FORMULA 1

Formula 1, Διευθυντής McLaren: "Άδικο να λένε ότι η MCL60 είναι πιστό αντίγραφο της Red Bull"

Ο διευθυντής της McLaren, Αντρέα Στέλα
Ο διευθυντής της McLaren, Αντρέα Στέλα AP IMAGES

Η McLaren κέρδισε με τις δικές της δυνάμεις τη δεύτερη θέση τόσο της εκκίνησης όσο και του αγώνα στο Σίλβερστοουν, αλλά ο διευθυντής της Αντρέα Στέλα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η ομάδα του Ουόκινγκ "απλώς αντέγραψε" τη Red Bull RB19.

Οι ίδιοι ισχυρισμοί περί αντιγραφής είχαν γίνει και για την Aston Martin AMR23 στην αρχή της χρονιάς, αλλά σύντομα αποδείχθηκαν λανθασμένοι και υπερβολικοί. Τώρα πέρασαν στη μεριά της McLaren, βάσει των μεγάλων σχεδιαστικών αλλαγών της MCL60 στα δύο τελευταία GP, της Αυστρίας και της Βρετανίας.

"Αν τη βάλεις (τη McLaren) δίπλα σε μια Red Bull, δείχνει πολύ, πολύ παρεμφερής στις πλευρές της. Δουλεύει, και είναι σπουδαίο" είπε το Σάββατο ο Λιούις Χάμιλτον μετά το δεύτερο χρόνο του Λάντο Νόρις και τον τρίτο του Όσκαρ Πιάστρι στις δοκιμές κατάταξης του Σίλβερστοουν.

Όμως ο διευθυντής της McLaren, Αντρέα Στέλα, λέει ότι ενώ η MCL60 υιοθετεί ορισμένες από τις ιδέες του μονοθεσίου της RBR, είναι άδικο να τη χαρακτηρίσει κανείς πιστό αντίγραφο: "Κάθε ομάδα παίρνει ιδέες από κάθε άλλη ομάδα. Οι ομάδες έχουν εξοπλισμό για να προσπαθούν να απορροφούν στοιχεία κοιτάζοντας φωτογραφίες και κοιτάζοντας τα αυτοκίνητα τις (αγωνιστικές) Παρασκευές. Οπότε παίρνεις έμπνευση από άλλα αυτοκίνητα", είπε ο Ιταλός.

Η McLaren MCL60
Η McLaren MCL60 AP IMAGES

Και συνέχισε: "Αλλά παίρνοντας την έμπνευση, ακόμα και κοιτάζοντας τη φωτογραφία, δεν σημαίνει ότι αντιγράφεις τη γεωμετρία, την εγκαθιστάς στο CFD (Computational Fluid Dynamics) στον προσομοιωτή του υπολογιστή σου ή στην αεροσήραγγα και το αυτοκίνητο ξαφνικά αρχίζει να λάμπει από πλευράς παραγωγής άντωσης.

Αυτό που φυσιολογικά συμβαίνει συνήθως είναι ότι η αεροδυναμική απόδοσή του πέφτει, διότι το αυτοκίνητό σου είναι ήδη βελτιστοποιημένο γύρω από ό,τι έχεις κάνει μέχρι εκείνο το σημείο. Το σημείο-κλειδί είναι να κατανοείς ότι κάποιες συγκεκριμένα σχεδιαστικά ευρήματα έχουν μεγαλύτερη δυναμική, που θα σου επιτρέψει να τα εξελίξεις ταχύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Και σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να έχεις τους σωστούς ανθρώπους στο σωστό μέρος. Θα ήθελα να αναφέρω ένα όνομα εδώ, του Πίτερ Προδρόμου, που ηγείται την αεροδυναμικής εξέλιξης στη McLaren. Κάνει εξαιρετική δουλειά καθορίζοντας την κατεύθυνση εξέλιξης κάθε [αεροδυναμικού] ευρήματος, και επίσης οργανώνοντας και εμπνέοντας όλη την ομάδα αεροδυναμικής", πρόσθεσε ο Στέλα.

Και κατέληξε: "Είμαι βέβαιος πως όλες οι ομάδες αντλούν έμπνευση κοιτάζοντας το αυτοκίνητο της Red Bull, όπως και από τις φωτογραφίες από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο. Δεν είναι ότι βλέπεις κάτι και αμέσως έρχεται η λύση. Το βλέπεις και αρχίζεις να έχεις κάποιες σκέψεις αν θα μπορούσες να το υιοθετήσεις. Αλλά έπειτα πρέπει να κάνεις τη δική σου δουλειά, στις δικές σου κατευθύνσεις, διότι διαφορετικά δεν φτάνεις σε κάτι που δουλεύει στην πράξη".

TAGS FORMULA 1 F1 MCLAREN RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ