FORMULA 1

Formula 1, GP Μπακού: Ο Λεκλέρ πήρε την 4η σερί pole position, δεύτερος ο Πέρεζ

Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during the second free practice at the Baku circuit, in Baku, Azerbaijan, Friday, June 10, 2022. The Formula One Grand Prix will be held on Sunday. (AP Photo/Sergei Grits)
Ferrari driver Charles Leclerc of Monaco steers his car during the second free practice at the Baku circuit, in Baku, Azerbaijan, Friday, June 10, 2022. The Formula One Grand Prix will be held on Sunday. (AP Photo/Sergei Grits) 2022 AP PHOTO/SERGEI GRITS

Ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν αλάνθαστος στις κατατακτήριες του GP του Αζερμπαϊτζάν και πήρε την 4η συνεχόμενη pole position της σεζόν (1:41.359). Δεύτερος ο Πέρεζ, τρίτος ο Φερστάπεν.

Ο Σαρλ Λεκλέρ έχει το αβαντάζ στο GP του Αζερμπαϊτζάν. Στους στενούς δρόμους του Μπακού πήρε την pole position, την 4η συνεχόμενη και έκτη συνολικά τη φετινή σεζόν με χρόνο 1:49.359.

Ο Σέρτζιο Πέρεζ νίκησε τον ομόσταβλό του και θα εκκινήσει την Κυριακή δεύτερος, μπροστά από τον Μαξ Φερστάπεν. Στην 4η θέση ο Κάρλος Σάινθ, ο οποίος είχε μικρή επαφή με τον τοίχο.

Με έναν ακόμη εκθαμβωτικό γύρο στην εκπνοή των κατατακτήριων δοκιμών ο Σαρλ Λεκλέρ συνεχίζει να χτίζει το μύθο του ως ένας από τους καλύτερους οδηγούς της σύγχρονης F1 σε έναν γύρο. Ο χρόνος 1:41.359 που πέτυχε στο τέλος ήταν σαν ένας ακόμα "λαγός από το καπέλο" του Μονεγάσκου.

Παράλληλα, η Ferrari F1-75 απέδειξε την ικανότητά της να θερμαίνει ταχύτερα τα ελαστικά της στον ένα γύρο των δοκιμών κατάταξης, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ενθαρρυντικό για τη Scuderia: η τελική της ταχύτητα στη μεγάλη ευθεία του Μπακού δεν υστερεί τόσο όσο στο Μαϊάμι, και αυτό θα είναι αρκετά κρίσιμο για τον αγώνα.

Στην πρώτη προσπάθεια των τεσσάρων πρωτοπόρων στο Q3 του Μπακού, ο Κάρλος Σάινθ είχε τον πρώτο χρόνο. Αλλά στη δεύτερη, στο τελευταίο τρίλεπτο, όλοι πλην του Ισπανού κατάφεραν να βελτιώσουν τους χρόνους τους, παρότι τα πράγματα δεν δούλεψαν για τη RBR όπως τα είχε προγραμματίσει.

Η ομάδα του Μίλτον Κινς σκόπευε να βγάλει τους Πέρεζ και Φερστάπεν και σχηματισμό, ώστε ο Ολλανδός να εκμεταλλευτεί το κενό αέρος πίσω από την RB18 του Μεξικανού ομολόγου του. Όμως, ένα μηχανικό πρόβλημα στο μονοθέσιο του Πέρεζ δεν επέτρεψε στην ομάδα να το πετύχει. Και πάλι, όμως, ο Πέρεζ ήταν στο τέλος ταχύτερος του Φερστάπεν, όπως όλο το διήμερο, αφήνοντας τον πρωταθλητή στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.

Ο Φερστάπεν δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα στο τέλος, λέγοντας απλά ότι "ξεκινήσαμε καλά τον γύρο αλλά μετά ξεγλίστρησε από τα χέρια μου, με μικρά λάθη". Νωρίτερα, ο Κρίστιαν Χόρνερ απέδωσε μέσω ραδιοεπικοινωνίας τα εύσημα στον Πέρεζ, λέγοντάς του "πολύ καλή προσπάθεια Τσέκο, ειδικά χωρίς κενό αέρος".

Ο Πέρεζ από την πλευρά του είπε: "Στο τέλος είχαμε ένα πρόβλημα με τον κινητήρα, δεν μπορούσαμε να τον βάλουμε μπροστά, και έτσι βγήκα μόνος μου στην πίστα, χωρίς κάποιον μπροστά μου να μου προσφέρει ένα κενό αέρος. Ποιος ξέρει πόσο έχασα, θα μπορούσα ίσως να πάω για την pole position".

Ο χρόνος του Λεκλέρ, όμως, ήταν αρκετά μακριά. "Είναι ωραία αίσθηση! Ίσως αυτή να μην την περίμενα, διότι πίστευα ότι η Red Bull ήταν ταχύτερη. Είμαι ενθουσιασμένος για τον αυριανό αγώνα, η διαχείριση των ελαστικών είναι μεγάλο θέμα εδώ. Ο ρυθμός αγώνα μας έχει ανέβει ένα επίπεδο, οπότε ο αυριανός αγώνας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον".

Παρά τα μυριάδες προβλήματά της, η Mercedes αναδείχθηκε 3η δύναμη στη σειρά εκκίνησης με την 5η θέση του Τζορτζ Ράσελ και την 7η του Λιούις Χάμιλτον - που χωρίστηκαν από τον εντυπωσιακά ταχύ όλο το διήμερο Πιέρ Γκασλί της Alpha Tauri. Όμως, ο Χάμιλτον κινδυνεύει με πιθανή τιμωρία θέσεων στην εκκίνηση με την υποψία ότι εμπόδισε τις δύο McLaren κινούμενος πολύ αργά στο τέλος του Q2.

Παρότι προσέκρουσε απαλά στον τοίχο στο Q2, ο Σεμπάστιαν Φέτελ με έναν απρόσμενο για την Aston Martin AMR22 ταχύ χρόνο πέρασε στο Q3. Βρέθηκε, εντέλει, μισό δέκατο πίσω από την Alpha Tauri του Γιούκι Τσουνόντα, και άλλο τόσο περίπου μπροστά από την Alpine του Φερνάντο Αλόνσο, που για άλλη μία φορά κολακεύθηκε από τον οδηγό της.

Οι κατατακτήριες δοκιμές διακόπηκαν με κόκκινη σημαία για λίγα λεπτά στο Q1, εξαιτίας πρόσκρουσης του Λανς Στρολ με την έτερη AMR22 στις μπαριέρες. Ο Καναδός δεν τραυματίστηκε, σε αντίθεση με το μονοθέσιό του που σκόρπισε συντρίμμια στην άσφαλτο και χρειάστηκε η διακοπή για να καθαριστούν.

Μετά την απώλεια μιας σίγουρης και αναγκαίας για τον τίτλο νίκη στο Μονακό, ο Σάρλ Λεκλέρ χρειάζεται μια απάντηση στο Μπακού για να μειώσει την υστέρησή του από τον Μαξ Φερστάπεν στην κορυφή του πρωταθλήματος - και ενώ ο Σέρτζιο Πέρεζ καραδοκεί. Θα είναι ένα απρόβλεπτο GP, και η εκκίνησή του είναι προγραμματισμένη για τις 2:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

TAGS FORMULA 1 GP ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ F1 FERRARI ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ RED BULL MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ