FORMULA 1

Επαφές του Μπριατόρε με τις Mercedes και Red Bull για τον Αλόνσο

Zak Mauger/Aston Martin F1 Media
Portrait, TS-Live, Jeddah Corniche Circuit, GP2402a, F1, GP, Saudi Arabia Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team, prepares for Qualifying ZAK MAUGER/ASTON MARTIN F1 MEDIA

“Εργαζόμαστε και αναζητούμε την καλύτερη μελλοντική επιλογή για τον Φερνάντο” είπε ο μάνατζερ του Αλόνσο, Φλάβιο Μπριατόρε, ο οποίος στους πρώτους αγώνες της σεζόν συναντήθηκε και με τον Τότο Βολφ της Mercedes F1 και με τον Κρίστιαν Χόρνερ της Red Bull Racing.

Ο ίδιος ο Φερνάντο Αλόνσο δεν αρνήθηκε πρόσφατα ότι είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του μεγάλου μεταγραφικού σήριαλ που άνοιξε για το 2025 η μεταγραφική “βόμβα” του Λιούις Χάμιλτον και της Ferrari, λέγοντας πως “υπάρχουν τρεις πρωταθλητές της F1 αυτή τη στιγμή στην εκκίνηση αλλά μόνο ένας είναι ελεύθερος”.

Το συμβόλαιο του Αλόνσο με την Aston Martin F1 λήγει στο τέλος του 2024, στο τέλος της 23ης σεζόν του Ισπανού από το 2001 που έκανε το ντεμπούτο του με τη Minardi. Ο δις πρωταθλητής από το Οβιέδο θα κλείσει τα 43 του τον φετινό Ιούλιο, και -παρότι δεν αγωνίστηκε στη F1 το 2022, το 2019 και το 2020- στο Κατάρ θα συμμετάσχει στο 400ό του GP της F1 - κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλο οδηγός στο παρελθόν.

Συνεπώς, σημαντικό κριτήριο για να πειστεί να μείνει αφοσιωμένος στο εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα των 24 GP της Formula 1 και τα επόμενα χρόνια θα είναι ποιά ομάδα συγκεντρώνει -κατά την άποψή του- τις περισσότερες πιθανότητες να του δώσει ένα μονοθέσιο ικανές για νίκες, και για το πρωτάθλημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Φερνάντο δήλωσε, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα AS, πως θα αποφασίσω για το μέλλον μου τις ερχόμενες εβδομάδες. Θα κάνω μια κουβέντα με τον εαυτό μου πρώτα, και θα αποφασίσω αν θέλω να θυσιάσω τα πάντα στη ζωή μου για να είμαι 100% έτοιμος για τη Formula 1. Θα είναι δική μου απόφαση.

Αν δεσμευτώ θα είναι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να κερδίζω αγώνες και θα δίνω το 100 τοις εκατό σε έναν οργανισμό που επίσης θα δίνει το 100 τοις εκατό. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, αλλά αυτά έρχονται σε δεύτερο χρόνο. Σε πρώτο χρόνο προέχει η προσωπική μου απόφαση”.

Σε αυτό το σκηνικό, το γεγονός ότι έχει ανοίξει η θέση της Mercedes F1 για το 2025 και ότι -αν εκτροχιαστεί πλήρως ο πολιτικός “πόλεμος” το Μίλτον Κινς- μπορεί να ανοίξει και η θέση του Φερστάπεν στη Red Bull Racing, είναι κρίσιμες παράμετροι για τις σκέψεις του Ισπανού για το μέλλον του στη Formula 1.

Στη σχετική ερώτηση που δέχθηκε ο Φερνάντο, για την ενδεχόμενη θέση στη Red Bull, απάντησε: “Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τι θα γίνει με τον Μαξ, αλλά αυτή είναι μια ερώτηση για εκείνον. Έχουν υπάρξει τόσες πολλές φήμες τους 2-3 τελευταίους μήνες, που είναι δύσκολο να τις πιστέψω όλες.

Πρώτα από όλα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο Μαξ. Εγώ απλά πρέπει να αποφασίσω αν θέλω να συνεχίσω τους αγώνες. Θα ήταν εγωιστικό αν σκεφτόμουν μόνο τον εαυτό μου, ως οδηγός της Formula 1, που είναι κάτι πολύ καλό, αλλά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος”, πρόσθεσε ο Ισπανός.

Η Aston Martin θέλει να κρατήσει τον Αλόνσο

Από την πλευρά της, τώρα, η νυν ομάδα του Ισπανού παραδέχεται πως ο Αλόνσο θα είναι ελκυστικός για όλες τις ομάδες της F1, καθώς και ότι για να μπορέσει να διατηρήσει τις υπηρεσίες του -όπως επιθυμεί- θα πρέπει να του προσφέρει ένα ταχύτερο μονοθέσιο.

Aston Martin F1 Media
O Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin AMR24 στο GP Σαουδικής Αραβίας ASTON MARTIN F1 MEDIA


Εμμέσως πλην σαφώς αυτό επιβεβαίωσε, με διακριτικότητα, και ο ίδιος ο Αλόνσο μετά το πρώτο φετινό GP στο Μπαχρέιν, λέγοντας: Ο πρώτος αγώνας επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ακόμα τέσσερις ομάδες που είναι μπροστά μας. Ξεκινήσαμε όπως τερματίσαμε [πέρσι] στο Άμπου Ντάμπι - πίσω από τις McLaren, Mercedes, Ferrari και Red Bull. Στον αγώνα [του Μπαχρέιν] είδαμε την πραγματικότητα. Νομίζω πως ήμουν 18 δευτερόλεπτα πίσω από τις McLaren και οι Sauber ήταν 28 δευτερόλεπτα πίσω.

Όταν δεις ότι δεν μπορείς να κερδίσεις αυτούς που είναι μπροστά σου, πρέπει να αποδεχθείς ότι λείπουν τρία ή τέσσερα δέκατα. Όμως, είναι στο χέρι μας να κάνουμε ένα βήμα σαν αυτό που έκανε η McLaren στο μέσον της περσινής χρονιάς. Πέρσι ξεκινήσαμε πολύ δυνατά αλλά δεν ήμασταν σε θέση να ακολουθήσουμε το ρυθμό εξέλιξης των μεγάλων ομάδων.

Τώρα νομίζω ότι η βάση που έχουμε θα μας επιτρέψει να βελτιωνόμαστε αγώνα με τον αγώνα. Αλλά τώρα πιστεύω ότι οι δυνάμεις είναι όπως στο τέλος της περσινής σεζόν. Η McLaren ήταν η καλύτερη από όλες, έγινε η δεύτερη δύναμη σε αρκετούς αγώνες. Ας δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κι εμείς μία από αυτές τις αλλαγές, τις εκπλήξεις, τώρα”, κατέληξε ο Ισπανός.

Zak Mauger/Aston Martin F1 Media
Ο διευθυντής της Aston Martin F1 Μάικ Κρακ ZAK MAUGER/ASTON MARTIN F1 MEDIA


Μιλώντας για το θέμα, ο διευθυντής της Aston Martin F1 Μάικ Κρακ είπε: Δεν είναι μυστικό ότι πρώτα από όλα θέλει να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του τι θέλει να κάνει. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Φερνάντο, και πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι να του δώσουμε ένα γρήγορο αυτοκίνητο ώστε να πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα, σε αυτή την ομάδα. Κι όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα συζητήσουμε τις εβδομάδες που έρχονται.

Είναι ξεκάθαρο ότι ένας οδηγός αυτού του βεληνεκούς είναι ελκυστικός προς όλους, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά θα προσπαθήσουμε να τον κρατήσουμε. Το είδαμε από τη στιγμή που ήρθε, ότι δεν έχει να κάνει μόνο με όσα φέρνει από άποψη οδήγησης, ταλέντου και αγωνιστικής ικανότητας, αλλά και με όσα φέρνει από άποψη κινήτρου και έμπνευσης σε όλους.

Ηγείται με παράδειγμα τον ίδιο τον εαυτό του, από την πρώτη μέρα, με τη διάθεση που έχει από την πρώτη στιγμή το πρωί μέχρι την τελευταία το βράδυ. Αυτό είναι κάτι που μεταδίδει σε όλη την ομάδα - και είναι κάτι που θέλεις να διατηρήσεις”, κατέληξε ο Μάικ Κρακ.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 ASTON MARTIN F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ