FORMULA 1

Formula 1: Πόλεμος RBR και Aston Martin για την "πράσινη" Red Bull

Η Aston Martin
Η Aston Martin ASTON MARTIN F1 MEDIA

Η Red Bull Racing εξέφρασε την ανησυχία της για τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας της στην Aston Martin, όταν η τελευταία παρουσίασε στις πρώτες δοκιμές της Βαρκελώνης την βαρέως ανασχεδιασμένη AMR22. Μετά από έρευνα, ωστόσο, η FIA δεν διαπίστωσε τίποτα παράνομο.

Όταν η ανασχεδιασμένη Aston Martin AMR22 βγήκε από το γκαράζ της ομάδας στην πίστα της Βαρκελώνης για τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του 6ου φετινού αγωνιστικού τριημέρου της Formula 1, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, έγινε αμέσως σαφής η ομοιότητά της -ειδικά στους πλευρικούς αεραγωγούς- με τη φετινή Red Bull RB18.

Ο ευρύτατος ανασχεδιασμός της AMR22 περιλαμβάνει, πέραν των νέων αεραγωγών, και καινούριο δάπεδο, αλλαγές στο κάλυμμα του κινητήρα και ειδικά στους αεραγωγούς του συστήματος ψύξης, καθώς και ανανεωμένη πίσω πτέρυγα και προστατευτικό του κόκπιτ (Halo).

Πολύ σύντομα, μιλώντας στο BBC, ο διευθυντής της RBR Κρίστιαν Χόρνερ έσπευσε να χαρακτηρίσει την AMR22 "κλώνο" της RB18 και εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη παράνομη μεταφορά δεδομένων από το Μίλτον Κινς στο κοντινό εργοστάσιο της Aston Martin F1 στο Σίλβερστοουν.

Η Aston Martin
Η Aston Martin ASTON MARTIN F1 MEDIA

"Είναι διαφορετικό αν απλά δίνεις την εντολή στην ομάδα σου να πετύχει έναν παρεμφερή κλώνο του αυτοκινήτου μας. Ορισμένοι άνθρωποι μετακινήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο, και αυτό που δεν μπορείς να ελέγξεις είναι τι μεταφέρουν μέσα στο κεφάλι τους", είπε ο Βρετανός.

"Αλλά αυτό που θα μας ανησυχούσε ιδιαίτερα θα ήταν αν τυχόν έχει αλλάξει χέρια με οποιονδήποτε τρόπο κάποια πνευματική μας ιδιοκτησία. Εδώ είναι που βασιζόμαστε στη FIA να κάνει τη δουλειά της. Έχει πρόσβαση στα πάντα και θα βασιστούμε βαρέως σε εκείνη για να διασφαλίσει ότι καμία πνευματική ιδιοκτησία της Red Bull δεν έχει βρει το δρόμο προς αυτό το αυτοκίνητο", κατέληξε ο Χόρνερ.

Ως αποτέλεσμα, η FIA έσπευσε να εξετάσει αν και κατά πόσο η νέα AMR22 παραβιάζει τους κανονισμούς που θεσπίστηκαν πέρσι για την απαγόρευση μεταφοράς σχεδίων ή και ολόκληρων εξαρτημάτων από ομάδα σε ομάδα, καθώς και την απαγόρευση χρήσης καμερών και λογισμικού που επιτρέπουν το σκανάρισμα άλλων μονοθεσίων και μετατρέπουν τις φωτογραφίες σε ψηφιακά σχεδιαστικά δεδομένα ακριβείας.

Η Aston Martin
Η Aston Martin ASTON MARTIN F1 MEDIA

Πολύ σύντομα η FIA ανακοίνωσε ότι η έρευνά της κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ανασχεδιασμένη Aston Martin AMR22 δεν έχει τίποτα παράνομο. Όμως ανέφερε η Ομοσπονδία, το συγκεκριμένο άρθρο των κανονισμών "επιτρέπει στα σχέδια των μονοθεσίων να έχουν επιρροές από εκείνα του ανταγωνισμού, όπως συνέβαινε πάντοτε στη Formula 1".

Η ανακοίνωση της Aston Martin, που ακολούθησε εκείνη της FIA, ανέφερε μεταξύ άλλων πως "μοιραστήκαμε τις λεπτομέρειες της (σχεδιαστικής) αναβάθμισής μας με τους τεχνικούς της FIA. Έχοντας αναλύσει τα δεδομένα και τις διαδικασίες, η FIA επιβεβαίωσε γραπτώς ότι η αναβάθμισή μας προέκυψε από νόμιμη ξεχωριστή εργασία σε σύμπνοια με τους τεχνικούς κανονισμούς".

TAGS FORMULA 1 F1 ASTON MARTIN RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ