FORMULA 1

Η Τουρκία ξεκίνησε επαφές με τη F1 για την επιστροφή του GP της Κωνσταντινούπολης

Sedat Suna/AP
Ferrari driver Carlos Sainz of Spain answers a question during a press conference ahead of Sunday's Formula One Turkish Grand Prix at the Intercity Istanbul Park circuit in Istanbul, Turkey, Thursday, Oct. 7, 2021. (Sedat Suna/Pool Photo via AP) SEDAT SUNA/AP

Το 2026 λήγουν τα συμβόλαια επτά χωρών με τη Formula 1 και η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις επαφές της για να πάρει μία από τις επτά αυτές θέσεις στο πρόγραμμα, ώστε το σπορ να επιστρέψει στην πίστα της Πόλης.

Η γειτονική μας χώρα φιλοξένησε τη Formula 1 την περίοδο 2005-'11, και έπειτα και πάλι το 2020 και '21 λαμβάνοντας τη θέση άλλων αγώνων που δεν διεξήχθησαν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που απέρρεαν από την πανδημία.

Παρότι το 2022 το GP Τουρκίας δεν επέστρεψε στο πρόγραμμα της F1, αυτό μπορεί να συμβεί το 2026 - όπως είπε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (TOSFED) της χώρας, Ερέν Ουτσλερτοπάγκου, μιλώντας στο “Business World”.

Όπως εξήγησε, “προς το παρόν οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί αν διοργανωθεί αγώνας της Formula 1 [στην Τουρκία] περιλαμβάνουν οικονομικά θέματα, αλλά και προβλήματα που προέκυψαν στον τελευταίο αγώνα του 2021”.

Η TOSFED έχει ήδη έρθει σε πρώτες, διερευνητικές επαφές με τη Formula 1 για το ενδεχόμενο της επιτροφής του Τουρκικού GP το πρόγραμμα, το 2026. Παράλληλα, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα (συγκεκριμένα του Motorsport Γαλλίας), ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για ενδιαφερόμενους ενοικιαστές της πίστας, που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Προς το παρόν η πίστα νοικιάζεται από την εταιρεία Intercity, αλλά το συμβόλαιό της λήγει στο τέλος αυτής της χρονιάς και δεν αναμένεται να επεκταθεί. Η TOSFED φέρεται να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το διαγωνισμό νέο συμβολαίου ενοικίασης, για χρονική περίοδο 30 ετών, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων - με την υποχρέωση του νέου ενοικιαστή να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις.

Ο Ουτσλερτοπάγκου είπε: “Οι προδιαγραφές [της πίστας] του Istanbul Park δεν πρέπει να τρομάζουν τις ιδιωτικές εταιρείες. Τα κόστη επενδύσεων για τις κατασκευές αναμφίβολα θα καλυφθούν μέσα σε 30 χρόνια λειτουργίας”.

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο, η διαφαινόμενη αλλαγή στην ιδιοκτησία της πίστας -που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο του 2024- θα ακολουθηθεί σύντομα από εκτεταμένες επαφές των Τούρκων με τη F1 (Liberty Media) για την επιστροφή του GP της Πόλης στο πρόγραμμα της Formula 1, καθώς οι πρώτοι θα έχουν μόνο έναν μήνα στη διάθεσή τους πριν κλείσει το πρόγραμμα του 2026.

Πάντως, το Τουρκικό GP θα έχει έντονο ανταγωνισμό για μια θέση στο πρόγραμμα του 2026, καθώς το ίδιο επιδιώκουν οι διοργανωτές των αγώνων της Μόντσα και της Ίμολα στην Ιταλία, του Μονακό, του Σπα στο Βέλγιο, του Μεξικού, της Ολλανδίας και της Κίνας.

Στην TOSFED είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε είδους αγωνιστική υποστήριξη, δωρεάν, στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν για το καλό της χώρας μας, και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών ώστε η F1 να επιστρέψει σε εμάς”, κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2026 GP ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ