FORMULA 1

Formula 1: Ο Βασέρ στην αντεπίθεση για τις φήμες Λεκλέρ - Mercedes

Ο Σαρλ Λεκλέρ
Ο Σαρλ Λεκλέρ AP IMAGES

Ο Φρεντ Βασέρ, διευθυντής της Scuderia Ferrari, τήρησε στάση ισχύος όταν ρωτήθηκε στο Μπακού για τις φήμες περί συνομιλιών του Σαρλ Λεκλέρ με τη Mercedes F1, λέγοντας ότι και ο ίδιος ο Μονεγάσκος συμβάλλει στην απόδοση της ιταλικής ομάδας. Πλήρης διάψευση των σεναρίων από τον Λεκλέρ.

Στην έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες περί τηλεφωνικών συνομιλιών του Σαρλ Λεκλέρ με τον διευθυντή της Mercedes F1 Τότο Βολφ για την ενδεχόμενη μετακίνηση του Μονεγάσκου από το Μαρανέλο στο Μπράκλεϊ, σε περίπτωση αποχώρησης του Λιούις Χάμιλτον (που μένει ελεύθερος στο τέλος του 2023), ο Μονεγάσκος είπε πως "υπόσχεται" ότι δεν έχουν υπάρξει τέτοιου είδους επαφές - και συμπλήρωσε "όχι μέχρι στιγμής".

Όμως, ο διευθυντής της Scuderia Φρεντερίκ Βασέρ αντιμετώπισε τις ερωτήσεις με πυγμή, κάνοντας σαφές πως οι συνομιλίες του για την επέκταση του συμβολαίου της ιταλικής ομάδας με τον Λεκλέρ θα ξεκινήσουν όταν έρθει η ώρα, αργότερα στη φετινή σεζόν.

Σε ερώτηση αν υπό τις φήμες των συνομιλιών Λεκλέρ-Mercedes ξεκίνησαν και οι επαφές του ίδιου του Βασέρ με τον Μονεγάσκο, ο Γάλλος αποκρίθηκε "όχι, σας το είπα ήδη πως θα ξεκινήσουν στη διάρκεια της σεζόν. Έχει συμβόλαιο μαζί μας για παραπάνω από ένα χρόνο από τώρα, και έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε. Και δεν φοβάμαι καθόλου. Δεν είναι ακόμη η σωστή στιγμή για κάτι τέτοιο".

Όμως, η πιο ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Γάλλου διοικητή της Scuderia ήταν τα λεγόμενά του ότι ο Λεκλέρ "συμβάλλει και αυτός στην απόδοση της Ferrari", ενώ μέσω της φημολογίας ότι η φτωχή μέχρι στιγμής απόδοση της SF-23 είναι αυτή που γεννά στο μυαλό του Μονεγάσκου στις σκέψεις φυγής.

"Αλλά, ξέρετε, είναι κι αυτός μέρος του όλου προγράμματος. Δεν είναι θεατής σε όλο αυτό. Εμπλέκεται στην εξέλιξη της ομάδας, είναι μέρος της εξέλιξης διότι εξελίσσει και τον εαυτό του. Συμβάλλει στην απόδοση, εντός και εκτός πίστας. Κι όσο παίζει το ρόλο του, είμαστε σε καλό δρόμο. Μου αρέσει [ο εκνευρισμός του Λεκλέρ για την απόδοση της Ferrari]. Ειλικρινά, το συζητήσαμε και για μένα ο εκνευρισμός είναι κάτι θετικό", συμπλήρωσε ο Βασέρ.

Η δυναμική απάντηση του Βασέρ, επίσης, είχε και μια τρίτη πτυχή: το χτίσιμο μιας ομάδας πάνω στον Λεκλέρ, παρότι μέχρι στιγμής ούτε ο Γάλλος έχει αφήσει να φανεί ότι δίνει ξεκάθαρα το χρίσμα της ομάδας στο Μονεγάσκο έναντι του Κάρλος Σάινθ. Κι αυτό αποδείχθηκε στον φετινό αγώνα της Τζέντα, όπου ο Βασέρ αρνήθηκε να δώσει την εντολή στον Ισπανό να παραχωρήσει τη θέση του στον αρκετά ταχύτερο -όλο το τριήμερο- Λεκλέρ.

Παρόλα αυτά, ο Βασέρ τόνισε: "Είναι αλήθεια πως κάθε ομάδα χτίζεται γύρω από τον οδηγό. Αν δείτε τα τελευταία 20 χρόνια, ή και περισσότερα, όλες οι επιτυχημένες ιστορίες στη F1 χρειάστηκαν χρόνο αλλά όλες ήταν χτισμένες γύρω από έναν οδηγό. Αυτό έγινε με τον Λιούις στη Mercedes, αλλά και πιο πριν με τον [Μίκαελ] στη Ferrari, έγινε με τον Αλόνσο στη Renault, έγινε παντού - και στη Red Bull. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα.

Αναμφίβολα ο Σαρλ είναι σημαντικός πυλώνας της απόδοσής μας και πρέπει να παίξει το ρόλο του, στο αυτοκίνητο, εκτός αυτοκινήτου, να συμβάλλει στην απόδοση. Και παρέχει την πλήρη του υποστήριξη σε αυτή την πτυχή της δουλειάς, ενώ είμαι πεπεισμένος ότι έχει και μια προσωπική δέσμευση σε αυτό και ο ίδιος".

Ο ίδιος ο Λεκλέρ, όταν ρωτήθηκε στο Μπακού για τη φημολογία για το φλερτ με τη Mercedes και αν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βολφ απάντησε "όχι, όχι ακόμα, όχι μέχρι τώρα. [Οι φορές που μιλήσαμε είναι] μηδέν, ειλικρινά μηδέν. Γελάτε όλοι γιατί δεν με πιστεύετε, αλλά το υπόσχομαι".

Και επανέλαβε την πίστη του στη Scuderia, λέγοντας ότι είναι «μεγαλύτερη από ποτέ» και συνεχίζοντας: "Για τώρα είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο πρόγραμμα που βρίσκομαι σήμερα, που είναι της Ferrari. Όπως είπα, έχω πλήρη εμπιστοσύνη και είμαι αισόδοξος για το μέλλον. Αγαπώ τη Ferrari, ήταν πάντοτε το όνειρό μου να βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και η προτεραιότητά μου είναι να κερδίσω ένα πρωτάθλημα με αυτήν, οπότε [η μεταγραφή στη Mercedes] δεν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου".

Τέλος, για το θέμα ρωτήθηκε και ο Λιούις Χάμιλτον - συγκεκριμένα αν όλες αυτές οι φήμες τον έχουν επηρεάσει. Και ο Βρετανός της Mercedes απάντησε "όχι, όχι ιδιαίτερα. Νομίζω πως όλοι οι οδηγοί διατηρούν σχέση με τους διευθυντές. Μου αρέσει εδώ που είμαι και αγαπώ την ομάδα μου, και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι που κάναμε μαζί και για όσα δουλεύουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχει καμία επίδραση".

TAGS FORMULA 1 F1 MERCEDES F1 FERRARI ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ