FORMULA 1

Επιβεβαίωση για το GP Τουρκίας, επαφές της FIA με τον Ερντογάν

Clive Mason/Pool via AP
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain celebrates on the podium after winning the Turkish Formula One Grand Prix at the Istanbul Park circuit racetrack in Istanbul, Sunday, Nov. 15, 2020. CLIVE MASON/POOL VIA AP

Ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο της Μαρμαρίδας για το ενδεχόμενο επιστροφής της γειτονικής μας χώρας στο πρόγραμμα τόσο της Formula 1 όσο και του WRC, μετά το 2021 και 2020 αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το προ δύο εβδομάδων ρεπορτάζ του SPORT24 περί ενδιαφέροντος της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), καθώς και με τη Formula 1 (FOM / Liberty Media) προκειμένου να μπει ξανά στο πρόγραμμα της κορωνίδας του διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Οι επαφές του Προέδρου Ερντογάν με τη FIA έρχονται σε συνέχεια του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την ενοικίαση της πίστας της Κωνσταντινούπολης, καθώς έληξε το συμβόλαιο της εταιρείας που την υπενοικίαζε μέχρι πρότινος, Intercity.

Οι όροι της νέας συμφωνίας προβλέπουν την ενοικίαση του “Istanbul Park” έναντι 117 εκατομμυρίων δολαρίων για 30 έτη, καθώς και τη δέσμευση των νέων ενοικιαστών ότι θα πρέπει έναν μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας να πραγματοποιηθούν και οι αντίστοιχες υπογραφές με τη FOM για την επιστροφή του GP Τουρκίας στο πρόγραμμα της Formula 1 από το 2026.

Βάσει των όρων της συμφωνίας κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει μέσα στον ερχόμενο Μάιο, καθώς ο νικητής του διαγωνισμού για την διαχείριση της πίστας της Πόλης θα ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο. Η νέα εταιρεία που θα την ενοικιάσει, επίσης, έχει την υποχρέωση να προχωρήσει και στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε η συνάντηση του προέδρου της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία του μέλους της Τουρκίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μότορσπορ της FIA, Σερκάν Γιαζίτσι. Συμμετείχε βεβαίως και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (TOSFED), Ερέν Ουτσλερτοπάγκου.

© 2022 AP Photo/Olivier Matthys
Ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ © 2022 AP PHOTO/OLIVIER MATTHYS

Ο Μπεν Σουλαγέμ τόνισε, μετά τη συνάντηση: “Ήταν χαρά μου που συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν. Οι συζητήσεις μας κυμάνθηκαν σε μεγάλο εύρος θεμάτων. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο της επιστροφής της Formula 1 και του WRC στην Τουρκία.

Η πίστα Istanbul Park είναι ένα μοντέρνο σιρκουί, δημοφιλές μεταξύ των οδηγών, σε μια ακμάζουσα μητρόπολη που θα φιλοξενούσε την επιστροφή της Formula 1 με ανοικτές αγκάλες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναγνωρίζει τη σημασία της οικονομικής και πολιτιστικής επίδρασης του παγκοσμίου επιπέδου μότορσπορ -της Formula 1 και του WRC.- για τη χώρα

Η TOSFED, η Λέσχη-Μέλος μας στην Τουρκία, έχει πλούσια εμπειρία στη διοργάνωση και διαχείριση μεγάλων γεγονότων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν ευθυγραμμιστούν τα άστρα, θα δούμε την επιστροφή των παγκοσμίου επιπέδου αγώνων στην Τουρκία”.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία φιλοξενούσε τη Formula 1 την περίοδο 2005-’11, ενώ κλήθηκε να διοργανώσει και τα GP του 2020-’21 ως εφεδρική λύση στην περίοδο της πανδημίας. Όσο για το WRC, το “παγκόσμιο” Ράλι Τουρκίας διεξάγονταν από το 2003 ως το 2010 (με εξαίρεση το 2007) και έπειτα ξανά την περίοδο 2018-’20.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΤΟΥΡΚΙΑΣ FIA F1 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ