αγώνες Sprint, στο GP του Ιντερλάγκος στη Βραζιλία.

Με απλά λόγια και χωρίς πολλές μαθηματικές πράξεις, ο Φερστάπεν θα εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στη Μαρίνα Μπέι της Σιγκαπούρης αν κερδίσει 22 παραπάνω βαθμούς από τον Λεκλέρ, 13 από τον Πέρεζ και 6 από τον Ράσελ.

Κατά συνέπεια, για να κατακτήσει τον τίτλο ο Φερστάπεν πρέπει, απαραιτήτως, να κερδίσει στη Σιγκαπούρη. Αλλά αυτό δεν αρκεί: πρέπει ο Λεκλέρ να έχει μπελάδες, και να τερματίσει στην 9η θέση ή πιο πίσω ή να εγκαταλείψει. Ταυτόχρονα, πρέπει ο Πέρεζ να τερματίσει στην 4η θέση ή πιο πίσω, και χωρίς να σημειώσει τον ταχύτερο γύρο.

Στην περίπτωση αυτή, ο Φερστάπεν θα έχει 139 βαθμούς διαφορά από τον Λεκλέρ, ενώ θα απομένουν συνολικά 138 βαθμοί αν κάποιος κυριαρχήσει κερδίζοντας και τα πέντε GP, σημειώνοντας τους πέντε ταχύτερους γύρους και κατακτώντας επίσης και τη νίκη στον αγώνα Sprint του Ιντερλάγκος.

Αν ο Φερστάπεν κερδίσει στη Σιγκαπούρη και σημειώσει και τον ταχύτερο γύρο, τότε έχει την πολυτέλεια να γίνει πρωταθλητής ακόμα κι αν ο Λεκλέρ τερματίσει στην 8η θέση ή κάτω. Και πάλι, βεβαίως, θα πρέπει ο Πέρεζ να τερματίσει στην 4η και κάτω.

Κατά συνέπεια, φαίνεται πολύ πιο πιθανό το σενάριο για εξασφαλίσει ο Φερστάπεν το φετινό πρωτάθλημα στον αμέσως επόμενο αγώνα, στο GP Ιαπωνίας. Ο Ολλανδός θα πρέπει μετά τον αγώνα της Σουζούκα να έχει προβάδισμα 112 βαθμούς από τον δεύτερο για να το πετύχει.

Και αυτή θα είναι μια πολύ ευτυχής συγκυρία για την ιαπωνική Honda, και για τη συνεργασία της με τη Red Bull Racing για την προμήθεια κινητήρων. Ειδικά αν συνδυαστεί με την κατάκτηση και του τίτλου κατασκευαστών από τη RBR στη Σουκούκα - που, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να τελειώσει μαθηματικά στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ