Αντρέα Στέλλα: “Πιο πολύ με κάνει περήφανο ο τρόπος με τον οποίο κερδίσαμε”

Ο διευθυντής της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα, κάνει μια εφ’ όλης της ύλης αναδρομή στη θριαμβευτική φετινή σεζόν της McLaren στη Formula 1: για την ισότητα που προσέφερε στους δύο οδηγούς της ομάδας, για την αγωνιστική εξέλιξη του πρωταθλητή Λάντο Νόρις και για το μέλλον του Όσκαρ Πιάστρι.
Η McLaren ανέβηκε φέτος στον “Όλυμπο” της Formula 1, καθώς δίπλα στο δεύτερό της διαδοχικό πρωτάθλημα κατασκευαστών προσέθεσε τον πρώτο της τίτλο οδηγών μετά από 17 χρόνια -από τον Λιούις Χάμιλτον το 2008- με τον Λάντο Νόρις.
Όμως η McLaren δεν κέρδισε απλώς – κέρδισε με τον δικό της τρόπο, προσφέροντας την απόλυτη ισότητα στους δύο οδηγούς της, Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι, για τη διεκδίκηση του τίτλου. Και ακριβώς αυτό το στοιχείο είναι που φέρνει το μεγαλύτερο χαμόγελο στο πρόσωπο του διευθυντή της ομάδας του Ουόκινγκ, Αντρέα Στέλλα.
“Μπορείς να κερδίσεις και μπορείς να χάσεις. Ο τρόπος όμως με τον οποίο το κάνεις είναι απολύτως υπό τον έλεγχό σου. Αυτό είναι το στοιχείο που κάνει εμένα, ως επικεφαλής της ομάδας, αλλά και ολόκληρη την ομάδα πραγματικά περήφανους. Δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στους δύο οδηγούς, στο τέλος δικαιωθήκαμε”, είπε ο Ιταλός.
Και συμπλήρωσε: “Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς διαδρομής. Είκοσι τέσσερις αγώνες μετατρέπουν το πρωτάθλημα σε μαραθώνιο: το να παραμείνεις σταθερός, ενωμένος και πιστός στις αξίες σου ήταν τόσο απαιτητικό όσο και απαραίτητο.
Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Το να κερδίζεις 16 παγκόσμιους τίτλους σημαίνει πολλά, αλλά θέλαμε να δείξουμε ότι ορισμένες αξίες εξακολουθούν να μετρούν, ότι μπορείς να χτίσεις μια κουλτούρα βασισμένη στην πρόοδο και όχι σε πράγματα που μπορεί να μετανιώσεις.
Δουλέψαμε ως ομάδα και ως ομάδα κερδίσαμε: οι οδηγοί, οι μηχανικοί, το προσωπικό στην πίστα και το απίστευτο τεχνικό τμήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο”.
Τι κάνει τη McLaren τόσο ξεχωριστή σήμερα; “Μια ενωμένη ομάδα” συμπλήρωσε ο Στέλλα. “Οι αξίες, η ιστορία και ένα τεχνικό τμήμα όπως δεν είχα ξαναδεί σε 26 χρόνια στη Formula 1.
Μαζί με τον Ζακ Μπράουν αναδιανείμαμε τους υπάρχοντες τεχνικούς πόρους: ήταν σαν ένα παζλ με κομμάτια που δεν ταίριαζαν μεταξύ τους. Τα βάλαμε όλα στο τραπέζι, τα αναδιοργανώσαμε και κάναμε το σύστημα πιο συμπαγές.
Στη συνέχεια φέραμε κομβικά πρόσωπα, όπως ο Ρομπ Μάρσαλ, που πρόσθεσε εμπειρία, τεχνογνωσία και, πάνω απ’ όλα, το θάρρος να τολμήσει. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει μόνος του τη γεωμετρία ενός μονοθεσίου: οι καιροί έχουν αλλάξει.
Οι αξίες είναι θεμελιώδεις αν θέλεις να χτίσεις κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Υπάρχει ένα τραγούδι του Νικολό Φάμπι που λέει ότι το να χτίζεις σημαίνει να εγκαταλείπεις την τελειότητα. Αυτό ακριβώς κάναμε, βάζοντας το συλλογικό συμφέρον στο επίκεντρο.
Είναι εύκολο, στις δύσκολες στιγμές, να ψάχνεις κάποιον να κατηγορήσεις, να δείχνεις με το δάχτυλο. Εμείς δεν το κάναμε αυτό – ούτε καν οι οδηγοί. Μαζί με τον Ζακ Μπράουν, χτίσαμε μια ομάδα που μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία: μπορείς να κερδίζεις σεβόμενος τους πάντες, εντός και εκτός πίστας” πρόσθεσε ο διευθυντής της McLaren F1.
Μιλώντας για τον νέο πρωταθλητή της F1, Λάντο Νόρις, ο Ιταλός συμπλήρωσε: “Το επίπεδο στη Formula 1 είναι απίστευτα υψηλό. Αυτή η γενιά μεγαλώνει με την τηλεμετρία ήδη από τα καρτ. Ο Λάντο Νόρις νίκησε έναν τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή: έχει εξελιχθεί τεράστια, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως οδηγός. Μαθαίνεις πώς να κερδίζεις μόνο κερδίζοντας.
Οι συνεχείς μάχες με τον team-mate σου και με έναν σκληρό αντίπαλο όπως ο Μαξ Φερστάπεν είτε σε κάνουν να εξελιχθείς πολύ γρήγορα είτε σε συνθλίβουν. Το πραγματικό σημείο καμπής για τον Λάντο ήρθε πέρσι, με κρίσιμες μονομαχίες όπως εκείνη στην Αυστρία.
Τότε ήταν που άρχισε πραγματικά να πιστεύει ότι μπορεί να παλέψει με τον Φερστάπεν και να τον νικήσει. Έμαθε επίσης πώς να απομονώνεται από τον εξωτερικό θόρυβο. Κάναμε τεχνικές αλλαγές ειδικά για να τον βοηθήσουμε να επικεντρωθεί στην οδήγηση”.
Και για τον Όσκαρ Πιάστρι συνέχισε: “Ξέρουμε ότι ο Όσκαρ θα γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Ήδη έφτασε πολύ κοντά. Η εξέλιξή του ήταν εντυπωσιακή: πέρασε δύσκολες στιγμές -από τον αποκλεισμό στο Λας Βέγκας μέχρι τα στρατηγικά λάθη στο Κατάρ- χωρίς ποτέ να ψάξει δικαιολογίες ή να ρίξει ευθύνες. Θα επιστρέψει ακόμη πιο δυνατός”.
Παράλληλα, ο Στέλλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ρίζες και του ίδιου στη F1, στην πολύτιμη τεχνογνωσία που απέκτησε στα χρόνια του στη Ferrari (μέχρι το 2014) όπου δούλεψε δίπλα σε πρωταθλητές όπως ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο Κίμι Ράικονεν και ο Φερνάντο Αλόνσο.
Πρόκειται για μια μέθοδο δουλειάς την οποία ο Στέλλα έφερε μαζί του σε κάθε στάδιο της καριέρας του: από την άφιξή του στη McLaren το 2015 -όταν επέλεξε να ακολουθήσει τον Αλόνσο και να αποχωρήσει από την ιταλική ομάδα- μέχρι την ανάληψη της διεύθυνσης της ομάδας του Ουόκινγκ.
Το πώς χτίζεται μια νικήτρια ομάδα είναι κάτι που ο μηχανικός από την Ούμπρια έμαθε στο Μαρανέλο: “Ήρθα στη Formula 1 με τη Ferrari στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε μια περίοδο μεγάλων επιτυχιών. Εκεί κατάλαβα πολύ γρήγορα τι μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή ομάδα.
Αυτό το σημείο αναφοράς έμεινε μαζί μου και προσπαθώ να το μεταδίδω καθημερινά σε όλη την ομάδα μου. Αφορά μάλλον την κοινή λογική: τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, μια ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση και μια πρακτική φιλοσοφία που στοχεύει στην προστασία της ομάδας”.
Τέλος, σε ερώτηση τι πρέπει να περιμένουμε από τη McLaren το 2026, που θα αλλάξουν ριζικά οι τεχνικοί κανονισμοί και όλες οι ομάδες ξεκινούν από το μηδέν, ο Στέλλα τόνισε: “Τα σημερινά αποτελέσματα είναι καρπός της δουλειάς ολόκληρης της ομάδας.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην τεχνική ποιότητα του αγωνιστικού μας τμήματος – του ίδιου συνόλου ανθρώπων που κατασκεύασε ένα μονοθέσιο ικανό να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για δύο συνεχόμενα χρόνια”, κατέληξε ο Ιταλός.