FORMULA 1

Formula 1: Η Aston Martin στρέφει επιφυλακτικά το βλέμμα της στη Red Bull

Formula 1: Η Aston Martin στρέφει επιφυλακτικά το βλέμμα της στη Red Bull
ASTON MARTIN F1 MEDIA

Η AMR23 απέδειξε -απρόσμενα- στη Τζέντα ότι όντως είναι το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο της φετινής Formula 1, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και οι Φερνάντο Αλόνσο και Μάικ Κράκ μίλησαν εμμέσως για το ενδεχόμενο να κλείσουν την απόστασή τους από την κυρίαρχη RB19.

Ο Φερνάντο Αλόνσο μπορεί να είπε ότι στον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας πως "ήμασταν λίγο πιο κοντά στη Red Bull", αλλά προς το παρόν το κλείσιμο της χαώδους απόστασης της Aston Martin από τη RB19 φαντάζει περισσότερο με ευχή παρά με φιλοδοξία.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα δύο πρώτα GP της φετινής χρονιάς εμφάνισαν πολλά στοιχεία που είναι ενθαρρυντικά για την εξέλιξη του μονοθεσίου του Σίλβερστοουν στη διάρκεια της σεζόν του 2023 της Formula 1. Ειδικά το GP της Τζέντα.

Η Aston Μartin έφτασε πολύ επιφυλακτική στη μεγαλούπολη της Ερυθράς Θάλασσας, γνωρίζοντας ότι υστερεί σε ταχύτητα στις ευθείες και στις γρήγορες στροφές σε σχέση με τις Red Bull, Ferrari, Mercedes. Αλλά με έκπληξή της διαπίστωσε ότι η AMR23 παρέμεινε, όπως στο Μπαχρέιν, το δεύτερο πιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο, σε μια πίστα με απέραντες ευθείες και γρήγορες στροφές.

Formula 1: Η Aston Martin στρέφει επιφυλακτικά το βλέμμα της στη Red Bull
ASTON MARTIN F1 MEDIA

Ένα δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη δυναμική εξέλιξης της AMR23 στη διάρκεια της σεζόν. Μετά το Μπαχρέιν ο Φερνάντο Αλόνσο είπε ότι το μονοθέσιό του έχει πολύ μεγάλο περιθώριο εξέλιξης, δεδομένου ότι είναι κατά 95% καινούριο, ενώ η ομάδα του Σίλβερστοουν έδειξε περσι ικανή να εξελίσσει ραγδαία το μονοθέσιό της στη διάρκεια της σεζόν.

"Φτάσαμε λίγο πιο κοντά (στη Red Bull). Πιστεύω ότι στο Μπαχρέιν θα ήταν, αν πίεζαν, πολύ μακριά. Και ήταν μακριά, ήταν άπιαστοι, αναμφίβολα. Αλλά ήμασταν λίγο πιο κοντά [στη Τζέντα] κι αυτό ήταν καλό", είπε ο Αλόνσο, μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του, μετά τον αγώνα της Τζέντα. "Η εκκίνησή μας ήταν καλή. Βρεθήκαμε στην πρωτοπορία του αγώνα, μια Aston Martin ήταν επικεφαλής για δύο γύρους, κι ελπίζω ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά", συμπλήρωσε.

Portrait, Bahrain International Circuit, F123T01a, F1, GP, Bahrain
Mike Krack, Team Principal, Aston Martin F1 Team, on the pit wall
Portrait, Bahrain International Circuit, F123T01a, F1, GP, Bahrain Mike Krack, Team Principal, Aston Martin F1 Team, on the pit wall ASTON MARTIN F1 MEDIA

Όμως, ο διευθυντής της Aston Martin F1, Μάικ Κρακ, ήταν πολύ πιο προσεκτικός, μιλώντας για τη δυναμική της AMR23: «Είναι καλή ερώτηση αυτή, αν μπορεί κανείς να πιάσει τη Red Bull» είπε ο Κρακ. "Τώρα ξεκίνησε ο αγώνας της εξέλιξης, και εμείς μαχόμαστε με ανθρώπους που έχουν διαφορετική δύναμη πυρός, από άποψη ανθρωπίνου δυναμικού, εγκαταστάσεων, εμπειρίας σε αυτό που κάνουν. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις προβλέψεις μας για αυτό το θέμα.

Μπορούμε να κρατήσουμε τη διαφορά, ή να την κλείσουμε; Πιστεύω ότι θα δουλέψουμε σκληρά. Είδαμε πέρσι ότι μπορούμε να κλείσουμε την απόσταση από αυτοκίνητα που είναι μπροστά μας. Αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επειδή το καταφέραμε πέρσι, μπορούμε να το πετύχουμε και φέτος. Δεν έχει νόημα να κοιτάμε τις συγκρίσεις [με τη RBR], αυτό δεν αλλάζει ό,τι κάνεις εσύ. Προσπαθείς να βελτιώνεις το αυτοκίνητό σου εκεί που είναι αδύναμο, και να προχωράς από εκεί" συνέχισε ο Κρακ.

Το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο της F1

Πάντως, οι Αλόνσο και Κρακ συμφωνούν απόλυτα ότι η απόδοση της AMR23 ήταν πολυ εθαρρυντική στη Τζέντα, και απέδειξε ότι είναι το δεύτερο σε δυναμική μονοθέσιο της F1. "Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθανθήκαμε ότι το αυτοκίνητο ήταν τόσο δυνατό, διότι ήταν το δεύτερο ταχύτερο", είπε ο Ισπανός.

Και συνέχισε: "Ήμασταν αρκετά μπροστά από τη Ferrari, είχαμε υπό έλεγχο τη Mercedes. Άνοιξα διαφορά 7-8 δευτερολέπτων από τον Τζορτζ Ράσελ πριν το πιτ-στοπ, και "5 στο τέλος, που θα μπορούσαν να είναι 10''. Μπορούσαμε να ανοίξουμε διαφορά 15-20'' από τη Mercedes και πάνω από μισό λεπτό από τις Ferrari, κάτι που ήταν αδιανόητο όταν φτάσαμε εδώ την Πέμπτη.

Είναι αλήθεια ότι στο Μπαχρέιν φθείραμε τα ελαστικά λιγότερο από τους άλλους, και το εκμεταλλευτήκαμε. Αλλά εδώ είχαμε περισσότερη ταχύτητα από τους άλλους. Δεν είχε να κάνει με τα ελαστικά, οπότε αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο" πρόσθεσε ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Κρακ συμπλήρωσε πως η ικανότητα της AMR23 να είναι γρήγορη σε διαφορετικού είδους πίστες "επιβεβαιώθηκε αυτό το τριήμερο. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τέτοιου είδους συμπεράσματα. Έχουμε δύο πακέτα δεδομένων, από δύο εντελώς διαφορετικές πίστες. Και σε αυτές τις δύο πίστες ήμασταν ανταγωνιστικοί, όμως υπάρχουν κι άλλες.

Formula 1: Η Aston Martin στρέφει επιφυλακτικά το βλέμμα της στη Red Bull
ASTON MARTIN F1 MEDIA


Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι όλα είναι σχετικά σε αυτό το παιχνίδι, μπορεί δηλαδή κάποιος από τους αντιπάλους μας να είχε προβλήματα που δεν γνωρίζουμε. Οπότε πρέπει να περιμένουμε για να δούμε", συμπλήρωσε ο Κρακ.

Ο γεννημένος στο Λουξεμβούργο διευθυντής της ομάδας κατέληξε: "Ήμασταν προσεκτικοί στις προσδοκίες μας, ας το θέσουμε έτσι. Διότι είδαμε όλα όσα ήταν διαφορετικά στη Τζέντα σε σχέση με το Μπαχρέιν, και σκεφτήκαμε ότι ίσως να ήμασταν λιγότεροι ανταγωνιστικοί στα γρήγορα τμήματα της πίστας του Μπαχρέιν σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Από την άλλη, στο Μπαχρέιν χρειαζόταν μεγάλη προστασία (των ελαστικών) οπότε και πάλι δεν μπορούσες να είσαι σίγουρος. Οπότε ήταν όλα αυτά που δεν γνωρίζαμε που μας έκαναν προσεκτικούς με όσα λέγαμε. Το δεύτερο θέμα ήταν η ταχύτητά μας στην ευθεία. Υπήρχαν αυτά τα δύο θέματα που είχαμε στο Μπαχρέιν που είναι τα κυρίαρχα στη Τζέντα, και αυτό μας έκανε προσεκτικούς".

Οι ομοιότητες με τη Red Bull

Τέλος, ο Φερνάντο Αλόνσο σχολίασε και το θέμα συζήτησης που προέκυψε μετά το βάθρο του στο Μπαχρέιν, ότι η AMR23 είναι "αντίγραφο" των Red Bull RB18 και RB19. Ο Κρίστιαν Χόρνερ και ο Σέρτζιο Πέρεζ έκαναν λόγο για «τρίτη Red Bull» στο βάθρο του Μπαχρέιν, ενώ ο Χέλμουτ Μάρκο είπε ότι "η αντιγραφή είναι η καλύτερη μορφή κολακείας", αφήνοντας υπόνοιες -που αργότερα ανασκεύασε- ότι πολλοί πρώην μηχανικοί της RBR πήραν μαζί τους σχέδια της RB18 πριν πάρουν μεταγραφή στο Σίλβερστοουν.

Formula 1: Η Aston Martin στρέφει επιφυλακτικά το βλέμμα της στη Red Bull
ASTON MARTIN F1 MEDIA

Λίγο αργότερα ο Τότο Βολφ της Mercedes είπε ότι η Aston Martin "κέρδισε δύο δευτερόλεπτα σε έξι μήνες με ένα αυτοκίνητο που είναι κατά το ήμισυ δικό μας" - αναφερόμενος, φυσικά, στις μονάδες ισχύος της Mercedes στη πλάτη της AMR23, και στη χρήση της αεροσήραγγας του Μπράκλεϊ από την Aston Martin.

"Ναι, τα άκουσα όλα αυτά", σχολίασε ο Αλόνσο, "αλλά πιστεύω ότι και οπτικά το αυτοκίνητο είναι πολύ διαφορετικό και δεν ξέρω από που ακριβώς προέρχονται. Η Mercedes είπε με κάποιον τρόπο ότι το 50% του αυτοκινήτου μας είναι δικό της, διότι προφανώς προετοιμάζουν τους κινητήρες και το κιβώτιό μας. Αλλά το αυτοκίνητό μας δεν θα μπορούσε να ήταν πιο διαφορετικό από τη Mercedes και τη Red Bull, και ισχυρίζονται και οι δύο ότι έχουμε μισό από το αυτοκίνητό τους. Οπότε, προφανώς κάτι πάει πολύ στραβά με αυτό".

TAGS FORMULA 1 F1 ASTON MARTIN RED BULL ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ